Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης μετακινείται πια με μεγάλη ταχύτητα

Ο μαγνη­τι­κός βόρειος πόλος της Γης, στον οποίο βασί­ζο­νται οι πλοη­γοί εδώ και αιώ­νες για τον προ­σα­να­το­λι­σμό τους και πιο πρό­σφα­τα χρη­σι­μο­ποιεί­ται από τα αερο­πλά­να έως τις εφαρ­μο­γές των «έξυ­πνων» κινη­τών τηλε­φώ­νων, μετα­κι­νεί­ται πλέ­ον με ρυθ­μό άνευ προη­γου­μέ­νου στην κατα­γε­γραμ­μέ­νη ιστο­ρία, σύμ­φω­να με τους επι­στή­μο­νες. Δια­σχί­ζει πια την περιο­χή της Αρκτι­κής με ταχύ­τη­τα περί­που 50 χιλιο­μέ­τρων το χρό­νο και δεν δεί­χνει σημεία επι­βρά­δυν­σης στο «βημα­τι­σμό» του.

«Η κίνη­ση από τη δεκα­ε­τία του 1990 έχει γίνει πια ταχύ­τε­ρη από κάθε άλλη φορά εδώ και του­λά­χι­στον τέσ­σε­ρις αιώ­νες, χωρίς πραγ­μα­τι­κά να ξέρου­με πολ­λά πράγ­μα­τα για τις αλλα­γές στον πυρή­να της Γης, που προ­κα­λούν αυτή την κίνη­ση», δήλω­σε στους «Φαϊ­νάν­σιαλ Τάιμς» ο γεω­φυ­σι­κός και ειδι­κός στο γεω­μα­γνη­τι­σμό δρ Σιά­ραν Μπέ­γκαν της Βρε­τα­νι­κής Γεω­λο­γι­κής Υπηρεσίας.

Η γρή­γο­ρη αυτή κίνη­ση του μαγνη­τι­κού πόλου (ο οποί­ος δια­φέ­ρει από τον αντί­στοι­χο γεω­γρα­φι­κό πόλο) αντα­να­κλά­ται στην ανα­θε­ω­ρη­μέ­νη έκδο­ση του Παγκό­σμιου Μαγνη­τι­κού Μοντέ­λου που δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα πριν λίγες μέρες από τη Βρε­τα­νι­κή Γεω­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία και τα Εθνι­κά Κέντρα Περι­βαλ­λο­ντι­κής Πλη­ρο­φό­ρη­σης των ΗΠΑ. Σε συν­δυα­σμό με τα δορυ­φο­ρι­κά δεδο­μέ­να όπως του GPS, το εν λόγω μοντέ­λο απο­τε­λεί το θεμέ­λιο της σύγ­χρο­νης πλο­ή­γη­σης, ενώ οι συχνές ανα­θε­ω­ρή­σεις του είναι αναγκαίες.

Από τον 16ο αιώ­να που κατα­γρά­φη­καν τα πρώ­τα μαγνη­τι­κά στοι­χεία, έως το τέλος της δεκα­ε­τί­ας του 1990, ο μαγνη­τι­κός βόρειος πόλος είχε μια σχε­τι­κά στα­θε­ρή πορεία, καθώς περι­πλα­νιό­ταν αργά γύρω από την περιο­χή του αρκτι­κού Κανα­δά. Όμως στη συνέ­χεια επι­τά­χυ­νε την κίνη­ση του και άρχι­σε μια νέα πορεία προς το βόρειο γεω­γρα­φι­κό πόλο.

Η ταχύ­τη­τα του αυξή­θη­κε κι άλλο τα τελευ­ταία χρό­νια, καθώς κατευ­θύ­νε­ται γρή­γο­ρα προς τη Σιβη­ρία. Το 2019 ο βόρειος μαγνη­τι­κός πόλος πέρα­σε σε από­στα­ση 390 χιλιο­μέ­τρων ή περί­που τριών μοι­ρών από τον βόρειο γεω­γρα­φι­κό πόλο και για πρώ­τη φορά διέ­σχι­σε τον μεσημ­βρι­νό του Γκρίνουιτς.

Το μαγνη­τι­κό πεδίο της Γης γεν­νιέ­ται όπως στην περί­πτω­ση ενός δυνα­μό, καθώς ο λιω­μέ­νος σίδη­ρος κινεί­ται μέσα στα έγκα­τα του πλα­νή­τη μας και δημιουρ­γεί ηλε­κτρι­κά ρεύ­μα­τα. Δεν είναι όμως σαφές στους επι­στή­μο­νες για ποιο λόγο τον τελευ­ταίο και­ρό το μαγνη­τι­κό πεδίο εμφα­νί­ζει μεγα­λύ­τε­ρη κινη­τι­κό­τη­τα και λιγό­τε­ρη προ­βλε­ψι­μό­τη­τα. Το γεγο­νός ότι ο λιω­μέ­νος σίδη­ρος βρί­σκε­ται περί­που 3.000 χιλιό­με­τρα κάτω από την επι­φά­νεια της Γης, προ­φα­νώς δυσκο­λεύ­ει τη μελέ­τη του φαινομένου.

Το νέο παγκό­σμιο Μαγνη­τι­κό Μοντέ­λο επί­σης επι­βε­βαιώ­νει ότι το γήι­νο μαγνη­τι­κό πεδίο εξα­σθε­νεί κατά περί­που 5% κάθε αιώ­να. Αν αυτό συνε­χι­στεί, μπο­ρεί να προ­κύ­ψει ανα­στρο­φή του πεδί­ου (με το βόρειο μαγνη­τι­κό πόλο να έρχε­ται στη θέση του νότιου και αντί­στρο­φα), κάτι που έχει ξανα­γί­νει αρκε­τές φορές στο παρελ­θόν. Την τελευ­ταία φορά ήταν πριν περί­που 780.000 χρό­νια, σύμ­φω­να με το γεω­λο­γι­κό «αρχείο» της Γης.

Με βάση την εκτί­μη­ση ότι ανα­στρο­φές συμ­βαί­νουν κατά μέσο όρο κάθε περί­που 500.000 χρό­νια, μια νέα ανα­στρο­φή φαί­νε­ται να έχει καθυ­στε­ρή­σει. Κανείς δεν μπο­ρεί να πει με σιγου­ριά ποιες ακρι­βώς επι­πτώ­σεις θα υπάρ­ξουν στη φάση της ανα­στρο­φής. Με δεδο­μέ­νο πάντως ότι το μαγνη­τι­κό πεδίο προ­στα­τεύ­ει τη Γη από την ηλια­κή και κοσμι­κή ακτι­νο­βο­λία, είναι πιθα­νό να υπάρ­ξουν ανη­συ­χη­τι­κές επι­πτώ­σεις για τον ανθρώ­πι­νο πολιτισμό.

Εως ότου κατα­στα­λά­ξει το μαγνη­τι­κό χάος της μετα­βα­τι­κής φάσης της ανα­στρο­φής των πόλων, τα έμβια όντα και διά­φο­ρες κρί­σι­μες τεχνο­λο­γι­κές υπο­δο­μές (δορυ­φό­ροι, αερο­πλά­να, ηλε­κτρι­κά δίκτυα κ.α.) μπο­ρεί να εκτε­θούν σε επι­βλα­βή ακτι­νο­βο­λία. Πάντως λίγοι γεω­φυ­σι­κοί θεω­ρούν πιθα­νή μια τέτοια ανα­στρο­φή μέσα στους επό­με­νους λίγους αιώνες.

Όσον αφο­ρά το πιο άμε­σο μέλ­λον, οι επι­στή­μο­νες δεν έχουν ιδέα για πόσο ακό­μη ο βόρειος μαγνη­τι­κός πόλος θα συνε­χί­σει την ίδια ή άλλη «τρε­λή» πορεία του και με ποια ταχύ­τη­τα. Περιέρ­γως, στην άλλη πλευ­ρά της Γης, ο νότιος μαγνη­τι­κός πόλος έχει παρα­μεί­νει σχε­δόν στα­θε­ρός εδώ και δεκαετίες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο