Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ

Ο δια­πρε­πής βρε­τα­νός θεω­ρη­τι­κός φυσι­κός Στί­βεν Χόκινγκ απε­βί­ω­σε σήμε­ρα Τετάρ­τη σε ηλι­κία 76 ετών, σύμ­φω­να με μια ανα­κοί­νω­ση που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα η οικο­γέ­νειά του, σημειώ­νο­ντας πως ο καθη­γη­τής έφυ­γε ήσυ­χα, στον ύπνο του.

«Αισθα­νό­μα­στε τερά­στια θλί­ψη για τον θάνα­το του αγα­πη­μέ­νου μας πατέ­ρα», ο οποί­ος «ήταν σπά­νιος άνθρω­πος» και «σπου­δαί­ος επι­στή­μο­νας, το έργο και η κλη­ρο­νο­μιά του οποί­ου θα ζήσουν για πολ­λά χρό­νια ακό­μη», τόνι­σαν τα παι­διά του κοσμο­λό­γου και συγ­γρα­φέα έργων εκλαϊ­κευ­μέ­νης επι­στή­μης, η Λού­σι, ο Ρόμπερτ και ο Τιμ, στην ανα­κοί­νω­ση που μετέ­δω­σε το βρε­τα­νι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Press Association.

«Το θάρ­ρος του, η επι­μο­νή του, η ευφυία και το χιού­μορ του ενέ­πνευ­σαν ανθρώ­πους σε όλο τον κόσμο. Μια φορά είχε πει “δεν θα ήταν και πολύ σπου­δαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπί­τι των ανθρώ­πων που αγα­πάς”. Θα μας λεί­πει για πάντα», σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση των παι­διών του, την οποία ανα­με­τέ­δω­σε επί­σης το BBC.

Το 2017 ο Χόκινγκ, ο οποί­ος στα 21 του δια­γνώ­στη­κε ότι έπα­σχε από την ανί­α­τη νόσο του κινη­τι­κού νευ­ρώ­να, η οποία στα­δια­κά προ­κά­λε­σε την πλή­ρη παρά­λυ­ση του σώμα­τός του, τον καθή­λω­σε σε ανα­πη­ρι­κό αμα­ξί­διο και τον ανά­γκα­σε να χρη­σι­μο­ποιεί φωνή παρα­γό­με­νη από υπο­λο­γι­στή για να επι­κοι­νω­νεί, είχε παρα­δε­χθεί με το συνη­θι­σμέ­νο φλεγ­μα­τι­κό του χιού­μορ στο BBC ότι «ποτέ του δεν περί­με­νε πως θα έφτα­νε τα 75».

Είχε πει ακό­μη στη βρε­τα­νι­κή δημό­σια ραδιο­φω­νία και τηλε­ό­ρα­ση πως πίστευε ότι η σημα­ντι­κό­τε­ρη ανα­κά­λυ­ψή του ήταν πως οι μαύ­ρες τρύ­πες δεν είναι «εντε­λώς μαύ­ρες», κάτι που ίσως βοη­θή­σει να «κατα­λά­βου­με πώς μπο­ρεί να λυθούν τα παρά­δο­ξα μετα­ξύ κβα­ντο­μη­χα­νι­κής και γενι­κής σχετικότητας».

Ο Χόκινγκ, πασί­γνω­στος μετα­ξύ των ειδι­κών στον τομέα του, απέ­κτη­σε ευρύ­τε­ρη, παγκό­σμια φήμη το 1998, αφού δημο­σιεύ­θη­κε το βιβλίο του Σύντο­μο Χρο­νι­κό του Χρόνου

(A Brief History of Time, στα ελλη­νι­κά έχει κυκλο­φο­ρή­σει υπό τον τίτλο Χρο­νι­κό του Χρό­νου), το οποίο πού­λη­σε πάνω από 10 εκα­τομ­μύ­ρια αντίτυπα.

Ο Χόκινγκ, γεν­νη­μέ­νος την 8η Ιανουα­ρί­ου 1942, έλα­βε υπο­τρο­φία για να σπου­δά­σει στο πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρ­δης το 1959, και τρία χρό­νια αργό­τε­ρα μετα­πή­δη­σε στο αντί­πα­λο πανε­πι­στή­μιο του Κέμπριτζ για να κάνει έρευ­να στο πεδίο της κοσμολογίας.

Ο Χόκινγκ χαρα­κτη­ρι­ζό­ταν από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους ειδι­κούς σε όλο τον κόσμο όσον αφο­ρά τη βαρύ­τη­τα και τις μαύ­ρες τρύπες.

Οι βασικές ημερομηνίες στη ζωή του

8 Ιανουα­ρί­ου 1942: Γεν­νή­θη­κε στην Οξφόρδη

1962: Λαμ­βά­νει πτυ­χίο φυσι­κής από το πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρ­δης και ξεκι­νά σπου­δές αστρο­νο­μί­ας στο Cambridge. Το 1966 εκδί­δει τη διδα­κτο­ρι­κή του εργα­σία με θέμα «Ιδιό­τη­τες των δια­στελ­λό­με­νων συμπάντων».

1964: Μαθαί­νει ότι πάσχει από μια εκφυ­λι­στι­κή ασθέ­νεια, την αμυο­τρο­φι­κή πλευ­ρι­κή σκλήρυνση.

1965: Παντρεύ­ε­ται την Τζέιν Γουάιλντ, από την οποία χώρι­σε το 1995 για να παντρευ­τεί την Ιλέιν Μέισον.

1974: Γίνε­ται στα 32 χρό­νια του το νεό­τε­ρο μέλος της Βασι­λι­κής Ακα­δη­μί­ας, της διά­ση­μης βρε­τα­νι­κής Ακα­δη­μί­ας Επιστημών.

1979: Διο­ρί­ζε­ται καθη­γη­τής μαθη­μα­τι­κών στο πανε­πι­στή­μιο του Cambridge, έδρα την οποία θα δια­τη­ρή­σει για 30 χρόνια.

1985: Ο Χόκιν χάνει ορι­στι­κά τη φωνή του αφού υπο­βλή­θη­κε σε τρα­χειο­στο­μία εξαι­τί­ας μιας πνευ­μο­νί­ας. Πλέ­ον θα επι­κοι­νω­νεί μέσω υπο­λο­γι­στή και ενός φωνη­τι­κού συνθεσάιζερ.

1988: Δημο­σιεύ­ει το βιβλί­ου του «Το χρο­νι­κό του χρό­νου», στο οποίο εξη­γεί με απλό τρό­πο τις βασι­κές αρχές της κοσμο­λο­γί­ας. Το βιβλίο θα που­λή­σει εκα­τομ­μύ­ρια αντίτυπα.

2007: Πραγ­μα­το­ποιεί πτή­ση σε κατά­στα­ση έλλει­ψης βαρύ­τη­τας μέσα σε ειδι­κά δια­μορ­φω­μέ­νο αεροσκάφος.

2014: Κυκλο­φο­ρεί η βιο­γρα­φι­κή ται­νία για τη ζωή του «Η θεω­ρία των πάντων» σε σκη­νο­θε­σία Τζέιμς Μαρς με πρω­τα­γω­νι­στή τον Έντι Ρέντμεϊν, ο οποί­ος κέρ­δι­σε για την ερμη­νεία του το Όσκαρ Α’ Ανδρι­κού Ρόλου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο