Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε το κορίτσι 82224, η Βάσω Σταματίου, τελευταία επιζήσασα του Άουσβιτς

Το ΚΚΕ με θλί­ψη απο­χαι­ρε­τά την Βάσω Στα­μα­τί­ου, μια ηρω­ί­δα της Αντί­στα­σης ενά­ντια στους ναζί κατα­κτη­τές και του αγώ­να του ελλη­νι­κού λαού, τελευ­ταία Ελλη­νί­δα επι­ζή­σα­σα που ήταν φυλα­κι­σμέ­νη στο Άουσβιτς.

Η Βάσω Στα­μα­τί­ου γεν­νή­θη­κε στην Αρι­δαία του Νομού Πέλ­λας και μεγά­λω­σε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Στις 28 Μάρ­τη 1944, όντας δεκα­εν­νιά χρο­νών και φοι­τή­τρια Νομι­κής, συνε­λή­φθη από τους Γερ­μα­νούς και την 1η Απρί­λη 1944 μετα­φέρ­θη­κε από τις φυλα­κές Παύ­λου Μελά στις φυλα­κές Μπά­νι­τσα έξω από το Βελι­γρά­δι της Γιουγκοσλαβίας.

Στις 28 Ιού­νη 1944 μετα­φέρ­θη­κε στο Άου­σβιτς στην Πολω­νία και στις 30 Σεπτέμ­βρη 1944 στο Ράβεν­σμπουργκ της Γερ­μα­νί­ας. Από κει, στις 27 Οκτώ­βρη 1944 στο Μπού­χεν­βαλντ και επέ­στρε­ψε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη στις 14 Σεπτέμ­βρη 1945.

Είναι από τις ελά­χι­στες Ελλη­νί­δες που χωρίς να είναι Εβραί­ες έφτα­σαν ως το στρα­τό­πε­δο του Άου­σβιτς και κατά­φε­ραν να επιβιώσουν.

Μετά από την Απε­λευ­θέ­ρω­ση, έφυ­γε στο Μιλά­νο της Ιτα­λί­ας και σπού­δα­σε ενδυ­μα­το­λο­γία θεά­τρου και κοστού­μι μόδας. Γύρι­σε στην Ελλά­δα και ανέ­λα­βε τη διεύ­θυν­ση του βεστια­ρί­ου της Λυρι­κής Σκη­νής. Επί­σης, πήρε δίπλω­μα σκη­νο­γρα­φί­ας από τη Σχο­λή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Η Βάσω Στα­μα­τί­ου τα τελευ­ταία χρό­νια της ζωής της τα πέρα­σε στη «Στέ­γη Γερό­ντων — Ίδρυ­μα Πετρή» στη Στυ­λί­δα. Εκεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας είχε την ευκαι­ρία να την γνω­ρί­σει, σε μία από τις περιο­δεί­ες του στο Ν. Φθιώ­τι­δας τον Δεκέμ­βρη του 2022, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας συγκλο­νι­στι­κή αυτή τη συνά­ντη­ση, κάνο­ντας λόγο για «μεγά­λη τιμή και χαρά, καθώς είναι μια γυναί­κα πραγ­μα­τι­κή αγω­νί­στρια της ζωής, του κόσμου, που αγω­νί­στη­κε για υψη­λά ιδα­νι­κά και βασανίστηκε».

Η κηδεία της θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί αύριο Σάβ­βα­το στις 12.30 το μεση­μέ­ρι, στον ναό της Αγί­ας Αικα­τε­ρί­νης στη Στυ­λί­δα. Το ΚΚΕ εκφρά­ζει θερ­μά συλ­λυ­πη­τή­ρια στους οικεί­ους της.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο