Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάτρα: Ξεκινάει το Σάββατο 20 Ιανουαρίου το πατρινό καρναβάλι – Μία γιορτή χαράς αισιοδοξίας και αναγέννησης

Η ώρα της χαράς και του αισιό­δο­ξου μηνύ­μα­τος που εκπέ­μπει δια­χρο­νι­κά το πατρι­νό καρ­να­βά­λι πλη­σιά­ζει, αφού το Σάβ­βα­το 20 Ιανουα­ρί­ου ξεκι­νά­ει η μεγά­λη γιορ­τή, με την τελε­τή έναρ­ξης που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στην πλα­τεία Γεωργίου.

Μάλι­στα, η μεγά­λη γιορ­τή της Πάτρας υπό­σχε­ται να προ­σφέ­ρει πλή­θος συγκι­νή­σε­ων και πολ­λές δόσεις χαράς στη μεγα­λύ­τε­ρη καρ­να­βα­λι­κή περί­ο­δο εδώ και πολ­λά χρό­νια, η οποία θα ολο­κλη­ρω­θεί την Κυρια­κή 17 Μαρτίου.

Φετι­νό θέμα του πατρι­νού καρ­να­βα­λιού, όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε από την «κοι­νω­φε­λή επι­χεί­ρη­ση του Δήμου Πατρέ­ων — Καρ­να­βά­λι Πάτρας», (ΚΕΔΗΠ), είναι «Τι κι αν μας “μπρι­ζώ­νουν”; Τα όνει­ρά μας συνε­χί­ζουν να μας ψηλώ­νουν. Be Unplugged! λοιπόν».

Όπως ανέ­φε­ρε ο Δήμαρ­χος Πατρέ­ων, Κώστας Πελε­τί­δης, κατά την διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης τύπου «το καρ­να­βά­λι, είναι δια­χρο­νι­κά μια γιορ­τή χαράς και δημιουρ­γί­ας, μια γιορ­τή ανα­γέν­νη­σης της ελπί­δας και της αισιοδοξίας».

«Ως τέτοια θα την αντι­με­τω­πί­σου­με και φέτος», συνέ­χι­σε, «χωρίς να ξεχνά­με στιγ­μή ότι οι εκδη­λώ­σεις μας διε­ξά­γο­νται σε συν­θή­κες πολέ­μου, σε ένα πολύ δύσκο­λο κοι­νω­νι­κό και οικο­νο­μι­κό περι­βάλ­λον». Παράλ­λη­λα, τόνι­σε ότι «και φέτος, θα χαρού­με, θα δια­σκε­δά­σου­με, θα χορέ­ψου­με, θα τρα­γου­δή­σου­με και θα πάρου­με θάρ­ρος για να συνε­χί­σου­με να αντι­με­τω­πί­ζου­με τη ζωή, να τη χαι­ρό­μα­στε και να αγω­νι­ζό­μα­στε να τη βελτιώσουμε».

Οι εκδη­λώ­σεις θα ξεκι­νή­σουν από αύριο, αφού θα βγει στους δρό­μους της Πάτρας η τελά­λισ­σα, Μαρία Αγου­ρί­δη, μαζί με το μου­σι­κό άρμα, για να μετα­φέ­ρει στην πόλη το ελπι­δο­φό­ρο μήνυ­μα της έναρξης.

Το πρωί του Σαβ­βά­του θα παρα­δο­θεί στο δήμαρ­χο το λάβα­ρο του πατρι­νού καρ­να­βα­λιού, αφού θα έχει προη­γη­θεί η πομπή, στην οποία θα συμ­με­τέ­χουν το συγκρό­τη­μα κρου­στών «Ritmo Loco Street Band», οι «X‑Saltibagos», τα καρ­να­βα­λι­κά ποδή­λα­τα , η πρό­ε­δρος της ΚΕΔΗΠ — Καρ­να­βά­λι Πάτρας, Ήρα Κου­ρή και τα μέλη του Δ.Σ., η βασί­λισ­σα του πατρι­νού καρ­να­βα­λιού, Γεωρ­γία Σακ­κά, μέλη της γνω­μο­δο­τι­κής και κρι­τι­κής επι­τρο­πής, εθε­λο­ντών, η τελά­λισ­σα Μαρία Αγου­ρί­δη με το μου­σι­κό άρμα και οι υπό­λοι­ποι συμ­με­τέ­χο­ντες και καρναβαλιστές.

Την εκδή­λω­ση θα σφρα­γί­ζει το καθιε­ρω­μέ­νο έθι­μο του σοκο­λα­το­πό­λε­μου από τον δήμαρ­χο, την πρό­ε­δρο της ΚΕΔΗΠ και τους εκπρο­σώ­πους των συλ­λό­γων των σοκο­λα­το­ρι­χτών, «Σοκο­λα­το­ρί­χτες», «Σοκο­λα­το­δρο­μί­ες», «Σοκο­λα­το­μα­νί­ες», «Σοκο­λα­το­μα­χί­ες», «Σοκο­λα­το­παί­χτες» να προ­σφέ­ρουν τη δική τους γλυ­κιά πινε­λιά με τις σοκο­λα­το­ρί­ψεις τους από το μπαλ­κό­νι του Δημαρχείου.

Στις 6:00 το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του θα ξεκι­νή­σει πάρ­τι στην πλα­τεία Γεωρ­γί­ου, ενώ δύο ώρες αργό­τε­ρα, στις 8:00 το βρά­δυ, ο θία­σος θεα­τρι­κού δρώ­με­νου (θέα­τρο δρό­μου Helix) με την Baroque παρέ­λα­ση θα ανα­χω­ρή­σει από το Δημαρ­χείο. Η Baroque παρέ­λα­ση, σύμ­φω­να με την ΚΕΔΗΠ, «είναι μια δρά­ση με τη μορ­φή νυχτε­ρι­νής παρέ­λα­σης, ιδιαί­τε­ρα εντυ­πω­σια­κή, επι­κοι­νω­νια­κή και ται­ρια­στή με το πνεύ­μα της καρ­να­βα­λι­κής γιορτής».

Σε αυτή θα συμ­με­τέ­χουν δέκα ηθο­ποιοί και τρεις μου­σι­κοί με κρου­στά. Επί­σης, ψηλά ξυλο­πό­δα­ρα με αναρ­τή­σεις, τερά­στιες φού­στες και εντυ­πω­σια­κά κοστού­μια δια­φο­ρε­τι­κών χρω­μά­των, ακρο­βά­τες, ζογκλέρ με φωτιές, και Αρλε­κί­νοι θα συν­θέ­τουν μια ξεχω­ρι­στή εικόνα.

Στις 9:00 ο Δήμαρ­χος Πατρέ­ων θα κηρύ­ξει και επί­ση­μα την τελε­τή έναρ­ξης και θα ακο­λου­θή­σει το παρα­δο­σια­κό έθι­μο του σοκο­λα­το­πό­λε­μου. Ακό­μη η τελε­τή έναρ­ξης θα περι­λαμ­βά­νει μία δίω­ρη συναυ­λία με την Πέν­νυ Μπαλ­τα­τζή, ενώ παρου­σια­στές της τελε­τής έναρ­ξης θα είναι οι ερα­σι­τέ­χνες ηθο­ποιοί, Βάσω Καλο­και­ρι­νού και Αλέ­ξαν­δρος Μπίστας.

Ακό­μη, σύμ­φω­να με την ΚΕΔΗΠ, «από την τελε­τή έναρ­ξης δεν θα μπο­ρού­σε να λεί­πει το ιστο­ρι­κό παι­χνί­δι του ‘Κρυμ­μέ­νου Θησαυ­ρού’ που φέτος συμπλη­ρώ­νει 59 χρό­νια ζωής, ενώ στις οθό­νες θα προ­βάλ­λο­νται γρα­φι­κά βίντεο με αρχεια­κό υλι­κό από στιγ­μές του πατρι­νού καρ­να­βα­λιού από το αρχείο της ΚΕΔΗΠ».

 

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο