Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο πόλεμος κατά της Κούβας και οι μέθοδοι της “Θείας Πρόνοιας”

Δεν είναι εφευ­ρέ­σεις ή αφη­γή­σεις που γεν­νή­θη­καν από θεω­ρί­ες συνω­μο­σί­ας. Το 1979, η Washington Post ανέ­φε­ρε ότι η CIA είχε ένα πρό­γραμ­μα κατά της κου­βα­νι­κής γεωρ­γί­ας και ότι από το 1962 έχουν πρά­κτο­ρες έτοι­μους για αυτούς τους σκοπούς

Ο οικο­νο­μι­κός πόλε­μος που διε­ξά­γουν οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες ενα­ντί­ον της Κού­βας για περισ­σό­τε­ρα από 60 χρό­νια, ο μεγα­λύ­τε­ρος και σκλη­ρό­τε­ρος στην ιστο­ρία, δεν αφή­νει ανε­πη­ρέ­α­στο ούτε έναν χώρο της κου­βα­νι­κής ζωής.

Για να συντρί­ψει ένα ολό­κλη­ρο έθνος, η αυτο­κρα­το­ρία φαί­νε­ται πρό­θυ­μη να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει, μετα­ξύ άλλων, τις λεγό­με­νες μεθό­δους της «Θεί­ας Πρό­νοιας» (Divina Providencia) και να μην αφή­σει λιθα­ρά­κι. Το 1972, ο ιός της πανώ­λης των χοί­ρων πχ. οδή­γη­σε στη σφα­γή περισ­σό­τε­ρων του μισού εκα­τομ­μυ­ρί­ου γου­ρου­νιών, επί­θε­ση που επα­να­λή­φθη­κε το 1980.

Ο απο­κλει­σμός δεν επι­τρέ­πει, για να ανα­φέ­ρου­με μόνο μερι­κά παρα­δείγ­μα­τα, τη χρή­ση του δολα­ρί­ου σε εμπο­ρι­κές συναλ­λα­γές, απα­γο­ρεύ­ει στις κου­βα­νι­κές οντό­τη­τες να ανοί­γουν λογα­ρια­σμούς σε τρά­πε­ζες των ΗΠΑ και κατα­διώ­κει βίαια τις οικο­νο­μι­κές λει­τουρ­γί­ες του νησιού.

Αυτά τα μέτρα θα ήταν αρκε­τά για να χρε­ο­κο­πή­σουν την οικο­νο­μία οποιου­δή­πο­τε άλλου έθνους που δεν έχει το κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κό σύστη­μα που διέ­πει το μεγα­λύ­τε­ρο από τα νησιά της Καραϊ­βι­κής. Ωστό­σο, απο­τε­λούν απλώς ένα δείγ­μα του πλαι­σί­ου νόμων, κυρώ­σε­ων και απα­γο­ρεύ­σε­ων που υπέ­στη ο κου­βα­νι­κός λαός.

Ωστό­σο, υπάρ­χει ένα άλλο μέτω­πο σε αυτόν τον πόλε­μο που φημί­ζε­ται για τη σκλη­ρό­τη­τά του: ο βιο­λο­γι­κός πόλε­μος, που επη­ρε­ά­ζει τόσο την υγεία όσο και την οικονομία.

Κατά τα έτη 1961 και 1962, η Κεντρι­κή Υπη­ρε­σία Πλη­ρο­φο­ριών (CIA) εισή­γα­γε τη νόσο του Newcastle στην Κού­βα, η οποία προ­κά­λε­σε υψη­λή θνη­σι­μό­τη­τα στον πλη­θυ­σμό των πουλερικών.

Το 1972, ο ιός της αφρι­κα­νι­κής πανώ­λης των χοί­ρων οδή­γη­σε σ’ αυτό που ήδη ανα­φέ­ρα­με, μια επι­θε­τι­κό­τη­τα που επα­να­λή­φθη­κε το 1980, προ­κα­λώ­ντας μια δεύ­τε­ρη επι­δη­μία, μετά την εισα­γω­γή ενός ιού γενε­τι­κά τρο­πο­ποι­η­μέ­νου στο εργαστήριο.

Ήταν το καλο­καί­ρι του 1981 όταν τα βοοει­δή μας μολύν­θη­καν από ελκώ­δη μαμι­λί­τι­δα (αλφα­ερ­πη­το­ϊ­ός των βοοει­δών προ­κα­λεί πολ­λές ασθέ­νειες, όπως ρινο­τρα­χει­ί­τι­δα, κολ­πί­τι­δα, βαλα­νο­πο­σθί­τι­δα, απο­βο­λή, επι­πε­φυ­κί­τι­δα εντε­ρί­τι­δα κλπ), το 1993 ήταν η σει­ρά των κου­νε­λιών, που αρρώ­στη­σαν με ιογε­νή αιμορ­ρα­γία και τρία χρό­νια αργό­τε­ρα οι μέλισ­σες προ­σβλή­θη­καν από βαρ­ρόα, μια σοβα­ρή ασθέ­νεια που προ­κα­λεί υψη­λή θνη­σι­μό­τη­τα στις κυψέλες.

Μπο­ρού­με να προ­σθέ­σου­με σε αυτή τη λίστα το Coffee borer (σσ. ο τρυ­πη­τής των μού­ρων του καφέ, τρυ­πά­νι καφέ, είναι ένα μικρό σκα­θά­ρι εγγε­νές στην Αφρι­κή, από τα πιο επι­βλα­βή παρά­σι­τα για τις καλ­λιέρ­γειες  σε όλο τον κόσμο), που εξα­φά­νι­σε τις φυτεί­ες καφέ (σκου­ριά ζαχα­ρο­κά­λα­μου), τη (μπλε μού­χλα του καπνού), τα ακά­ρεα ρυζιού, κλπ.

Όλα τα παρα­πά­νω δεν είναι εφευ­ρέ­σεις του μυα­λού μας ή αφη­γή­σεις που γεν­νή­θη­καν από θεω­ρί­ες συνω­μο­σί­ας. Το 1979, η Washington Post ανέ­φε­ρε ότι η CIA είχε ένα επε­ξερ­γα­σμέ­νο πρό­γραμ­μα κατά της κου­βα­νι­κής γεωρ­γί­ας και ότι από το 1962 έχουν εκπαι­δευ­τεί ειδι­κοί πρά­κτο­ρες για αυτούς τους σκοπούς.

Ενώ­πιον μιας κρι­τι­κής επι­τρο­πής των ΗΠΑ, ο Eduardo Arocena, αρχη­γός της τρο­μο­κρα­τι­κής ομά­δας Ωμέ­γα 7, ανα­γνώ­ρι­σε το 1984 ότι συμ­με­τεί­χε σε επι­χεί­ρη­ση εισα­γω­γής μικρο­βί­ων στο νησί, ως μέρος του βιο­λο­γι­κού πολέ­μου κατά της Κού­βας.

Κου­βα­νοί επι­στή­μο­νες μπό­ρε­σαν να απο­κα­λύ­ψουν ότι όλοι αυτοί οι ιοί χει­ρα­γω­γή­θη­καν σε εργα­στή­ρια για να γίνουν πιο λοι­μώ­δεις, πιο προ­σαρ­μο­στι­κοί στο κλί­μα, πιο ανθε­κτι­κοί στα φάρ­μα­κα ή στους χημι­κούς και βιο­λο­γι­κούς παρά­γο­ντες και πιο δύσκο­λο να ανιχνευθούν.

Οι επι­πτώ­σεις στην οικο­νο­μία της χώρας είναι αμέ­τρη­τες, η κατα­στρο­φή των καλ­λιερ­γειών, των που­λε­ρι­κών, των ζώων ή των χοί­ρων έχει δυσκο­λέ­ψει την παρα­γω­γή βασι­κών τρο­φί­μων και έχει καθυ­στε­ρή­σει την αγρο­τι­κή ανάπτυξη.

Ο βιο­λο­γι­κός πόλε­μος είναι στε­νά συν­δε­δε­μέ­νος με τον απο­κλει­σμό, ως μέρος της στρα­τη­γι­κής άνευ όρων παρά­δο­σης των κατοί­κων του νησιού της επα­νά­στα­σης υπό την απει­λή έλλει­ψης τρο­φί­μων πεί­νας και αρρωστιών.

Εφη­με­ρί­δα «Granma».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο