Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε σε ηλικία 119 ετών ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Μια Για­πω­νέ­ζα, που είχε ανα­γνω­ρι­στεί επι­σή­μως ως ο γηραιό­τε­ρος άνθρω­πος στον κόσμο, πέθα­νε στις 19 Απρι­λί­ου, σε ηλι­κία 119 ετών, ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα οι τοπι­κές αρχές.

Η Κάνε Τανά­κα γεν­νή­θη­κε τη 2α Ιανουα­ρί­ου του 1903 στη Φου­κουό­κα (νοτιο­α­να­το­λι­κή Ιαπω­νία). Εκεί­νη τη χρο­νιά οι αδελ­φοί Ράιτ πραγ­μα­το­ποί­η­σαν την πρώ­τη μηχα­νο­κί­νη­τη πτή­ση και η Μαρί Κιου­ρί έγι­νε η πρώ­τη γυναί­κα που τιμή­θη­κε με βρα­βείο Νόμπελ.

Η υγεία της Κάνε Τανά­κα ήταν σχε­τι­κά καλή, έως πρό­σφα­τα και ζού­σε σε έναν οίκο ευγη­ρί­ας στη γενέ­τει­ρά της. Εκεί της άρε­σε να παί­ζει επι­τρα­πέ­ζια παι­χνί­δια, να λύνει προ­βλή­μα­τα μαθη­μα­τι­κών, ενώ είχε αδυ­να­μία στη σόδα και τη σοκολάτα.

Σε μικρό­τε­ρη ηλι­κία, η Τανά­κα είχε ασχο­λη­θεί με το εμπό­ριο, έχο­ντας ανα­λά­βει μετα­ξύ άλλων ένα κατά­στη­μα με νου­ντλς. Παντρεύ­τη­κε το 1922, γέν­νη­σε 4 παι­διά και υιο­θέ­τη­σε ένα πέμπτο.

Επρό­κει­το να συμ­με­τά­σχει με το ανα­πη­ρι­κό αμα­ξί­διό της στη λαμπα­δη­δρο­μία στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Τόκιο το 2021, όμως αρνή­θη­κε εξαι­τί­ας της πανδημίας.

Όταν το βιβλίο των Ρεκόρ Γκί­νες της απέ­νει­με το 2019 τον τίτλο του γηραιό­τε­ρου εν ζωή ανθρώ­που στον κόσμο, την είχαν ρωτή­σει ποια ήταν η πιο ευτυ­χι­σμέ­νη στιγ­μή στη ζωή της. Εκεί­νη απά­ντη­σε: «Τώρα».

Στην καθη­με­ρι­νό­τη­τά της, ξυπνού­σε στις 06.00 το πρωί και τα απο­γεύ­μα­τά της τα αφιέ­ρω­νε στη μελέ­τη των μαθη­μα­τι­κών και την εξά­σκη­ση στην καλλιγραφία.

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο