Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Πιτσώλης θριαμβευτής στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Ο Χαρά­λα­μπος Πιτσώ­λης, τερ­μά­τι­σε πρώ­τος στον 39ο Αυθε­ντι­κό Μαρα­θώ­νιο της Αθή­νας. Την πρώ­τη θέση στην κατη­γο­ρία των γυναι­κών, πήρε η Βασι­λι­κή Κων­στα­ντι­νο­πού­λου. Τρί­τος πέρυ­σι, αλλά πρώ­τος εφέ­τος, ο Πιτσώ­λης, έφθα­σε στον θρί­αμ­βο, με μια εκπλη­κτι­κή αντε­πί­θε­ση στα τελευ­ταία χιλιό­με­τρα. Με ανε­ξά­ντλη­τες δυνά­μεις, πλη­σί­α­ζε στο Πανα­θη­ναϊ­κό Στά­διο και ένιω­θε λες και μόλις είχε ξεκι­νή­σει. Στο 30ο χιλιό­με­τρο ο πρω­τα­θλη­τής του «ΓΑΣ Ο Ιλισ­σός», μόλις και έκλει­νε τη δεκά­δα. Κοντά δυο λεπτά πίσω από τον Κων­στα­ντί­νο Γκε­λα­ού­ζο (ΠΑΟ) που κρα­τού­σε το προ­βά­δι­σμα για πολ­λά χιλιόμετρα.

Ο Πιτσώ­λης άρχι­σε την αντε­πί­θε­ση, και «κατά­πι­νε» τα χιλιό­με­τρα. Από το 35ο και μετά, έμοια­ζε να πετά. Πέρα­σε τέταρ­τος, τρί­τος, δεύ­τε­ρος, μπή­κε πρώ­τος στο Καλ­λι­μάρ­μα­ρο που είχε πλημ­μυ­ρί­σει από χιλιά­δες κόσμο, και έκο­ψε την κορ­δέ­λα του τερ­μα­τι­σμού σε χρό­νο 2:23.44. Ο μεγά­λος νικη­τής και του Πανελ­λή­νιου Πρω­τα­θλή­μα­τος, στην μεγα­λύ­τε­ρη στιγ­μή της καριέ­ρας του, δήλω­σε μετά τον τερ­μα­τι­σμό: «Αφιε­ρώ­νω τη νίκη στο γιό μου που θα γεν­νη­θεί σε λίγες εβδο­μά­δες», είπε. Και πρό­σθε­σε: «Πραγ­μα­τι­κά δεν το πιστεύω αυτό που έχει γίνει. Έπα­θα σοκ που μπή­κα πρώ­τος στο Καλ­λι­μάρ­μα­ρο. Μού έλε­γαν συνέ­χεια ότι μειώ­νω από την πρώ­τη θέση, αλλά δεν κατα­λά­βαι­να τι γίνε­ται. Έχω κλά­ψει τρεις φορές στη ζωή μου. Μία το 2019, όταν μπή­κα τρί­τος στο Καλ­λι­μάρ­μα­ρο, μετά όταν έμα­θα ότι η γυναί­κα μου είναι έγκυος και τώρα που νίκη­σα στον Μαραθώνιο».

Ο Πιτσώ­λης, στά­θη­κε στον τερ­μα­τι­σμό και περί­με­νε τον Γκε­λα­ού­ζο. Η μεγά­λη μορ­φή του Μαρα­θω­νί­ου στην πατρί­δα μας τα τελευ­ταία χρό­νια, νικη­τής πέρυ­σι με ρεκόρ αγώ­νων 2:16.49, πρω­τα­θλη­τής Ελλά­δας τέσ­σε­ρις φορές στη συνέ­χεια (2017, 2018, 2019, 2021), αθλη­τής που δια­κρί­νε­ται και πέρα από τα σύνο­ρα, τερ­μά­τι­σε σε 2:24.45 και ο Πιτσώ­λης έσπευ­σε να τον αγκα­λιά­σει, ενώ οι χιλιά­δες φίλα­θλοι τον απο­θέ­ω­σαν: «Όταν πέρα­σα τον Γκε­λα­ού­ζο δεν το πίστευα. Πώς να το κάνου­με; Είναι ο κορυ­φαί­ος Έλλη­νας μαρα­θω­νο­δρό­μος», είπε ο μεγά­λος νικη­τής. Όπως (αγκά­λια­σε) και τον τρί­το τον Κων­στα­ντί­νο Στα­μού­λη (ΓΑΣ Αγρι­νί­ου, 2:25.37) που επε­σή­μα­νε ότι «Είμαι πρω­τά­ρης στον Μαρα­θώ­νιο. Η αλή­θεια είναι ότι με ταλαι­πώ­ρη­σε η θερ­μο­κρα­σία. Έβγα­λε ζέστη. Δεν τον ευχα­ρι­στή­θη­κα τον αγώ­να. Από ένα σημείο κι έπει­τα ο μονα­δι­κός στό­χος μου ήταν να τερ­μα­τί­σω». Αλλά και τον τέταρ­το τον Πανα­γιώ­τη Καρα­ΐ­σκο (ΠΓΣ, 2:26.28), τον μεγά­λο άτυ­χο πριν ένα χρό­νο που έχα­σε το μεγά­λο ραντε­βού λόγω κορο­νοϊ­ού. Σήμε­ρα, ήταν στο Πανα­θη­ναϊ­κό Στά­διο, τερμάτισε…Και στη συνέ­χεια, όλοι οι υπό­λοι­ποι, για­τί η μεγά­λη νίκη είναι ο τερ­μα­τι­σμός σε αυτό το χώρο, στο Καλ­λι­μάρ­μα­ρο Πανα­θη­ναϊ­κό Στάδιο.

Από την πλευ­ρά του, ο Γκε­λα­ού­ζος, τόνι­σε: «Ο και­ρός μάς δυσκό­λε­ψε πολύ, είναι αλή­θεια. Είχα αγω­νι­στεί στο Βερο­λί­νο (ατ. ρεκόρ) και δεν είχα προ­λά­βει να ξεκου­ρα­στώ όσο έπρε­πε. Είμαι ικα­νο­ποι­η­μέ­νος όμως, επει­δή έδω­σα τον καλύ­τε­ρο εαυ­τό μου. Θέλω να δώσω συγ­χα­ρη­τή­ρια στον Χαρά­λα­μπο για τη νίκη του. Στο τέλος άδεια­σα από δυνάμεις»…

Η πρώ­τη γυναί­κα, η οποία μπή­κε στο Πανα­θη­ναϊ­κό Στά­διο, ήταν η Βασι­λι­κή Κων­στα­ντι­νο­πού­λου, του ΑΠΚ Νάπο­λης. Η Ελλη­νί­δα δρο­μέ­ας, απή­λαυ­σε το θερ­μό χει­ρο­κρό­τη­μα του κοι­νού όταν έκο­ψε την κορ­δέ­λα του τερ­μα­τι­σμού, για να νική­σει για πρώ­τη φορά στην καριέ­ρα της, στον Μαρα­θώ­νιο της Αθή­νας. H 26χρονη αθλή­τρια του Αντώ­νη Στόι­κου, που ανα­δει­κνύ­ε­ται για πρώ­τη φορά Πανελ­λη­νιο­νί­κης στον Μαρα­θώ­νιο, τερ­μά­τι­σε σε 2:46:01. Με αυτή την επί­δο­ση κατά­φε­ρε να βελ­τιώ­σει το ατο­μι­κό της ρεκόρ που ήταν 2:51:32.

Δεύ­τε­ρη τερ­μά­τι­σε η Κατε­ρί­να Αση­μα­κο­πού­λου (ΑΟ Μυκό­νου) που για ακό­μη μία φορά θα βρε­θεί στο βάθρο του Αυθε­ντι­κού Μαρα­θω­νί­ου της Αθή­νας. Η έμπει­ρη δρο­μέ­ας τερ­μά­τι­σε σε 2:50.25 και με τη σημε­ρι­νή της νίκη κατά­φε­ρε να κάνει το double σε Μαρα­θώ­νιο και Ημι­μα­ρα­θώ­νιο, αφού κατέ­κτη­σε και τους δύο τίτλους μέσα στο 2022.

Η Ουρα­νία Ρεμπού­λη, του ΑΓΕΣ Κάμει­ρος 2009, επέ­στρε­ψε στους αγώ­νες και στο βάθρο αφού κατέ­κτη­σε το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο ανά­με­σα στις γυναί­κες. Με χρό­νο 2:50:42 εισήλ­θε ως τρί­τη στο Καλ­λι­μάρ­μα­ρο και από­λαυ­σε το χει­ρο­κρό­τη­μα του πλήθους.

Και οι τρεις φάνη­καν συγκι­νη­μέ­νες στο τέλος της δια­δρο­μής καθώς το κοι­νό φρό­ντι­σε να δημιουρ­γή­σει το κατάλ­λη­λο κλί­μα για τον τερ­μα­τι­σμό μετά από 42χλμ. Ο κόσμος εμψύ­χω­νε τις αθλή­τριες κατά τη διάρ­κεια της δια­δρο­μής και κυρί­ως όταν έφτα­ναν κοντά στην είσο­δο του Πανα­θη­ναϊ­κού Στα­δί­ου ενώ το θερ­μό τους χει­ρο­κρό­τη­μα ακου­γό­ταν ήδη από την οδό Ηρώ­δου Αττικού.

Βασι­λι­κή Κων­στα­ντι­νο­πού­λου: «Χάρη­κα πάρα πολύ, δεν το πίστευα. Κοι­τού­σα συνέ­χεια πίσω και έλε­γα δεν μπο­ρεί να είμαι πρώ­τη. Κοι­τού­σα αρι­στε­ρά και δεξιά και έλε­γα δεν μπο­ρεί, κάτι έχει γίνει. Η αλή­θεια είναι ότι το πλά­νο μου ήταν να πάω πιο γρή­γο­ρα, αλλά είδα τη ζέστη και απο­φά­σι­σα να το πάω συντη­ρη­τι­κά. Βγή­κε σε καλό. Έλε­γα μετά το 40ο χιλιό­με­τρο πώς δεν με ενδια­φέ­ρει, θέλω μόνο να τερ­μα­τί­σω. Πονού­σα παντού, με έπια­σαν κρά­μπες. Αλλά μόλις είδα την κατη­φό­ρα, πήρα δύνα­μη και ο κόσμος μου έδω­σε δύνα­μη. Ήταν φοβε­ρό συναί­σθη­μα όταν μπή­κα που ο κόσμος χει­ρο­κρο­τού­σε και τους χαι­ρε­τού­σα και εγώ. Ήταν απί­στευ­το. Είναι η δεύ­τε­ρη φορά που τρέ­χω στον Μαρα­θώ­νιο της Αθή­νας. Πέρ­σι ήμουν 3η στο Πανελ­λή­νιο Πρωτάθλημα».

Κατε­ρί­να Αση­μα­κο­πού­λου: «Με έχει στοι­χειώ­σει η δεύ­τε­ρη θέση! Ειλι­κρι­νά χάρη­κα με την καρ­διά μου που είδα την Βασι­λι­κή να τερ­μα­τί­ζει πρώ­τη. Πραγ­μα­τι­κά είναι άξια θαυ­μα­σμού. Συγ­χα­ρη­τή­ρια σε όλες τις κοπέ­λες. Σε ό,τι αφο­ρά εμέ­να η ζέστη με επη­ρέ­α­σε, ανα­γκά­στη­κα να στα­μά­τη­σα περί­που στο 10ο χιλιό­με­τρο με έπια­σαν κάποιοι πόνοι στην κοι­λιά μου, μπό­ρε­σα και ξανα­μπή­κα και στο 26ο χλμ. με έπια­σε ξανά και πάλι στα­μά­τη­σα, αλλά συνέ­χι­σα. Ήταν ένας επει­σο­δια­κός αγώ­νας για μένα. Ο κόσμος με βοή­θη­σε πολύ. Θέλω να ευχα­ρι­στή­σω τον Πετρού­τσο που με βοή­θη­σε στη διαδρομή».

Ράνια Ρεμπού­λη: «Είναι κάτι πρω­τό­γνω­ρο. Είχα ξεσυ­νη­θί­σει και χαί­ρο­μαι πάρα πολύ για­τί ήθε­λα να ήμουν στα μετάλ­λια και τα κατά­φε­ρα. Είναι ένα καλό ξεκί­νη­μα για την επά­νο­δό μου. Το μετάλ­λιο το χαρί­ζω στη μικρή μου κόρη, την Ανε­ζί­να, στους γονείς μου και σε όλους όσους με στή­ρι­ξαν και πίστε­ψαν σε μένα να γυρί­σω και να ξανα­τρέ­ξω. Η αρχή μου στο μαρα­θώ­νιο είχε γίνει στο Καλ­λι­μάρ­μα­ρο το 2014 και πάλι στο Καλ­λι­μάρ­μα­ρο γίνε­ται το 2022. Θέλω να τα κατα­φέ­ρω, θέλω να είμαι η Ράνια που ήμουν πριν από τέσ­σε­ρα χρό­νια. Επί­σης, είναι πέντε χρό­νια μετά που μετέ­χω στο Πανελ­λή­νιο Πρω­τά­θλη­μα, ήταν τελευ­ταία φορά το 2017 που είχα κερ­δί­σει. Στο μήκος της δια­δρο­μής ο κόσμος βοή­θα­γε και μας έκα­ναν να νιώ­θου­με ότι είμα­στε δικά τους άτο­μα, έστω και αν δεν μας ήξε­ραν κάποιοι. Η στιγ­μή που πλη­σί­α­ζα και μπή­κα στο Στά­διο ήταν πολύ συγκι­νη­τι­κή. Ο κόσμος ήταν εξαι­ρε­τι­κός, ενθαρ­ρύ­νει και βοη­θά­ει όλο τους δρο­μείς. Εύχο­μαι καλό τερ­μα­τι­σμό σε όλους για­τί οι και­ρι­κές συν­θή­κες δεν ήταν εύκο­λες. Ήταν δύσκο­λες, εγώ προ­σω­πι­κά αφυ­δα­τώ­θη­κα, ένιω­σα ότι έδω­σα πάνω από το 100% των δυνά­με­ών μου και είμαι ευχα­ρι­στη­μέ­νη και συνε­χί­ζω με υγεία».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο