Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάργα: Σερβιτόρος ζήτησε να πληρωθεί τα δεδουλευμένα του και έπεσε θύμα ξυλοδαρμού!

Ζήτη­σε να πλη­ρω­θεί τα δεδου­λευ­μέ­να του και εισέ­πρα­ξε απει­λές, τρα­μπου­κι­σμούς και «βουρ­δου­λιές» με την τσου­γκρά­να! Αυτά συνέ­βη­σαν στην Πάρ­γα, σε συνέ­χεια παρό­μοιων απο­κρου­στι­κών περι­στα­τι­κών εργο­δο­τι­κής τρο­μο­κρα­τί­ας στον κλά­δο του επι­σι­τι­σμού — τουρισμού.

Το νέο συμ­βάν, φερ­μέ­νο απευ­θεί­ας από τον μεσαί­ω­να, με «χορη­γό» το του­ρι­στι­κό θαύ­μα του 2023 έρχε­ται στην επι­φά­νεια μετά από καταγ­γε­λία του τοπι­κού σωμα­τεί­ου επι­σι­τι­σμού — του­ρι­σμού και της κλα­δι­κής Ομο­σπον­δί­ας, και αφο­ρά τον ξυλο­δαρ­μό σερ­βι­τό­ρου σε εστια­τό­ριο beach bar στην περιο­χή, όταν τόλ­μη­σε να ζητή­σει τα δεδου­λευ­μέ­να του.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες ο 20χρονος σερ­βι­τό­ρος από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη εργά­ζο­νταν σεζόν σε γνω­στό εστια­τό­ριο beach bar στην παρα­λία του Βάλ­του στην Πάρ­γα, με συμ­φω­νία για 7ήμερη εργα­σία χωρίς ρεπό, 9 ώρες δου­λειά στην ημέ­ρα και 770 ευρώ μισθό με κατά­θε­ση σε τρα­πε­ζι­κό λογα­ρια­σμό. Σε ανα­κοί­νω­σή της η ΠΟΕΕΤ ανα­φέ­ρει ότι «ο συνά­δελ­φος είχε αναγ­γε­λία πρό­σλη­ψης στον ΕΡΓΑΝΗ στα μέσα Ιου­νί­ου και ο εργο­δό­της τον πλή­ρω­νε παρά­νο­μος με ένα ποσό μέσω τρα­πέ­ζης, το οποίο δεν συμπί­πτει με την κλα­δι­κή συλ­λο­γι­κή σύμ­βα­ση εργα­σί­ας που είναι υπο­χρε­ω­τι­κή και τα υπό­λοι­πα “μαύ­ρα”».

Από τον «Οδη­γη­τή»

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα όπως φαί­νε­ται, ακό­μη και αυτή η συμ­φω­νία δεν τηρού­νταν αφού ο εργα­ζό­με­νος καλού­νταν να συνε­χί­σει να εργά­ζε­ται και πέραν των 9 ωρών, δηλα­δή δου­λειά ήλιο με ήλιο. Η άρνη­ση του 20χρονου να συνε­χί­σει να εργά­ζε­ται πέραν του συμ­φω­νη­μέ­νου ωρα­ρί­ου του, έφε­ρε την από­λυ­σή του. Όταν μάλι­στα ζήτη­σε να πλη­ρω­θεί το υπό­λοι­πο των δεδου­λευ­μέ­νων του, δέχτη­κε επί­θε­ση με τσου­γκρά­να και απει­λές, και μετα­φέρ­θη­κε στο νοσοκομείο.

Η δημο­σί­ευ­ση του περι­στα­τι­κού προ­κά­λε­σε την αντί­δρα­ση του υπουρ­γού εργα­σί­ας Άδω­νι Γεωρ­γιά­δη που βρή­κε «άλλο­θι» στο ότι «σε καμία υπη­ρε­σία στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή δεν έχει γίνει καταγ­γε­λία» ώστε να υπάρ­ξει «ο προ­βλε­πό­με­νος έλεγ­χος», θέλο­ντας να απο­κρύ­ψει τις ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης στην επι­βο­λή εργα­σια­κών συν­θη­κών «ζού­γκλας» και την ανυ­παρ­ξία ουσια­στι­κών ελέγχων.

902.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο