Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η Τιτίκα, το πρόσωπο που επέλεξε ο Σπ. Μελετζής να αποδώσει το έπος της Αντίστασης

Σε ηλι­κία 90 χρό­νων, απε­βί­ω­σε η Ελέ­νη (Τιτί­κα) Γκελ­ντή-Πανα­γιω­τί­δου, το «πρό­σω­πο» της Εθνι­κής Αντί­στα­σης μαζί με τον Αντάρ­τη που που στη ράχη κρα­τά­ει το όπλο του.

Ερω­τώ­με­νος ο φωτο­γρά­φος της Αντί­στα­σης Σπ. Μελε­τζής, ποιες φωτο­γρα­φί­ες θεω­ρεί ενδει­κτι­κές του έπους της Εθνι­κής Αντί­στα­σης είπε: «Χωρίς αμφι­βο­λία, η αντάρ­τισ­σα η Τιτί­κα και ο ανώ­νυ­μος αντάρ­της που κρα­τά­ει το όπλο του και είναι σκαρ­φα­λω­μέ­νος πάνω σε μια ράχη. Εξάλ­λου, αυτές οι δυο φωτο­γρα­φί­ες έκα­ναν το γύρο του κόσμου». Και έτσι είναι.  Αυτές οι δύο φωτο­γρα­φί­ες έφτα­σαν στα πέρα­τα του κόσμου. Δημο­σιεύ­τη­καν σε εφη­με­ρί­δες και περιο­δι­κά, θα έγι­ναν γραμ­μα­τό­ση­μο και αφί­σα που στό­λι­ζε και στο­λί­ζει αίθου­σες συνε­δριά­σε­ων, γρα­φεία, εφη­βι­κά δωμάτια.

Η Τιτί­κα Πανα­γιω­τί­δου, από την Ποντο­κώ­μη Κοζά­νης, σε ηλι­κία 16 χρό­νων κατα­τάσ­σε­ται εθε­λο­ντι­κά στην Αντί­στα­ση. Τον Σεπτέμ­βρη του 1944 απο­φοι­τά από τη Σχο­λή Εφέ­δρων Αξιω­μα­τι­κών του ΕΛΑΣ στη Ρεντί­να Καρ­δί­τσας και ονο­μά­ζε­ται ανθυ­πο­λο­χα­γός. Είναι η χρο­νιά που τη φωτο­γρα­φί­ζει ο Σπ. Μελετζής.

Μετά την απε­λευ­θέ­ρω­ση η Τιτί­κα Πανα­γιω­τί­δου σπού­δα­σε στη Νομι­κή Σχο­λή Θεσ­σα­λο­νί­κης και άσκη­σε τη δικη­γο­ρία για πάνω από τριά­ντα χρό­νια. Στα δικα­στή­ρια γνώ­ρι­σε και τον μετέ­πει­τα σύζυ­γό της.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο