Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάτρα: Το «Εργοστάσιο Τέχνης» θα αποκτήσει ζωή έπειτα από 10 χρόνια εγκατάλειψης

Ένας χώρος πολι­τι­σμού της Πάτρας, ο οποί­ος παρέ­με­νε εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­νος για περισ­σό­τε­ρα από 10 χρό­νια, πρό­κει­ται να απο­κτή­σει και πάλι «ζωή», αφού ήδη ξεκί­νη­σαν οι δια­δι­κα­σί­ες για την απο­κα­τά­στα­σή του.

Πρό­κει­ται για το «Εργο­στά­σιο Τέχνης» που είναι ένα προ­κα­τα­σκευα­σμέ­νο θέα­τρο, χωρη­τι­κό­τη­τας περί­που 800 ατό­μων και βρί­σκε­ται απέ­να­ντι από το νέο λιμάνι.

Λίγο πριν την εκπνοή του 2018 το δημο­τι­κό συμ­βού­λιο της πόλης ενέ­κρι­νε τη μελέ­τη του έργου για την επι­σκευή και την ενί­σχυ­ση του θεά­τρου τέχνης, με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 1.800.000 ευρώ και την υπο­βο­λή της στο πλαί­σιο επι­χει­ρη­σια­κού προ­γράμ­μα­τος, με σκο­πό τη χρηματοδότηση.

Μιλώ­ντας στο Αθη­ναϊ­κό-Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων ο αντι­δή­μαρ­χος Χρή­στος Κορ­δάς για τις εργα­σί­ες απο­κα­τά­στα­σης σημειώ­νει ότι η μελέ­τη προ­βλέ­πει την ολι­κή ανα­κα­τα­σκευή, ιδιαί­τε­ρα στις ηλε­κτρο­μη­χα­νο­λο­γι­κές εγκα­τα­στά­σεις που έχουν βαν­δα­λι­στεί και στα συστή­μα­τα πυρα­σφά­λειας. Παράλ­λη­λα, όπως προ­σθέ­τει, θα γίνουν εργα­σί­ες και στο οικο­δο­μι­κό μέρος κυρί­ως για την στα­τι­κή ενί­σχυ­ση του κτιρίου.

Όσον αφο­ρά το χρό­νο έναρ­ξης των εργα­σιών, ο Χρή­στος Κορ­δάς λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εμείς ως δήμος είμα­στε απο­λύ­τως έτοι­μοι, άλλα δυστυ­χώς έχου­με να αντι­με­τω­πί­σου­με την γρα­φειο­κρα­τία», χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας τους ρυθ­μούς της, ως «απελ­πι­στι­κούς».

Ο αντι­δή­μαρ­χος τονί­ζει στο ΑΠΕ — ΜΠΕ ότι η επα­να­λει­τουρ­γία του θεά­τρου τέχνης θα ανοί­ξει τον δρό­μο για την απο­κα­τά­στα­ση του εμβλη­μα­τι­κού κτι­ρί­ου της Πάτρας, δηλα­δή του δημο­τι­κού θεά­τρου Απόλ­λων, που κατα­σκευά­στη­κε το 1872 και απο­τε­λεί έργο του μεγά­λου Γερ­μα­νού αρχι­τέ­κτο­να Ερνέ­στου Τσίλλερ.

Όσον αφο­ρά την ιστο­ρία του «Εργο­στα­σί­ου Τέχνης», λει­τούρ­γη­σε για πρώ­τη φορά το 2006, για τις ανά­γκες του θεσμού της πολι­τι­στι­κής πρω­τεύ­ου­σας της Ευρώπης.

Όπως προ­α­να­φέρ­θη­κε, είναι χωρη­τι­κό­τη­τας περί­που 800 ατό­μων και έχει συνο­λι­κό εμβα­δόν περί­που 2.000 τμ. Δια­θέ­τει μεγά­λη σκη­νή και ευρύ­χω­ρα καμα­ρί­νια, ενώ το κόστος κατα­σκευ­ής του έφθα­σε περί­που το 1,5 εκατ. ευρώ.

Δύο χρό­νια μετά την κατα­σκευή του, δηλα­δή το 2008, «κτυ­πή­θη­κε» από τον μεγά­λο σει­σμό της 8ης Ιου­νί­ου, με απο­τέ­λε­σμα να υπο­στεί σοβα­ρές ζημιές. Έκτο­τε αφέ­θη­κε στην τύχη του, γεγο­νός που είχε ως συνέ­πεια να υπο­στεί βανδαλισμούς.

Να σημειω­θεί ότι απο­κα­τά­στα­ση του θεά­τρου τέχνης σε συν­δυα­σμό με τις προ­σπά­θειες του δήμου και της περι­φέ­ρειας για την αξιο­ποί­η­ση των γει­το­νι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων της πρώ­ην χαρ­το­ποι­ί­ας «Λαδό­που­λου» για τη δημιουρ­γία ενός πολυ­δύ­να­μου πολι­τι­στι­κού, κοι­νω­νι­κού και διοι­κη­τι­κού κέντρου, εκτι­μά­ται ότι θα σημα­το­δο­τή­σει μια μεγά­λη ανά­πλα­ση για τη νότια πλευ­ρά της πόλης.

Τέλος, στο πλαί­σιο της ανά­πλα­σης των νότιων συνοι­κιών της πόλης εντάσ­σο­νται και τα έργα για την δια­μόρ­φω­ση των παλαιών σφα­γεί­ων σε χώρο δημιουρ­γι­κής βιο­μη­χα­νί­ας, με ειδί­κευ­ση στο πατρι­νό καρ­να­βά­λι και την μετα­τρο­πή των εγκα­τα­στά­σε­ων των απο­θη­κών του Αυτό­νο­μου Στα­φι­δι­κού Οργα­νι­σμού σε εκθε­σια­κό χώρο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο