Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο αγγελικός κόσμος της «Pfizer» και του κ. Άλμπερτ Μπουρλά

Να λοιπόν που είναι ψέμα πως κανένας δεν αγιάζει στον τόπο του!

Γρά­φει ο Ορέ­στης Μουσούρης \\

Τέτοιαν αγιο­ποί­η­ση στην Ελλά­δα ούτε στον ύπνο του δεν θα μπο­ρού­σε ίσως να τη φαντα­στεί ο συμπα­τριώ­της μας εκεί­νος που ανε­βαί­νο­ντας πέντε-πέντε και δέκα-δέκα τα σκα­λιά του κορυ­φαί­ου διε­θνώς αμε­ρι­κα­νι­κού φαρ­μα­κευ­τι­κού ομί­λου «Pfizer» έφτα­σε στα διοι­κη­τι­κά Ιμα­λάιά του στο μέγα­ρό του στο Μπρού­κλιν της Νέας Υόρ­κης. Ανα­φε­ρό­μα­στε φυσι­κά, χωρίς να υπει­σερ­χό­μα­στε σε προ­σω­πι­κές αξιο­λο­γή­σεις, παρά μονα­χά σε επι­χει­ρη­μα­τι­κές και στην ατμό­σφαι­ρα περί αυτόν στην οποία συνει­σφέ­ρει, στον κ. Άλμπερτ Μπουρλά.

Το CNN και τα κάθε λογής έντυ­πα-σάλ­πιγ­γες της καπι­τα­λι­στι­κής τάξης στις ΗΠΑ έχουν ασφα­λώς τους δικούς τους λόγους να τον εκθειά­ζουν ως φωτει­νή από­δει­ξη της αμε­ρι­κα­νι­κής ισχύ­ος σ’ έναν κόσμο που αλλά­ζει, μα του­λά­χι­στον στην Ελλά­δα τα παλαιό­τε­ρα και πρό­σφα­τα ακό­μη πεπραγ­μέ­να του αμε­ρι­κα­νι­κού φαρ­μα­κευ­τι­κού ομί­λου «Pfizer» θα δικαιο­λο­γού­σαν, αν μη τι άλλο, κάποιαν επι­βαλ­λό­με­νη φει­δώ, αντί ανι­στό­ρη­των κιό­λας εγκωμίων.

Με τόσα και τόσα λιβα­νι­στή­ρια που δίκην ιερέ­ων τού κάνουν κάθε τόσο σε εκπο­μπές επί εκπο­μπών και σε δημο­σιεύ­μα­τα επί δημο­σιευ­μά­των για κάποιο υπο­τί­θε­ται θεά­ρε­στο έργο, δεν απο­μέ­νει παρά η Ιερά Σύνο­δος της Εκκλη­σί­ας της Ελλά­δος να τον ανα­κη­ρύ­ξει Άγιο σε μιαν από τις επό­με­νες συνε­δριά­σεις της. Όσιο, που ενδε­δυ­μέ­νος με τα χρυ­σο­ποί­κιλ­τα ασκη­τι­κά άμφια της «Pfizer» κατα­πο­λέ­μη­σε όσο κανείς Έλλη­νας μπίζ­νε­σμαν τη μεγα­λύ­τε­ρης διάρ­κειας «επι­δη­μία» που ανί­α­τα πλήτ­τει εδώ και πολ­λά χρό­νια με σφο­δρή έντα­ση την ελλη­νι­κή κοι­νω­νία, πέραν βεβαί­ως της επι­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού Covid-19 που πλήτ­τει όλον τον πλα­νή­τη. Από τη θέση του κορυ­φαί­ου μάνα­τζερ της «Pfizer», μας λένε, κατα­πο­λε­μά την «επι­δη­μία» της ανερ­γί­ας και του κατα­πο­ντι­σμού βέβαια των συν­δι­κα­λι­στι­κών και άλλων εργα­τι­κών δικαιω­μά­των στην Ελλά­δα, αφού στη Θεσ­σα­λο­νί­κη η τρα­νή «Pfizer», υπό τη φωτει­νή ηγε­σία του στο Μπρού­κλιν των ΗΠΑ, ανα­πτύσ­σε­ται επενδυτικά.

Δεν ακού­με λέξη, καθώς θαρ­ρείς και «οι καμπά­νες πλη­ρω­μέ­νες κάνου­νε σαν βουρ­λι­σμέ­νες» κατά πως λένε κάποιοι σατι­ρι­κοί σολω­μι­κοί στί­χοι, για το ότι η πρω­τό­το­κη κόρη του αμε­ρι­κα­νι­κού ομί­λου στην Ελλά­δα έχει συν­δυά­σει το όνο­μά του και με μια πολύ σπου­δαία φάση για την ελλη­νι­κή οικο­νο­μία και κοι­νω­νία. Εννο­ού­με, πριν απ’ όλα, τη φάση με το κλεί­σι­μο του μεγά­λου εργο­στα­σί­ου που ο φαρ­μα­κευ­τι­κός αυτός κολοσ­σός είχε φτιά­ξει επί Χού­ντας λίγα χιλιό­με­τρα έξω από την Αθή­να με όλα τα σκαν­δα­λώ­δη προ­νό­μια του ν. 2687/1953 για την «προ­στα­σία» του ξένου κεφα­λαί­ου. Τότε, πράγ­μα που περιέρ­γως δεν έχει θυμη­θεί σε καμιάν από τις αμέ­τρη­τες συνε­ντεύ­ξεις του σε ελλη­νι­κά ΜΜΕ, η φτιαγ­μέ­νη στην Αθή­να τον Μάιο του 1960 με 600.000 δολά­ρια ΗΠΑ και μια μικρή εργο­στα­σια­κή μονά­δα στο Παγκρά­τι «Pfizer Ελλάς» έκρι­νε πως η εγκα­τά­λει­ψη του χτι­σμέ­νου το 1970 μεγά­λου εργο­στα­σί­ου της στον Αυλώ­να Αττι­κής καθώς αυτό είχε «μολυν­θεί» από τον συν­δι­κα­λι­στι­κό «ιό», η μετα­τρο­πή της σε αμι­γώς εισα­γω­γι­κή — εμπο­ρι­κή εται­ρεία και ο άτυ­πος συνε­ται­ρι­σμός της για περιο­δι­κές συνερ­γα­σί­ες με την ελλη­νι­κή βιο­μη­χα­νία φαρ­μά­κων «Famar» του προ­έ­δρου του ΣΕΒ επί Χού­ντας Δημή­τρη Μαρι­νό­που­λου που «έλυ­νε και έδε­νε» στους δια­δρό­μους της εξου­σί­ας, ήταν βασι­κές επι­λο­γές της για την πορεία του αμε­ρι­κα­νι­κού ομί­λου στην Ελλάδα.

Οικονομική λεηλασία

Έτσι, ένα ωραίο πρω­ι­νό τότε εκα­το­ντά­δες εργα­ζό­με­νοι σ’ εκεί­νο το εργο­στά­σιο απο­λύ­θη­καν ως επι­βλα­βείς για τη χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κή υγεία της «Pfizer Ελλάς», η επα­πει­λού­με­νη μετά­δο­ση του συν­δι­κα­λι­στι­κού «ιού» στους υπαλ­λη­λι­κούς χώρους των γρα­φεί­ων της στο ιδιό­κτη­το μέγα­ρό της στο Νέο Ψυχι­κό απο­σο­βή­θη­κε και σημα­το­δο­τή­θη­κε πιο έντο­να από ποτέ το πέρα­σμα ολό­κλη­ρης της ελλη­νι­κής φαρ­μα­κευ­τι­κής βιο­μη­χα­νί­ας σε μια νέα εποχή.

Τα παραρ­τή­μα­τα των πολυ­ε­θνι­κών φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νιών, λες και είχαν «κολ­λή­σει» από κάποια πραγ­μα­τι­κή επι­δη­μία, το ένα μετά το άλλο «ξεφορ­τώ­θη­καν» τα προι­κο­δο­τη­μέ­να με κάθε λογής προ­νό­μια εργο­στά­σιά τους και, βέβαια, μαζί και τις χιλιά­δες ελλη­νι­κές θέσεις εργα­σί­ας που ανα­λο­γού­σαν σ’ αυτά. Η έντα­ξη και η προ­σαρ­μο­γή στην τότε ΕΟΚ και νυν Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, βλέ­πε­τε, επέ­τρε­πε και καθι­στού­σε πολύ πιο συμ­φέ­ρου­σα πια την αθρόα εισα­γω­γή φαρ­μά­κων στην Ελλά­δα, που μέσα σε λίγα χρό­νια, με την πολύ­τι­μη συμ­βο­λή της «Pfizer Ελλάς», μετα­βλή­θη­κε στην πλέ­ον αμε­ρι­κα­νο­κρα­τού­με­νη κι εξαρ­τη­μέ­νη από εισα­γω­γές ευρω­παϊ­κή φαρ­μα­κευ­τι­κή αγορά.

Με ένα σύστη­μα τιμο­λό­γη­σης που επέ­τρε­πε μάλι­στα στις φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες να πωλούν στην Ελλά­δα τα φάρ­μα­κα, όπως συμπέ­ρα­νε αθό­ρυ­βα η ίδια η περί­φη­μη μνη­μο­νια­κή «τρόι­κα» πριν δέκα χρό­νια συνι­στώ­ντας δρα­στι­κό χαμή­λω­μα των τιμών τους για τη διά­σω­ση και ανα­διάρ­θρω­ση του ελλη­νι­κού καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, ακό­μη και σε διπλά­σια και τρι­πλά­σια τιμή απ’ ό,τι σε πολ­λές άλλες πλου­σιό­τε­ρες ευρω­παϊ­κές χώρες επί πολ­λά χρόνια.

Η αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία στην Αθή­να έκα­νε επί μακρόν κι εκεί­νη, για λογα­ρια­σμό βέβαια της «Pfizer» και των άλλων αμε­ρι­κα­νι­κών φαρ­μα­κευ­τι­κών μεγα­θη­ρί­ων, ό,τι περ­νού­σε από το χέρι της για την εκτό­ξευ­ση των τιμών των φαρ­μά­κων στην Ελλά­δα, με μη απο­κρυ­πτό­με­να, μάλι­στα, δια­βή­μα­τα εκπρο­σώ­πων της σε αρμό­δια υπουργεία.

Ο κ. Μπουρ­λά, λοι­πόν, αφού περη­φα­νεύ­ε­ται τόσο για τα επι­τεύγ­μα­τα του ομί­λου που διευ­θύ­νει, δικαιού­ται του­λά­χι­στον όσο και οι άλλοι πρού­χο­ντες της ελλη­νι­κής φαρ­μα­κευ­τι­κής αγο­ράς εκεί­νη την περί­ο­δο τα πρω­τεία στον κατα­λο­γι­σμό ευθυ­νών για την αλη­θι­νή οικο­νο­μι­κή λεη­λα­σία του ελλη­νι­κού λαού!

Χωρίς συνδικαλιστική οργάνωση

Άλλο τόσο, επί­σης, δικαιού­ται πολύ υψη­λό μερί­διο για ένα θλι­βε­ρό ρεκόρ που άρχι­σε επί των ημε­ρών του στην «Pfizer Ελλάς» να κατέ­χει η ελλη­νι­κή αυτή θυγα­τρι­κή του ομί­λου του Μπρού­κλιν, πολυ­βρα­βευ­μέ­νη μάλι­στα, κατά τα άλλα, για το αψε­γά­δια­στο «εργα­σια­κό περι­βάλ­λον» της. Είναι σήμε­ρα, μετα­ξύ όλων των πολ­λών θυγα­τρι­κών διε­θνών φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νιών στην Ελλά­δα, η εται­ρεία με το χαμη­λό­τε­ρο, λίγο παρα­πά­νω από μηδε­νι­κό, ποσο­στό συν­δι­κα­λι­σμέ­νων εργα­ζο­μέ­νων. Είναι-δεν είναι 1,5% το ποσο­στό των συν­δι­κα­λι­σμέ­νων υπαλ­λή­λων στην εται­ρεία αυτή που δια­κη­ρύσ­σει βεβαί­ως στις χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κές κατα­στά­σεις της ότι οπωσ­δή­πο­τε, όπως απαι­τεί ακό­μη και «Χάρ­της Δικαιω­μά­των» του ΟΗΕ, είναι ακώ­λυ­τη η ελευ­θε­ρία του συν­δι­κα­λι­σμού στους κόλ­πους της.

Γύρω στο 1,5%, λοι­πόν, σε συν­θή­κες, μάλι­στα, παγω­μέ­νων σαν παγό­βου­νο της Ανταρ­κτι­κής εδώ και πολ­λά χρό­νια αμοι­βών τους, με ταυ­τό­χρο­νη όμως έκρη­ξη κερ­δών και κατα­γρα­φή συνο­λι­κού τζί­ρου άνω των 6 δισ. ευρώ την εικο­σα­ε­τία 2001–2020 στην πολύ χει­μα­ζό­με­νη ιδί­ως την τελευ­ταία δεκα­ε­τία ελλη­νι­κή αγορά.

Ενώ ο κ. Μπουρ­λά δια­φη­μί­ζει τα «ψυχι­κά» του προς την ιδιαί­τε­ρη πατρί­δα του Θεσ­σα­λο­νί­κη για τη δημιουρ­γία από τον αμε­ρι­κα­νι­κό όμι­λο «Κέντρου Ψηφια­κής Και­νο­το­μί­ας» από τον Μάιο του 2020 με περισ­σό­τε­ρους όπως λέγε­ται από 270 εργα­ζό­με­νους και «Κέντρου Επι­χει­ρη­σια­κών Λει­τουρ­γιών και Υπη­ρε­σιών» τον Απρί­λιο του 2021 με περισ­σό­τε­ρους από 100 εργα­ζό­με­νους που ανα­μέ­νε­ται καθώς λέγε­ται να φθά­σουν τους 250 εντός του 2022, εξε­λίσ­σε­ται μια προ­κλη­τι­κή, επι­δη­μι­κή θα έλε­γε κανείς, άνευ σημα­σί­ας βέβαια ώστε να πει κάτι γι’ αυτήν ο κατά τα άλλα λαλί­στα­τος κ. Μπουρ­λά, αλη­θι­νή αιμορ­ρα­γία κεφα­λαί­ων της «Pfizer Ελλάς» από την Αθή­να στο Μπρού­κλιν μέσω Λου­ξεμ­βούρ­γου και «άκρα του τάφου σιω­πή βασι­λεύ­ει» στο συν­δι­κα­λι­στι­κά βου­βό κάστρο της με 263 «ελεύ­θε­ρους πολιορ­κη­μέ­νους» εργα­ζό­με­νους στο Νέο Ψυχικό.

«Δεν νομί­ζω πως υπάρ­χει κάτι αντί­στοι­χο με αυτό που ζητά­τε», είναι η εύλο­γη αμή­χα­νη απά­ντη­ση στον πύρ­γο του Νέου Ψυχι­κού στο άκου­σμα της παρά­κλη­σης «να με συν­δέ­σε­τε παρα­κα­λώ με τον πρό­ε­δρο του σωμα­τεί­ου των υπαλ­λή­λων της εται­ρεί­ας». Υπήρ­χε κάπο­τε, μα έχει ξεχα­στεί πια σε αυτή την εται­ρεία, προ­σέξ­τε, που μόλις τον περα­σμέ­νο Απρί­λιο επι­λέ­χθη­κε ως «η εται­ρεία με το καλύ­τε­ρο εργα­σια­κό περι­βάλ­λον στην Ελλά­δα» μετα­ξύ όλων όσες απα­σχο­λούν περισ­σό­τε­ρους από 250 εργα­ζό­με­νους. «Ξέπε­σε» όμως! Δεν μπο­ρεί να συμπε­ρι­λη­φθεί, όπως συνέ­βαι­νε παλαιό­τε­ρα, σ’ εκεί­νες με περισ­σό­τε­ρους, όπως έλε­γε, από 500 εργα­ζό­με­νους. Εδώ και χρό­νια η γιγά­ντω­σή της στην ελλη­νι­κή αγο­ρά εξε­λίσ­σε­ται αντι­στρό­φως ανά­λο­γα από την πορεία του αριθ­μού των εργα­ζο­μέ­νων της. Σύμ­φω­να με τον Σύν­δε­σμο Φαρ­μα­κευ­τι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων Ελλά­δας, οι εργα­ζό­με­νοί της τις 31 Δεκεμ­βρί­ου 2009, για να μην πάμε πολύ πιο πίσω, έπε­σαν κάτω από το όριο των 500, αφού ήταν 456 άτομα.

Πόσοι ήταν οι «πλή­ρως απα­σχο­λού­με­νοι» στην ανθού­σα αυτή εται­ρεία τις 30 Νοεμ­βρί­ου 2020, δηλα­δή πολ­λά χρό­νια μετά την παύ­ση της βιο­μη­χα­νι­κής δρα­στη­ριό­τη­τάς της στο εργο­στά­σιό της στον Ανθού­σα Αττι­κής που τελι­κά περι­ήλ­θε στη φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία «Famar» της οικο­γέ­νειας Μαρι­νό­που­λου; Ήταν μόνο 263 πια όλοι κι όλοι.

Εργασιακή ανασφάλεια

Πιστο­ποι­ή­θη­κε, ωστό­σο, ως «Great Place to Work» στη χώρα μας από ομώ­νυ­μο φιλο­ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κόν οργα­νι­σμό με την ακα­δη­μαϊ­κή συν­δρο­μή, παρα­κα­λώ, του αθη­ναϊ­κού «ALBA Graduate Business School»!

Αρκεί, προ­φα­νώς, χωρίς να ερευ­νάς και τόσο, να πιστεύ­εις ότι «ο σεβα­σμός στον Άνθρω­πο» απο­τε­λεί θεμε­λιώ­δη αξία της επι­χεί­ρη­σης, όπως η ίδια δια­κη­ρύσ­σει στο πλαί­σιο των δια­φη­μι­στι­κών εκστρα­τειών της, αλλά και σε απο­λο­γι­σμούς των δρα­στη­ριο­τή­των της, σημειώ­νο­ντας ότι σέβε­ται πλή­ρως κιό­λας «την ιδιό­τη­τα του μέλους και τη συμ­με­το­χή σε συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις». Αλλά σε αυτό το «ελλη­νι­κό παρά­δειγ­μα» του κ. Μπουρ­λά και σε συνα­φείς ακα­δη­μαϊ­κούς κύκλους, έχουν, προ­φα­νώς, δια­φο­ρε­τι­κή άποψη.

Οι μόνες υπαλ­λη­λι­κές εκλο­γές στο φαρ­μα­κευ­τι­κό μέγα­ρο του Νέου Ψυχι­κού, όπο­τε γίνο­νται, έχουν ως αντι­κεί­με­νο την εκλο­γή αντι­προ­σώ­που για μιαν υπο­στη­ρι­ζό­με­νη από τον όμι­λο σύνο­δο εκπρο­σώ­πων των εργα­ζο­μέ­νων του από τις ανά τον κόσμο θυγα­τρι­κές του, σε «συναι­νε­τι­κό» βεβαί­ως κλί­μα, ώστε να καλύ­πτει κάποιες διε­θνείς προ­δια­γρα­φές «εται­ρι­κής κοι­νω­νι­κής ευθύ­νης». Με αντάλ­λαγ­μα, όπως συμ­βαί­νει και στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, την παρο­χή μισθού και γενι­κό­τε­ρα απο­λα­βών που κυμαί­νο­νται μάλ­λον στα μέσα επί­πε­δα αυτών που έχουν επι­κρα­τή­σει στην ελλη­νι­κή αγο­ρά στον τομέα τους, ούτε σωμα­τείο έχουν οι άνθρω­ποι για να δια­πραγ­μα­τευ­τούν οτι­δή­πο­τε ούτε εκπρο­σω­πού­νται με οποιον­δή­πο­τε τρό­πο στο Εργα­τι­κό Κέντρο Αθή­νας ή στην κλα­δι­κή Ομο­σπον­δία των εργα­ζο­μέ­νων στον τομέα του φαρμάκου.

Έτσι, το τελευ­ταίο χρο­νι­κό διά­στη­μα ευδο­κι­μεί το αίσχος με τους «ενοι­κια­ζό­με­νους» για υπο­τι­θέ­με­νες έκτα­κτες ανά­γκες συνα­δέλ­φους τους, που προ­σλαμ­βά­νο­νται με συμ­βά­σεις διάρ­κειας λίγων μηνών και απο­λύ­ο­νται λίγες ημέ­ρες πριν αυτές λήξουν για να επα­να­προ­σλη­φθούν στη συνέ­χεια χωρίς παλαιά δικαιώματα.

Έτσι επί­σης, καθώς ο όμι­λος ανα­διαρ­θρώ­νε­ται διε­θνώς και στην Ελλά­δα ήδη λει­τουρ­γούν ως μάλ­λον συμπλη­ρω­μα­τι­κές παρα­φυά­δες υπό κατάρ­γη­ση οι εται­ρεί­ες «UpJohn Ελλάς» και «Mylan Ελλάς» των διε­θνών εται­ρειών «UpJohn» και «Mylan» που συγ­χω­νεύ­θη­καν διε­θνώς για να τεθούν κάτω από την ομπρέ­λα της «Pfizer» με την εται­ρι­κή επω­νυ­μία «Viatris», μια σει­ρά εργα­ζό­με­νοι τελούν «υπό μετα­φο­ρά», ενό­ψει ορι­στι­κών ρυθ­μί­σε­ων που κάθε άλλο παρά εγγυώ­νται τα δικαιώ­μα­τά τους. Τον περα­σμέ­νο Ιού­λιο η μακράν κορυ­φαία από τις αρχές του 2002 στην ελλη­νι­κή φαρ­μα­κευ­τι­κή αγο­ρά «Pfizer Ελλάς» απο­φά­σι­σε τη σύστα­ση μιας νέας επι­χει­ρη­σια­κής «Μονά­δας Καθιε­ρω­μέ­νων Προ­ϊ­ό­ντων», που προ­φα­νώς θα προι­κί­σει μιαν εκκο­λα­πτό­με­νη, υπό σύστα­ση όπως πιστεύ­ε­ται συγ­γε­νι­κή εται­ρεία με την επω­νυ­μία «Viatris Ελλάς», με απορ­ρό­φη­ση της «UpJohn Ελλάς» και της «Mylan Ελλάς».

Ο Αμε­ρι­κα­νός φαρ­μα­κευ­τι­κός γίγα­ντας, βλέ­πε­τε, ενώ­νο­ντας σε μια νέα διε­θνή εται­ρεία υπό τον έλεγ­χό του δρα­στη­ριό­τη­τες εμπο­ρί­ας και παρα­γω­γής σει­ράς πρω­τό­τυ­πων φαρ­μά­κων που έχει λήξει είτε όχι η πατέ­ντα προ­στα­σί­ας τους μαζί με δρα­στη­ριό­τη­τες εμπο­ρί­ας και παρα­γω­γής γενό­ση­μων φαρ­μά­κων επι­χει­ρεί να αυξή­σει κατα­κό­ρυ­φα την αντα­γω­νι­στι­κή ισχύ του στη συνο­λι­κή φαρ­μα­κευ­τι­κή αγο­ρά διε­θνώς, ενώ θα επι­χει­ρεί μέσω της μητρι­κής εται­ρεί­ας του να ενι­σχύ­σει τη θέση του στην αγο­ρά των εμβο­λί­ων και νέων θερα­πειών με εντα­τι­κό­τε­ρη κερ­δο­σκο­πι­κή χρή­ση όλων των νέων επι­στη­μο­νι­κών επι­τευγ­μά­των της ανθρω­πό­τη­τας. Η επί­πτω­ση αυτών των κινή­σε­ών του στην ελλη­νι­κή αγο­ρά δεν θα είναι άλλη, βεβαί­ως, από τη μεγα­λύ­τε­ρη συγκε­ντρο­ποί­η­ση της φαρ­μα­κευ­τι­κής αγο­ράς, με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται για όλους τους δια­φο­ρε­τι­κούς συντε­λε­στές της, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων φυσι­κά των φαρ­μα­κο­ποιών. Ήδη το 2020 η «Pfizer Ελλάς», μεγα­λύ­τε­ροι πελά­τες της οποί­ας μετά τα νοσο­κο­μεία είναι οι φαρ­μα­κα­πο­θή­κες, συρ­ρί­κνω­σε σε 80 ημέ­ρες, από 98 το 2019, τον χρό­νο είσπρα­ξης των απαι­τή­σε­ών της.

Αβε­βαιό­τη­τα κυριαρ­χεί λοι­πόν στο μέγα­ρο της «Pfizer Ελλάς» για το είδος του εργα­σια­κού μέλ­λο­ντος που τους επι­φυ­λάσ­σε­ται, καθώς μάλι­στα κάποιοι ιατρι­κοί επι­σκέ­πτες με μακρά θητεία ήδη έχουν απο­μα­κρυν­θεί από αυτή με όχι και τόσο ορθό­δο­ξες δικαιο­λο­γί­ες και διαδικασίες.

Αλλά τι να τον ρωτούν τώρα τον άνθρω­πο στις ατέ­λειω­τες συνε­ντεύ­ξεις για τόσο ψιλά πράγ­μα­τα, αλίμονο!

Αυξήσεις για λίγους

Κάπως έτσι, λοι­πόν, το 2020, ενώ ο τζί­ρος της «Pfizer Ελλάς» εκτο­ξεύ­τη­κε στα 215,8 εκατ. ευρώ, σημειώ­νο­ντας ετή­σια αύξη­ση της τάξε­ως των 31,1 εκατ. ευρώ σε αξία ή 17% σε ποσο­στό, η επι­χεί­ρη­ση δαπά­νη­σε για τις πάσης φύσε­ως μει­κτές αμοι­βές και bonus του προ­σω­πι­κού της προ φόρων και κρα­τή­σε­ων 17,2 εκατ. ευρώ ένα­ντι επί­σης 17,2 εκατ. ευρώ το 2019. Ούτε ευρώ παρα­πά­νω! Η εκχώ­ρη­ση εν τω μετα­ξύ κάποιων δρα­στη­ριο­τή­των είχε ορια­κή επί­πτω­ση, δεδο­μέ­νου ότι η συμπί­ε­ση του κόστους εργα­σί­ας ανά εργα­ζό­με­νο επι­χει­ρεί­ται με ολο­έ­να και μεγα­λύ­τε­ρη έντα­ση σε όλη την κλί­μα­κα της επι­χεί­ρη­σης. Πόσα είχε δαπα­νή­σει για τον ίδιο σκο­πό πριν από λίγα χρό­νια; Περί τα 19,9 εκατ. ευρώ το 2016 και 20,4 εκατ. ευρώ το 2015!

Η συνο­λι­κή δαπά­νη της για το κάθε βαθ­μού και τίτλου προ­σω­πι­κό, μαζί βέβαια με τις εργο­δο­τι­κές ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές και συνα­φή έξο­δα, υπο­χώ­ρη­σε το 2020 σε 23,5 εκατ. ευρώ, από 24 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ οι στα­θε­ρά εργα­ζό­με­νοί της ήταν 263, από 261 το 2019, ένα­ντι 298 το 2016 με αντί­στοι­χη δαπά­νη 27,3 εκατ. ευρώ και 314 με ανά­λο­γη δαπά­νη 27,8 εκατ. ευρώ έναν χρό­νο νωρίτερα!

Συγ­χρό­νως, οι ομό­λο­γοι του κ. Άλμπερτ Μπουρ­λά στο ελλη­νι­κό παράρ­τη­μα της «Pfizer», με τη συγκα­τά­θε­σή του βέβαια, το 2020 αύξη­σαν περαι­τέ­ρω τις δικές τους απολαβές.

Έτσι, μάνα­τζερ λιγό­τε­ροι απ’ όσους έχουν τα δάχτυ­λα του ενός χεριού έλα­βαν αυξη­μέ­νες σε ποσο­στό κατά 18% συνο­λι­κές αμοι­βές 1,3 εκατ. ευρώ το 2020, ένα­ντι 1,1 εκατ. ευρώ το 2019. Που αντι­στοι­χούν ασφα­λώς σαν καρα­μέ­λες μπρο­στά στα πολ­λα­πλά­σια, προ­φα­νώς αδιά­φο­ρα για ερω­τώ­ντες και απο­κρι­νό­με­νον σε συνε­ντεύ­ξεις, εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια ΗΠΑ που ήταν η αμοι­βή του κ. Μπουρ­λά, όπως κάθε ηγε­τι­κού στε­λέ­χους ανά­λο­γου αμε­ρι­κα­νι­κού πολυ­ε­θνι­κού ομί­λου. Για όσα βεβαί­ως απο­λύ­τως και μόνο θαυ­μα­στά, υπο­τί­θε­ται, έκα­νε διε­θνώς η «Pfizer» το 2020, με 78.500 εργα­ζό­με­νους να συγκε­ντρώ­νουν στα ταμεία της έσο­δα 41,9 δισ. δολα­ρί­ων ΗΠΑ και τερά­στια κέρ­δη από την πώλη­ση φαρ­μά­κων σε όλον τον κόσμο.

«Όλα τα δάχτυ­λα ίδια δεν είναι», κατά πως θα σιγο­τρα­γου­δά­ει και ο ίδιος πού και πού με την παρέα του σε λαϊ­κές ταβέρ­νες «μες σε καπνούς και σε βρι­σιές» στη Θεσσαλονίκη!

Κάπως «τσο­ντά­ρα­με» όμως κι εμείς, περί­που ως κορόι­δα, στην άφθο­νη καπι­τα­λι­στι­κή υγεία και ευη­με­ρία της «Pfizer», των στε­λε­χών και των μετό­χων της!

Σίγου­ρα δεν θα έχει παράπονο!

Συμ­βάλ­λου­με διαρ­κώς άλλω­στε είτε προ­μη­θευό­μα­στε από τα ελλη­νι­κά φαρ­μα­κεία με τις ιατρι­κές συντα­γές μας κάποιο σκεύ­α­σμα «Lipitor», «Norvask», «Simeco», «Enbrel» ή και «Viagra» και αμέ­τρη­τα άλλα δικά της φάρ­μα­κα, είτε όχι, αφού εξάλ­λου η «Pfizer», που καμιά φορά ανέ­θε­τε την παρα­γω­γή μέρους κάποιων προ­ϊ­ό­ντων της σε εγχώ­ριες φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες όπως η «Famar» και έχει μικρά έσο­δα και από τις αγο­ρές της Κύπρου και της Μάλ­τας, μας περι­μέ­νει κατά κόρον και στα ελλη­νι­κά νοσο­κο­μεία. Εκεί, στον ελλη­νι­κό νοσο­κο­μεια­κό τομέα, είναι η κύρια δύνα­μή της «Pfizer Ελλάς» και από τη νοσο­κο­μεια­κή μας περί­θαλ­ψη αντλεί το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος των εσό­δων και των κερ­δών της. Σχε­δόν το 55% των ελλη­νι­κών εσό­δων της έχει προ­έ­λευ­ση τα κάθε λογής νοσο­κο­μεία της χώρας.

Πόσο έχουμε «τσοντάρει»;

Ε, λοι­πόν, την εικο­σα­ε­τία 2001–2020, απο­δε­δειγ­μέ­να, δηλα­δή αγνο­ώ­ντας τελεί­ως τα ακό­μη αδια­νέ­μη­τα κέρ­δη της «Pfizer Ελλάς» από παλαιό­τε­ρα χρό­νια και τα πολυ­δαί­δα­λα εμπο­ρι­κά «πάρε — δώσε» της με δεκα­τρείς συγ­γε­νι­κές επι­χει­ρή­σεις στο Ισρα­ήλ, στην Ιτα­λία, στην Πολω­νία, σε άλλες χώρες και βέβαια στον φορο­λο­γι­κό παρά­δει­σο της Ιρλαν­δί­ας ή εκεί­νον του Λου­ξεμ­βούρ­γου στον αγγε­λι­κά πλα­σμέ­νο κόσμο των ανε­ξι­χνί­α­στων ενδο­ο­μι­λι­κών τιμο­λο­γή­σε­ων των πολυ­ε­θνι­κών ομί­λων, συνει­σφέ­ρα­με στο μεγά­λο ταμείο του Μπρού­κλιν ως ελλη­νι­κός λαός με ζεστό, καυ­τό χρή­μα, 208,8 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

Έχου­με προ­πλη­ρώ­σει, δηλα­δή, τον μισθό κάμπο­σων ετών του κ. Άλμπερτ Μπουρ­λά, μαζί με τη γεν­ναία συμ­βο­λή μας με το παρα­πά­νω, ως μικρή χώρα, στα μερί­σμα­τα που εισπράτ­τουν κάθε χρό­νο οι μέτο­χοι της νεο­ϋρ­κέ­ζι­κης και από το 2010 κορυ­φαί­ας φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας του πλανήτη.

Άφθονο ζεστό χρήμα στο Μπρούκλιν εν μέσω δεινών του λαού

Τόσα στεί­λα­με αυτή την εικο­σα­ε­τία στο Μπρού­κλιν, με τη βού­λα της Τρά­πε­ζας της Ελλά­δος, μέσω του Λου­ξεμ­βούρ­γου. Σ’ αυτό το κρά­τος που ο πρώ­ην πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν Ζαν Κλωντ Γιούν­κερ ως πρω­θυ­πουρ­γός του είχε μετα­τρέ­ψει σε Κοι­νο­τι­κό φορο­λο­γι­κό παρά­δει­σο-αντί­πα­λο της Ιρλαν­δί­ας, στεί­λα­με τον οβο­λό μας και τον φετι­νό Ιανουάριο.

Η πιο πρό­σφα­τη αυτή δόση ήταν 20 εκατ. ευρώ. Σε λογα­ρια­σμό της «PfizerLuxenbourg», αφού αυτή είναι ο βασι­κός μέτο­χος της «Pfizer Ελλάς», με τελι­κό προ­ο­ρι­σμό το Μπρού­κλιν. Σε αντί­θε­ση μάλι­στα με παλαιό­τε­ρα αντί­στοι­χα εμβά­σμα­τά μας, αυτό δεν συνε­πα­γό­ταν ούτε κάποια τελεί­ως ασή­μα­ντη, έστω, φορο­λο­γι­κή επι­βά­ρυν­ση του «δωρη­τή». Δεν έγι­νε με τη συνή­θη δια­δι­κα­σία της κατα­βο­λής μερί­σμα­τος από τα κέρ­δη, αλλά με τη δια­δι­κα­σία της μεί­ω­σης του μετο­χι­κού κεφα­λαί­ου και της επι­στρο­φής κεφα­λαί­ου στους μετό­χους, σύμ­φω­να με δια­τά­ξεις παλαιό­τε­ρου νόμου και άλλου του 2018, ώστε το ελλη­νι­κό αυτό «δωρά­κι» των 20 εκατ. ευρώ όλων ημών στον κ. Μπουρ­λά και τους συν­δαι­τη­μό­νες του στο Μπρού­κλιν να είναι τελεί­ως αφο­ρο­λό­γη­το. «Και η πίτα ολό­κλη­ρη και ο σκύ­λος χορ­τά­τος», που λέμε.

Όπως επι­θυ­μού­σε άλλω­στε ο κ. Μπουρ­λά, προη­γή­θη­κε τον Απρί­λιο του 2019 ένα άλλο αντί­στοι­χο «δωρά­κι», με ανά­λο­γη με τη δική του ‑παλαιά σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή- υπο­γρα­φή του επι­κε­φα­λής της «Pfizer Ελλάς» Ζαχα­ρία Ραγκού­ση, από το Ψυχι­κό στο Μπρού­κλιν, ύψους 12 εκατ. ευρώ. Σε συνέ­χεια άλλου, αντί­στοι­χης κοπής, ύψους 35,6 εκατ. ευρώ τον Μάρ­τιο του 2015, εν μέσω της κορύ­φω­σης των δει­νών του ελλη­νι­κού λαού. Ως συνέ­χεια κι αυτό άλλου, ύψους 7,50 εκατ. ευρώ, που είχε απο­φα­σι­στεί στην Αθή­να τον Ιού­λιο του 2014.

Είχε προη­γη­θεί, άλλω­στε, μια ακό­μα πιο θαυ­μά­σια δεκα­ε­τία. Στα χρό­νια 2001–2010 στάλ­θη­καν από την Αθή­να στην «PfizerInc» στις ΗΠΑ, σε τρεις συγκε­ντρω­τι­κές δόσεις, μερί­σμα­τα συνο­λι­κού ύψους 133,7 εκατ. ευρώ. Η τελευ­ταία από αυτές, ύψους στρογ­γυ­λών 50 εκατ. ευρώ, στάλ­θη­κε το 2010, στην αρχή ακό­μα της κρίσης.

Αυτά τα 208,8 εκατ. ευρώ δεν είναι, βέβαια, όλα τα κέρ­δη της «Pfizer Ελλάς» ή καλύ­τε­ρα του ομί­λου «PfizerInc» από την Ελλά­δα στα χρό­νια 2001–2020. Η νόμι­μη οικο­νο­μι­κή λεη­λα­σία της εικο­σα­ε­τί­ας αυτής κατέ­στη­σε τη «Pfizer Ελλάς» Τρά­πε­ζα κατά κάποιον τρό­πο, με τέτοιου ύψους δια­χει­ρι­στι­κά-ταμεια­κά δια­θέ­σι­μα, που είναι αμφί­βο­λο αν έχει άλλη ελλη­νι­κή ισο­με­γέ­θης εταιρεία.

Τις 30 Νοεμ­βρί­ου 2020 οι απαι­τή­σεις της από συγ­γε­νείς εται­ρεί­ες, που αφο­ρούν δια­θέ­σι­μα ως υπό­λοι­πο λογα­ρια­σμού δια­χεί­ρι­σης ταμεια­κών συναλ­λα­γών ή αλλιώς καλύ­τε­ρα και επι­πλέ­ον «κέρ­δη που κάνουν βόλ­τες» μέχρι να βρουν τον προ­ο­ρι­σμό τους, κατα­τε­θει­μέ­να με αρνη­τι­κά επι­τό­κια σε τρα­πε­ζι­κό λογα­ρια­σμό του αμε­ρι­κα­νι­κού ομί­λου στην Τρά­πε­ζα «Citi» στο ιρλαν­δι­κό Δου­βλί­νο, όπου ο ίδιος λει­τουρ­γεί το «Dublin Center Treasury», ανέρ­χο­νταν σε 159,4 εκατ. ευρώ! Αυξή­θη­καν μέσα στο 2020 κατά 47,6 εκατ. ευρώ!

Βάσει παλαιάς συμ­φω­νί­ας βεβαί­ως «cashpooling» που έχει συνα­φθεί ανά­με­σα στην Ελλη­νί­δα θυγα­τέ­ρα του και την Ιρλαν­δέ­ζα αδελ­φή της «PfizerServiceCompanyIreland», ισχύ­ει εδώ και χρό­νια, προ­βλέ­πει επί­λυ­ση κάθε τυχόν δια­φο­ράς με βάση το Δίκαιο που προ­τι­μούν δικα­στή­ρια του Μαν­χά­ταν και ανα­νε­ώ­νε­ται κάθε τόσο, όπως έγι­νε και τις 20 Σεπτεμ­βρί­ου 2021, βάσει του σχε­τι­κά πρό­σφα­του νόμου 4548/2018.

Έτσι μπο­ρού­με να νιώ­θου­με υπε­ρή­φα­νοι που συμ­βάλ­λου­με με πολ­λούς τρό­πους στη διε­θνή εξά­πλω­ση του Οίκου αυτού και έχου­με ήδη συμ­βά­λει πολ­λα­πλώς, προ­κα­τα­βο­λι­κά ασφα­λώς και ανα­λο­γι­κά με το μέγε­θος της ελλη­νι­κής αγο­ράς γεν­ναία, στις έρευ­νές του για το εμβό­λιο κατά της Covid-19!

Ε, λοι­πόν, δικαί­ως, δικαιό­τα­τα ο κ. Μπουρ­λά ανέ­βη­κε στον ψηλό­τε­ρο θρό­νο της φαρ­μα­κευ­τι­κής αυτο­κρα­το­ρί­ας του Μπρού­κλιν. Διό­τι απο­κλεί­ε­ται να υπάρ­χει άλλη χώρα στον πλα­νή­τη με το μέγε­θος και τον πλη­θυ­σμό της Ελλά­δας που να έχει εισφέ­ρει την τελευ­ταία εικο­σα­ε­τία, εν μέσω μάλι­στα της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης που συρ­ρί­κνω­σε το λαϊ­κό εισό­δη­μα κι εκτό­ξευ­σε τη μέση οικο­γε­νεια­κή δαπά­νη των ελλη­νι­κών νοι­κο­κυ­ριών για φάρ­μα­κα στη μη νοσο­κο­μεια­κή αγο­ρά κατά 54% την περί­ο­δο 2009–2020, ανα­λο­γι­κά μεγα­λύ­τε­ρο πλού­το στα ταμεία της.

Έσοδα άνω των 6 δισ. ευρώ την εικοσαετία 2001–2020

Στο αστρο­νο­μι­κό ποσό των 6,05 ανήλ­θε εξάλ­λου ο συνο­λι­κός τζί­ρος της «Pfizer Ελλάς» την περί­ο­δο 2001–2020. Πότε ήταν ο υψη­λό­τε­ρος; Το 2010, δηλα­δή πριν επι­βλη­θούν μειώ­σεις τιμών φαρ­μά­κων σε θεω­ρη­τι­κώς παρό­μοια επί­πε­δα με αυτά του μέσου όρου στην ΕΕ και ρυθ­μί­σεις «clowback» και «rebates», που συνε­χί­ζουν βέβαια να εξα­σφα­λί­ζουν υψη­λή κερ­δο­φο­ρία, είχε ανέλ­θει σε 484,5 εκατ. ευρώ! Ο αντί­στοι­χος τζί­ρος το 2020 προ «clowback», «rebates» και εκπτώ­σε­ων, μετά από τις οποί­ες υπο­χώ­ρη­σε στα 215,8 εκατ. ευρώ, ήταν ύψους 327,3 εκατ. ευρώ.

Τότε, ενώ από το 2002 είχε ανέλ­θει στην πρώ­τη θέση βάσει μερι­δί­ου, έγι­νε ο αναμ­φι­σβή­τη­τος πλέ­ον «βασι­λιάς» της ελλη­νι­κής φαρ­μα­κευ­τι­κής αγο­ράς, στην οποία δια­τη­ρεί ακό­μη τα σκή­πτρα, χωρίς να απει­λεί­ται η πρω­το­κα­θε­δρία της.

Το 2021, καθώς οι Έλλη­νες ανα­γκά­στη­καν να αφή­σουν πίσω πολ­λές θερα­πεί­ες τους και γενι­κό­τε­ρα την ιατρι­κή φρο­ντί­δα τους, ο εξω­νο­σο­κο­μεια­κός τζί­ρος της φαί­νε­ται να μειώ­θη­κε περισ­σό­τε­ρο από 10%, αλλά ο πρω­τα­γω­νι­στι­κός ρόλος της στην αγο­ρά των εμβο­λί­ων κατά της Covid-19 εκτι­μά­ται πως ώθη­σε αρκε­τά υψη­λό­τε­ρα απ’ ό,τι το 2020 τον συνο­λι­κό τζί­ρο της. Το μερί­διό της στη συνο­λι­κή υπο­λο­γί­ζε­ται ότι κινεί­ται πλέ­ον προς το 15% με ανο­δι­κές τάσεις.

Τα συνο­λι­κά εικο­σα­ε­τή κέρ­δη της προ φόρων, τόκων, απο­σβέ­σε­ων και επι­πτώ­σε­ων από χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κές ομο­λο­για­κές πρά­ξεις ανέρ­χο­νται σε 500 περί­που εκατ. ευρώ. Ισο­δυ­να­μούν κατά μέσον όρο, με άλλα λόγια, με «μισθό» 2.080.000 ευρώ μηνιαίως.

Πόσα όμως το Μπρού­κλιν έχει όντως εισφέ­ρει για επεν­δύ­σεις στην Ελλά­δα για να λαμ­βά­νει τόσα πίσω, θα ανα­ρω­τη­θεί­τε, ίσως, δικαί­ως. Ε, λοι­πόν, από το 1960 ξεκι­νώ­ντας, φαί­νε­ται να έφε­ρε σε δολά­ρια 0,6 εκατ. το 1960, άλλα 0,08 εκατ. το 1964, άλλα τρία εκατ. το 1985, επι­πλέ­ον επτά εκατ. το 1993, ακό­μη 11,75 εκατ. το 1995, άλλα τρία εκατ. το 1996, επι­πλέ­ον 2,7 εκατ. το 1997 και τέρ­μα, καθώς όλες οι λοι­πές και πολ­λές δια­δο­χι­κές αυξή­σεις του μετο­χι­κού κεφα­λαί­ου της «Pfizer Ελλάς», ως το επί­πε­δο των 160 εκατ. ευρώ τον Νοέμ­βριο του 2020 και σε υψη­λό­τε­ρο επί­πε­δο παλαιό­τε­ρα, προ­έ­κυ­ψαν από κεφα­λαιο­ποι­ή­σεις υπε­ρα­ξί­ας αέρι­νων και άλλων παγί­ων περιου­σια­κών στοι­χεί­ων, συνα­φείς νόμι­μες βέβαια μέχρι το ακρό­τα­το όριό τους ρυθ­μί­σεις λογι­στι­κού χαρα­κτή­ρα και κεφα­λαιο­ποι­ή­σεις μη εξα­χθέ­ντων κερ­δών. Πόσα φτά­νει το ζεστό αλη­θι­νό χρή­μα-κεφά­λαιο που ήρθε από το Μπρού­κλιν όλα αυτά τα εξή­ντα και κάτι χρό­νια, το οποίο την εικο­σα­ε­τία 2001–2020 απέ­δω­σε όσα πολ­λα­πλά­σια προ­α­να­φέ­ρα­με; Δεν ξεπέ­ρα­σε τα 28,15 εκατ. δολάρια!

Ας μην αμφι­βάλ­λει κανείς λοι­πόν πως ανά­λο­γου προηγ­μέ­νου know-how απο­μύ­ζη­σης, αν όχι ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρης, είναι και οι νέες πολυ­δια­φη­μι­ζό­με­νες μπίζ­νες του αμε­ρι­κα­νι­κού ομί­λου στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, «δένο­ντας» εξάλ­λου με το ολο­έ­να και εντο­νό­τε­ρο γενι­κό­τε­ρο αμε­ρι­κα­νι­κό και ακό­μη και στρα­τιω­τι­κό κιό­λας ενδια­φέ­ρον για την περιο­χή. Ήδη, πίσω από τις μεγα­λο­στο­μί­ες για «αξιο­ποί­η­ση της τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης», για και­νο­το­μι­κή «ανά­λυ­ση μεγά­λου όγκου δεδο­μέ­νων» και για πρω­το­πο­ρια­κά «ψηφια­κά εργα­στη­ρια­κά κέντρα» που θα ευνο­ή­σουν την ανά­πτυ­ξη νέων θερα­πειών και εμβο­λί­ων, τόσο στο «Κέντρο Ψηφια­κής Και­νο­το­μί­ας» όσο και στο αδελ­φό «Κέντρο Επι­χει­ρη­σια­κών Λει­τουρ­γιών και Υπη­ρε­σιών» του ομί­λου στο Τεχνο­λο­γι­κό Πάρ­κο της Θέρ­μης και ευρύ­τε­ρα στην ανα­το­λι­κή Θεσ­σα­λο­νί­κη οι προ­σφε­ρό­με­νοι όροι εργα­σί­ας στο επι­στη­μο­νι­κό και λοι­πό εργα­τι­κό δυνα­μι­κό δεν υπερ­βαί­νουν εκεί­νους των αντί­στοι­χων τομέ­ων σε άλλες παρό­μοιες επι­χει­ρή­σεις στην Ελλά­δα και συνο­δεύ­ο­νται από «κλί­μα» πρό­λη­ψης κάθε συν­δι­κα­λι­στι­κής οργά­νω­σής του, ανά­λο­γο εκεί­νου που επι­κρα­τεί στους κόλ­πους της «Pfizer Ελλάς» στην Αθή­να. Η αντί­θε­τη στα συμ­φέ­ρο­ντα της ανθρω­πό­τη­τας ταχύ­τε­ρη προ­σαρ­μο­γή και υπο­τα­γή της Επι­στή­μης στα κελεύ­σμα­τα και τις προ­τε­ραιό­τη­τες για την ιδιο­τε­λή κυριαρ­χία στους ανα­πτυσ­σό­με­νους τομείς των «μοντέρ­νων θερα­πειών» είναι ξεκά­θα­ρα, άλλω­στε, ο στό­χος της ταχύ­τα­τα επι­χει­ρού­με­νης ανά­πτυ­ξης από τον ίδιο, όπως και από άλλους αντα­γω­νι­στι­κούς ομί­λους, νέων, ακό­μη πιο εκτε­τα­μέ­νων παγκό­σμιων δικτύ­ων ψηφια­κών εργα­στη­ρια­κών κέντρων.

Οι βολές του κ. Αλβέρ­του Μπουρ­λά ενα­ντί­ον του Γενι­κού Γραμ­μα­τέα του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας για «συναι­σθη­μα­τι­σμό» στις παρα­τη­ρή­σεις του πως οι λαοί των φτω­χών χωρών μένουν χωρίς εμβό­λια, σε συν­δυα­σμό με τις επί­ση­μες ανα­κοι­νώ­σεις της «Pfizer», με τις οποί­ες αυτή τάσ­σε­ται ενα­ντί­ον κάθε μερι­κής έστω άρσης της προ­στα­σί­ας της πατέ­ντας των εμβο­λί­ων ακό­μη και αν αυτό μπο­ρεί να εξυ­πη­ρε­τή­σει ευρύ­τε­ρα αμε­ρι­κα­νι­κά γεω­πο­λι­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, δεν αφή­νουν αμφι­βο­λία για τη γενι­κό­τε­ρη αυτή στυ­γνά ταξι­κή πολιτική.

Νέα προνόμια και συμπάθειες

«Μας συμπα­θούν» συνη­θί­ζει βέβαια να λέει ο κ. Μπουρ­λά για την εγχώ­ρια απή­χη­ση της φίρ­μας του, που με τα κάθε είδους φάρ­μα­κά της απο­τε­λεί ίσως τον μεγα­λύ­τε­ρο καθη­με­ρι­νό προ­μη­θευ­τή του ελλη­νι­κού Δημο­σί­ου. Οι εκδη­λώ­σεις της επί­ση­μης «συμπά­θειας» προς κάθε παρό­μοια εται­ρεία-επεν­δυ­τή, είναι αλή­θεια, προ­σλαμ­βά­νουν πολ­λές θεα­τές και αθέ­α­τες δια­στά­σεις, πλη­ρω­μέ­νες από τις φτω­χές τσέπες.

«Στο πλαί­σιο και της πολύ καλής συνερ­γα­σί­ας με την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση», είπε ο κ. Μπουρ­λά τον περα­σμέ­νο Οκτώ­βρη στα εγκαί­νια εγκα­τα­στά­σε­ών της στη Θεσ­σα­λο­νί­κη με τον Έλλη­να πρω­θυ­πουρ­γό στο πλάι του, ότι η «Pfizer» ανα­πτύσ­σε­ται επεν­δυ­τι­κά στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. «Θέλω μια και­νούρ­για Ελλά­δα, προ­ό­δου, και­νο­το­μί­ας, που παρά­γει θέσεις εργα­σί­ας», ενώ στε­λέ­χη του ομί­λου εξη­γού­σαν πως μαζί με άλλους ευρύ­τε­ρους λόγους στην επι­λο­γή της Θεσ­σα­λο­νί­κης ως έδρας ορι­σμέ­νων επεν­δύ­σε­ών του, όπως ο χαρα­κτη­ρι­σμός της ως «πύλης για μια ευρύ­τε­ρη αγο­ρά 30 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων», συνέ­βα­λε και η «μεγά­λη υπο­στή­ρι­ξη» του πρω­θυ­πουρ­γού και της κυβέρ­νη­σης, μαζί με την προ­σφο­ρά πολύ­τι­μου ταλα­ντού­χου εργα­τι­κού — επι­στη­μο­νι­κού δυνα­μι­κού «σε πολύ», μάλι­στα, αντα­γω­νι­στι­κό κόστος».

Μόνον ανη­συ­χία προ­κά­λε­σαν εξάλ­λου οι επι­κλή­σεις του υπο­τι­θέ­με­νου «πρω­το­πό­ρου» κατά τη δου­λο­πρε­πή έκφρα­ση του κ. Μητσο­τά­κη στην κατα­πο­λέ­μη­ση της Covid-19, κ. Μπουρ­λά, σε ανα­φο­ρές του Αμε­ρι­κα­νού πρέ­σβη κ. Τζέ­φρι Πάιατ για τον ρόλο που επι­φυ­λάσ­σουν οι ΗΠΑ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Όπως βέβαια και οι άλλες ανα­φο­ρές του στους πόρους του προ­ο­ρι­ζό­με­νου για παχυ­λές επι­χει­ρη­μα­τι­κές επι­δο­τή­σεις «Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης» της ελλη­νι­κής οικονομίας!

Στην ίδια εκδή­λω­ση, στη μεγα­λού­πο­λη αυτή που μαστί­ζε­ται από την ανερ­γία και τους μισθούς — χαρ­τζι­λί­κι, δίχως εργα­σια­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα, ο κ. Μητσο­τά­κης δεν παρέ­λει­ψε να υπο­στη­ρί­ξει εξάλ­λου πως οι δρα­στη­ριό­τη­τες του αμε­ρι­κα­νι­κού κολοσ­σού μετα­φρά­ζο­νται σε «αυξη­μέ­νο δημό­σιο πλού­το, περισ­σό­τε­ρη απα­σχό­λη­ση, περισ­σό­τε­ρη κοι­νω­νι­κή ευη­με­ρία». Κάνο­ντας σαφές, συγ­χρό­νως, πως τα δημό­σια πανε­πι­στή­μια της Θεσ­σα­λο­νί­κης θα συμ­βάλ­λουν κι αυτά διαρ­κώς εφε­ξής στην αύξη­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας της πολυ­ε­θνι­κής, τη στιγ­μή μάλι­στα που ακρι­βώς στο θεω­ρού­με­νο «θαύ­μα» Τμή­μα Ιατρι­κής του υπο­στη­ρι­ζό­με­νου κατά τα άλλα από τον κάπο­τε φοι­τη­τή του κ. Μπουρ­λά, Αρι­στο­τέ­λειου Πανε­πι­στή­μιου Θεσ­σα­λο­νί­κης, λει­τούρ­γη­σε φέτος πρώ­το προ­πτυ­χια­κό πρό­γραμ­μα σπου­δών με δίδακτρα!

Κατά τα άλλα, υπο­τί­θε­ται πως η λεγό­με­νη «ψηφια­κή οικο­νο­μία» απο­τε­λεί διέ­ξο­δο για τον λαό, ότι η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη γίνε­ται έτσι «φιλο­λαϊ­κή» και ότι μπο­ρεί να ωφε­λεί παράλ­λη­λα τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και τους εργαζόμενους.

Ως συντρι­πτι­κή από­δει­ξη ότι μόνο τα αντί­θε­τα ισχύ­ουν βοούν οι φήμες ότι η αμε­ρι­κα­νι­κή πολυ­ε­θνι­κή ζητεί να ανα­λά­βει το κρά­τος τις εργο­δο­τι­κές ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές των εργα­ζο­μέ­νων και δεν άργη­σε να «συμπέ­σει» η από­φα­ση του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας για μεί­ω­ση των προ­βλε­πό­με­νων ανα­γκα­στι­κών χρη­μα­τι­κών επι­στρο­φών τύπου «rebate» και «clowback» σε όσες φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες πραγ­μα­το­ποιούν επεν­δύ­σεις στον τομέα του R&D, δηλα­δή της έρευ­νας και ανά­πτυ­ξης, μαζί με τη γνω­στο­ποί­η­ση άλλων σχε­δια­ζό­με­νων κυβερ­νη­τι­κών ρυθ­μί­σε­ων για επι­πλέ­ον φορο­α­παλ­λα­γές για τα τμή­μα­τα R&D των εται­ρειών και επι­πρό­σθε­των κρα­τι­κών επι­δο­τή­σεις σε «στρα­τη­γι­κές επενδύσεις»!

Έτσι ώστε οι μεγά­λες τεχνο­λο­γι­κές δυνα­τό­τη­τες της νεο­λαί­ας και του λαού να μπαί­νουν όλο και πιο πολύ στην υπη­ρε­σία όχι των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών, αλλά των καπι­τα­λι­στι­κών κερδών

Γεγο­νός είναι, τελεί­ως άσχε­το ή όχι όμως με όλα αυτά, ότι μπή­κα­με πια στο 2022 η «Pfizer Ελλάς», μολο­νό­τι μεγα­λύ­τε­ρη φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρεία της χώρας και θυγα­τρι­κή του εξη­κο­στού περί­που μεγα­λύ­τε­ρου αμε­ρι­κα­νι­κού επι­χει­ρη­μα­τι­κού ομί­λου σε έσο­δα, έχει απαλ­λα­γεί από κάθε φορο­λο­γι­κό έλεγ­χο για τα χρό­νια 2011–2014, καθώς έχει παρέλ­θει, όπως υπο­στη­ρί­ζει, ο προ­βλε­πό­με­νος χρό­νος για έλεγ­χό της για τη συγκε­κρι­μέ­νη χρο­νι­κή περί­ο­δο από τις φορο­λο­γι­κές αρχές. Η ίδια υπο­στη­ρί­ζει, επι­πλέ­ον, ότι για τους φορο­λο­γι­κούς χει­ρι­σμούς της έχει λαμ­βά­νειν από το Δημό­σιο, ως επι­στρο­φή φόρου που θα συμ­ψη­φι­στεί με υπο­χρε­ώ­σεις της για τα κέρ­δη του 2021, ποσό της τάξης των 7,2 εκατ. ευρώ.

Έχει, προ­φα­νώς, πολ­λούς λόγους ο αμε­ρι­κα­νι­κός όμι­λος να επεν­δύ­ει στη δεύ­τε­ρη μεγα­λύ­τε­ρη πόλη μιας τόσο φιλι­κής του χώρας.

Ας μην παρα­λεί­ψου­με να σημειώ­σου­με ακό­μη πως η ελλη­νι­κή θυγα­τρι­κή του ανα­μέ­νει «εντο­νό­τε­ρες πιέ­σεις στα ασφα­λι­στι­κά συστή­μα­τα» όπως αυτό της Ελλά­δας. Όπου βέβαια, με βάση στοι­χεία του 2018, το προσ­δό­κι­μο ζωής, ενώ κατά μέσον όρο στις χώρες του Νότου προσ­διο­ρί­ζε­ται στα 83,3 χρό­νια, δεν υπερ­βαί­νει τα 81,9 χρό­νια και, συγ­χρό­νως, οι δαπά­νες υγεί­ας του μέσου νοι­κο­κυ­ριού, παρά τη δρα­μα­τι­κή συρ­ρί­κνω­ση του εισο­δή­μα­τός του, εκτι­μά­ται ότι μετα­ξύ των ετών 2009–2019 αυξή­θη­καν ως ποσο­στό του από 6,5% σε 7,1% και ανέρ­χο­νται πια σε ετή­σια βάση σε 5,8 δισ. ευρώ. Η κυριαρ­χία της αστι­κής τάξης και των ξένων συμ­μά­χων της στην ελλη­νι­κή κοι­νω­νία συνε­πά­γε­ται, όπως είναι σαφές, νέα δει­νά για τον ελλη­νι­κό λαό.

Πηγή 902.gr
Περισ­σό­τε­ρα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο