Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πούτιν προς Ουκρανία: «Θα δεχθούν ανεπανόρθωτο πλήγμα, αν συνεχίσουν»

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν δήλω­σε την Τρί­τη ότι η κρα­τι­κή υπό­στα­ση της Ουκρα­νί­ας θα μπο­ρού­σε να υπο­στεί «ανε­πα­νόρ­θω­το πλήγ­μα» εάν συνε­χι­στεί το μοτί­βο του πολέ­μου και ότι η Ρωσία δεν θα ανα­γκα­στεί ποτέ να εγκα­τα­λεί­ψει τα κέρ­δη που έχει επιτύχει.

Ο Πού­τιν έκα­νε τις δηλώ­σεις μία ημέ­ρα αφό­του η Ελβε­τία συμ­φώ­νη­σε να φιλο­ξε­νή­σει μια παγκό­σμια σύνο­δο κορυ­φής μετά από αίτη­μα του Ουκρα­νού προ­έ­δρου Βολο­ντί­μιρ Ζελένσκι.

Ο Πού­τιν απέρ­ρι­ψε τις «λεγό­με­νες φόρ­μου­λες ειρή­νης» που συζη­τού­νται στη Δύση και την Ουκρα­νία και τις «απα­γο­ρευ­τι­κές απαι­τή­σεις», όπως τις χαρα­κτή­ρι­σε, που συνεπάγονται.

«Λοι­πόν, αν δεν θέλουν (να δια­πραγ­μα­τευ­τούν), τότε μην το κάνουν!» είπε.

«Τώρα είναι αρκε­τά προ­φα­νές, ότι όχι μόνο η αντε­πί­θε­ση (της Ουκρα­νί­ας) απέ­τυ­χε, αλλά η πρω­το­βου­λία βρί­σκε­ται πλή­ρως στα χέρια των ρωσι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων. Εάν αυτό συνε­χι­στεί, η ουκρα­νι­κή κρα­τι­κή υπό­στα­ση μπο­ρεί να υπο­στεί ένα ανε­πα­νόρ­θω­το, πολύ σοβα­ρό πλήγ­μα», είπε.

Οι δηλώ­σεις του Πού­τιν σχε­τι­κά με την πορεία του πολέ­μου έχουν γίνει όλο και πιο γεμά­τες αυτο­πε­ποί­θη­ση και επι­θε­τι­κές τους τελευ­ταί­ους μήνες, με την απο­τυ­χία της αντε­πί­θε­σης της Ουκρα­νί­ας να απο­φέ­ρει ουσια­στι­κά κέρ­δη απέ­να­ντι στις καλά οχυ­ρω­μέ­νες ρωσι­κές δυνάμεις.

Σύμ­φω­να με το Reuters η Ρωσία ελέγ­χει σήμε­ρα το 17,5% του εδά­φους της Ουκρανίας.

Ο Πού­τιν δήλω­σε ότι η συζή­τη­ση περί δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων ήταν «μια προ­σπά­θεια να μας παρα­κι­νή­σουν να εγκα­τα­λεί­ψου­με τα κέρ­δη που έχου­με πραγ­μα­το­ποι­ή­σει τον τελευ­ταίο ενά­μι­ση χρό­νο. Αλλά αυτό είναι αδύ­να­το. Όλοι κατα­λα­βαί­νουν ότι αυτό είναι αδύνατο».

Η ειρη­νευ­τι­κή φόρ­μου­λα που πρό­τει­νε ο Ζελέν­σκι ζητά την απο­κα­τά­στα­ση της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας της Ουκρα­νί­ας, την παύ­ση των εχθρο­πρα­ξιών και την απο­χώ­ρη­ση των ρωσι­κών στρα­τευ­μά­των, μετα­ξύ άλλων σημείων.

Η Ρωσία λέει ότι οποια­δή­πο­τε δια­πραγ­μά­τευ­ση θα πρέ­πει να λάβει υπό­ψη τις «νέες πραγ­μα­τι­κό­τη­τες» που δημιουρ­γού­νται από τις δυνά­μεις της στο έδαφος.

«Εξαιρετικά δύσκολη» η κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ

«Εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη» χαρα­κτή­ρι­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ την κατά­στα­ση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρα­νία μιλώ­ντας σε πάνελ εκδή­λω­σης στο Οικο­νο­μι­κό Φόρουμ του Ντα­βός προ­σθέ­το­ντας ότι θα συνε­χι­στεί η στρα­τιω­τι­κή στή­ρι­ξη του Κιέβου.

Συγκε­κρι­μέ­να ανέ­φε­ρε ότι «η κατά­στα­ση στο πεδίο της μάχης είναι εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη. Οι Ρώσοι πιέ­ζουν τώρα σε πολ­λές γραμ­μές. Και φυσι­κά, η μεγά­λη επί­θε­ση που ξεκί­νη­σαν οι Ουκρα­νοί το περα­σμέ­νο καλο­καί­ρι δεν έδω­σε όλα τα απο­τε­λέ­σμα­τα που όλοι ελπί­ζα­με». Πρό­σθε­σε ότι «η Ρωσία πιέ­ζει σκλη­ρά. Και αυτό είναι σοβα­ρό και δεν πρέ­πει ποτέ να υπο­τι­μού­με τη Ρωσία».

Υπο­στή­ρι­ξε ότι «υπάρ­χει επί­σης λόγος για αισιο­δο­ξία» λέγο­ντας πως «η Ρωσία έχα­σε αυτό που ήθε­λε να πετύ­χει με τον πόλε­μο, και αυτό ήταν να ελέγ­ξει την Ουκρα­νία». Ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΝΑΤΟ ανέ­φε­ρε ότι «η υπο­στή­ρι­ξη προς την Ουκρα­νία δεν είναι φιλαν­θρω­πία. Είναι μια επέν­δυ­ση στη δική μας ασφά­λεια». Επι­πλέ­ον ο Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ ότι οι στε­νοί εταί­ροι του ΝΑΤΟ, η Ιαπω­νία και η Νότια Κορέα, ανη­συ­χούν επί­σης καθώς μια νίκη της Ρωσί­ας θα αυξή­σει την πιθα­νό­τη­τα η Κίνα «να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει βία αλλού».

Στο Ντα­βός, ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΝΑΤΟ θα μιλή­σει επί­σης σε κεκλει­σμέ­νων των θυρών συνε­δρί­α­ση του Διε­θνούς Επι­χει­ρη­μα­τι­κού Συμβουλίου.

 

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο