Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Έντουαρντ Ουσπένσκι, συγγραφέας παιδικών βιβλίων που έγιναν κινούμενα σχέδια και μεγάλωσαν γενιές Σοβιετικών και Ρώσων

Ο Ρώσος συγ­γρα­φέ­ας Έντουαρντ Ουσπέν­σκι, δημο­φι­λής συγ­γρα­φέ­ας παι­δι­κών βιβλί­ων που μετα­φέρ­θη­καν σε ται­νί­ες κινου­μέ­νων σχε­δί­ων και λατρεύ­τη­καν από γενιές Σοβιε­τι­κών και Ρώσων, απε­βί­ω­σε στη Μόσχα σε ηλι­κία 80 ετών, μετα­δί­δουν τα ρωσι­κά πρα­κτο­ρεία ειδή­σε­ων που επι­κα­λού­νται μέλη της οικο­γέ­νειάς του.

Συγ­γρα­φέ­ας, ποι­η­τής και σενα­ριο­γρά­φος, έγι­νε γνω­στός το 1966, όταν κυκλο­φό­ρη­σε το βιβλίο του για τον Τσε­μπου­ρά­τσκα, ένα ευγε­νι­κό και αδέ­ξιο ζωά­κι με μεγά­λα αυτιά που ζού­σε στη πόλη σε ένα κου­τί με πορ­το­κά­λια και ο καλύ­τε­ρος φίλος του ήταν ένας κρο­κό­δει­λος, ο Γκουένα.

Μερι­κά χρό­νια αργό­τε­ρα η ιστο­ρία του θα μετα­φερ­θεί στην οθό­νη και ο Τσε­μπου­ρά­τσκα θα γίνει πολύ γρή­γο­ρα ένας από τους αγα­πη­μέ­νους ήρω­ες των ται­νιών κινου­μέ­νων σχε­δί­ων στην ΕΣΣΔ και στη Ρωσία.

Κατά τη δεκα­ε­τία του 2000, θα γίνει ο ήρω­ας επι­τυ­χη­μέ­νων κινου­μέ­νων σχε­δί­ων στην Ιαπωνία.

Ο Τσε­μπου­ρά­τσκα έγι­νε το 2004 η επί­ση­μη μασκότ της ρωσι­κής ομά­δας στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Αθήνας.

Το 2016, ένας λού­τρι­νος Τσε­μπου­ρά­τσκα έκα­νε ένα πέρα­σμα από τον Διε­θνή Δια­στη­μι­κό Σταθ­μό (ISS) με την ευκαι­ρία των 80 χρό­νων του ρωσι­κού στού­ντιο Soiouzmoultfilm, με το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού να παρου­σιά­ζει το μυστη­ριώ­δες αυτό ζωά­κι ως «τον πιο σημα­ντι­κό ήρωα των ρωσι­κών κινου­μέ­νων σχεδίων».

«Ήταν ένας από τους καλύ­τε­ρους σύγ­χρο­νους συγ­γρα­φείς για παι­διά», δήλω­σε η πρό­ε­δρος του συμ­βου­λί­ου διοί­κη­σης του Soiouzmoultfilm, Γιου­λιά­να Σλά­τσε­βα, στο δημό­σιο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων RIA Novosti. «Οι ήρω­ές του θα εμπνεύ­σουν ακό­μη πολ­λές γενιές δημιουρ­γών κινου­μέ­νων σχεδίων.»

Μετα­φρα­σμέ­να σε 25 γλώσ­σες, τα βιβλία του είναι «πολύ αυθε­ντι­κά και διδά­σκουν την καλο­σύ­νη, τη συμπό­νια και την αλη­θι­νή φιλία», υπο­γράμ­μι­σε από την πλευ­ρά του ο πρό­ε­δρος της κρα­τι­κής Δού­μας (της κάτω βου­λής του ρωσι­κού κοι­νο­βου­λί­ου), Βια­τσε­σλάβ Βολο­ντίν, τον οποίο επι­κα­λεί­ται το πρακτορείο.

«Χάσα­με έναν μεγά­λο συγ­γρα­φέα και έναν μεγά­λο ονει­ρο­πό­λο (…) έναν θαυ­μά­σιο άνθρω­πο που μάθαι­νε στα παι­διά να ονει­ρεύ­ο­νται μαζί του», δήλω­σε ο ειδι­κός εκπρό­σω­πος του Ρώσου προ­έ­δρου για τη διε­θνή πολι­τι­στι­κή συνερ­γα­σία, Μιχα­ΐλ Τσβι­ντ­κόι, στο επί­ση­μο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TASS.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο