Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάτρα — Δ. Κουτσούμπας: Με την καρδιά και το μυαλό πάμε για ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό! (ΦΩΤΟ)

Ένα δυνα­τό, ξεκά­θα­ρο μήνυ­μα, απο­φα­σι­στι­κής ενί­σχυ­σης του ΚΚΕ στις κάλ­πες της Κυρια­κής 21 Μάη, έστει­λε και από την Πάτρα, η κεντρι­κή προ­ε­κλο­γι­κή συγκέ­ντρω­ση που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν στον πεζό­δρο­μο της Αγί­ου Νικο­λά­ου, οι Οργα­νώ­σεις Αχα­ΐ­ας του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ, με ομι­λη­τή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κουτσούμπα.

Τα συν­θή­μα­τα «με οργά­νω­ση κι αγώ­να, τόλ­μη και καρ­διά, σηκώ­νου­με το Κόμ­μα, ακό­μη πιο ψηλά», και «μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με Κάπα Κάπα Έψι­λον πολύ πιο δυνα­τό», ακού­στη­καν από εργα­ζό­με­νους, νεο­λαία, λαϊ­κούς ανθρώ­πους κάθε ηλι­κί­ας που βρέ­θη­καν στον χώρο, μετά και το πλα­τύ κάλε­σμα όλων των προη­γού­με­νων ημε­ρών, αλλά και σε συνέ­χεια της διαρ­κούς και στα­θε­ρής δρά­σης των κομ­μου­νι­στών και στην Πάτρα, για τα δίκια και τις καθη­με­ρι­νές αγω­νί­ες του λαού.

Ήταν το απο­κο­ρύ­φω­μα μιας προ­σπά­θειας που συνε­χί­ζε­ται τις επό­με­νες λίγες μέρες, μέχρι να κλεί­σουν οι κάλ­πες, χωρίς να χάνε­ται καθό­λου χρό­νος, ώστε το ψηφο­δέλ­τιο του ΚΚΕ να φτά­σει πλα­τιά, σε κάθε λαϊ­κό σπί­τι, οικο­γέ­νεια και άνθρω­πο που προ­βλη­μα­τί­ζε­ται, να κάνει το απο­φα­σι­στι­κό βήμα στή­ρι­ξης του Κόμ­μα­τος, παίρ­νο­ντας δύνα­μη και απ’ τη δύνα­μη των κομ­μου­νι­στών που τους βλέ­πει καθη­με­ρι­νά δίπλα του και μέσα από τη δρά­ση τους στο Εργα­τι­κό Κέντρο, την αγω­νι­στι­κή Δημο­τι­κή Αρχή, κάθε εργα­τι­κό και λαϊ­κό φορέα.

Αυτόν τον τόνο έδω­σε άλλω­στε και η κεντρι­κή προ­ε­κλο­γι­κή συγκέ­ντρω­ση χθες, με τη μαζι­κό­τη­τα και το δυνα­μι­σμό της, τον παλ­μό που ξεκί­νη­σε από τις προ­συ­γκε­ντρώ­σεις των Οργα­νώ­σε­ων του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ, ώστε ένα μεγά­λο κόκ­κι­νο ποτά­μι να συγκρο­τη­θεί στον χώρο της συγκέ­ντρω­σης, ομορ­φαί­νο­ντάς τον, στέλ­νο­ντας παντού τα μηνύ­μα­τα του αγώ­να, της αισιο­δο­ξί­ας, της ελπί­δας, του ΚΚΕ, μετα­φέ­ρο­ντάς τα ταυ­τό­χρο­να, σε κάθε γωνιά της πόλης.

Ήταν άλλω­στε «παρών», στην πρώ­τη γραμ­μή, εργα­ζό­με­νοι από δεκά­δες χώρους δου­λειάς, νεο­λαία απ’ τα Πανε­πι­στή­μια δίνο­ντας και τον δικό τους τόνο με την πρω­τιά της «Παν­σπου­δα­στι­κής», μαθη­τές, αλλά και γυναί­κες λαϊ­κών οικο­γε­νειών, άνερ­γοι, κόσμος που παρα­κο­λου­θεί τη στά­ση, τη δρά­ση του Κόμ­μα­τος, ανε­ξάρ­τη­τα αν συμ­φω­νεί σε όλα μαζί του.

Ήταν επί­σης, λαϊ­κοί άνθρω­ποι από την ύπαι­θρο της Αχα­ΐ­ας, εργα­το­ϋ­πάλ­λη­λοι και βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες, κάλε­σαν όλοι μαζί να δυνα­μώ­σει το ΚΚΕ, που απο­τε­λεί την πραγ­μα­τι­κή ελπί­δα του λαού, δίνο­ντας παράλ­λη­λα το στίγ­μα ότι δεν θα αφή­σουν λεπτό να χαθεί μέχρι να κλεί­σουν οι κάλ­πες την Κυρια­κή, για να ενι­σχυ­θεί το κόμ­μα, να δυνα­μώ­σει η πάλη του λαού.

Το «παρών» στη συγκέ­ντρω­ση έδω­σαν ο Δημή­τρης Αρβα­νι­τά­κης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επί­σης, τα μέλη της ΚΕ Δημή­τρης Τζα­βά­ρας και γραμ­μα­τέ­ας της ΕΠ Δυτι­κής Ελλά­δας, Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος και Σωτή­ρης Παρίσης.

Στη συγκέ­ντρω­ση παρα­βρέ­θη­κε, πολυ­με­λής αντι­προ­σω­πεία της Δημο­τι­κής Αρχής Πάτρας, με επι­κε­φα­λής τον Δήμαρ­χο, Κώστα Πελε­τί­δη.

Ήταν εκεί επί­σης, ο Νίκος Παπα­δό­που­λος, τερ­μα­το­φύ­λα­κας του Αστέ­ρα Τρί­πο­λης και υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής Ηλεί­ας του ΚΚΕ, ο Κώστας Γου­λιά­μος, καθη­γη­τής Πανε­πι­στη­μί­ου, πρώ­ην πρύ­τα­νης του Ευρω­παϊ­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Κύπρου, υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής με το ΚΚΕ στον βόρειο τομέα Αθη­νας, η υπο­ψή­φια δήμαρ­χος Μεσο­λογ­γί­ου, με τη «Λαι­κή Συσπεί­ρω­ση» Βάνα Πατρι­νού, για­τρός, χει­ρουρ­γός, διευ­θύ­ντρια ΕΣΥ. Δηλώ­σεις στή­ρι­ξης απεύ­θυ­ναν οχτώ φαντά­ροι που υπη­ρε­τούν σε μονά­δες στη γύρω περιο­χή και ο Γιώρ­γος Πανα­γιω­τά­κης, καθη­γη­τής ιατρι­κής και πρώ­ην Πρύ­τα­νης του Πανε­πι­στη­μί­ου Πατρών, καθώς και ο Γιάν­νης Κοί­νης, υπεύ­θυ­νος ακα­δη­μιών και βοη­θός προ­πο­νη­τή της αντρι­κής ομά­δας υδα­το­σφαί­ρι­σης Posillipo της Α1 κατη­γο­ρί­ας Ιταλίας.

Αποσπάσματα από την ομιλία

Απο­σπά­σμα­τα από την ομι­λία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρη Κου­τσού­μπα στην Πάτρα:

Φίλες και φίλοι,

συντρό­φισ­σες και σύντροφοι,

Είμα­στε από­ψε εδώ, στην Πάτρα, στην πρω­τεύ­ου­σα της Δυτι­κής Ελλά­δας, στην τελι­κή ευθεία πλέ­ον, για να μετα­φέ­ρου­με το αισιό­δο­ξο, το αγω­νι­στι­κό, το ανα­τρε­πτι­κό μήνυ­μα του ΚΚΕ.

Ναι, στις εκλο­γές της Κυρια­κής, υπάρ­χει ελπί­δα για τον λαό και τη νεο­λαία μας. Και η ελπί­δα δυνα­μώ­νει όσο δυνα­μώ­νει το ΚΚΕ. Γι’ αυτό την Κυρια­κή μια επι­λο­γή υπάρ­χει: ΚΚΕ δαγκωτό!

Ναι, υπάρ­χει ελπί­δα, δεν είναι όλα μαύ­ρα και απαι­σιό­δο­ξα. Δεν υπάρ­χει μόνο η επι­λο­γή του μικρό­τε­ρου κακού, που οδη­γεί πάντα στο μεγα­λύ­τε­ρο. Δεν είναι υπο­χρε­ω­μέ­νος ο λαός της Δυτι­κής Ελλά­δας να πάει στην κάλ­πη με μισή καρ­διά, για­τί τίπο­τα στη ζωή του δεν πρό­κει­ται να αλλά­ξει. Μπο­ρεί ο ίδιος να βοη­θή­σει, στο κάτι να αρχί­ζει να αλλά­ζει με τη στά­ση του, με τη δρά­ση του, και σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες και στις εκλογές.

Ναι, κανείς δεν πρέ­πει να πάει με βαριά καρ­διά να τους ψηφί­σει, να τους δώσει άλλη μια ευκαι­ρία, όπως τους ζητά­νε τα κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν και κυβερ­νούν και ευθύ­νο­νται γι’ αυτό το χάλι που ζού­με και τώρα ετοι­μά­ζο­νται να καθί­σουν ξανά στις κυβερ­νη­τι­κές πολυ­θρό­νες, με όποια σύν­θε­ση τελι­κά απο­φα­σί­σουν, και να του κάνουν τον βίο αβίωτο.

Ευτυ­χώς, σε αυτή τη χώρα υπάρ­χει και η θετι­κή επιλογή.

Η εργα­τι­κή τάξη, ο λαός μας το έχει κατα­κτή­σει αυτό με το ίδιο του το αίμα: Υπάρ­χει το κόκ­κι­νο, αγω­νι­στι­κό ψηφο­δέλ­τιο του ΚΚΕ!

Γι’ αυτό, λοι­πόν, με την καρ­διά και το μυα­λό, πάμε για ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό!

Για να ανα­σά­νου­με, να ανα­θαρ­ρή­σου­με, να χαμο­γε­λά­σου­με, να τρο­μο­κρα­τή­σου­με τους τρο­μο­κρά­τες των ζωών μας!

Να είμα­στε πιο δυνα­τοί την επό­με­νη μέρα για να τους πολε­μή­σου­με! Να βελ­τιώ­σου­με τις ζωές μας!

Να κάνου­με πιο ορα­τή τη διέ­ξο­δο για το λαό που προ­τεί­νει το ΚΚΕ, την πραγ­μα­τι­κή εξου­σία του λαού μας!

Μπο­ρού­με σήμε­ρα να το πού­με με ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη σιγου­ριά, από ότι τον Γενά­ρη που βρε­θή­κα­με ξανά εδώ στην Πάτρα: Σε αυτές τις εκλο­γές το ΚΚΕ μπο­ρεί να δυνα­μώ­σει σημαντικά.

Το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα της Κυρια­κής, μπο­ρεί να μην είναι «μια από τα ίδια». Αυτό είναι το μήνυ­μα που έρχε­ται από όλη την Ελλάδα.

Το βλέ­που­με κι εμείς όταν συζη­τά­με με εργά­τες και εργά­τριες, με ανθρώ­πους τους μόχθου που για πρώ­τη φορά μας προ­σεγ­γί­ζουν και σκέ­φτο­νται να ψηφί­σουν ΚΚΕ.

Το βλέ­πουν όμως κι αυτοί, τα επι­τε­λεία του συστή­μα­τος και τα κόμ­μα­τά του, όταν δια­βά­ζουν πως δεν είναι λίγοι αυτοί που αν τους ρωτή­σεις, αν σκέ­φτο­νται να ψηφί­σουν ΚΚΕ, απα­ντούν: «Ναι, το σκέφτομαι».

Σήμε­ρα λίγες μέρες πριν τις κάλ­πες για όσους ακό­μα το σκέ­φτο­νται, τους λέμε: Κάντε το, να πάμε όλοι ένα βήμα μπροστά.

Κι αυτό το βήμα για να είναι στέ­ρεο, να είναι δυνα­τό, είναι μόνο ΚΚΕ.

Ναι, βλέ­πουν κι αυτοί, πως μπο­ρεί να γίνει αυτό το βήμα, όπως έγι­νε στην κάλ­πη των φοι­τη­τών, και για δεύ­τε­ρη συνε­χό­με­νη χρο­νιά και δω στην Πάτρα, ακού­στη­κε το «Παν­σπου­δα­στι­κή πρώ­τη δύναμη».

Τους κόπη­κε μια φορά το χαμό­γε­λο, μπο­ρεί να τους κοπεί και δεύ­τε­ρη φορά την Κυρια­κή με το ανε­βα­σμέ­νο ποσο­στό του ΚΚΕ.

Το βλέ­πουν και το ομο­λο­γούν. Γι’ αυτό μεγα­λο­ερ­γο­δό­τες καλούν σε απο­λο­γία εργα­ζό­με­νους, επει­δή πήγαν και άκου­σαν τον υπο­ψή­φιο του ΚΚΕ που επι­σκέ­φθη­κε τον χώρο δου­λειάς τους.

Γι’ αυτό ορι­σμέ­νοι γρα­φι­κοί που τους έχει απο­κλεί­σει η ίδια η ζωή, κατα­θέ­τουν υπο­μνή­μα­τα στον Άρειο Πάγο για να απο­κλει­στεί το ΚΚΕ από τις εκλογές.

Γι’ αυτό υπο­ψή­φιοι της ΝΔ που λίγο και­ρό πριν έλε­γαν ότι φταί­νε οι άνερ­γοι που δεν ξέρουν να κάνουν καλά βιο­γρα­φι­κά, τώρα γυρί­ζουν στα κανά­λια και λένε ότι το ΚΚΕ θέλει να κατα­λύ­σει τη δημοκρατία!!!

Γι’ αυτό ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ξύνε­ται στην γκλί­τσα του τσο­πά­νη», και ασχο­λεί­ται με το ΚΚΕ σε κάθε ομι­λία του.

Για­τί, όπως φαί­νε­ται, έχει πάρει το μήνυ­μα ότι χιλιά­δες προ­ο­δευ­τι­κοί, αρι­στε­ροί άνθρω­ποι βαρέ­θη­καν την κοροϊ­δία του, βαρέ­θη­καν τη μια να τον βλέ­πουν να ψηφί­ζει μνη­μό­νια και την επό­με­νη τα 200 νομο­σχέ­δια του Μητσο­τά­κη και τώρα του γυρί­ζουν την πλά­τη, στρέ­φουν το βλέμ­μα προς το ΚΚΕ.

Φίλες και φίλοι.

Συντρό­φισ­σες και σύντροφοι,

Έχου­με, λοι­πόν, μια ευκαιρία.

Η σημα­ντι­κή ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ είναι ένας πολύ ρεα­λι­στι­κός στό­χος. Αρκεί να μην υπο­κύ­ψει κανείς στα εκβια­στι­κά διλήμματα.

Αρκεί να μην επα­να­παυ­τεί κανείς. Αρκεί όλοι μας μέχρι την τελευ­ταία ώρα, να φτά­σου­με με το ψηφο­δέλ­τιο του ΚΚΕ παντού.

Για­τί κάθε ψήφος στο ΚΚΕ μετρά­ει. Κάθε περι­φέ­ρεια της χώρας μας πρέ­πει να έχει τη δική της ξεχω­ρι­στή συμ­βο­λή σε αυτό το αποτέλεσμα.

Το ίδιο και η περι­φέ­ρεια της Δυτι­κής Ελλάδας.

Εδώ που ζουν εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι, άνερ­γοι, βιο­πα­λαι­στές αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι επαγ­γελ­μα­τί­ες, επι­στή­μο­νες και αγρό­τες, νέοι και νέες που πηγαί­νουν στο σχο­λείο και στο πανε­πι­στή­μιο, στις επαγ­γελ­μα­τι­κές σχολές.

Ναι, ο λαός της Δυτι­κής Ελλά­δας, όλων των νομών και των νησιών, πρέ­πει να έχει τη δική του ξεχω­ρι­στή συμ­βο­λή στο εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα του ΚΚΕ. Ξέρει πως η ψήφος του στο ΚΚΕ θα επι­στρέ­ψει πίσω στον ίδιο και στον αγώ­να του.

Το ξέρει για­τί εδώ στη Δυτι­κή Ελλά­δα υπάρ­χουν μέχρι σήμε­ρα 2 βου­λευ­τές του ΚΚΕ, ο Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος στην Αχα­ΐα και ο Νίκος Παπα­να­στά­σης στην Αιτω­λο­α­καρ­να­νία. Αυτοί οι δύο βου­λευ­τές του ΚΚΕ έκα­ναν για τον λαό της περιο­χής περισ­σό­τε­ρα από όσα έκα­ναν οι 21 βου­λευ­τές που έχουν τα άλλα κόμ­μα­τα στη Δυτι­κή Ελλά­δα αθροιστικά.

Έφε­ραν στη βου­λή τα προ­βλή­μα­τά του, απαί­τη­σαν λύσεις, έτρε­χαν μέρα-νύχτα για να βρί­σκο­νται στο πλάι του όταν αγω­νι­ζό­ταν, έκα­ναν πρά­ξη το σύν­θη­μα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό», όταν δοκι­μα­ζό­ταν από την επι­λε­κτι­κή ανι­κα­νό­τη­τα του αστι­κού κρά­τους να προ­στα­τεύ­σει τη ζωή και τις περιου­σί­ες του.

Δεν σήκω­σαν ποτέ το χέρι τους να ψηφί­σουν αντι­λαϊ­κά μέτρα.

Γι’ αυτό έχου­με το θάρ­ρος να σας κοι­τά­με στα μάτια και να σας ζητά­με να συμ­βά­λε­τε ώστε το ΚΚΕ να εκλέ­ξει περισ­σό­τε­ρους βου­λευ­τές για να έχει πραγ­μα­τι­κό στή­ριγ­μα ο λαός στην Αχα­ΐα, στην Αιτω­λο­α­καρ­να­νία, στην Ηλεία.

Να συμ­βά­λε­τε για να μεγα­λώ­σει κι άλλο το ποσο­στό του ΚΚΕ στις μονο­ε­δρι­κές της Ζακύν­θου και της Κεφαλλονιάς.

Μην ακού­τε κανέ­ναν που σας λέει ότι αυτή είναι χαμέ­νη ψήφος. Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ αθροί­ζε­ται στο πανελ­λα­δι­κό του ποσο­στό και στέλ­νει περισ­σό­τε­ρους κομ­μου­νι­στές, αγω­νι­στές στη Βου­λή πανελλαδικά.

Χαμέ­νη είναι κάθε ψήφος στα κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν και μας έφε­ραν ως εδώ.

Χαμέ­νη είναι η ψήφος που θα δώσει περισ­σό­τε­ρες έδρες στην επό­με­νη αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση και θα της κάνει πιο εύκο­λο το έργο να περ­νά­ει νόμους εις βάρος των πολ­λών, υπέρ των λίγων.

Χαμέ­νη είναι κάθε ψήφος που θα μπο­ρού­σε να δοθεί στο ΚΚΕ και θα σκορ­πί­σει στην απο­χή ή σε κόμ­μα­τα μιας χρή­σης που θα τρέ­ξουν να γίνουν συμπλή­ρω­μα σε μια αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση, όπως έχου­με δει να συμ­βαί­νει τόσες και τόσες φορές στο παρελ­θόν, με κόμ­μα­τα που οι περισ­σό­τε­ροι σήμε­ρα ούτε καν θυμού­νται ότι υπήρξαν.

Το ΚΚΕ, όμως, ήταν, είναι και θα είναι εδώ, στο πλευ­ρό του λαού μας, μέχρι την τελι­κή του νίκη!

Γι’ αυτό, λοι­πόν, την Κυρια­κή, δυνα­τό ΚΚΕ, για να είναι δυνα­τός ο λαός!

Φίλες και φίλοι,

συντρό­φισ­σες και σύντροφοι

Το τελευ­ταίο διά­στη­μα, παρα­κο­λου­θή­σα­με μια γνω­στή αντι­πα­ρά­θε­ση ανά­με­σα στα κόμ­μα­τα του συστή­μα­τος για το αν τα προ­γράμ­μα­τά τους είναι ή όχι «κοστο­λο­γη­μέ­να»…

Δεν βαρέ­θη­καν, σε κάθε προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο την ίδια συζή­τη­ση; Πάντως ο κόσμος τους βαρέ­θη­κε και δεν δίνει σημασία.

Είναι λογι­κό, όμως, να τσα­κώ­νο­νται για αυτό και όχι για την ουσία, για τη στό­χευ­ση των προ­γραμ­μά­των τους, αφού αυτή είναι ίδια.

Για­τί αυτά τα προ­γράμ­μα­τα είναι γραμ­μέ­να με τις πένες των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, του Συν­δέ­σμου Ελλή­νων Βιο­μη­χά­νων, της Τρά­πε­ζας της Ελλά­δας, της Κομι­σιόν, του ΝΑΤΟ.

Για­τί «κεντρι­κές ιδέ­ες» τους είναι η δημο­σιο­νο­μι­κή στα­θε­ρό­τη­τα με την επι­στρο­φή των ματω­μέ­νων πλε­ο­να­σμά­των, η στα­θε­ρό­τη­τα των τρα­πε­ζών, η δια­μόρ­φω­ση «ελκυ­στι­κού επεν­δυ­τι­κού περι­βάλ­λο­ντος», που σημαί­νει τσα­κι­σμέ­να εργα­σια­κά δικαιώματα.

Για­τί στις πρώ­τες σελί­δες τους περιέ­χουν τα 350 αντι­λαϊ­κά προ­α­παι­τού­με­να, που θα νομο­θε­τή­σει η όποια επό­με­νη κυβέρ­νη­ση για να εκτα­μιεύ­ο­νται οι δόσεις του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης και να πηγαί­νουν «καρ­φί» στην τσέ­πη των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Όταν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ τσα­κώ­νο­νται για αν είναι κοστο­λο­γη­μέ­να τα προ­γράμ­μα­τα τους, ένα πράγ­μα κατα­λα­βαί­νει ο εργά­της, ο άνθρω­πος του μόχθου. Ότι οι δικές του ανά­γκες έχουν ήδη κοστο­λο­γη­θεί και έχουν πετα­χτεί έξω από τα προ­γράμ­μα­τά τους, για­τί εκεί υπάρ­χουν μόνο τα κέρ­δη των λίγων, των ομίλων.

Και μιας και μιλά­με για… κοστο­λό­γη­ση! Πόσο άρα­γε κοστο­λο­γούν τα κόμ­μα­τα του κεφα­λαί­ου τη ζωή του λαού της Δυτι­κής Ελλά­δας, που ζει σε μια περιο­χή που, με ευθύ­νη όλων των κυβερ­νή­σε­ων, βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κών σχε­δια­σμών με το Άκτιο, τον Άρα­ξο, την Ανδρα­βί­δα, να γίνο­νται καθη­με­ρι­νά δυνη­τι­κοί στό­χοι αντι­ποί­νων από το αντί­πα­λο ιμπε­ρια­λι­στι­κό στρατόπεδο;

Ήδη τους κόπη­κε η μιλιά. Άχνα δε βγά­ζουν γι αυτά…

Για­τί ξέρουν, ότι όλα αυτά που έλε­γαν περί ασφά­λειας της χώρας από τη συμ­με­το­χή στο ΝΑΤΟ, έχουν καταρ­ρεύ­σει προ πολλού…

Μόνο το ΚΚΕ μιλά­ει για αυτά, προει­δο­ποιώ­ντας για τους κιν­δύ­νους που ελλο­χεύ­ουν για το λαό μας, τη χώρα μας.

Οι πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες υπάρ­χουν και μάλι­στα με μεγά­λα γράμ­μα­τα, στο πρό­γραμ­μα του ΚΚΕ.

Μόνο το Πρό­γραμ­μα του ΚΚΕ ανοί­γει έναν δια­φο­ρε­τι­κό δρόμο:

για να έχουν όλοι μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά, με 7ωρο 5ήμερο 35ωρο,

για να έχουν όλοι σύγ­χρο­νη και ασφα­λή στέγη,

δωρε­άν παι­δεία και υγεία,

πρό­σβα­ση στον αθλη­τι­σμό και τον πολι­τι­σμό, κατο­χυ­ρω­μέ­νο δικαί­ω­μα στις διακοπές.

Αυτά έπρε­πε να είναι τα ζητού­με­να τον 21ο αιώ­να και όχι το πώς θα βγά­λου­με τον μήνα.

Και επει­δή μπο­ρεί κάποιος ‑επη­ρε­α­σμέ­νος από όλη αυτή τη συζή­τη­ση που γίνε­ται- να αναρωτηθεί:

«Είναι κοστο­λο­γη­μέ­νο το πρό­γραμ­μα του ΚΚΕ»; Απα­ντά­με «ναι». Το κοστο­λο­γή­σα­με. Και ξέρε­τε πόσο κοστί­ζει για τον λαό; Τίπο­τα απολύτως!

Για­τί στην κοι­νω­νία που εμείς θέλου­με να φτιά­ξου­με, μαζί με τον λαό, όλα τα παρα­πά­νω παύ­ουν να υπο­λο­γί­ζο­νται ως κόστος. Αντί­θε­τα, η κάλυ­ψη αυτών των ανα­γκών, σε ολο­έ­να και μεγα­λύ­τε­ρο βαθ­μό, θα είναι ο ίδιος ο σκο­πός της παρα­γω­γής. Γι’ αυτόν και μόνο τον σκο­πό θα κινεί­ται η οικονομία…

Κοστί­ζει πολύ, βέβαια, το Πρό­γραμ­μα του ΚΚΕ σε αυτούς που πλου­τί­ζουν σήμε­ρα και την περ­νά­νε «ζωή και κότα» από τη δου­λειά των άλλων.

Κοστί­ζει, για παρά­δειγ­μα, στις 150 εισηγ­μέ­νες στο χρη­μα­τι­στή­ριο εται­ρεί­ες που είδαν το 2022 τα καθα­ρά κέρ­δη τους να αυξά­νο­νται κατά 303% και να ξεπερ­νούν τα 10 δισε­κα­τομ­μύ­ρια. Ναι, αυτοί έχουν να χάσουν πολ­λά από την εφαρ­μο­γή του Προ­γράμ­μα­τός μας.

Για την ακρί­βεια, θα χάσουν όλα τα κέρ­δη που βγά­ζουν από τον ιδρώ­τα του λαού. Θα χάσουν το δικαί­ω­μα να εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται την ξένη εργα­σία και θα χρεια­στεί να αρχί­σουν να δου­λεύ­ουν κι αυτοί, όπως όλος ο υπό­λοι­πος κόσμος, για να απο­λαμ­βά­νουν αυτά που θα παρέ­χει η κοι­νω­νία σε όλους.

Επει­δή, λοι­πόν, τα προ­γράμ­μα­τα των άλλων κομ­μά­των ταυ­τί­ζο­νται, παρα­κο­λου­θού­με και μια άλλη απο­κρου­στι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση ανά­με­σα στα δύο κόμ­μα­τα της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, για την κλη­ρο­νο­μιά του Ανδρέα Παπανδρέου!

Τσί­πρας και Ανδρου­λά­κης έχουν πάρει το σύν­θη­μα της «Αλλα­γής» και το περι­φέ­ρουν από συγκέ­ντρω­ση σε συγκέντρωση.

Όπως κατα­λα­βαί­νε­τε, δεν είναι δική μας δου­λειά, ούτε έχου­με καμία αγω­νία να βγά­λου­με πόρι­σμα, για το ποιος είναι ο νόμι­μος κλη­ρο­νό­μος και ποιος έχει την επικαρπία…

Θέλου­με, όμως, να απευ­θυν­θού­με στο λαό της Πάτρας, της Αχα­ΐ­ας σε έναν λαό με δημο­κρα­τι­κές, προ­ο­δευ­τι­κές και αγω­νι­στι­κές παραδόσεις.

Παί­ζουν με τα συναι­σθή­μα­τά σας! Παί­ζουν με τη μνή­μη σας!

Θέλουν να σας κάνουν να κοι­τά­τε στο μακρι­νό παρελ­θόν για να κλέ­ψουν την ψήφο σας και μετά να τη στρέ­ψουν εις βάρος σας…

Πολ­λοί μπο­ρεί να ανα­πο­λούν το παρελ­θόν με νοσταλ­γία, όμως η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, είτε μας αρέ­σει είτε όχι, είναι πως δεν υπάρ­χει επι­στρο­φή στο παρελ­θόν. Το 2023 δεν είναι 1981.

Αυτό το σύστη­μα, που υπη­ρέ­τη­σε για χρό­νια και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και πρό­σφα­τα από κυβερ­νη­τι­κές θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει γίνει πλέ­ον τόσο σάπιο, τόσο αντι­δρα­στι­κό, που δεν μπο­ρεί να παρα­χω­ρή­σει πια το παρα­μι­κρό στον λαό, εκτός και αν το επι­βά­λει ο ίδιος με την πάλη του.

Δεν υπάρ­χει «Αλλα­γή» μέσα στη φυλα­κή της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και με μια χού­φτα παρά­σι­τα να κάνουν κου­μά­ντο στον πλού­το της χώρας.

Ποτέ δεν υπήρ­ξε, απλώς σήμε­ρα είναι πολύ πιο φανερό.

Πραγ­μα­τι­κή αλλα­γή, πολι­τι­κή αλλα­γή σημαί­νει να τελειώ­νου­με με το κρά­τος των καπι­τα­λι­στών. Και πολι­τι­κή αλλα­γή δεν είναι να φύγει ο ένας και να έρθει ο άλλος, μένο­ντας ίδια η πολι­τι­κή τους.

Πολι­τι­κή αλλα­γή είναι να συγκρου­στού­με με την οικο­νο­μία του κεφα­λαί­ου, να κοι­νω­νι­κο­ποι­ή­σου­με τα μέσα που παρά­γουν τον πλού­το σε αυτή τη χώρα, να απαλ­λα­γού­με από τα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Να σχε­διά­σου­με την κοι­νω­νία μας, την οικο­νο­μία μας, ώστε να καλύ­πτουν τις δικές μας ανά­γκες. Κι αυτή η πραγ­μα­τι­κή πολι­τι­κή ριζι­κή αλλα­γή, έχει όνο­μα, είναι ο σοσιαλισμός.

Φίλες και φίλοι

Συντρό­φισ­σες και σύντροφοι

Οι εργα­ζό­με­νοι, η νεο­λαία, δεν ενδια­φέ­ρο­νται για τις σκια­μα­χί­ες των άλλων που αφο­ρούν το παρελ­θόν. Για ένα πράγ­μα ενδια­φέ­ρο­νται. Για το πώς θα εξα­σφα­λί­σουν ένα καλύ­τε­ρο παρόν και μέλλον.

Και τα προ­γράμ­μα­τα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δεν το δια­σφα­λί­ζουν αυτό, δεν έχουν καμία ουσια­στι­κή απά­ντη­ση να δώσουν στις αγω­νί­ες τους.

Επει­δή, λοι­πόν, τα προ­γράμ­μα­τα όλων των άλλων είναι κοι­νά και μόνο το πρό­γραμ­μα του ΚΚΕ είναι στον αντί­πο­δα, γι’ αυτό μόνο οι κομ­μου­νι­στές μπο­ρούν σήμε­ρα να αξιο­ποιούν, όποια θέση τους εμπι­στεύ­ε­ται ο λαός, για να αντι­πο­λι­τεύ­ο­νται, να πολε­μούν αυτό το βάρ­βα­ρο σύστη­μα, αυτή την κοι­νή πολι­τι­κή όλων των κυβερ­νή­σε­ων. Για να μπο­ρεί ο λαός να μένει όρθιος, να έχει κατα­κτή­σεις, να καλυ­τε­ρεύ­ει, όσο γίνε­ται, τη ζωή του.

Αυτό κάνει το ΚΚΕ στη Βου­λή, αυτό κάνει και στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Αυτό κάνει η δημο­τι­κή αρχή του ΚΚΕ εδώ και 9 χρό­νια στον Δήμο της Πάτρας, με δήμαρ­χο τον αγω­νι­στή Κώστα Πελετίδη.

Και, για δεί­τε τι έγι­νε τώρα…

Βάλα­νε στην άκρη τις έρι­δες αυτοί που τσα­κώ­νο­νται ποιος θα κατσι­κω­θεί στο σβέρ­κο του λαού, οι επι­κε­φα­λής της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, και κου­βε­ντιά­ζουν ‑λέει- πώς θα απαλ­λα­γούν από τον αγω­νι­στή κομ­μου­νι­στή δήμαρ­χο της Πάτρας, τον Κώστα Πελετίδη.

Κοι­μού­νται όρθιοι και πλη­ρώ­νουν ξενο­δό­χο, αν έτσι νομίζουν.

Για­τί η δημο­τι­κή αρχή της Πάτρας και ο δήμαρ­χος της, έχουν γίνει σημείο ανα­φο­ράς σε όλη τη χώρα.

Θυμά­στε τι είπε πριν λίγες μέρες ο πρω­τα­θλη­τής μας, ο ολυ­μπιο­νί­κης, ο Μίλ­τος Τεντό­γλου, ότι εύχε­ται να τον κάνου­με μετα­γρα­φή στην Αθή­να, μπας και μπο­ρέ­σουν οι αθλη­τές να προ­πο­νη­θούν σαν άνθρω­ποι, όπως εδώ στην Πάτρα.

Μην ανη­συ­χεί­τε, όμως, δεν θα σας τον πάρου­με. Το ΚΚΕ έχει πολ­λούς άξιους αγω­νι­στές σε κάθε πόλη της χώρας.

Ο Κώστας Πελε­τί­δης θα μεί­νει εδώ, θα εκλε­γεί ξανά Δήμαρ­χος της Πάτρας και όσοι κάνουν άλλα σχέ­δια θα φάνε τα μού­τρα τους!

Και ο λαός της Πάτρας έχει πλέ­ον έναν ακό­μα λόγο για να τους τιμω­ρή­σει στις Βου­λευ­τι­κές εκλο­γές της Κυρια­κής, ενι­σχύ­ο­ντας το ΚΚΕ!

Φίλες και φίλοι,

συντρό­φισ­σες και σύντροφοι

Σήμε­ρα δεν είμα­στε στο 2012 ή το 2015. Τους γνω­ρί­σα­με όλους ως κυβέρ­νη­ση. Είδα­με ξανά και ξανά τα μεγά­λα λόγια να πηγαί­νουν περί­πα­το, τις υπο­σχέ­σεις να πετιού­νται στα σκου­πί­δια, το εμπό­ριο ελπί­δας να δίνει τη θέση του στην απογοήτευση.

Δεν είμα­στε, όμως, ούτε στο 2019. Και αυτό είναι το θετι­κό της υπό­θε­σης. Τα τελευ­ταία 4 χρό­νια έχου­με δώσει μεγά­λες μάχες απέ­να­ντι στην πολι­τι­κή που υλο­ποί­η­σε η κυβέρ­νη­ση Μητσο­τά­κη, συνε­χί­ζο­ντας στην ίδια κατεύ­θυν­ση με αυτή της προη­γού­με­νης, του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακρο­δε­ξιούς ΑΝΕΛ.

Αυτά τα χρό­νια, δώσα­με μάχες μέσα στην παν­δη­μία, σπά­σα­με τις απα­ρά­δε­κτες απα­γο­ρεύ­σεις και βγή­κα­με στους δρό­μους. Για ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας, για μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς, τα μέσα μετα­φο­ράς, τα σχο­λεία και τα πανεπιστήμια.

Δεν περι­μέ­να­με να «λογα­ρια­στού­με μετά», ούτε προ­τεί­να­με εμείς υπουρ­γούς κοι­νής απο­δο­χής με τη ΝΔ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι κοι­νό έχου­με, άλλω­στε, να απο­δε­χτού­με εμείς με αυτούς; Αφού είμα­στε δύο δια­φο­ρε­τι­κοί κόσμοι…

Δώσα­με μάχες στο εργα­τι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα. Για να μεί­νουν στα χαρ­τιά αντερ­γα­τι­κοί νόμοι, για να υπο­γρα­φούν συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις εργα­σί­ας με αυξή­σεις στους μισθούς, να παρ­θούν πίσω απολύσεις.

Δεν περι­μέ­να­με τις εκλο­γές, όπως μας καλού­σαν κάποιοι, για­τί «δεν έχουν ωρι­μά­σει οι συν­θή­κες για να πετύ­χου­με πράγ­μα­τα», όπως έλεγαν.

Ο λαός μας δεν μπο­ρού­σε να περι­μέ­νει. Αγω­νί­στη­κε. Αγω­νι­στή­κα­με μαζί. Και πετύ­χα­με αρκε­τές νίκες.

Δώσα­με μάχες ενά­ντια στην εμπλο­κή της χώρας μας στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρανία.

Εμπο­δί­σα­με απο­στο­λές πολε­μι­κού υλι­κού. Ακυ­ρώ­σα­με την προ­πα­γάν­δα της κυβέρ­νη­σης και των κομ­μά­των του ευρω­α­τλα­ντι­σμού ότι έτσι ‑δήθεν- υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε τη δημο­κρα­τία και την ελευ­θε­ρία! Αυτά, σήμε­ρα, είναι μειο­ψη­φι­κές από­ψεις μέσα στον λαό μας.

Μειο­ψη­φία στον λαό μας είναι, ειδι­κά σε αυτό το θέμα, όλα τα άλλα κόμ­μα­τα, από τη ΝΔ μέχρι το κόμ­μα Βαρου­φά­κη, που μαζεύ­τη­καν στη Βου­λή να ακού­σουν τη μαριο­νέ­τα του ΝΑΤΟ, τον Ζελέν­σκι, ο οποί­ος μετά τους έβα­λε να ακού­σουν και τους Ναζί φίλους του, του Τάγ­μα­τος Αζόφ.

Τι τρα­γι­κή ειρω­νεία: Αυτοί που φέρα­νε ξανά για πρώ­τη φορά ναζι­στές στη Βου­λή, από όταν τους έδιω­ξε ο λαός το 2019, τώρα παρι­στά­νουν ότι θέλουν να μας προ­στα­τεύ­σουν με τις επι­κίν­δυ­νες τρο­πο­λο­γί­ες τους, για να μην μπουν οι ναζί στη Βουλή….

Εδώ στην Πάτρα, το ξέρε­τε καλά ‑δεν χρειά­ζε­ται να σας το πω εγώ- ότι όλα αυτά τα πετύ­χα­τε μαζί με το ΚΚΕ.

Με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» ως δημο­τι­κή αρχή κόψα­τε τη «μάσα» σε διά­φο­ρες μασέ­λες και βελ­τιώ­σα­τε την πόλη σας, δηλα­δή την καθη­με­ρι­νό­τη­τα του φτω­χό­κο­σμου που ζει στην Πάτρα.

Πετώ­ντας τους εργο­δο­τι­κούς λακέ­δες από τα συν­δι­κά­τα και παλεύ­ο­ντας μαζί με τους κομ­μου­νι­στές συν­δι­κα­λι­στές, αλλά­ξα­τε την κατά­στα­ση, κάνα­τε το Εργα­τι­κό Κέντρο, ξανά εργατικό.

Με την ΚΝΕ δυνα­τή στα σχο­λεία της Πάτρας, πλημ­μύ­ρι­σαν οι δρό­μοι και οι πλα­τεί­ες της πόλης για να μην ξεχα­στεί το προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα στα Τέμπη.

Με την Παν­σπου­δα­στι­κή πρώ­τη δύνα­μη ξανά και στο Πανε­πι­στή­μιο Πατρών, αλλά και σε όλη την Ελλά­δα, οι φοι­τη­τές πήραν τους συλ­λό­γους τους στα χέρια τους, γκρέ­μι­σαν την παρά­τα­ξη της κυβέρ­νη­σης, που δεν λέει να παρα­δε­χτεί την ήττα της και γελοιο­ποιεί­ται συνεχώς…

Έχε­τε, λοι­πόν, το «knowhow». Ξέρε­τε τι πρέ­πει να κάνε­τε την ερχό­με­νη Κυρια­κή για να πετύ­χου­με μαζί ακό­μα περισσότερα.

Εσείς ξέρε­τε καλά ότι τα πράγ­μα­τα δεν είναι στά­σι­μα. Ότι η συμ­βο­λή του καθε­νός και της καθε­μιάς στη συλ­λο­γι­κή προ­σπά­θεια, πολ­λα­πλα­σιά­ζει τη δύνα­μή μας και μπο­ρεί να κάνει τη διαφορά.

Ξέρε­τε ότι η ψήφος στο ΚΚΕ είναι αυτή που μπο­ρεί να «ταρά­ξει τα νερά».

Να φέρει μια Δευ­τέ­ρα στις 22 Μάη που δεν θα μοιά­ζει με τις προη­γού­με­νες μέρες.

Τώρα ΚΚΕ λοιπόν!

Με ισχυ­ρό ΚΚΕ, με τον δικό μας αγώνα!

Θα τα καταφέρουμε.

Θα νική­σου­με.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο