Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Τζόκοβιτς απέκλεισε σε «θρίλερ» τον Τσιτσιπά

Ο Στέ­φα­νος Τσι­τσι­πάς δεν κατά­φε­ρε να δια­τη­ρή­σει το πλε­ο­νέ­κτη­μα που είχε εξα­σφα­λί­σει από εχθές (14/5) στον προη­μι­τε­λι­κό του διε­θνούς τουρ­νουά, που φιλο­ξε­νεί­ται στην Ρώμη. Ο Ελλη­νας πρω­τα­θλη­τής, ο οποί­ος βρί­σκε­ται στο Νο 5 της παγκό­σμιας κατά­τα­ξης, ηττή­θη­κε (4–6, 7–5, 7–5) από τον Νόβακ Τζό­κο­βιτς και απο­κλεί­σθη­κε από τον ημι­τε­λι­κό της διοργάνωσης.

Ο αγώ­νας άρχι­σε εχθές, αλλά διε­κό­πη λόγω της καταρ­ρα­κτώ­δους βρο­χής που έπε­φτε στην ιτα­λι­κή πρω­τεύ­ου­σα. Στο σημείο της δια­κο­πής, ο «Tsitsifast» είχε πάρει το πρώ­το σετ με 6–4 και προη­γεί­το στο δεύ­τε­ρο με 2–1 γκέιμ.

Στο σημε­ρι­νό «δεύ­τε­ρο πιά­το» της ανα­μέ­τρη­σης, ο Τσι­τσι­πάς σέρ­βι­ρε πρώ­τος και πήρε σχε­τι­κά άνε­τα το γκέιμ, όπως έκα­νε αμέ­σως μετά και ο Σέρ­βος επι­κε­φα­λής στην παγκό­σμια κατά­τα­ξη. Στην συνέ­χεια, οι δύο τενί­στες κρά­τη­σαν το σερ­βίς τους (4–3), αλλά ο «Νόλε» επι­χεί­ρη­σε και κατά­φε­ρε, να πάρει πίσω το… χθε­σι­νό μπρέικ και να ισο­φα­ρί­σει σε 4–4. Ο Σέρ­βος έπαι­ξε πολύ επι­θε­τι­κά στο όγδοο γκέιμ και προη­γή­θη­κε με 40–0, όμως ο Ελλη­νας άσος κατά­φε­ρε να «σβή­σει» αρχι­κά τρία και στην συνέ­χεια άλλα δύο μπρέικ πόϊντς, ενώ στην εξέ­λι­ξη έχα­σε και δύο δικά του.

Ο 23χρονος Ελλη­νας πρω­τα­θλη­τής, δεν πτο­ή­θη­κε καθό­λου από το χαμέ­νο σερ­βίς και προ­σπά­θη­σε να απα­ντή­σει με το… ίδιο νόμι­σμα στον 34χρονο Τζό­κο­βιτς, ο οποί­ος όμως «παί­ζο­ντας το τελευ­ταίο του χαρ­τί» και μετά από «σκλη­ρή μάχη», κατά­φε­ρε να κρα­τή­σει το σερ­βίς του και να προη­γη­θεί για πρώ­τη φορά στο σετ (5–4).

Ο Τσι­τσι­πάς πήρε το σερ­βίς για να παρε­μεί­νει στο σετ και τα κατά­φε­ρε, αφού ισο­φά­ρι­σε σε 5–5, μετα­φέ­ρο­ντας το ψυχο­λο­γι­κό βάρος στην… απέ­να­ντι πλευ­ρά του κορτ.     Με «κρύο αίμα» και γνω­ρί­ζο­ντας ότι δεν έχει περι­θώ­ρια για απώ­λειες, ο Τζό­κο­βιτς, όχι μόνο κρά­τη­σε ξανά το σερ­βίς του, αλλά με νέο μπρέικ, πήρε το σετ με 7–5 και ισο­φά­ρι­σε σε 1–1 τα σετ.

Στην αρχή του τρί­του και καθο­ρι­στι­κού σετ, οι δύο τενί­στες πήραν από ένα γκέιμ, όμως μετά από ένα εκπλη­κτι­κό ράλι, ο Τσι­τσι­πάς έσπα­σε το σερ­βίς του «Νόλε» και προη­γή­θη­κε με 2–1… υπο­χρε­ώ­νο­ντας τον εκνευ­ρι­σμέ­νο Σέρ­βο να πετά­ξει την ρακέ­τα του! 

    Το τέταρ­το γκέιμ είχε διάρ­κεια εννέα (!) λεπτά και μετά από συγκλο­νι­στι­κή «μάχη» ο Τσι­τσι­πάς δια­τή­ρη­σε το σερ­βίς του και προη­γή­θη­κε με 3–1. Η συνέ­χεια ήταν ανά­λο­γη, με το γκέιμ να κρα­τά αμεί­ω­το το ενδια­φέ­ρον των θεα­τών για περί­που 11 (!) λεπτά και τον Τζό­κο­βιτς, να μειώ­νει σε 3–2, μετά από έξι ισο­πα­λί­ες! Και σαν να μην έφθα­νε αυτό, ο Σέρ­βος πήρε πίσω το μπρέικ και ισο­φά­ρι­σε σε 3–3, ενώ δια­τη­ρώ­ντας το σερ­βίς του προη­γή­θη­κε με 4–3. Ο Τσι­τσι­πάς, κατά­φε­ρε να κρα­τή­σει το ματς «στα ίσα» ισο­φα­ρί­ζο­ντας σε 4–4 και έφθα­σε «μία ανά­σα» από την νίκη, με νέο μπρέικ (σ.σ. το πέμ­πτο στο ματς), προη­γού­με­νος με 5–4.

    Στο δέκα­το γκέιμ, ο «Tsitsifast» σέρ­βι­ρε για να πάρει την νίκη, όμως ο «εφτά­ψυ­χος» Σέρ­βος έκα­νε νέο μπρέικ (σ.σ. το πέμ­πτο στον αγώ­να) και ισο­φά­ρι­σε σε 5–5, για να προη­γη­θεί με 6–5 δια­τη­ρώ­ντας το σερ­βίς του, μετά από ένα γκέιμ στο οποίο το πλε­ο­νέ­κτη­μα «άλλα­ξε χέρια» αρκε­τές φορές.

    Πλέ­ον, ο Τσι­τσι­πάς δεν είχε την «πολυ­τέ­λεια» για απώ­λεια του γκέιμ στο σερ­βίς του, καθώς αυτό θα σήμαι­νε και ήττα. Οπως και συνέ­βη τελι­κά, με τον Τζό­κο­βιτς να κατα­κτά ‑με νέο μπρέικ- μία από τις δυσκο­λό­τε­ρες νίκες της καριέ­ρας του σε χωμά­τι­νη επιφάνεια.

Παρά την ήττα, ο Ελλη­νας τενί­στας, επι­δει­κνύ­ο­ντας αξιο­θαύ­μα­στη ψυχραι­μία και χρη­σι­μο­ποιώ­ντας το μυα­λό του με εντυ­πω­σια­κό τρό­πο απέ­να­ντι σε έναν από τους κορυ­φαί­ους όλων των επο­χών, απέ­δει­ξε πως δικαί­ως θεω­ρεί­ται το νέο «μεγά­λο όνο­μα» του παγκο­σμί­ου τένις.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο