Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο ηθοποιός Νόρμαν Λόιντ σε ηλικία 106 χρόνων

Ο Νόρ­μαν Λόιντ, βετε­ρά­νος ηθο­ποιός, παρα­γω­γός και σκη­νο­θέ­της, σύμ­φω­να με δημο­σί­ευ­μα του Deadline Hollywood απε­βί­ω­σε πλή­ρης ημε­ρών, στο σπί­τι του στο Λος Άντζελες.

Γεν­νη­μέ­νος στις 8 Νοεμ­βρί­ου 1914, στο Τζέρ­σεϊ των ΗΠΑ ο Λόιντ ξεκί­νη­σε την καριέ­ρα του από τη Νέα Υόρκη.

Συνερ­γά­στη­κε με μεγά­λους κινη­μα­το­γρα­φι­στές του Χόλι­γουντ. Η καριέ­ρα του ξεκί­νη­σε από τον βου­βό κινη­μα­το­γρά­φο, τη δεκα­ε­τία του 1960 ήταν πρω­το­πό­ρος στην τηλε­ό­ρα­ση και πάντα κρα­τού­σε στην ψυχή του, την πρώ­τη του αγά­πη, το θέατρο.

Χαρι­σμα­τι­κός με επι­βλη­τι­κή φωνή, η καριέ­ρα του Λόιντ, χρο­νο­λο­γεί­ται από το 1937 στο Θέα­τρο Mercury του Όρσον Γου­έλς. Συμ­με­τεί­χε στην πρώ­τη παρα­γω­γή του, μια μοντέρ­να προ­σαρ­μο­γή του «Ιού­λιου Καί­σα­ρα» του Σαίξ­πηρ, με τίτλο «Καί­σα­ρας».

Πρω­τα­γω­νί­στη­σε στην επι­κή ται­νία «Πολί­της Κέιν» (Citizen Kane) σε σκη­νο­θε­σία του Όρσον Γου­έλς και συνό­δευ­σε τον σκη­νο­θέ­τη στο Χόλι­γουντ. Όταν ο σκη­νο­θέ­της αντι­με­τώ­πι­σε οικο­νο­μι­κά προ­βλή­μα­τα ο Λόιντ εγκα­τέ­λει­ψε το έργο και επέ­στρε­ψε στη Νέα Υόρ­κη. Το ντε­μπού­το του στην οθό­νη το έκα­νε ως κακο­ποιός που έπε­σε από την κορυ­φή του Αγάλ­μα­τος της Ελευ­θε­ρί­ας στην ται­νία «Σαμπο­τέρ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ (1942).

Ο ρόλος τον βοή­θη­σε να έχει μια μακρά σχέ­ση με τον Χίτσκοκ και τον οδή­γη­σε σε ρόλους όπως τον ψυχι­κά άρρω­στο ασθε­νή στο «Νύχτα Αγω­νί­ας» (Spellbound) με τον Γκρέ­γκο­ρι Πεκ. Στη συνέ­χεια εργά­στη­κε ως εκτε­λε­στι­κός παρα­γω­γός και διευ­θυ­ντής της δημο­φι­λούς τηλε­ο­πτι­κής εκπο­μπής Alfred Hitchcock Presents στη δεκα­ε­τία του 1950 και του 1960

Έπαι­ξε με τον Τσάρ­λι Τσά­πλιν στα «Φώτα της Ράμπας», στην αμε­ρι­κά­νι­κη τηλε­ο­πτι­κή σει­ρά «St. Elsewhere», στον «Συνή­γο­ρο υπε­ρά­σπι­σης» (The Practice) και στην ται­νία «Κύκλος των Χαμέ­νων Ποι­η­τών» (Dead Poets Society).

Η τελευ­ταία του εμφά­νι­ση στην οθό­νη ήταν στην ται­νία «Trainwreck» το 2015 με πρω­τα­γω­νί­στρια την Έιμι Σού­μερ, (Amy Schumer).

Ο Νόρ­μαν Λόιντ ήταν ο γηραιό­τε­ρος εν ζωή ηθο­ποιός στον κόσμο και πέθα­νε σε ηλι­κία 106 χρόνων.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο