Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία ως μορφή χειραγώγησης

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ κλι­μα­κώ­νο­ντας την επί­θε­ση στα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας και της νεο­λαί­ας ‑με αφορ­μή και την παν­δη­μία, προ­σπα­θεί να γενι­κεύ­σει και να μονι­μο­ποι­ή­σει όλες τις αντερ­γα­τι­κές ρυθ­μί­σεις, παλιές και νέες, βάζο­ντας εμπό­δια στη ζωή, τη λει­τουρ­γία και τη δρά­ση των συν­δι­κά­των: μία από αυτές είναι και η λεγό­με­νη ηλε­κτρο­νι­κή ψηφο­φο­ρία (έκα­ναν –πρό­σφα­τα και prova generale με τους εκπαι­δευ­τι­κούς όπου έφα­γαν τα μού­τρα τους).

Θέματα Παιδείας

Αυτές τις μέρες είχα­με ένα ακό­μη περι­στα­τι­κό –διαρ­κεί­ας (προ­φα­νώς δεν είναι το μόνο): Οι πάντα κυβερ­νη­τι­κοί (πότε με ΝΔ, πότε με ΣΥΡΙΖΑ) «συν­δι­κα­λι­στές», καλυμ­μέ­νοι κάτω από τον «πια­σά­ρι­κο» τίτλο «Μαχό­με­νοι-Ακομ­μά­τι­στοι», δου­λι­κά των διο­ρι­σμέ­νων στις Διοι­κή­σεις ΤΣΜΕΔΕ –ΤΜΕΔΕ κλπ, «διδά­σκου­ντας» υπο­τα­γή και πρω­το­πο­ρώ­ντας στην προ­σπά­θεια κατά­πνι­ξης κάθε συλ­λο­γι­κής δρά­σης αντί­στα­σης στους συντα­ξιού­χους Μηχα­νι­κούς, παρα­βιά­ζο­ντας θρα­σύ­τη­τα στην ΠΕΤΟΜ –ΤΕΕ τις απο­φά­σεις της περ­σι­νής Γενι­κής Συνέ­λευ­σης και πολ­λά ακό­μη, προχώ­ρη­σαν στη «δοκι­μα­στι­κή» εφαρ­μο­γή των απο­φά­σε­ων επι­χει­ρη­μα­τιών, κυβέρ­νη­σης και Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, να κατα­στρέ­ψουν τις συν­δι­κα­λι­στι­κές λει­τουρ­γί­ες και δημο­κρα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες που κατα­κτή­θη­καν με αγώ­νες αιώ­νων.
Προ­χω­ρούν ακά­θε­κτοι, παρά την καθο­λι­κή σχε­δόν αντί­θε­ση των συνα­δέλ­φων, σε ηλε­κτρο­νι­κή «γενι­κή συνέ­λευ­ση», καταρ­γώ­ντας πλή­ρως τη δημο­κρα­τι­κή ουσία της.
Όπως ακρι­βώς προ­βλέ­πει το Νομο­σχέ­διο Χατζη­δά­κη –Βρού­τση για τις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις, προ­κει­μέ­νου οι κρα­τι­κές αρχές, αλλά και οι εργο­δό­τες –μέτο­χοι –στε­λέ­χη των επι­χει­ρή­σε­ων στον ιδιω­τι­κό τομέα, να ελέγ­χουν το μητρώο συμ­με­το­χής, το περιε­χό­με­νο και το απο­τέ­λε­σμα των ψηφο­φο­ριών.
Βλ. ανα­κοί­νω­ση-καταγ­γε­λία της «Πανε­πι­στη­μο­νι­κής» με τίτλο «Όχι στο ηλε­κτρο­νι­κό φακέ­λω­μα και την ηλε­κτρο­νι­κή νοθεία»


PDF LogoΠανε­πι­στη­μο­νι­κή — Όχι στο ηλε­κτρο­νι­κό φακέ­λω­μα και την ηλε­κτρο­νι­κή νοθεία


Πριν προ­χω­ρή­σου­με στην πολι­τι­κή πλευ­ρά του θέμα­τος, κάποια «τεχνι­κά»

e vote

✔️  Είναι ασφαλείς και αδιάβλητες οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες;

Τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξω­τε­ρι­κό υπάρ­χει σοβα­ρή αντι­πα­ρά­θε­ση για την αξιο­πι­στία τέτοιων συστη­μά­των, και μάλι­στα από διά­φο­ρες πολι­τι­κές πλευ­ρές.
Η δια­σφά­λι­ση του αδιά­βλη­του της δια­δι­κα­σί­ας και του απόρ­ρη­του των ψηφο­δελ­τί­ων, δεν είναι δεδο­μέ­να.
Τα συστή­μα­τα ηλε­κτρο­νι­κής ψηφο­φο­ρί­ας παρου­σιά­ζουν προ­βλή­μα­τα τόσο σε πρα­κτι­κά θέμα­τα όσο και από την πλευ­ρά της δια­φά­νειας, μυστι­κό­τη­τας και προ­στα­σί­ας της ανω­νυ­μί­ας των ψηφο­φό­ρων και της ψήφου τους.
Ούτε φυσι­κά είναι δια­σφα­λι­σμέ­νες η ταυ­το­ποί­η­ση των ψηφο­φό­ρων και η εξα­σφά­λι­ση της μονα­δι­κό­τη­τας της ψήφου.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, οι κίν­δυ­νοι από την εφαρ­μο­γή των ηλε­κτρο­νι­κών ψηφο­φο­ριών είναι οι εξής:

✔️  Η μυστικότητα της ψήφου δεν είναι εγγυημένη

▪️ Στις διά ζώσης εκλο­γές, η μυστι­κό­τη­τα είναι εξα­σφα­λι­σμέ­νη και αδιαμ­φι­σβή­τη­τη (ελέγ­χε­ται από την εφο­ρευ­τι­κή επι­τρο­πή, τους εκπρο­σώ­πους των συν­δυα­σμών, τα παρα­βάν κ.λπ.).
Στην ηλε­κτρο­νι­κή ψηφο­φο­ρία, υπάρ­χουν δύο σοβα­ρά ζητή­μα­τα που δεν μπο­ρούν να αντιμετωπιστούν.
▪️ Καταρ­χάς, από τεχνο­λο­γι­κή σκο­πιά, τα δια­θέ­σι­μα συστή­μα­τα δεν μπο­ρούν να προ­στα­τεύ­σουν το απόρ­ρη­το των επι­κοι­νω­νιών.
Ο οποιοσ­δή­πο­τε υπο­λο­γι­στής (του χρή­στη ή και ενδιά­με­σος) μπο­ρεί να μολυν­θεί από κακό­βου­λο λογι­σμι­κό και ανά πάσα στιγ­μή να γνω­ρί­ζει ένας τρί­τος ακό­μα και τι πλη­κτρο­λο­γεί ένας χρήστης.
▪️ Επί­σης, δεν δια­σφα­λί­ζε­ται αν αυτός που ψηφί­ζει πίσω από έναν υπο­λο­γι­στή ενερ­γεί αυτο­βού­λως, αυτο­προ­σώ­πως, χωρίς πιέ­σεις και άλλες παρεμ­βά­σεις.
Δηλα­δή ότι κατά τη διάρ­κεια της ηλε­κτρο­νι­κής ψηφο­φο­ρί­ας ο ψηφο­φό­ρος είναι μόνος του και δεν δέχε­ται πιέ­σεις από κανέ­ναν εξω­τε­ρι­κό παρά­γο­ντα (σαν να μπαί­νεις στο παρα­βάν για να ψηφί­σεις και να έχεις μαζί για παρέα τον διευ­θυ­ντή, τον προϊ­στά­με­νο, τον εργο­δό­τη κ.λπ.).
Ας μην προ­τρέ­ξει κανείς να ισχυ­ρι­στεί ότι δεν ασκού­νται πιέ­σεις στους εργα­ζό­με­νους, ότι αυτά δεν συμ­βαί­νουν ή ότι δεν μπο­ρούν να συμ­βούν στα σχο­λεία και στους εκπαιδευτικούς.

Συνταξιούχοι όχι στο σχέδιο Πισσαρίδη

✔️  Τα εκλογικά αποτελέσματα μπορούν να παραποιηθούν

▪️ Καμία εγγύ­η­ση δεν μπο­ρεί να δοθεί για την απο­φυ­γή της αλλοί­ω­σης των εκλο­γι­κών απο­τε­λε­σμά­των, για το ότι οι ψήφοι δεν έχουν παρα­ποι­η­θεί και μάλι­στα μαζικά.
▪️ Είναι γνω­στό ότι υπάρ­χουν «κακό­βου­λα» (αλλά και «καλό­βου­λα» προ­γράμ­μα­τα ή ιοί που μπο­ρούν όχι μόνο να παρα­κο­λου­θούν αλλά και να παρα­ποιούν τις επι­λο­γές των χρη­στών κατά τη διάρ­κεια της ψηφο­φο­ρί­ας, και μάλι­στα σε μαζι­κή κλίμακα.
▪️ Η εμπει­ρία από το σύστη­μα «Ζευς», που χρη­σι­μο­ποιεί­ται ευρέ­ως στη χώρα μας, είναι απο­κα­λυ­πτι­κή.
Η ψηφο­φο­ρία γίνε­ται με έναν απλό ηλε­κτρο­νι­κό σύν­δε­σμο (link) που θα μπο­ρού­σε να διαρ­ρεύ­σει –«κακο­βού­λως» ή «καλο­βού­λως» και να ψηφί­σει ξανά και ξανά ο οποιοσ­δή­πο­τε, αρκεί να γνω­ρί­ζει με κάποιον τρό­πο τα στοι­χεία ταυ­το­ποί­η­σης του ψηφοφόρου.

✔️   Οι εφορευτικές επιτροπές είναι απλά διακοσμητικές

▪️ Οι εφο­ρευ­τι­κές επι­τρο­πές –όταν υπάρ­χουν, έχουν απλά δια­κο­σμη­τι­κό ρόλο. Δεν μπο­ρούν ούτε να ελέγ­ξουν τη δια­δι­κα­σία, ούτε να παρέμ­βουν ουσια­στι­κά σε αυτήν.
▪️ Δεν γνω­ρί­ζουν τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που δια­κι­νού­νται ή τις πιθα­νές παρεμ­βά­σεις που μπο­ρεί να έχουν γίνει κατά την εκλο­γι­κή διαδικασία.

✔️  Δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα εξαναγκασμού και εξαγοράς ψήφων

▪️ Οι ψηφο­φό­ροι είναι πιο ευά­λω­τοι στον εξα­να­γκα­σμό, ή ακό­μα και στην εξα­γο­ρά της ψήφου τους, αφού δεν υπάρ­χει κανέ­νας έλεγ­χος της κατά­στα­σης στην οποία βρί­σκε­ται ο ψηφο­φό­ρος την ώρα που ψηφί­ζει μπρο­στά από τον υπο­λο­γι­στή του.
Επί­σης, δεν μπο­ρεί κανείς να απο­κλεί­σει το ενδε­χό­με­νο να ψηφί­σει κάποιος για λογα­ρια­σμό άλλου. ▪️ Και πάλι η εμπει­ρία από το σύστη­μα «Ζευς» είναι άκρως απο­κα­λυ­πτι­κή.
Ο ηλε­κτρο­νι­κός σύν­δε­σμος ψηφο­φο­ρί­ας μπο­ρού­σε να δοθεί από κάποιον ψηφο­φό­ρο σε κάποιον άλλον, που έτσι θα ψήφι­ζε για δεύ­τε­ρη φορά. Είναι σαν να δίνεις ή να σου παίρ­νουν την ταυ­τό­τη­τά σου στις βου­λευ­τι­κές και να ψηφί­ζουν αντί για σένα.

Η συζή­τη­ση για τις ηλε­κτρο­νι­κές ψηφο­φο­ρί­ες δεν είναι και­νούρ­για, είναι παλιά και έχει πάντα τον ίδιο στόχο.
Έχο­ντας για περι­τύ­λιγ­μα την «περισ­σό­τε­ρη δημο­κρα­τία» (sic) και τη χρή­ση των νέων τεχνο­λο­γιών, η αστι­κή τάξη θέλει να βρει νέες μορ­φές χει­ρα­γώ­γη­σης των εργα­ζο­μέ­νων.
Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα φοβού­νται την οργα­νω­μέ­νη δρά­ση και την πάλη των εργα­ζο­μέ­νων, θέλουν Σωμα­τεία και Ομο­σπον­δί­ες — σφρα­γί­δες, αφυ­δα­τω­μέ­να από τις μαζι­κές δια­δι­κα­σί­ες, από τη ζωντα­νή συζή­τη­ση και διαπάλη.
Θέλουν τους εργα­ζό­με­νους απο­μο­νω­μέ­νους, κλει­σμέ­νους στο καβού­κι τους, μακριά από την ενερ­γή δρά­ση του σωματείου.
Στή­νουν έναν τερά­στιο μηχα­νι­σμό ελέγ­χου των εργα­ζο­μέ­νων και όλου του λαού, παρα­κο­λού­θη­σης ακό­μα και της ψήφου του, μέσα από την κατάρ­γη­ση της μυστι­κό­τη­τας και της ιδιω­τι­κό­τη­τας της εκλο­γι­κής διαδικασίας.
Κάπο­τε έλε­γαν ότι «ψηφί­ζουν και τα δέντρα», τώρα θα λένε ότι «ψηφί­ζουν και τα πλη­κτρο­λό­για».

συνταξιούχοι παντός καιρού

Απο­φα­σι­σμέ­νοι να τους χαλά­σουν τα σχέ­δια, με όπλο μας τη συλ­λο­γι­κό­τη­τα οργα­νώ­νο­ντας τη δρά­ση και την αντί­δρα­ση στα σχέ­διά τους, τα σωμα­τεία και οι συν­δι­κα­λι­στές που συσπει­ρώ­νο­νται στο ΠΑΜΕ, ανέ­λα­βαν από την πρώ­τη στιγ­μή το βάρος της ανα­μέ­τρη­σης με τους κυβερ­νη­τι­κούς σχεδιασμούς.
Δεν έμει­ναν απλά στην καταγ­γε­λία της κυβέρ­νη­σης, αλλά πρό­τει­ναν και συγκε­κρι­μέ­να μέτρα ώστε οι εκλο­γές — παρω­δία να ακυ­ρώ­νο­νται στην πράξη.
Το αυγό του φιδιού έβγα­λε κυβερ­νη­τι­κό κεφά­λι που δεί­χνει το πραγ­μα­τι­κό πρό­σω­πο με το νέο αντι­δρα­στι­κό φρού­το των ηλε­κτρο­νι­κών «γενι­κών συνε­λεύ­σε­ων», που κάνουν προ­σπά­θεια να τις επι­βά­λουν, προς το παρόν χωρίς επι­τυ­χία, οι κυβερ­νη­τι­κοί συν­δι­κα­λι­στές κλπ «πρό­θυ­μοι», σε συνεν­νό­η­ση με την κυβέρ­νη­ση, που τους βοη­θά με τις νομο­θε­τή­σεις της.
Πρό­κει­ται για συντο­νι­σμέ­νη προ­σπά­θεια κατάρ­γη­σης δημο­κρα­τι­κών κατα­κτή­σε­ων δυό­μι­ση σχε­δόν αιώ­νων. Κυρί­ως πρό­κει­ται για την κατάρ­γη­ση του δικαιώ­μα­τος διε­ξα­γω­γής και συμ­με­το­χής σε εκλο­γο-απο­λο­γι­στι­κές και προ­γραμ­μα­τι­κές ΓΣ πρω­το­βάθ­μιων-δευ­τε­ρο­βάθ­μιων και –για­τί όχι τρι­το­βάθ­μιων όπου ο εργα­το­πα­τε­ρι­σμός ζει και βασιλεύει.

✔️  Όχι στην νοθεία της ηλεκτρονικής «γενικής συνέλευσης»

Εκτε­τα­μέ­νη παρου­σί­α­ση των προ­βλη­μά­των που παρου­σιά­ζει η χρή­ση ηλε­κτρο­νι­κών συστη­μά­των για τη διε­νέρ­γεια ψηφο­φο­ριών έχει κάνει σε μελέ­τη της η Rebecca Mercuri (Ρεβέκ­κα Μέρ­κιου­ρι, καθη­γή­τρια στο κολ­λέ­γιο Brynmawr των ΗΠΑ). Σύμ­φω­να με τη Mercuri, τα συστή­μα­τα αυτά:

  • Δεν παρέ­χουν στον ψηφο­φό­ρο τη δυνα­τό­τη­τα να επι­βε­βαιώ­σει ότι η πολι­τι­κή επι­λο­γή που έκα­νε είναι αυτή που κατα­γρά­φη­κε, μετα­δό­θη­κε ή πινακογραφήθηκε.
  • Κάθε προ­γραμ­μα­τι­στής μπο­ρεί να γρά­ψει κώδι­κα που άλλο θα δεί­χνει στην οθό­νη, άλλο θα κατα­γρά­φει και άλλο θα τυπώνει.
  • Δεν παρέ­χουν απο­δει­κτι­κά στοι­χεία για το απο­τέ­λε­σμα της ψηφο­φο­ρί­ας, αφού δεν προ­σφέ­ρουν δυνα­τό­τη­τα χει­ρο­κί­νη­της καταμέτρησης.
  • Κανέ­να ηλε­κτρο­νι­κό σύστη­μα ψηφο­φο­ρί­ας δεν έχει πιστο­ποι­η­θεί από πλευ­ράς ασφά­λειας, με βάση τα πρό­τυ­πα της βιο­μη­χα­νί­ας πληροφορικής.
  • Ο τρό­πος διά­τα­ξης των πλη­ρο­φο­ριών μπο­ρεί να παρέ­χει πλε­ο­νέ­κτη­μα σε κάποια κόμ­μα­τα σε βάρος άλλων.
  • Ο ρόλος των δικα­στι­κών αντι­προ­σώ­πων, των μελών των εφο­ρευ­τι­κών επι­τρο­πών και των εκλο­γι­κών αντι­προ­σώ­πων γίνε­ται τυπι­κός, αφού κατ’ ουσία το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών επα­φί­ε­ται στην ακε­ραιό­τη­τα και αμε­ρο­λη­ψία της ομά­δας των ανθρώ­πων που προ­γραμ­μα­τί­ζουν, κατα­σκευά­ζουν και συντη­ρούν τα μηχανήματα.
  • Η κρυ­πτο­γρά­φη­ση δεν προ­σφέ­ρει εξα­σφά­λι­ση, αφού όπως έχει απο­δει­χτεί ακό­μα και η καλύ­τε­ρη είναι δυνα­τόν να «σπά­σει».
  • Η ψηφο­φο­ρία μέσω Ιντερ­νετ προ­σφέ­ρει οδούς παρα­χά­ρα­ξης του εκλο­γι­κού απο­τε­λέ­σμα­τος από οποιο­δή­πο­τε σημείο της Υδρο­γεί­ου. Ακό­μα και οι μεγα­λύ­τε­ροι κατα­σκευα­στές λογι­σμι­κού δεν μπο­ρούν να δια­φυ­λά­ξουν τα εται­ρι­κά τους δίκτυα.
  • Επι­πλέ­ον, η απο­μα­κρυ­σμέ­νη ψήφος ανοί­γει το δρό­μο για την απώ­λεια της εμπι­στευ­τι­κό­τη­τας, την αγο­ρα­πω­λη­σία ψήφων και τον εξαναγκασμό
  • Οποια­δή­πο­τε πλή­ρως ηλε­κτρο­νι­κή ψηφο­φο­ρία μπο­ρεί με χίλιους δύο τρό­πους να δια­βλη­θεί και μετά να μην είναι δυνα­τόν να απο­δει­χτεί τίποτα.

Η καπι­τα­λι­στι­κή μητρό­πο­λη, πρω­τα­θλή­τρια Covid με — αυτή τη στιγ­μή που γρά­φε­ται το σημεί­ω­μα, 29.205.734 κρού­σμα­τα και 524.765 νεκρούς πρώ­τη διδά­ξα­σα και στην επι­στη­μο­νι­κή ηλε­κτρο­νι­κή κομπί­να:
Θα θυμά­στε πχ. πως «εξε­λέ­γη» πρό­ε­δρος των ΗΠΑ το 2004, ο George Bush jr., με τη μικρή δια­φο­ρά στη Florida, κατό­πιν απο­δε­δειγ­μέ­νης ηλε­κτρο­νι­κής λαθρο­χει­ρί­ας |> το απέ­δει­ξε έμπρα­κτα σε ένα video, ειδι­κός Γρα­φεί­ου Πλη­ρο­φο­ρι­κής, όπου μπρο­στά σε ακρο­α­τή­ριο στο ίδιο σύστη­μα κατα­μέ­τρη­σης ψήφων, ενώ «ψήφι­σε»  μπλε 6 φορές και κόκ­κι­νο 5 φορές, στην οθό­νη βγή­κε το μπλε  5 και κόκ­κι­νο  6 ψήφοι !!!
Όσο για τον «δια­βο­λι­κά καλό» Τραμπ, τα έργα και οι ημέ­ρες του πέρα­σαν στην ιστο­ρία της επαγ­γελ­μα­τι­κής απάτης.

e-vote Spear spam phishing

✔️   Η Ηλεκτρονική Ψηφοφορία χειραγωγεί

Με τον όρο ηλε­κτρο­νι­κή ψηφο­φο­ρία εννο­ού­με την διε­ξα­γω­γή εκλο­γι­κής δια­δι­κα­σί­ας ή ψηφο­φο­ρί­ας με τη χρή­ση ηλε­κτρο­νι­κών μέσων, μέσα από ιδιω­τι­κά δίκτυα υπο­λο­γι­στών ή από το δια­δί­κτυο με τη χρή­ση διά­τρη­των καρ­τών, οπτι­κών συστη­μά­των ψηφο­φο­ρί­ας και ειδι­κά περί­πτε­ρα ψήφου (kiosk)
Χώρες που έχουν χρη­σι­μο­ποι­ή­σει ηλε­κτρο­νι­κή ψηφο­φο­ρία για την διε­ξα­γω­γή (πολι­τι­κών) εκλο­γών είναι η Αυστρα­λία, το Βέλ­γιο, η Βρα­ζι­λία, ο Κανα­δάς, η Ολλαν­δία, η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Ελβε­τία κτλ.

Νομι­κό πλαί­σιο:
Η δια­δι­κα­σία της ηλε­κτρο­νι­κής ψηφο­φο­ρί­ας, όπως και κάθε «επί­ση­μη» δια­δι­κα­σία, θα πρέ­πει να πλη­ροί τις ανά­λο­γες «νομι­κές απαι­τή­σεις» -προ­κά­λυμ­μα καπνού του αστι­κού κρά­τους, οι οποί­ες εμφα­νί­ζο­νται ψευ­δε­πί­γρα­φα ως «προ­ά­σπι­ση της δημο­κρα­τί­ας», «δικαιώ­μα­τα του πολί­τη» και «συνταγ­μα­τι­κώς κατο­χυ­ρω­μέ­νες αρχές» ‑ανά­λο­γα, λένε με αυτά που υπάρ­χουν στην παρα­δο­σια­κή ψηφοφορία.
Σύμ­φω­να με το Συμ­βού­λιο της Ευρώ­πης το 2002 υπάρ­χουν πέντε θεμε­λιώ­δεις αρχές που πρέ­πει να υπάρ­χουν ώστε να διε­νερ­γού­νται οι «δημο­κρα­τι­κές εκλο­γές»:

  1. Η αρχή της καθο­λι­κής ψηφο­φο­ρί­ας. Σύμ­φω­να με την αρχή αυτή, από το εκλο­γι­κό σώμα απο­κλεί­ο­νται μόνον οι πολί­τες εκεί­νοι που δεν συγκε­ντρώ­νουν τις ελά­χι­στες προ­ϋ­πο­θέ­σεις που θέτει, με απο­κλει­στι­κό τρό­πο, το Σύνταγ­μα. Ο κοι­νός νομο­θέ­της δεν μπο­ρεί να προ­βλέ­ψει επί πλέ­ον λόγους στέ­ρη­σης του δικαιώ­μα­τος της ψήφου.
  2. Η αρχή της ισό­τη­τας της ψήφου. Η αρχή αυτή εξει­δι­κεύ­ε­ται σε δύο επί μέρους αρχές: ότι κάθε πολί­της δια­θέ­τει μόνον μία ψήφο και ότι όλες οι ψήφοι είναι νομι­κά ισοδύναμες.
  3. Η αρχή της άμε­σης ψηφο­φο­ρί­ας. Κατά την αρχή αυτή, δεν μεσο­λα­βεί κάποια άλλη βού­λη­ση μετα­ξύ του εκλο­γέα και του απο­τε­λέ­σμα­τος της εκλο­γής. Με άλλα λόγια, δεν είναι δυνα­τόν οι εκλο­γείς να εκλέ­ξουν κάποιους “εκλέ­κτο­ρες” οι οποί­οι με τη σει­ρά τους θα εκλέ­ξουν τους βουλευτές.
  4. Η αρχή της μυστι­κό­τη­τας της ψήφου. Με την αρχή αυτή εξα­σφα­λί­ζε­ται το ότι η εκλο­γι­κή βού­λη­ση του εκλο­γέα δεν θα γίνει γνω­στή σε τρίτους.
  5. Η αρχή της υπο­χρε­ω­τι­κής ψηφο­φο­ρί­ας. Σύμ­φω­να με την αρχή αυτή, η άσκη­ση του εκλο­γι­κού δικαιώ­μα­τος είναι υποχρεωτική.
    Πρέ­πει πάντως να σημειω­θεί ότι με τη συνταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση του 2001 καταρ­γή­θη­κε η πρό­βλε­ψη για νόμο που θα επι­βά­λει ποι­νι­κές κυρώ­σεις στον εκλο­γέα που δεν θα λάβει μέρος στις εκλογές.

e vote shadow brokers

Εκτός όμως από τις παρα­πά­νω «αρχές» –που ακό­μη κι ένα μικρό παι­δί (ειδι­κά από εκεί­να τα δια­βο­λά­κια, που χει­ρί­ζο­νται άψο­γα τα smart phones) κατα­λα­βαί­νει πόσο και αν τηρού­νται, που θεσπί­στη­καν για την έξω­θεν καλή μαρ­τυ­ρία –όπως και 10άδες …100άδες – 1000άδες άλλες των πολι­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κών διευ­θυ­ντη­ρί­ων του κεφα­λαί­ου, προ­κύ­πτουν κάποια κρι­τή­ρια που πρέ­πει (θεω­ρη­τι­κά) να τηρού­νται (και δεν τηρού­νται) από κάθε σύστη­μα ηλε­κτρο­νι­κής ψηφο­φο­ρί­ας και τα οποία είναι:

  • Πλη­ρό­τη­τα: οι έγκυ­ρες ψήφοι πρέ­πει να καταμετρηθούν
  • Ανθε­κτι­κό­τη­τα: κανείς δεν μπο­ρεί να στα­μα­τή­σει την εξέ­λι­ξη της εκλο­γι­κής διαδικασίας
  • Μυστι­κό­τη­τα και ακε­ραιό­τη­τα: πρέ­πει να παρα­μέ­νουν μυστι­κές όλες οι ψήφοι κατά τη διάρ­κεια και μετά τη λήξη των εκλο­γών και να παρα­μεί­νουν αναλ­λοί­ω­τες μέχρι την κατα­μέ­τρη­σή τους
  • Ισό­τη­τα: κάθε πολί­της μπο­ρεί να ψηφί­σει μια φορά μόνο
  • Επα­λη­θευ­σι­μό­τη­τα: να μπο­ρεί να επα­λη­θευ­τεί ότι το απο­τέ­λε­σμα της ψηφο­φο­ρί­ας είναι το πραγματικό
  • Μη δυνα­τό­τη­τα κατα­σκευ­ής από­δει­ξης: ο ψηφο­φό­ρος να μην μπο­ρεί να απο­δεί­ξει με κανέ­να τρό­πο τι έχει ψηφίσει
  • Δημό­σια συμ­με­το­χή: να είναι δυνα­τό να δού­με αν κάποιος συμ­με­τεί­χε στην ψηφο­φο­ρία ή όχι
  • Δημο­κρα­τι­κό­τη­τα: μόνο αυτοί που δικαιού­νται μπο­ρούν να ψηφίσουν
  • Δικαιο­σύ­νη: το απο­τέ­λε­σμα δεν θα μαθευ­τεί πριν από την επι­κύ­ρω­ση του αποτελέσματος
  • κά.

Από κει και πέρα υπάρ­χουν οι λεπτο­μέ­ρειες του φαί­νε­σθαι (κατά το «η γυναί­κα του Καί­σα­ρα» …κλπ):
Το σύστη­μα της ηλε­κτρο­νι­κής ψηφο­φο­ρί­ας δεν πρέ­πει να είναι συμ­βα­τό μόνο με τους νόμους και να διέ­πε­ται από κάποιες «αρχές» αλλά πρέ­πει να έχει και άλλα χαρα­κτη­ρι­στι­κά ως προς το υλι­κό, πάνω από όλα να υλο­ποιεί­ται εύκο­λα, να είναι λει­τουρ­γι­κό, να μπο­ρεί με ευχέ­ρεια να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί από όλες τις ηλι­κί­ες ανε­ξαρ­τή­τως γλώσ­σας, ικα­νο­τή­των, μόρ­φω­σης κτλ. –αυτό που λέμε «φιλι­κό στο χρή­στη» (+ ΑΜΕΑ, άτο­μα με προ­βλή­μα­τα όρα­σης κά).

✔️  Διαδικασία Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας

Όπως και στην παρα­δο­σια­κή ψηφο­φο­ρία έτσι και στην ηλε­κτρο­νι­κή πρέ­πει να περά­σει κανείς από τη δια­δι­κα­σία κάποιων στα­δί­ων, μετα­ξύ άλλων:

  1. Εγγρα­φή
    Πριν από τη διε­ξα­γω­γή των εκλο­γών οι ψηφο­φό­ροι πρέ­πει να υπο­δεί­ξουν την αλη­θι­νή τους ταυ­τό­τη­τα και τη νομι­μό­τη­τα του δικαιώ­μα­τος που έχουν να συμ­με­τά­σχουν στην εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία με ύστε­ρο σκο­πό την εγγρα­φή τους στους «εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους» (ΣΣ |> ένα ακό­μη φακέ­λω­μα δηλα­δή) και
    Επι­κύ­ρω­ση
    Ελέγ­χε­ται η εγκυ­ρό­τη­τα των ατό­μων που επι­χει­ρούν να ψηφί­σουν και επι­τρέ­πε­ται μόνο στους «νόμι­μους» ψηφο­φό­ρους να προ­χω­ρή­σουν στην διαδικασία.
  2. Υπο­βο­λή Ψήφου
    Εδώ οι ψηφο­φό­ροι ρίχνουν την ηλε­κτρο­νι­κή τους ψήφο πρέ­πει να «επι­τρέ­πε­ται» να ψηφί­σουν μόνο μια φορά (ΣΣ |> μιλή­σα­με ήδη παρα­πά­νω για το πόσο εφι­κτό (δεν) είναι αυτό).
  3. Συλ­λο­γή
    Είναι η δια­δι­κα­σία συλ­λο­γής μόνο των έγκυ­ρων ψήφων.
  4. Κατα­μέ­τρη­ση
    Στο τελευ­ταίο στά­διο γίνε­ται η κατα­μέ­τρη­ση των έγκυ­ρων ψήφων για την διε­ξα­γω­γή του αποτελέσματος.

ℹ️ Μερι­κά από τα Υπάρ­χο­ντα Συστή­μα­τα (η κατα­γρα­φή των χαρα­κτη­ρι­στι­κών τους γίνε­ται σύμ­φω­να με τα όσα οι ίδιοι υπο­στη­ρί­ζουν –όπως λέμε «Γιάν­νης κερ­νά­ει, Γιάν­νης πίνει»)

✔️  Sensus
Σαν πρα­κτι­κό και πολύ ασφα­λές σύστη­μα το παρου­σιά­ζουν που «δίνει την δυνα­τό­τη­τα σε κάθε ψηφο­φό­ρο να επα­λη­θεύ­σει ο ίδιος ότι η ψήφος του μετρή­θη­κε, καθώς και να ελέγ­ξει την ορθό­τη­τα των απο­τε­λε­σμά­των της ψηφο­φο­ρί­ας».
Σύμ­φω­να με το πρω­τό­κολ­λο της ψηφο­φο­ρί­ας απαι­τεί­ται το σύστη­μα να έχει ένα σύστη­μα επι­βε­βαιω­τή, κατα­με­τρη­τή και διε­ξα­γω­γής της δημο­σκό­πη­σης. Ακό­μη κάνει χρή­ση blind signatures προ­κει­μέ­νου να παρέ­χε­ται η ασφά­λεια και η μυστι­κό­τη­τα του χρήστη.

✔️  E‑Vox
Το σύστη­μα αυτό συν­δυά­ζει την ευε­λι­ξία που προ­σφέ­ρει το σύστη­μα VBM (Vote By Mail) χάρη στην ταχύ­τη­τα και την ισχύ των σύγ­χρο­νων υπολογιστών.
Ο σχε­δια­σμός του συστή­μα­τος έγι­νε με τέτοιο τρό­πο ώστε ο χρή­στης να κάνει όσο το δυνα­τόν λιγό­τε­ρα βήμα­τα και τα απα­ραί­τη­τα βήμα­τα στην όλη δια­δι­κα­σία να είναι η εγγρα­φή και η ψηφο­φο­ρία, τα οποία εκτε­λού­νται εύκο­λα και γρή­γο­ρα, καθώς και με ασφά­λεια και αξιοπιστία.

✔️  Direct Recording Election (DRE)
Με το σύστη­μα αυτό τα απο­τε­λέ­σμα­τα κατα­γρά­φο­νται πλή­ρως και με ακρί­βεια. Οι ψήφοι μετριού­νται από ένα ηλε­κτρο­νι­κό σύστη­μα. Αρκε­τές συσκευ­ές DRE μπο­ρούν να εκτυ­πώ­νουν έγγρα­φο με την κατα­γρα­φή της ψηφοφορίας.

✔️  InfoPoll Software
Με το σύστη­μα αυτό της εται­ρί­ας InfoPoll οι χρή­στες μπο­ρούν να σχε­διά­ζουν HTML φόρ­μες, οι οποί­ες τρέ­χουν σε πλατ­φόρ­μα που χρη­σι­μο­ποιεί Microsoft Windows. Ο χρή­στης μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει τις φόρ­μες αυτές κάνο­ντας χρή­ση του Διαδικτύου.
Το σύστη­μα αυτό έχει δυο χαρα­κτη­ρι­στι­κά στοι­χεία τον Ιηί­ο­ροΙΙ Σχε­δια­στή και τον InfoPoll Εξυ­πη­ρε­τη­τή, τα οποία συνερ­γά­ζο­νται, λει­τουρ­γούν γρή­γο­ρα και δίνουν λεπτο­με­ρείς αναλύσεις.

✔️  Pericles
Το σύστη­μα αυτό χρη­σι­μο­ποιεί­ται στο ΜΙΤ για την διε­ξα­γω­γή των φοι­τη­τι­κών εκλο­γών. Βασί­ζε­ται στη γλώσ­σα προ­γραμ­μα­τι­σμού C και τρέ­χει μέσω του browser Mosaic  Όμως το σύστη­μα παρου­σιά­ζει μειο­νε­κτή­μα­τα . Το πρώ­το είναι ότι έχει περιο­ρι­σμέ­νη χρή­ση επει­δή βασί­ζε­ται στο σύστη­μα Kerberos για να πιστο­ποι­η­θούν ταυ­τό­τη­τες και να κρυ­πτο­γρα­φη­θούν μηνύ­μα­τα. Το δεύ­τε­ρο είναι ότι είναι σύστη­μα χρη­σι­μο­ποιεί έναν μόνον server και όποιος έχει πρό­σβα­ση σε αυτόν μπο­ρεί εύκο­λα να επι­τε­θεί στο σύστημα.

✔️  TrueBallot
Άλλο ένα σύστη­μα δια­θέ­σι­μο για ψηφο­φο­ρία μέσω του Δια­δι­κτύ­ου είναι αυτό που προ­σφέ­ρει η TrueBallot. Είναι on line σύστη­μα αρκε­τά ευέ­λι­κτο, οικο­νο­μι­κό και ασφα­λές αφού μόνο εξου­σιο­δο­τη­μέ­νοι χρή­στες μπο­ρούν να ψηφί­σουν και μια μόνο φορά.e vote Δίας

✔️  Σύστη­μα ΖΕΥΣ (Ελλά­δα)
Είναι ένα πλη­ρο­φο­ρια­κό σύστη­μα που χρη­σι­μο­ποιεί το Δια­δί­κτυο για την διε­ξα­γω­γή οποιασ­δή­πο­τε ψηφο­φο­ρί­ας, όπου –«ας το πιστέ­ψω­μεν!, που έλε­γε ο Χάρ­ρυ Κλυνν «μπο­ρούν να ψηφί­ζουν με άκρα μυστι­κό­τη­τα χωρίς να υπάρ­χει ο κίν­δυ­νος διαρ­ρο­ής προ­σω­πι­κών τους πλη­ρο­φο­ριών», ενώ –τι θα κάνα­με χωρίς αυτό «ψηφο­φό­ρος δέχε­ται ηλε­κτρο­νι­κά μήνυ­μα με την ημε­ρο­μη­νία και την ώρα έναρ­ξης και λήξης της ψηφο­φο­ρί­ας» (sic!!)
Οι δια­χει­ρι­στές του συστή­μα­τος έχουν σε δική τους πλατ­φόρ­μα τους κωδι­κούς ασφα­λεί­ας του καθε­νός, στους οποί­ους έχουν πρό­σβα­ση και τα μέλη της ‑diakosmhtik;hw εφο­ρευ­τι­κής επι­τρο­πής (;;), ώστε – υπο­τί­θε­ται, να μην μπο­ρούν να απο­κρυ­πτο­γρα­φή­σουν τα ψηφο­δέλ­τια (σω… ω…ω πα!)
Όπως έγρα­ψε πρό­σφα­τα κάποιος φίλος το όνο­μα «Ζευς» έχει να κάνει με τον πρώ­τον τη τάξει εκπρό­σω­πο της αρχαί­ας πλου­το­κρα­τί­ας που τιμω­ρεί τον Τιτά­να Προ­μη­θέα που έδω­σε|χάρι­σε τη φωτιά, τη γνώ­ση & την επι­στή­μη, στην πραγ­μα­τι­κά αγω­νι­ζό­με­νη προ­ο­δευ­τι­κή ανθρω­πό­τη­τα

(για την «ιστο­ρία»)
Παρα­δείγ­μα­τα χωρών που έχει εφαρ­μο­στεί η ηλε­κτρο­νι­κή ψηφοφορία

Βραζιλία Jair Bolsonaro

✔️  Βρα­ζι­λία του Jair Bolsonaro
Δια­δι­κα­σία ηλε­κτρο­νι­κής ψηφο­φο­ρί­ας στη Βρα­ζι­λία διε­ξή­χθη πρώ­τη φορά το 1996, όταν οι πρώ­τες δοκι­μές έγι­ναν στην πολι­τεία της Σάντα Καταρίνα.
Από το 2000 όλες οι εκλο­γές στην Βρα­ζι­λία γίνο­νται πλή­ρως ηλε­κτρο­νι­κά. Στις εκλο­γές του 2000 και του 2002 πάνω από 400 χιλιά­δες ηλε­κτρο­νι­κές μηχα­νές ψηφο­φο­ρί­ας ‑η πηγή δεν ανα­φέ­ρει το κόστος, χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν σε εθνι­κό επί­πε­δο και τα απο­τε­λέ­σμα­τα βγή­καν ηλε­κτρο­νι­κά λίγο μετά το κλεί­σι­μο των καλπών.
Είναι η χώρα που οι μονο­πω­λια­κοί κολοσ­σοί του τομέα έκα­ναν τα πει­ρά­μα­τά τους:
▪️ Τα πρώ­τα μηχα­νή­μα­τα ψηφο­φο­ρί­ας στη Βρα­ζι­λία ανα­πτύ­χθη­καν από τη συνερ­γα­σία των τριών εται­ρειών Omnitech, Microbase και Unisys do Brasil και είναι το TSE RFP. Αυτή η μηχα­νή ήταν ένα τρο­πο­ποι­η­μέ­νο IBM PC, που είναι γνω­στό ως UE96.
▪️Το 1998 οι Diebold-Procomp, Microbase και Samurai συνερ­γά­στη­καν για να παρά­γουν το UE98.
▪️Το 2000 που ολο­κλη­ρώ­θη­καν οι πρώ­τες «πλή­ρως αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­νες εκλο­γές» οι Microbase & Diebold-Procomp ανέ­πτυ­ξαν το UE2000 μαζί. Το αρχι­κό λει­τουρ­γι­κό σύστη­μα ήταν VirtuOS, παρό­μοιο με DOS και περιε­λάμ­βα­νε ταυ­τό­χρο­νη εκτέ­λε­ση δια­φο­ρε­τι­κών εντο­λών, ανα­πτύ­χθη­κε από τη Microbase και χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε στις εκλο­γές του 1996, του 1998 και του 2000.
▪️Το 2002 η Unisys δεν ήταν σε θέση να ανα­νε­ώ­σει τη συνερ­γα­σία με τη Microbase, και δεν ήταν σε θέση να επα­να­χρη­σι­μο­ποι­ή­σει τον VirtuOS κώδικα.
Έτσι παρε­νέ­βη η Microsoft, που επέ­τρε­ψε τη χρή­ση του δικού της λει­τουρ­γι­κού συστή­μα­τος Windows CE.
▪️Το 2004 η Diebold-Procomp πήγε σε ένα λει­τουρ­γι­κό σύστη­μα Linux «για να μειώ­σει το κόστος».
Το βρα­ζι­λιά­νι­κο μηχά­νη­μα «ψηφο­φο­ρί­ας» έχει βήμα­τα (ανα­γνώ­ρι­ση του ατό­μου που ψηφί­ζει, «ασφα­λή ψηφο­φο­ρία» και κατα­μέ­τρη­ση) σε μια ενιαία δια­δι­κα­σία, «για να εξα­λεί­ψει απά­τες που βασί­ζο­νταν σε ψευ­δή ή πλα­στο­γρα­φη­μέ­να δημό­σια έγγρα­φα».
▪️ Όμως τα πολι­τι­κά κόμ­μα­τα εξου­σί­ας (και μόνο αυτά) έχουν πρό­σβα­ση στα προ­γράμ­μα­τα του μηχα­νή­μα­τος πριν τις εκλο­γές –έτσι «εξα­κο­λου­θούν να υπάρ­χουν κάποιαερω­τή­μα­τασχε­τι­κά με την ασφά­λεια του ηλε­κτρο­νι­κού συστή­μα­τος ψηφο­φο­ρί­ας» …όπως (και όχι μόνο στη Βρα­ζι­λία)

e vote Bad Bad Rabbit

  1. Οι μηχα­νές ψηφο­φο­ρί­ας δεν παρά­γουν κάποιου είδους “από­δει­ξη” για τους ψηφο­φό­ρους αλλά και ούτε δια­τη­ρούν ένα εσω­τε­ρι­κό έγγρα­φο που θα επι­τρέ­ψει τον έλεγ­χο της ψηφο­φο­ρί­ας. Έτσι αυτό τους κάνει να εξαρ­τώ­νται σε μεγά­λο βαθ­μό από την αξιο­πι­στία του λογισμικού.
    Το πρό­γραμ­μα εφαρ­μο­γής το οποίο επα­λη­θεύ­ει την εσω­τε­ρι­κή ακε­ραιό­τη­τα του συστή­μα­τος είναι ευά­λω­το σε τροποποίηση.
    Μια επι­θε­ώ­ρη­ση από την πόλη της Sto. Estevão, Bahia περιέ­γρα­ψε το σύστη­μα των σφρα­γί­δων και το κλεί­σι­μο της μηχα­νής ως απλοϊ­κό που επι­τρέ­πει την εύκο­λη πρό­σβα­ση στην εσω­τε­ρι­κή υπο­δο­χή μνήμης.
  2. Υπάρ­χει η δυνα­τό­τη­τα παρα­βί­α­σης της ψηφο­φο­ρί­ας, επει­δή ο αριθ­μός των ψηφο­φό­ρων είναι περα­σμέ­νος σε ένα μηχά­νη­μα που είναι συν­δε­δε­μέ­νο με το μηχά­νη­μα ψηφο­φο­ρί­ας και δεν είναι δυνα­τόν να γνω­ρί­ζει ότι δεν είναι το ίδιο ονο­μα­τε­πώ­νυ­μο (διπλο-πολυ­ψη­φία).
  3. «Εργα­ζό­με­νοι» των εκλο­γών θα μπο­ρού­σαν να ψηφί­σουν στη θέση του από­ντα ψηφο­φό­ρου χωρίς την άδειά του.

e vote USA Its Time to VoteΗΠΑ

  1. Οι ΗΠΑ χρη­σι­μο­ποιούν πολ­λά χρό­νια την δια­δι­κα­σία της ηλε­κτρο­νι­κής ψηφο­φο­ρί­ας για τις πολι­τι­κές τους εκλογές.
    Τα μηχα­νή­μα­τα τους λει­τουρ­γούν με το σύστη­μα DRE, το οποίο σημαί­νει ότι κατα­γρά­φουν μεν την ψήφο στη μνή­μη τους, χωρίς όμως να εκδί­δουν «χαρ­τί» που απο­δει­κνύ­ει την ψήφο.
    ▪️ Έτσι, εφό­σον η ψήφος είναι «μυστι­κή» και δεν κατα­γρά­φε­ται, δεν μπο­ρεί κανείς να μετρή­σει τα ψηφο­δέλ­τια και να επι­βε­βαιώ­σει το απο­τέ­λε­σμα και εκτός αυτού ότι έχει κατα­γρα­φεί, έτσι είτε είναι σωστό είτε λάθος, αυτό θεω­ρεί­ται ως τελι­κό, «εγεί­ρο­ντας ζήτη­μα της εξ απο­στά­σε­ως ανα­γνώ­ρι­σης του ψηφο­φό­ρου που δεν έχει ακό­μη επι­λυ­θεί στα πρό­τυ­πα ασφα­λεί­ας που απαι­τού­νται από την ανά­γκη να δια­σφα­λι­στεί ότι το πρό­σω­πο που ψηφί­ζει είναι ψηφο­φό­ρος, ότι δεν μπο­ρεί να ψηφί­σει περισ­σό­τε­ρες από μία φορές και ότι η ψήφος είναι μυστι­κή».
  2. Το πρό­βλη­μα των μηχα­νών αυτών, ήταν ένα πλήγ­μα για τις εκλο­γές του 2000 (μιλή­σα­με και παρα­πά­νω), όπου εκδη­λώ­θη­κε σκάν­δα­λο που απο­κά­λυ­ψε την απά­τη με τα ηλε­κτρο­νι­κά μηχανήματα.
    ▪️ Στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του 2000 με υπο­ψή­φιους τον George Bush και τον Al Gore όταν έγι­νε η κατα­μέ­τρη­ση των ψήφων στην Πολι­τεία της Φλό­ρι­ντα η τελι­κή δια­φο­ρά των ψήφων ήταν με 537 ψήφους υπέρ του George Bush, ενώ ο Al Gore πήρε 0.5% περισ­σό­τε­ρες ψήφους στο σύνο­λο των ΗΠΑ. Γι’ αυτό το λόγο, το θέμα πήρε περαι­τέ­ρω δια­στά­σεις. Έτσι στις κομη­τεί­ες Volusia, Palm-Beach, Maimi-Dade, Broward, όπου σύμ­φω­να με την εκλο­γι­κή νομο­θε­σία της Πολι­τεί­ας της Φλό­ρι­ντα δεν προ­βλέ­πε­ται ενιαί­ος τρό­πος ψηφο­φο­ρί­ας για το σύνο­λο της Πολι­τεί­ας, χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε ένα άλλο σύστη­μα αυτό του ενιαί­ου ψηφο­δελ­τί­ου πάνω στο οποίο ανα­γρά­φο­νται τα ονό­μα­τα των υπο­ψη­φί­ων και ο ψηφο­φό­ρος δηλώ­νει την προ­τί­μη­σή του τρυ­πώ­ντας το ψηφο­δέλ­τιο με ένα στυ­λό σε ένα συγκε­κρι­μέ­νο σημείο.
    Αφού εφαρ­μό­στη­κε δια­πι­στώ­θη­κε όμως ότι το απο­τέ­λε­σμα ήταν ίδιο ξανά και ο Al Gore ζήτη­σε την επα­να­κα­τα­μέ­τρη­ση των ψήφων.
    ▪️ Και ενώ το δικα­στή­ριο στην Πολι­τεία της Φλό­ρι­ντα διέ­τα­ξε την με το χέρι επα­να­κα­τα­μέ­τρη­ση, ο George Bush έκα­νε έφε­ση με απο­τέ­λε­σμα η υπό­θε­ση να πάει στο Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο των ΗΠΑ …του οποί­ου η από­φα­ση ήταν ότι «η δια χει­ρός επα­να­κα­τα­μέ­τρη­ση των ψηφο­δελ­τί­ων ήταν σε αντί­θε­ση με το Σύνταγ­μα των ΗΠΑ» …

e vote WannaCry

Οι θια­σώ­τες και εκλο­γο­μά­γει­ροι της ηλε­κτρο­νι­κής ψηφο­φο­ρί­ας, υπο­στη­ρί­ζουν –μετα­ξύ άλλων ότι έχου­με το «πλε­ο­νέ­κτη­μα της εξοι­κο­νό­μη­σης χρό­νου», «εξοι­κο­νο­μού­νται χρή­μα­τα» (υπάλ­λη­λοι χαρ­τί ψηφο­δελ­τί­ων, μετα­κι­νή­σεις κλπ), υπάρ­χει «κινη­το­ποί­η­ση των πολι­τών» -μεί­ω­ση απο­χής.
▪️ Σχε­τι­κά με το κόστος: οι δικές εκλο­γι­κές ανα­με­τρή­σεις του 2019 (τρι­πλές εκλο­γές) στοί­χι­σαν γύρω στα 75 εκατ. ευρώ, μέσα σ’ αυτό το ποσό περι­λαμ­βά­νε­ται το «χαρ­το­μά­νι» (φάκε­λοι και ψηφο­δέλ­τια) με κόστος ~1,4 εκατ. ευρώ
Επει­δή αυτά τα νού­με­ρα φαί­νο­νται μεγά­λα να πού­με πως τα καθα­ρά έσο­δα του Κρα­τι­κού Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού (μετά τη μεί­ω­ση των επι­στρο­φών φόρων) δια­μορ­φώ­θη­καν σε 54,710 δισ. ευρώ -αυξη­μέ­να κατά 448 εκατ. ευρώ, που σημαί­νει πως τα παρα­πά­νω εκλο­γι­κά ποσά είναι στην πρά­ξη ασή­μα­ντα (μόλις 1,37% των φόρων που πλή­ρω­σε η λαϊ­κή οικο­γέ­νεια) ‑πέρα από το γεγο­νός ότι πάνω από 95% πήγε σε απο­ζη­μιώ­σεις του προ­σω­πι­κού που ασχο­λή­θη­κε και όχι στους καπι­τα­λι­στι­κούς ομί­λους ‑όπως συμ­βαί­νει με τo Electronic voting
▪️Σε χώρες που ήδη έχει εφαρ­μο­στεί η ηλε­κτρο­νι­κή ψηφο­φο­ρία παρα­τη­ρή­θη­κε σημα­ντι­κή δια­φο­ρά ως προς το κόστος διε­ξα­γω­γής της συνή­θως πάντως πολύ μεγά­λο μια και οι –μετρη­μέ­νοι στα δάχτυ­λα μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι στον τομέα, έχουν το πάνω χέρι, μετα­κυ­λώ­ντας στον χρή­στη το κόστος κατα­σκευ­ής των μηχα­νη­μά­των τις «μη ανα­με­νό­με­νες βλά­βες» κά.

e vote

✔️  Αδιαμφισβήτητα επιστημονικά δεδομένα

  1. Τα ηλε­κτρο­νι­κά συστή­μα­τα είναι γενι­κά ευά­λω­τα σε επι­θέ­σεις από μη εξου­σιο­δο­τη­μέ­να άτο­μα (χάκερς), που εισέρ­χο­νται στα συστή­μα­τα με απο­τέ­λε­σμα να τίθε­ται το θέμα της ακε­ραιό­τη­τας της ψήφου.
    Τέτοια άτο­μα –που μπο­ρεί να είναι και ηλε­κτρο­νι­κό ψάρε­μα (phishing) ή με αυτό­μα­τους αλγό­ριθ­μους που μπο­ρεί να προ­έρ­χο­νται από τις ίδιες τις αρχές για να επη­ρε­ά­σουν το εκλο­γι­κό αποτέλεσμα.
    ▪️Είναι γνω­στά τα χακα­ρί­σμα­τα κυβερ­νη­τι­κών οργα­νι­σμών, ακό­μη και της ίδια της CIA
    ▪️Χάκερ κατά­φε­ραν να διεισ­δύ­σουν στην Equifax, ένα από τα μεγα­λύ­τε­ρα γρα­φεία συγκέ­ντρω­σης πιστώ­σε­ων, και να κλέ­ψουν τα προ­σω­πι­κά δεδο­μέ­να 145 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων –ο δρά­στης δεν ανακαλύφθηκε.
    ▪️Η Verizon, μητρι­κή της Yahoo, ανα­κοί­νω­σε τον Οκτώ­βριο ότι το 2013 είχαν χακα­ρι­στεί τρία δισε­κα­τομ­μύ­ρια λογα­ρια­σμοί, αριθ­μός τρεις φορές μεγα­λύ­τε­ρος από αυτόν που είχε εκτι­μη­θεί αρχικά.
    ▪️Μια ανώ­νυ­μη ομά­δα με το ψευ­δώ­νυ­μο Shadow Brokers (Δια­με­σο­λα­βη­τές της σκιάς) διέρ­ρευ­σαν μια σει­ρά από εργα­λεία για κυβερ­νο­ε­πι­θέ­σεις που εικά­ζε­ται ότι ανή­κουν στην Εθνι­κή Υπη­ρε­σία Ασφα­λεί­ας (NSA) της Αμερικής.
    ▪️Το λυτρι­σμι­κό WannaCry, που έπλη­ξε πάνω από 150 χώρες, εκμε­ταλ­λεύ­τη­κε κάποια από τα εργα­λεία της NSA και στό­χευ­σε επι­χει­ρή­σεις που χρη­σι­μο­ποιού­σαν «απαρ­χαιω­μέ­να» λει­τουρ­γι­κά συστή­μα­τα, τα οποία και κλείδωσε.
    Οι υπαί­τιοι απαί­τη­σαν λεφτά για να ξεκλει­δώ­σουν αρχεία.
    Περισ­σό­τε­ρες από 300.000 συσκευ­ές σε πολ­λές δια­φο­ρε­τι­κές βιο­μη­χα­νί­ες έπε­σαν θύμα­τα της επίθεσης
    ▪️Ο ιός υπο­λο­γι­στών NotPetya  επι­τέ­θη­κε σε ουκρα­νι­κές επι­χει­ρή­σεις που χρη­σι­μο­ποιού­σαν εκτε­θει­μέ­νο φορο­λο­γι­κό λογι­σμι­κό και απλώ­θη­κε σε μεγά­λες παγκό­σμιες επι­χει­ρή­σεις, όπως η FedEx, το Βρε­τα­νι­κό δια­φη­μι­στι­κό πρα­κτο­ρείο WPP, ο Ρώσι­κος κολοσ­σός πετρε­λαί­ου και φυσι­κού αερί­ου Rosneft και η δανέ­ζι­κη ναυ­τι­λια­κή εται­ρεία Maersk.
    ▪️Άλλη μια σει­ρά από επι­θέ­σε­ων λυτρι­σμι­κού, με το όνο­μα Bad Rabbit, διείσ­δυ­σε στους υπο­λο­γι­στές παρι­στά­νο­ντας σε ιστο­σε­λί­δες ενη­μέ­ρω­σης που είχαν ήδη χακα­ρι­στεί, τον οδη­γό του Adobe Flash, ενός απα­ραί­τη­του λογι­σμι­κού ώστε ο υπο­λο­γι­στής να απει­κο­νί­σει σωστά το περιε­χό­με­νο συγκε­κρι­μέ­νων ιστό­το­πων. Μόλις το λυτρι­σμι­κό μόλυ­νε κάποια συσκευή, έψα­χνε το δίκτυο της για κοι­νό­χρη­στους φακέ­λους με συνη­θι­σμέ­να ονό­μα­τα κλέ­βο­ντας τα δια­πι­στευ­τή­ρια του χρή­στη, ώστε να επε­κτα­θεί και σε άλλες συσκευές.
    ▪️Ένας ερευ­νη­τής ασφά­λειας ανα­κά­λυ­ψε τις ψήφους σχε­δόν 200 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων αναρ­τη­μέ­νες στο δια­δί­κτυο, αφό­του μια εται­ρεία δεδο­μέ­νων του Ρεπου­μπλι­κα­νι­κού Κόμ­μα­τος των ΗΠΑ δια­μόρ­φω­σε λάθος μία ρύθ­μι­ση ασφα­λεί­ας στην υπη­ρε­σία απο­θή­κευ­σης δεδο­μέ­νων Cloud της Amazon.
    ▪️ Το 2016, κάποιοι χάκερ έκλε­ψαν τα δεδο­μέ­να 57 εκα­τομ­μυ­ρί­ων πελα­τών της δια­δι­κτυα­κής υπη­ρε­σί­ας ταξί Uber, με την εται­ρεία να τους πλη­ρώ­νει 100.000$ ώστε να μεί­νει κρυ­φό το γεγονός.
  2. Η μυστι­κό­τη­τα της ψήφου βασι­κό θέμα σε κάθε ψηφο­φο­ρία δεν δια­σφα­λί­ζε­ται ‑το άτο­μο εισά­γει τα προ­σω­πι­κά του στοι­χεία μαζί με την ψήφο του με απο­τέ­λε­σμα οι αρμό­διοι να μπο­ρούν να δουν η κάθε ψήφος από ποιον έχει προέλθει
  3. Η υπο­κλο­πή πλη­ρο­φο­ριών από το σύστη­μα απο­τε­λεί δεδο­μέ­νο της διαδικασίας.
  4. Μετά το τέλος των εκλο­γών πρέ­πει να γίνει η κατα­μέ­τρη­ση των ψήφων. Για να γίνει αυτό όμως χρειά­ζε­ται και η συμ­βο­λή του ανθρώ­πι­νου παρά­γο­ντα –με δυνα­τό­τη­τα παρεμ­βο­λής στο απο­τέ­λε­σμα, ειδι­κά σε κρί­σι­μες-ορια­κές ψηφο­φο­ρί­ες (που φαί­νο­νται αρκε­τές ώρες νωρί­τε­ρα μέσω των exit polls).
  5. O έλεγ­χος του συστή­μα­τος για την ορθό­τη­τα και την αξιο­πι­στία του είναι πρα­κτι­κά αδύνατος

e vote καναπές Digital voting

Κλεί­νου­με, όπως η Πανεπιστημονική:
Η απά­ντη­ση στις ασχή­μιες των υπη­ρε­τών των σφα­γέ­ων μας, είναι το παρα­πέ­ρα δυνά­μω­μα του μαζι­κού μας κινή­μα­τος αντί­στα­σης, λεβε­ντιάς, προ­ο­πτι­κής, αισιό­δο­ξης ματιάς στη Ζωή μας.

🔻  Στους αγώνες μας στο δρόμο γράφτηκε και θα γράφεται η ιστορία…
🔻  Όχι πίσω απ’ τις οθόνες, στα πληκτρολόγια με την e‑ψηφοφορία της χειραγώγησης, των εκβιασμών, του φακελώματος και της νοθείας!

συνταξιούχοι παντός καιρού

info Ατέχνως

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο