Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο μύθος του Κώστα Νεστορίδη ταξιδεύει για τις γειτονιές των αγγέλων

Από τις 11πμ οι φίλοι του ποδό­σφαι­ρου _και πρώτ’ απ’ όλα της ΑΕΚ θα έχουν την ευκαι­ρία να πουν από κοντά το τελευ­ταίο αντίο σε ένα θρύ­λο της ομά­δας _τον Κώστα Νεστο­ρί­δη, ενώ στις 14:00, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η νεκρώ­σι­μη ακο­λου­θία και στη συνέ­χεια θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η ταφή στο Κοι­μη­τή­ριο της Καλλιθέας.

Ένας ένας μύθος του ελλη­νι­κού ποδο­σφαί­ρου από τους κορυ­φαί­ους της ιστο­ρί­ας της ΑΕΚ, που «σημά­δε­ψε» μια ολό­κλη­ρη επο­χή, ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους βιρ­τουό­ζους που εμφα­νί­στη­καν στα γήπε­δά μας. Είχε κατα­γω­γή από τον Πόντο (ήταν γεν­νη­μέ­νος 15-Μαρτ-1930 στη Δρά­μα), στα χρό­νια της κατο­χής ακο­λού­θη­σε την οικο­γέ­νειά του στην Αθή­να, σε ηλι­κία 15 ετών εντά­χθη­κε στον σύλ­λο­γο “Ελλά­δα Μοσχά­του”, στα τέλη της 10ετίας του ’40 βρέ­θη­κε στον Πανιώ­νιο και το 1955 ήρθε η ώρα της μετα­γρα­φής στην ΑΕΚ. Ο ίδιος προ­τί­μη­σε την ΑΕΚ λόγω της προ­σφυ­γι­κής προ­έ­λευ­σής της, όμως η διοί­κη­ση του Πανιω­νί­ου αρνή­θη­κε να τον παρα­χω­ρή­σει. Έτσι, σύμ­φω­να με τους κανο­νι­σμούς που ίσχυαν τότε, ήρθε στην «Ένω­ση» με «διε­τή απο­κλει­σμό» και μέχρι το 1957 μετεί­χε μόνο σε φιλι­κούς αγώ­νες και από την περί­ο­δο 1957–58 ήταν πλέ­ον ελεύ­θε­ρος να αγω­νι­στεί στην ΑΕΚ και σε επί­ση­μα ματς.

Μέχρι το 1965, σε αγώ­νες Πρω­τα­θλή­μα­τος Αθη­νών, Πρω­τα­θλή­μα­τος και Κυπέλ­λου Ελλά­δας και Κυπέλ­λων Ευρώ­πης, πέτυ­χε συνο­λι­κά 228 γκολ, εκ των οποί­ων τα 141 στην Α’ Εθνι­κή. Την περί­ο­δο 1958–59 κέρ­δι­σε για πρώ­τη φορά τον τίτλο του πρώ­του σκό­ρερ στο Πρω­τά­θλη­μα Ελλά­δας με 21 γκολ σε 18 ματς. Ακο­λου­θεί η καθιέ­ρω­ση της Α’ Εθνι­κής, όπου ανα­δεί­χθη­κε πρώ­τος σκό­ρερ στις πρώ­τες τέσ­σε­ρις σεζόν (1959–63) με 33, 27, 29 και 24 γκολ αντί­στοι­χα _πρώτος σκό­ρερ σε πέντε δια­δο­χι­κά Πρωταθλήματα!

Είχε σημειώ­σει «πεντα­ρέ» (με Ηρα­κλή 5–0 το 1963) «καρέ» και δώδε­κα χατ-τρικ, ενώ αξέ­χα­στα έχουν μεί­νει τα γκολ που σημεί­ω­νε με εκτε­λέ­σεις κόρ­νερ! Ήταν ο άνθρω­πος-γκολ που ανα­γνω­ρι­ζό­ταν και λατρευό­ταν από τους φιλά­θλους για τα επι­τεύγ­μα­τά του ακό­μα και πολ­λές δεκα­ε­τί­ες μετά το τέλος της ποδο­σφαι­ρι­κής του καριέ­ρας. Από την ΑΕΚ απο­χώ­ρη­σε το 1966 και αργό­τε­ρα, ως προ­πο­νη­τής, κάθι­σε και στον πάγκο της σε 15 αγώ­νες Πρω­τα­θλή­μα­τος το 1983 και το 1984.

Το 1966 έφυ­γε για την Αυστρα­λία για να αγω­νι­στεί στον σύλ­λο­γο των Ελλή­νων ομο­γε­νών Ελλάς Μελ­βούρ­νης, τη σημε­ρι­νή Σάουθ Μέλ­μπουρν ΦΚ Κατέ­κτη­σε το πολι­τεια­κό πρω­τά­θλη­μα και παράλ­λη­λα ανα­δεί­χθη­κε πρώ­τος σκό­ρερ στη διορ­γά­νω­ση. Το 1967 επέ­στρε­ψε στην Ελλά­δα για λογα­ρια­σμό του Βύζα­ντα Μεγά­ρων, που αγω­νι­ζό­ταν τότε στην Α΄ εθνι­κή, όπου και έκλει­σε την καριέ­ρα του (στην Α΄ Εθνική).

Τη σεζόν 1967–68 ανα­ζή­τη­σε σύλ­λο­γο κι έκα­νε προ­πο­νή­σεις δια­δο­χι­κά στο Αιγά­λεω, στον Πανιώ­νιο και τον Ιωνι­κό Νικαί­ας. Τελι­κά, το Φεβρουά­ριο του 1968 υπέ­γρα­ψε ως παί­κτης-προ­πο­νη­τής στον Αία­ντα Σαλα­μί­νας, με τον οποίο έπαι­ξε στη Β΄ Εθνική

Τίτλοι — διακρίσεις

  • Πρω­τά­θλη­μα Ελλά­δας: 1963 (ΑΕΚ)
  • Κύπελ­λο Ελλά­δος: 1964 (ΑΕΚ)
  • Πρω­τά­θλη­μα Αθή­νας: 1951 (Πανιώ­νιος)
  • Πρω­τά­θλη­μα Victorian State League Αυστρα­λί­ας: 1966 (Ελλάς Μελβούρνης)
  • Πρώ­τος σκό­ρερ πρω­τα­θλή­μα­τος Αθή­νας: 1951: 7 τέρματα
  • Πρώ­τος σκό­ρερ πρω­τα­θλή­μα­τος Ελλά­δας (5 φορές):
  • 1959: 21 γκολ
  • 1960: 33 γκολ
  • 1961: 27 γκολ
  • 1962: 29 γκολ
  • 1963: 24 γκολ
  • Πρώ­τος σκό­ρερ Victorian State League (Αυστρα­λία): 1966

Όσο και να προ­σπα­θούν το ποδό­σφαι­ρο πάντα θα τους δια­ψεύ­δει. Το ποδό­σφαι­ρο πάντα θα μας συνε­παίρ­νει. Να βλέ­πεις την ιστο­ρία όταν γρά­φε­ται… Το ποδό­σφαι­ρο είναι πια μια βιο­μη­χα­νία. Είναι ένα πεδίο κερ­δο­φο­ρί­ας. Είναι ένα μέσο γεω­πο­λι­τι­κής ισχύ­ος. Ένας χώρος σκαν­δά­λων, δια­φθο­ράς και στη­μέ­νων παι­χνι­διών. Όσο όμως και να προ­σπα­θούν το ποδό­σφαι­ρο πάντα θα τους δια­ψεύ­δει. Πάντα θα μας χαρί­ζει μονα­δι­κές, ατό­φιες, αυθόρ­μη­τες στιγ­μές συγκί­νη­σης, χαράς και λύπης. Μία μονα­δι­κή δια­κύ­μαν­ση συναι­σθη­μά­των. Από τις λίγες αν όχι η μόνη στην οποία θέλου­με να επι­στρέ­φου­με ξανά και ξανά.

Γρά­φει ο \\ Νίκος Μάλ­λια­ρης

Ο Κώστας Νεστορίδης 
δεν είναι πια κοντά μας 
__παίρνει μαζί του την αγάπη 
και την αναγνώριση όλων μας

Στη μνή­μη του _πάντα γελα­στού (και γελα­σμέ­νου –λέμε εμείς) “Νέστο­ρα” των γηπέ­δων και του λαϊ­κού ανθρώ­που Κώστα Νεστο­ρί­δη, αναρ­τώ μια δημο­σί­ευ­ση μου του 2014, για ένα ταξί­δι λίγων ημε­ρών που είχα­με κάνει για “ιερό σκο­πό” με τον κύριο Κώστα Νεστο­ρί­δη και τον Νεο­τά­κη Λου­κα­νί­δη, στον τόπο γέν­νη­σης τους, την Δράμα.

AΝΘΡΩΠΟΙ με όλη τη σημα­σία της λέξης.

Λαϊ­κό πανη­γύ­ρι είχε στη­θεί από τους Δρα­μι­νούς, για τον 93χρονο «Νέστο­ρα», παλαί­μα­χο θρύ­λο της ΑΕΚ _τότε που οι ΠΑΕ _ανώνυμες εται­ρεί­ες ήταν στη χώρα μας άγνω­στη λέξη.

Αιώ­νια η μνή­μη σας Κώστα και η αγά­πη μας.

Το ποδό­σφαι­ρο ως κοι­νω­νι­κό, πολι­τι­στι­κό φαι­νό­με­νο, το ζήσα­με και το απο­λαύ­σα­με όσοι συμ­με­τεί­χα­με στην οργά­νω­ση και την συμ­με­το­χή του αγώ­να των παλαί­μα­χων ποδο­σφαι­ρι­στών, για την ενί­σχυ­ση του κοι­νω­νι­κού ιατρεί­ου-φαρ­μα­κεί­ου αλλη­λεγ­γύ­ης Δράμας.
Εμβλη­μα­τι­κές προ­σω­πι­κό­τη­τες στην προ­σπά­θεια αυτή, οι γεν­νη­θέ­ντες στο Νομό και κατα­γό­με­νοι από τον Πόντο, ιστο­ρι­κοί ηγέ­τες των γηπέ­δων (Νέο)Τάκης Λου­κα­νί­δης, Κώστας  Νεστο­ρί­δης και Λάμπης Κουι­ρι­κί­δης. Ανε­κτί­μη­τη  η προ­σφο­ρά ποδο­σφαι­ρι­στών, καλ­λι­τε­χνών, απλών ανθρώ­πων  και φορέ­ων στην επι­τυ­χία της διορ­γά­νω­σης. Συγκι­νη­τι­κός ο χαι­ρε­τι­σμός του Γιώρ­γου Κούδα

ℹ️   Όλες οι φωτο­γρα­φί­ες είναι από το προ­σω­πι­κό αρχείο του Νίκου Μάλλιαρη

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο