Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο υπουργός Άμυνας διαχωρίζει τη θέση του από τον Τραμπ στη διαχείριση των διογκούμενων διαδηλώσεων

Την αντί­δρα­σή του στην πρό­θε­ση του Ντό­ναλντ Τραμπ να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει άνδρες του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού (και όχι της Εθνο­φρου­ράς), εξέ­φρα­σε ο υπουρ­γός Άμυ­νας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ, ανα­δει­κνύ­ο­ντας έτσι τις αντι­θέ­σεις που έχει προ­κα­λέ­σει και στο εσω­τε­ρι­κό της κυβέρ­νη­σης η στά­ση του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου απέ­να­ντι στις διο­γκού­με­νες δια­δη­λώ­σεις. Αντί­δρασ­ξη η οποία αντα­να­κλά και τις αντι­θέ­σεις στο εσω­τε­ρι­κό της αστι­κής τάξης της χώρας.

«Δεν υπο­στη­ρί­ζω την ενερ­γο­ποί­η­ση της Πρά­ξης Εξέ­γερ­σης (σ.σ. Insurrection Act)», δήλω­σε σήμε­ρα ο Έσπερ, μιλώ­ντας από το Πεντά­γω­νο. «Η επι­λο­γή να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν εν ενερ­γεία στρα­τιώ­τες δεν θα έπρε­πε να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί παρά ως έσχα­τη επι­λο­γή και σε πιο επεί­γου­σες και πιο τρα­γι­κές κατα­στά­σεις. Δεν βρι­σκό­μα­στε σε αυτού του είδους την κατά­στα­ση σήμε­ρα», σημεί­ω­σε ο Έσπερ.

Η συνέ­ντευ­ξη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε μια ημέ­ρα μετά τις απο­δο­κι­μα­σί­ες που προ­κά­λε­σε, μιλώ­ντας για αμε­ρι­κα­νι­κούς δρό­μους που έχουν μετα­τρα­πεί σε «πεδία μάχης». «Απο­τε­λεί μέρος του στρα­τιω­τι­κού λεξι­λο­γί­ου με το οποίο μεγά­λω­σα. Αυτόν τον όρο χρη­σι­μο­ποιού­με ως ρου­τί­να για να περι­γρά­ψου­με μια ζώνη επι­χει­ρή­σε­ων», δήλω­σε, σημειώ­νο­ντας ότι «δεν πρό­κει­ται για μια έκφρα­ση κατά του πλη­θυ­σμού και σίγου­ρα όχι κατά των Αμε­ρι­κα­νών συμπο­λι­τών μας, όπως ορι­σμέ­νοι υπαινίχθηκαν».

Ο υπουρ­γός Άμυ­νας χαρα­κτή­ρι­σε ως «φρι­κτό έγκλη­μα» τον θάνα­το του Τζορτζ Φλόιντ και δήλω­σε ότι «οι αστυ­νο­μι­κοί που ήταν παρό­ντες θα πρέ­πει να κατη­γο­ρη­θούν για τον φόνο».

Ο Έσπερ και ο επι­κε­φα­λής των αμε­ρι­κα­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων Μαρκ Μάι­λι ήταν στο πλευ­ρό του Τραμπ όταν εκεί­νος πήγε χθες Τρί­τη με τα πόδια στην αγγλι­κα­νι­κή εκκλη­σία του Αγί­ου Ιωάν­νη στην πλα­τεία Λαφα­γέτ κοντά στον Λευ­κό Οίκο, η οποία είχε υπο­στεί ζημιές την προη­γου­μέ­νη στο περι­θώ­ριο διαδήλωσης.

Ο υπουρ­γός Άμυ­νας βρι­σκό­ταν επί­σης στην πρώ­τη σει­ρά των κυβερ­νη­τι­κών αξιω­μα­τού­χων, δίπλα στον Τραμπ, όταν αυτός φωτο­γρα­φή­θη­κε μπρο­στά από την εκκλη­σία με τη Βίβλο στο χέρι, λίγα λεπτά μετά τη βίαιη απο­μά­κρυν­ση με δακρυ­γό­να και γκλομπ των πολι­τών που δια­δή­λω­ναν ειρη­νι­κά κοντά στον Λευ­κό Οίκο. Ο επι­κε­φα­λής του Πεντα­γώ­νου παρα­δέ­χθη­κε ότι έσφα­λε για τη συγκε­κρι­μέ­νη παρου­σία του, δηλώ­νο­ντας ότι «Δεν ήξε­ρα πού πάμε».

Και ο στρα­τη­γός Μάι­λι, επι­κε­φα­λής των αμε­ρι­κα­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων, βιντε­ο­σκο­πή­θη­κε να περ­πα­τά με στο­λή αγγα­ρεί­ας πίσω από τον Τραμπ. Εικό­νες τις οποί­ες χρη­σι­μο­ποί­η­σε ο Λευ­κός Οίκος σε ένα βίντεο με προ­ε­κλο­γι­κό χαρακτήρα.

Υψη­λό­βαθ­μος αξιω­μα­τού­χος του Πεντα­γώ­νου, που θέλη­σε να δια­τη­ρή­σει την ανω­νυ­μία του, δια­βε­βαί­ω­σε από την πλευ­ρά του πως σε ό,τι αφο­ρά την παρου­σία του στρα­τη­γού Μάι­λι πίσω από τον Αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο κατά την επί­σκε­ψή του στην εκκλη­σία, δεν ήταν ηθε­λη­μέ­νη. Ο πρό­ε­δρος τους είπε “ ότι επι­θυ­μού­σε να δει τα στρα­τεύ­μα­τα που είναι ανε­πτυγ­μέ­να έξω” από τον Λευ­κό Οίκο, εξή­γη­σε, δια­βε­βαιώ­νο­ντας ότι ούτε ο Έσπερ ούτε ο στρα­τη­γός Μάι­λι “ γνώ­ρι­ζαν ότι οι δυνά­μεις της τάξης είχαν απο­φα­σί­σει να εκκε­νώ­σουν” την περιοχή.

ΗΠΑ: «Aυτό είναι το πρό­σω­πο της δημο­κρα­τί­ας» – 1.600 στρα­τιώ­τες στην Ουάσινγκτον

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο