Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Δ. Κουτσούμπας για την Ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού

Στο θέμα της ψήφου των Ελλή­νων του Εξω­τε­ρι­κού ανα­φέρ­θη­κε διε­ξο­δι­κά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας στη σημε­ρι­νή συνέ­ντευ­ξή του στο ραδιο­σταθ­μό «Παρα­πο­λι­τι­κά».

– Τώρα, να σας ρωτή­σου­με κάτι άλλο κ. Γραμ­μα­τέα στο κομ­μά­τι της ψήφου των Ελλή­νων του εξω­τε­ρι­κού, εν τέλει βρέ­θη­κε κοι­νός τόπος; Για­τί έγι­νε, όπως κι έπρε­πε να γίνει, και κρι­τι­κή από πολ­λούς κι από αρκε­τούς επι­στή­μο­νες, ότι τελι­κά συμ­φω­νή­σα­τε σε λίγα πράγ­μα­τα, ότι θα εξαι­ρε­θούν πολ­λοί συμπα­τριώ­τες μας να μην ψηφί­ζουν, ότι δεν μπή­κε το κομ­μά­τι της επι­στο­λι­κής ψήφου για να δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα σε κάποιους ‑και για οικο­νο­μι­κούς λόγους- να μην μετα­κι­νού­νται, πού βρισκόμαστε;

– Κοι­τάξ­τε να δεί­τε, δεν ξέρω που βρι­σκό­μα­στε, η κυβέρ­νη­ση έχει το λόγο τώρα, το μαχαί­ρι και το πεπό­νι, ο υπουρ­γός θα δώσει το σχέ­διο νόμου.

Εμείς έχου­με επι­φυ­λα­χθεί από την αρχή για την τελι­κή μας στά­ση, περι­μέ­νου­με να δού­με το νομο­σχέ­διο, να το μελε­τή­σου­με. Από την αρχή είχα­με καθα­ρή στάση.

– Συμ­φω­νή­σα­τε να ψηφί­ζει σημα­ντι­κό τμήμα…

– Είχα­με καθα­ρή στά­ση. Εμείς θεω­ρού­με ότι πρέ­πει να διευ­κο­λυν­θούν οι Έλλη­νες που είτε είναι μετα­νά­στες εργα­ζό­με­νοι στο εξω­τε­ρι­κό, για­τί δεν έβρι­σκαν δου­λειά εδώ ή είχαν τις οικο­γέ­νειές τους και πήγαν εκεί είτε είναι φοι­τη­τές, που σπου­δά­ζουν ή επι­στή­μο­νες, που το πτυ­χίο τους δεν έβρι­σκε εδώ αντί­κρυ­σμα στην αγο­ρά εργα­σί­ας και ψάχνουν στο εξω­τε­ρι­κό να βρουν δου­λειά πάνω στην επι­στή­μη τους. Όλοι αυτοί οι άνθρω­ποι πρέ­πει να διευ­κο­λυν­θούν. Δεν μιλά­με δηλα­δή ‑εμείς από την αρχή το είπα­με- για το ανα­χρο­νι­στι­κό δίκαιο του αίμα­τος που ισχύ­ει στην Ελλά­δα. Δηλα­δή αν μια προ­για­γιά το 1700 ήταν Ελλη­νί­δα, να θεω­ρεί­ται Έλλη­νας και να μπο­ρεί να πάρει την ιθα­γέ­νεια κι αυτός ο άνθρω­πος που μπο­ρεί να είναι 3ης, 4ης, 5ης γενιάς, που δεν έχει καμιά επα­φή με την Ελλά­δα, ούτε με την ελλη­νι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Άρα το να ψηφί­ζει θα οδη­γεί ουσια­στι­κά το εκλο­γι­κό σώμα σε άλλα μονο­πά­τια, ουσια­στι­κά θα είναι στρέ­βλω­ση του εκλο­γι­κού σώμα­τος και της εκλο­γι­κής ψήφου.

Άρα, λοι­πόν, για αυτά τα ζητή­μα­τα έπρε­πε να υπάρ­ξουν κάποιες εγγυ­ή­σεις, κάποιες προ­ϋ­πο­θέ­σεις, δηλα­δή να απο­δει­κνύ­ε­ται ότι ο άλλος έχει κάποια σχέ­ση με την Ελλά­δα, πλήτ­τε­ται από τις κοι­νω­νι­κές, οικο­νο­μι­κές, άλλες πολι­τι­κές που εφαρ­μό­ζει η εκά­στο­τε κυβέρ­νη­ση ‑που ψηφί­ζε­ται στις εκλο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες- και άρα να έχει λόγο. Και όχι για­τί κάποια προ­για­γιά ή προ­πάπ­πους υπήρ­ξε κάπο­τε Έλλη­νας, ενώ τώρα μπο­ρεί να είναι Αμε­ρι­κά­νος, να είναι Αυστρα­λός, να είναι οτι­δή­πο­τε άλλο και να μην μιλά­ει ούτε καν τη γλώσ­σα. Άρα, λοι­πόν, αυτό έπρε­πε να δια­σφα­λι­στεί και βεβαί­ως σε αυτά τα πλαί­σια έπρε­πε να εκφρά­ζε­ται, να κατα­με­τρά­ται η ψήφος του.

Και γι’ αυτό βάλα­με αυτά τα ζητή­μα­τα, δηλα­δή κάπου 30 χρό­νια, οπό­τε πιά­νει και τα χρό­νια της κρί­σης, κάπως να πιστο­ποιεί­ται ότι έχει ζήσει στην Ελλά­δα ή έχει ξέρω εγώ το ΑΦΜ και κάποια πρα­κτι­κά ζητή­μα­τα, που απο­δει­κνύ­ουν κάποια σχέ­ση τέλος πάντων.

– Στην επι­στο­λι­κή ψήφο κ. Κου­τσού­μπα εσείς ήσα­σταν αρνη­τι­κός για­τί φοβά­στε ότι μπο­ρεί να μην δια­σφα­λι­στεί ότι θα γίνει με το σωστό τρό­πο ή για­τί δεν υπάρ­χει το στοι­χείο της συμ­με­το­χής, το να πάει κάποιος κάπου να ψηφί­σει κι όχι να πατή­σει κου­μπί και να ψηφί­σει ή να στεί­λει ένα email ή ένα γράμμα;

– Είναι διπλό το πρό­βλη­μα. Αν υπάρ­χει κίν­δυ­νος μια φορά νοθεί­ας με την αυτο­πρό­σω­πη παρου­σία στα εκλο­γι­κά τμή­μα­τα, όπως γίνε­ται σήμε­ρα, μέσω της διαρ­ρο­ής για παρά­δειγ­μα του φακέ­λου που δίνει ο δικα­στι­κός αντι­πρό­σω­πος και ξέρε­τε μετά πάει γαϊ­τα­νά­κι από τους κομ­μα­τάρ­χες αν ξεφύ­γει φάκε­λος ‑και τέτοια παρα­δείγ­μα­τα είχα­με στην ιστο­ρι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα της πατρί­δας μας- αν λέω υπάρ­χει ένας κίν­δυ­νος τέτοιος, κατα­λα­βαί­νε­τε ότι με την επι­στο­λι­κή ψήφο, όπου στέλ­νει το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών στις πρε­σβεί­ες την επι­στο­λή, όπου μέσα είναι τα ψηφο­δέλ­τια και ο ειδι­κός φάκε­λος που πρέ­πει να έχει ο ψηφο­φό­ρος που θα στεί­λει την επι­στο­λι­κή ψήφο τί μπο­ρεί να γίνει!… Το παίρ­νει ο άλλος στην Αμε­ρι­κή, τη για­γιά του, στον παπ­πού του, το γιο του, την κόρη του, τη φίλη του, ο εργο­δό­της στον εργα­ζό­με­νο κ.λπ., με πιέ­σεις οι κομ­μα­τάρ­χες κ.λπ., είναι εκτε­τα­μέ­νη η πιθα­νό­τη­τα νοθεί­ας και χει­ρα­γώ­γη­σης της ψήφου με την επι­στο­λι­κή ψήφο. Είναι φανε­ρό, αυτό το κατα­λα­βαί­νουν όλοι κι αυτοί που δήθεν κόπτο­νται για τη δημο­κρα­τία και λένε “δεν υπάρ­χει περί­πτω­ση”. Ένα ζήτη­μα, λοι­πόν, είναι αυτό που πρέ­πει να διασφαλιστεί.

Δεύ­τε­ρο: Πρέ­πει να υπάρ­χει ισο­τι­μία, ας την πού­με έτσι της ψήφου, αφού αυτό επι­κα­λού­νται, για όλους. Για­τί σε κάποιον του λες στην Ελλά­δα “φίλε μου τι να σε κάνω αν μένεις στον Έβρο ή αν η δου­λειά σου είναι στον Έβρο και η κατα­γω­γή σου είναι στην Κρή­τη; Πάρε το αερο­πλά­νο να πας να ψηφί­σεις στο εκλο­γι­κό τμή­μα που ανή­κεις”. Άρα, λοι­πόν αυτό πρέ­πει να ισχύ­ει και μπο­ρεί να λυθεί, διό­τι υπάρ­χει εδώ ένα ζήτη­μα, είναι υπαρ­κτό το πρό­βλη­μα ας πού­με σε μεγά­λες απο­στά­σεις ‑κυρί­ως αυτό υπάρ­χει για τις ΗΠΑ, για την ήπει­ρο της Αμε­ρι­κής, για την ήπει­ρο της Ωκε­α­νί­ας, την Αυστρα­λία κυρί­ως, όπου υπάρ­χουν και αρκε­τοί Έλλη­νες- να κάνεις παρα­πά­νω εκλο­γι­κά τμή­μα­τα. Δεν είναι απα­ραί­τη­το να είναι μόνο στην έδρα που είναι η πρε­σβεία ή το προ­ξε­νείο, θα μπο­ρού­σε ‑με ευθύ­νη του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών και των πρε­σβειών στις χώρες αυτές- να φτια­χτούν εκλο­γι­κά τμή­μα­τα. Εκλο­γι­κοί αντι­πρό­σω­ποι να υπάρ­χουν από όλα τα κόμ­μα­τα και εφο­ρευ­τι­κές επιτροπές.

Ε, τώρα αν είναι ένας που έχει μια φάρ­μα στο Far West, σε ένα βου­νό ή σε μια πεδιά­δα μακρι­νή, ας του βάλει κι ένα λεω­φο­ρείο το κόμ­μα του ή ο ίδιος να πάει να ψηφί­σει στη γει­το­νι­κή πόλη! Έλε­ος πια!

– Κ. Κου­τσού­μπα επει­δή βλέ­πω ταυ­τό­χρο­να ότι την ώρα που μιλά­με έχει έρθει στο email των πολι­τι­κών συντα­κτών, το δελ­τίο Τύπου που ανα­φέ­ρε­ται στο σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών ότι έχει στα­λεί σε όλα τα κόμ­μα­τα, φαί­νε­ται ότι θα έχου­με εξε­λί­ξεις τις επό­με­νες ώρες πάνω σε αυτό…

– Επι­φυ­λασ­σό­μα­στε, η ψήφος η δική μας δεν είναι αυτό που λένε “το ΚΚΕ ρυθ­μι­στής”, εμείς δεν είμα­στε ούτε ρυθ­μι­στές ούτε απορ­ρυθ­μι­στές στο συγκε­κρι­μέ­νο πρό­βλη­μα της ψήφου των απο­δή­μων. Έχου­με τις θέσεις μας, τις οποί­ες τις παλεύ­ου­με, με βάση τις κοι­νο­βου­λευ­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες και εκεί θα είναι η τελι­κή μας τοποθέτηση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο