Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο γνωστός λαϊκός συνθέτης, μουσικός και στιχουργός Τάκης Μουσαφίρης

Πέθα­νε από κορο­νο­ϊό, ο γνω­στός λαϊ­κός συν­θέ­της, μου­σι­κός και στι­χουρ­γός Τάκης Μου­σα­φί­ρης. Γεν­νή­θη­κε στα Γιάν­νε­να και σε μικρή ηλι­κία μετοί­κη­σε στην Αθή­να όπου και έκα­νε τις πρώ­τες του μου­σι­κές δουλειές.

Μεγά­λω­σε σε μου­σι­κή οικο­γέ­νεια. Προ­τού μετα­κο­μί­σει στην Αθή­να, έπαι­ζε σε ταβέρ­νες και κου­τού­κια των Ιωαν­νί­νων. Και οι δύο γονείς του ήταν μου­σι­κά καταρ­τι­σμέ­νοι και του μετέ­δω­σαν τις γνώ­σεις τους. Όλοι μαζί μετα­κό­μι­σαν στην πρω­τεύ­ου­σα για μια καλύ­τε­ρη τύχη. «Δεν μπο­ρώ ούτε κι εγώ να κατα­λά­βω από πού είμαι. Είμαι συνε­χώς μέσα σε μια βάρ­κα στο Ρίο-Αντίρ­ριο και πηγαί­νω πότε στην Αθή­να και πότε στα Γιάν­νε­να. Μάλ­λον δεν έχω μία πατρί­δα, αλλά δύο. Είμαι από τα Γιάν­νε­να, είμαι από την Αθή­να, είμαι από την Ελλά­δα» είχε πει.

Από παι­δί ακό­μα ασχο­λή­θη­κε με την κιθά­ρα. «Άκου­γα να παί­ζει πιά­νο μια γει­τό­νισ­σα και προ­σπα­θού­σα να μάθω τους τόνους. Μετά προ­σπα­θού­σα να κουρ­δί­σω την κιθά­ρα, ακού­γο­ντας τα κου­δού­νια των προ­βά­των» είχε πει παλιότερα.

Αρχι­κά δού­λευε σε μικρά μαγα­ζιά τύπου μπουάτ και τρα­γου­δού­σε μαζί με την κιθά­ρα του. Στη συνέ­χεια έδει­ξε και το δημιουρ­γι­κό του ταλέ­ντο γρά­φο­ντας τρα­γού­δια που  αγα­πή­θη­καν και έγι­ναν μεγά­λες επιτυχίες.

Συνερ­γά­στη­κε με τρα­γου­δι­στές όπως οι Στρά­τος Διο­νυ­σί­ου, Δημή­τρης Μητρο­πά­νος, Ρίτα Σακε­λα­ρί­ου, Μιχά­λης Μενι­διά­της, Γιώρ­γος Μαρ­γα­ρί­της, Κατε­ρί­να Στα­νί­ση, Δού­κισ­σα, Τόλης Βοσκό­που­λος, Πίτσα Παπα­δο­πού­λου κ.α.

Ανά­με­σα στα πάμπολ­λα δημο­φι­λή τρα­γού­δια του είναι τα: Κάνε κάτι να χάσω το τρέ­νο, Πες μου που που­λάν καρ­διές, Ένα τρα­γού­δι πες μου ακό­μα, Ο Ταξι­τζής, Μυστι­κέ μου Έρω­τα, Σ’ αγα­πώ ακό­μα, Άκου, Άτα­κα κι επι τόπου, Σε μια στοί­βα καλα­μιές, Εγώ ο ξένος, Ένα λεπτό περι­πτε­ρά, Χιο­νάν­θρω­πος, Άγνω­στε φίλε, Αγα­πάω δύσκο­λα, Έγω να δεις,Το σ’ αγα­πώ δεν το λέω, Λέγε μου σ’ αγα­πώ, Οι Ξενύ­χτες, Εμείς οι δύο.

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο