Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέντε περιπτώσεις κρατούμενων που πέθαναν έπειτα από απεργία πείνας

Μπόμπι Σαντς, 5 Μαϊου 1981, Φυλακές Μέιζ (Βορ. Ιρλανδία).

Η περί­πτω­ση του Ιρλαν­δού Μπό­μπι Σαντς είναι η πιο γνω­στή, στα μετα­πο­λε­μι­κά χρό­νια, απερ­γία πεί­νας κρα­τού­με­νου που κατέ­λη­ξε στο θάνα­το. Ο Σάντς ήταν μέλος του Προ­σω­ρι­νού Ιρλαν­δι­κού Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού (IRA Provisional) που αγω­νί­ζο­νταν ενά­ντια στη βαρ­βα­ρό­τη­τα του βρε­τα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού. Συνε­λή­φθη και φυλα­κί­στη­κε για δεύ­τε­ρη φορά το 1977.

Κατά την διάρ­κεια της φυλά­κι­σης του, το 1981, εξε­λέ­γη βου­λευ­τής στο Βρε­τα­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο, χωρίς ωστό­σο να προ­λά­βει να κατα­λά­βει την έδρα του. Στις 1 Μαρ­τί­ου 1981 ο Μπ. Σάντς ξεκί­νη­σε να αρνεί­ται να σιτι­στεί προ­βάλ­λο­ντας αιτή­μα­τα για την βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών στις φυλα­κές. Κύριος στό­χος της απερ­γί­ας πεί­νας ήταν να στα­μα­τή­σει η κυβέρ­νη­ση Θάτσερ να αντι­με­τω­πί­ζει τους πολι­τι­κούς κρα­τού­με­νους ως κοι­νούς εγκλη­μα­τί­ες. Το παρά­δειγ­μα του Σαντς ακο­λού­θη­σαν και άλλοι συγκρα­τού­με­νοι του-μέλη του IRA.

Με κλο­νι­σμέ­νη υγεία και έχο­ντας απέ­να­ντι του την αδυ­σώ­πη­τα απάν­θρω­πη στά­ση της κυβέρ­νη­σης Θάτσερ, ο Μπό­μπι Σαντς άντε­ξε χωρίς τρο­φή 66 ημέ­ρες και πέθα­νε στις 5 Μαϊ­ου 1981 σε ηλι­κία μόλις 27 ετών. Εκτός του Μπ. Σαντς, από τον Μάϊο μέχρι τον Αύγου­στο του ίδιου έτους, πέθα­ναν άλλοι 9 πολι­τι­κοί κρατούμενοι.

Χελίν Μπολέκ, 2 Απριλίου 2020, Νοσοκομείο Ουμρανίγιε Κων/πόλης.

Η Χελίν Μπο­λέκ, μέλος του τουρ­κι­κού συγκρο­τή­μα­τος Grup Yorum, πέθα­νε στις 2 Απρι­λί­ου 2020 στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, έπει­τα από 288 μέρες απερ­γί­ας πεί­νας. Η 28χρονη τρα­γου­δί­στρια και μου­σι­κός και ο συνά­δελ­φος της Ιμπραημ Γκιο­κτσέκ είχαν ξεκι­νή­σει απερ­γία πεί­νας δια­μαρ­τυ­ρό­με­νοι ενά­ντια στο όργιο διώ­ξε­ων, συλ­λή­ψε­ων και φυλα­κί­σε­ων που οι τουρ­κι­κές αρχές είχαν εξα­πο­λύ­σει ενά­ντια στο συγκρότημα.

Στις 11 Μαρ­τί­ου δυνά­μεις της αστυ­νο­μί­ας είχαν εισβάλ­λει στο σπί­τι τους στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, συλ­λαμ­βά­νο­ντας τους προ­κει­μέ­νου να τους υπο­βάλ­λουν σε ανα­γκα­στι­κή σίτι­ση. Η Μπο­λέκ συνέ­χι­σε την απερ­γία πεί­νας ζητώ­ντας να στα­μα­τή­σουν οι διώ­ξεις και να απο­φυ­λα­κι­στούν να υπό­λοι­πα μέλη του συγκροτήματος.

Έχο­ντας φτά­σει να ζυγί­ζει λιγό­τε­ρο απο 40 κιλά, η νεα­ρή μου­σι­κός άφη­σε την τελευ­ταία της πνοή νοση­λευό­με­νη στο Νοσο­κο­μείο Ουμ­ρα­νί­γιε. Η είδη­ση του θανά­του της έκα­νε τον γύρο του κόσμου ενώ εκα­το­ντά­δες κόσμου παρέ­στη­σαν στην κηδεία της.

Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ, 7 Μαϊου 2020, Νοσοκομείο Ουμρανίγιε Κων/πόλης.

Ο τούρ­κος μου­σι­κός- κιθα­ρί­στας του αρι­στε­ρού συγκρο­τή­μα­τος Grup Yorum Ιμπρα­ήμ Γκιο­κτσέκ- πέθα­νε στις 7 Μαϊ­ου 2020, σε ηλι­κία 40 ετών, έπει­τα από 323 μέρες απερ­γί­ας πεί­νας. Η περί­πτω­ση του είναι ταυ­τι­σμέ­νη με αυτήν της Χελίν Μπολέκ.

Δύο ημέ­ρες πριν τον θάνα­το του, στις 5 Μαϊ­ου, είχε απο­φα­σί­σει να στα­μα­τή­σει την απερ­γία ευελ­πι­στώ­ντας ότι οι αρχές θα αντα­πο­κρι­θούν στο αίτη­μα του να επι­τρα­πούν οι συναυ­λί­ες του συγκρο­τή­μα­τος. Δυστυ­χώς, ο εξαι­ρε­τι­κά κατα­πο­νη­μέ­νος οργα­νι­σμός του δεν άντε­ξε και ο Γκιο­κτσέκ κατέληξε.

Εμπρού Τιμτίκ, 27 Αυγούστου 2020, Νοσοκομείο Bakırköy Dr. Sadi Konuk Κων/πόλης.

Η κουρ­δι­κής κατα­γω­γής Τουρ­κά­λα δικη­γό­ρος Εμπρού Τιμ­τίκ έχα­σε τη μάχη με τη ζωή στις 27 Αυγού­στου 2020, έπει­τα 238 μέρες απερ­γί­ας πεί­νας. Η Τιμ­τίκ είχε κατα­δι­κα­στεί τον Μάρ­τιο του 2019 για “συμ­με­το­χή σε τρο­μο­κρα­τι­κή οργά­νω­ση”. Δύο εφέ­σεις της απορ­ρί­φθη­καν με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες, δίνο­ντας το στίγ­μα των προ­θέ­σε­ων των Τουρ­κι­κών αρχών.

Η Εμπρού Τιμ­τικ ήταν γνω­στή για τη δρά­ση της υπέρ των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των και της ελευ­θε­ρί­ας της έκφρα­σης, ενώ ασκού­σε δρι­μεία κρι­τι­κή στην κυβέρ­νη­ση Ερντο­γάν. Το 2017 είχε συλ­λη­φθεί μαζί με άλλους 18 δικη­γό­ρους επει­δή υπε­ρα­σπί­ζο­νταν ανθρώ­πους που εξέ­φρα­ζαν δημό­σια από­ψεις ενά­ντια στην Τουρ­κι­κή κυβέρνηση.

Ο άδι­κος θάνα­τος της προ­κά­λε­σε αντι­δρά­σεις τόσο εντός όσο και εκτός Τουρ­κί­ας, με διε­θνείς οργα­νώ­σεις δικη­γό­ρων να καταγ­γέ­λουν τις τουρ­κι­κές αρχές. Ο διά­ση­μος συν­θέ­της Ζουλ­φού Λιβα­νε­λί χαρα­κτή­ρι­σε τον θάνα­το της ως “θάνα­το της ανθρω­πιάς, της δικαιο­σύ­νης και της συνεί­δη­σης στην Τουρκία”.

Μουσταφά Κασέμ, 14 Ιανουαρίου 2020, Φυλακές Αιγύπτου.

Ο 54χρονος Αμε­ρι­κα­νο­αι­γύ­πτιος Μου­στα­φά Κασέμ άφη­σε την τελευ­ταία του πνοή στην φυλα­κή στις 14 Ιανουα­ρίο 2020 έπει­τα απο πολύ­μη­νη απερ­γία πεί­νας. Ο Κασέμ είχε συλ­λη­φθεί και φυλα­κι­στεί το καλο­καί­ρι του 2013 στο Κάϊ­ρο, με την κατη­γο­ρία της συμ­με­το­χής σε αντι­κυ­βερ­νη­τι­κές διαδηλώσεις.

Η υπε­ρά­σπι­σή του ωστό­σο δια­βε­βαί­ω­νε ότι καμία από­δει­ξη που τον αφο­ρού­σε προ­σω­πι­κά δεν παρου­σιά­στη­κε σε βάρος του κατά τη διάρ­κεια της δίκης 700 και πλέ­ον κατη­γο­ρου­μέ­νων. Το 2018 ο Κασέμ ξεκί­νη­σε απερ­γία πεί­νας, ενώ με ανοι­χτή επι­στο­λή του ζητού­σε από την κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ να παρέμ­βει για την απο­φυ­λά­κι­ση του.

Τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες πριν πεθά­νει είχε στα­μα­τή­σει να τρέ­φε­ται με υγρά ενώ ταυ­τό­χρο­να έπα­σχε από δια­βή­τη. Ο θάνα­τος του προ­κά­λε­σε την έντο­νη αντί­δρα­ση του Αμε­ρι­κα­νι­κού Υπουρ­γεί­ου Εξωτερικών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο