Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Το τελευ­ταίο εμπό­διο που υπήρ­χε για την έντα­ξη της Σου­η­δί­ας στο ΝΑΤΟ έχει αρθεί και η δια­δι­κα­σία μπο­ρεί τώρα να συνε­χι­στεί. Η ισχυ­ρό­τε­ρη ιμπε­ρια­λι­στι­κή συμ­μα­χία του κόσμου απέ­κτη­σε έτσι ένα ακό­μη μέλος και η χώρα μας έχει πλέ­ον γίνει ένας πιο ξεκά­θα­ρος στόχος.

Η δια­δι­κα­σία για την έντα­ξη, δεν ήρθε σαν κεραυ­νός εν αιθρία. Η σου­η­δι­κή αστι­κή τάξη έχει μακρά παρά­δο­ση συνερ­γα­σί­ας με τον ευρω­α­τλα­ντι­κό ιμπε­ρια­λι­σμό και δεν μπο­ρεί να γίνει λόγος για «ουδε­τε­ρό­τη­τα» με την πραγ­μα­τι­κή έννοια. Η στε­νή συνερ­γα­σία με αμε­ρι­κα­νι­κές και βρε­τα­νι­κές στρα­τιω­τι­κές και μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες δια­ψεύ­δει κάθε τέτοια ψευ­δαί­σθη­ση. Ως εκ τού­του, ποτέ δεν απαι­τή­σα­με επι­στρο­φή σε μια απα­τη­λή ουδε­τε­ρό­τη­τα, για­τί αυτό θα έκρυ­βε την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα από τους ανθρώ­πους. Αυτό που έχει συμ­βεί τα τελευ­ταία χρό­νια είναι ότι η συνερ­γα­σία έχει επι­ση­μο­ποι­η­θεί και ό,τι είχε κρυ­φτεί έχει βγει στην επιφάνεια.

Η σου­η­δι­κή αντί­θε­ση στο ΝΑΤΟ χαρα­κτη­ρί­στη­κε από λάθη. Πάνω απ’ όλα δεν τέθη­κε θέμα καπι­τα­λι­σμού και ιμπε­ρια­λι­σμού, παρά μόνο από τους κομ­μου­νι­στές. Καλο­προ­αί­ρε­τοι ακτι­βι­στές προ­σπά­θη­σαν να προ­σβά­λουν τον Ερντο­γάν και δια­κή­ρυτ­ταν πως αρνού­νται μια συμ­μα­χία με έναν φασί­στα, λες και γι’ αυτό πρέ­πει να πολε­μή­σουν ενά­ντια στο ΝΑΤΟ, λες και η έντα­ξη θα ήταν απο­δε­κτή αν ο Ερντο­γάν δεν κέρ­δι­ζε τις εκλο­γές στην Τουρ­κία. Η αντί­στα­σή μας στη­ρί­ζε­ται σε αρχές και αγω­νι­ζό­μα­στε ενά­ντια στο ΝΑΤΟ όχι επει­δή ένας φασί­στας είναι μέλος αυτής της οργά­νω­σης, αλλά επει­δή το ΝΑΤΟ είναι το στρα­τιω­τι­κό μέτω­πο του ευρω­α­τλα­ντι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού, σκο­πός του οποί­ου είναι να εφαρ­μό­σει τη βού­λη­ση του ευρω­α­τλα­ντι­κού κεφα­λαί­ου. Αυτή η βού­λη­ση είναι αντι­κει­με­νι­κά αντί­θε­τη στα συμ­φέ­ρο­ντα του λαού.

Το μέλ­λον που βλέ­που­με θα χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρες αντι­φά­σεις. Ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος που ξεκί­νη­σε στην Ουκρα­νία έχει τη βάση του στις αντι­φά­σεις μετα­ξύ των μεγά­λων ιμπε­ρια­λι­στι­κών μπλοκ. Είναι ένας διαρ­κής αγώ­νας για πρώ­τες ύλες, δια­δρο­μές μετα­φο­ράς, αγο­ρές και γεω­πο­λι­τι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα. Αυτές οι αντι­φά­σεις δεν θα αμβλυν­θούν, αλλά ως φυσι­κός νόμος του καπι­τα­λι­σμού θα εντα­θούν και θα οδη­γή­σουν σε μεγα­λύ­τε­ρες συγκρού­σεις στο μέλ­λον. Κάθε αγο­ρά έχει σημα­σία, κάθε πρώ­τη ύλη είναι σημα­ντι­κή στον αγώ­να για το κέρ­δος. Επο­μέ­νως, η αντι­πο­λί­τευ­ση στο ΝΑΤΟ πρέ­πει επί­σης να είναι αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή και δεν μπο­ρεί να υπαι­νίσ­σε­ται αφη­ρη­μέ­να συν­θή­μα­τα περί ειρή­νης και ουδε­τε­ρό­τη­τας. Η ειρή­νη είναι μια ψευ­δαί­σθη­ση στον καπι­τα­λι­σμό και γίνε­ται δυνα­τό­τη­τα μόνο με τον σοσιαλισμό.

Τώρα που ξεπε­ρά­στη­κε το τελευ­ταίο εμπό­διο της επί­ση­μης ιδιό­τη­τας μέλους, η Σου­η­δία εντά­χθη­κε ολο­κλη­ρω­τι­κά στις τάξεις του ΝΑΤΟ. Η μικρή αλλά πει­να­σμέ­νη Σου­η­δία, με μεγά­λα συμ­φέ­ρο­ντα στο εξω­τε­ρι­κό αλλά χωρίς τα μέσα για να μπο­ρέ­σει να τα υπε­ρα­σπι­στεί σε μια κρί­σι­μη κατά­στα­ση, παίρ­νει ξεκά­θα­ρη θέση στον αγώ­να ενά­ντια στους αντα­γω­νι­στές της. Σε αυτόν τον αγώ­να, νέοι και νέες στέλ­νο­νται στον θάνα­το. Για το κέρ­δος του σου­η­δι­κού κεφα­λαί­ου, πρέ­πει να δώσουν τη ζωή τους.

Αρνού­μα­στε να το δεχτού­με και συνε­χί­ζου­με την δρά­ση μας ενά­ντια στο ΝΑΤΟ και τον καπι­τα­λι­σμό και επα­να­λαμ­βά­νου­με, όσο πιο δυνα­τά μπο­ρού­με, ότι βρι­σκό­μα­στε, όπως πάντα, μπρο­στά σε μια μοι­ραία επι­λο­γή: σοσια­λι­σμό ή βαρβαρότητα!

Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Σουηδίας
Ένω­ση Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας Σουηδίας

Μετά­φρα­ση: Πάνος Αλε­πλιώ­της.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο