Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο αποκλεισμός δεν θα εμποδίσει την Κούβα να εγγυηθεί την υγεία των ανθρώπων της από την Covid-19

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

(Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από τη Granma οργά­νου της Κ.Ε του Κ.Κ Κούβας)

Ενώ ο νέος κορο­ναϊ­ός απε­λευ­θε­ρώ­νει τη χει­ρό­τε­ρη κρί­ση υγεί­ας εδώ και δεκα­ε­τί­ες, η Ουά­σιγ­κτον προ­σπα­θεί να περιο­ρί­σει την ικα­νό­τη­τα της Κού­βας να αντι­με­τω­πί­σει αυτήν την παν­δη­μία. Μέσω της ημέ­ρας, η διοί­κη­ση του Donald Trump επε­κτεί­νει τους περιο­ρι­σμούς για να απο­τρέ­ψει την πρό­σβα­ση του νησιού σε βασι­κά φάρ­μα­κα και προμήθειες.

Ο κ. Lázaro Silva Herrera, αντι­πρό­ε­δρος της κου­βα­νέ­ζι­κης εται­ρεί­ας εισα­γω­γής και εξα­γω­γής ιατρι­κών προ­ϊ­ό­ντων της Medicuba, δήλω­σε ότι, υπό το πρί­σμα της γενο­κτο­νι­κής πολι­τι­κής του απο­κλει­σμού, το νησί αντα­πο­κρί­νε­ται σθε­να­ρά: «Έχου­με τους απα­ραί­τη­τους πόρους για να εξα­σφα­λί­σου­με ιατρι­κή φρο­ντί­δα στους ανθρώ­πους, σε περιό­δους του Covid- 19 ».

Τόνι­σε ότι, από τις πρώ­τες επι­βε­βαιω­μέ­νες περι­πτώ­σεις μόλυν­σης, η Κού­βα ενήρ­γη­σε γρή­γο­ρα: “Το σύστη­μα υγεί­ας έχει απο­κτή­σει από τότε τους βασι­κούς πόρους για να περιο­ρί­σει τη νόσο και να βοη­θή­σει εκεί­νους που διαγνώστηκαν”.

Παρά την έντα­ση του οικο­νο­μι­κού απο­κλει­σμού από τις ΗΠΑ, ο ειδι­κός επα­νέ­λα­βε ένα μήνυ­μα ανα­κού­φι­σης στον κου­βα­νέ­ζι­κο λαό: “Αν και η κατά­στα­ση επι­δει­νω­θεί, θα εστιά­σου­με τις προ­σπά­θειές μας στην εξα­σφά­λι­ση της δια­θε­σι­μό­τη­τας των πόρων που προ­ο­ρί­ζο­νται για την αντι­με­τώ­πι­ση του νέου κορο­ναϊ­ού, για να θερα­πεύ­σει άλλες παθο­λο­γί­ες, που βρί­σκο­νται στην Κού­βα την κατάλ­λη­λη στιγ­μή “, πρόσθεσε.

Η Silva Herrera περιέ­γρα­ψε το διε­θνές πλαί­σιο ως συγκλο­νι­σμέ­νο, εν μέσω μιας επι­δη­μί­ας που πυρο­δό­τη­σε την τιμή των προ­στα­τευ­τι­κών μασκών και ανα­πνευ­στή­ρων που χρειά­ζο­νται πολ­λοί ασθε­νείς με τον επι­κίν­δυ­νο ιό.

Όσον αφο­ρά τις ζημί­ες που προ­κλή­θη­καν από τον οικο­νο­μι­κό απο­κλει­σμό στον τομέα της υγεί­ας στην Κού­βα, ο κ. Néstor Marimón Torres, διευ­θυ­ντής Διε­θνών Σχέ­σε­ων και Συνερ­γα­σί­ας του Minsap, ανέ­φε­ρε ότι οι ζημί­ες ανέρ­χο­νται σε 160 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια, “60 εκα­τομ­μύ­ρια περισ­σό­τε­ρα από τα ίδια φάση του προη­γού­με­νου έτους ».

Ο απο­κλει­σμός πρό­σφα­τα κατέ­στη­σε αδύ­να­τη μια δωρεά από τον ιδρυ­τή του κινε­ζι­κού ηλε­κτρο­νι­κού γίγα­ντα Alibaba να φθά­σει στην Κού­βα, καθώς ο μετα­φο­ρέ­ας ανή­κε σε αμε­ρι­κα­νι­κή εται­ρεία. “Και αυτό είναι μόνο ένα παρά­δειγ­μα”, τόνι­σε ο Marimón Torres.

Ενώ ο οικο­νο­μι­κός πόλε­μος περιο­ρί­ζει την κανο­νι­κή ανά­πτυ­ξη του τομέα της υγεί­ας στο νησί, η Κού­βα δίνει στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες ένα μάθη­μα στην ανθρω­πό­τη­τα. Δεκά­δες ιατρι­κές ταξιαρ­χί­ες φτά­νουν στις χώρες που πλήτ­το­νται περισ­σό­τε­ρο από την πανδημία.

“Η αλλη­λεγ­γύη είναι, σε αυτές τις περιό­δους, το πιο ανθρώ­πι­νο έργο που μπο­ρού­με να υπε­ρα­σπι­στού­με”, συμ­φω­νούν και οι δύο ειδι­κοί. (11/4)

___________________________________________________________________

Με επιμέλεια του Αλέκου Χατζηκώστα, το επόμενο διάστημα θα δημοσιεύουμε επίκαιρα μεταφρασμένα άρθρα από την Granma (οργάνου της Κ.Ε του ΚΚ Κούβας) με αφορμή τη μάχη που δίνει ενάντια στην πανδημία του κορονοίου και έχουν γενικότερη σημασία.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο