Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέρασαν 25 χρόνια από την κλοπή της “Κραυγής”

Η «Κραυ­γή» είναι το πιο φημι­σμέ­νο έργο του Νορ­βη­γού ζωγρά­φου Έντ­βαρντ Μουνκ, όπως και της Ιστο­ρί­ας της Τέχνης, όμως και η ιστο­ρία που το περι­βάλ­λει και οι περι­πέ­τειές του είναι εξί­σου περί­ερ­γες και διάσημες.

Εν πρώ­τοις ο διά­ση­μος αυτός πίνα­κας δεν είναι ένας, αλλά τέσ­σε­ρις: πραγ­μα­τι­κά ο Μουνκ ζωγρά­φι­σε τέσ­σε­ρις εκδο­χές του ίδιου πίνα­κα. Τρεις από αυτές εκτί­θε­νται στο Όσλο, ενώ η τέταρ­τη δημο­πρα­τή­θη­κε το 2012 στη Νέα Υόρ­κη στην τιμή ρεκόρ των 120 εκατ. δολα­ρί­ων. Βεβαί­ως, η περι­πέ­τεια της «Κραυ­γής» δεν τελειώ­νει εδώ. Η εκδο­χή του 1893 έχει κλα­πεί ήδη δύο φορές, και η επέ­τειος της πρώ­της κλο­πής συμπλή­ρω­σε χθες, 12 Φεβρουα­ρί­ου, 25 χρόνια.

Τότε, το 1994, οι κλέ­φτες εισήλ­θαν σχε­δόν ανε­νό­χλη­τοι στην Εθνι­κή Πινα­κο­θή­κη του Όσλο, σπά­ζο­ντας απλώς ένα παρά­θυ­ρο του κτι­ρί­ου. Σύμ­φω­να με την ανα­πα­ρά­στα­ση στην οποία προ­χώ­ρη­σαν οι αρχές, ο συνα­γερ­μός λει­τούρ­γη­σε αμέ­σως, όμως ο φύλα­κας της Πινα­κο­θή­κης δεν πρό­λα­βε να ειδο­ποι­ή­σει τις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες ασφά­λειας για να επέμ­βουν έγκαι­ρα. Οι ληστές χρειά­σθη­καν μόλις 50 δευ­τε­ρό­λε­πτα για να εισέλ­θουν και να κλέ­ψουν τον πίνα­κα του Νορ­βη­γού εξπρεσιονιστή.

Την ευθύ­νη για την κλο­πή είχε ανα­λά­βει μία οργά­νω­ση ενά­ντια στις αμβλώ­σεις, η οποία ενη­μέ­ρω­σε πως θα επι­στρέ­ψει τον πίνα­κα μόνον εάν μετα­δο­θεί στην κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση ένα ντο­κι­μα­ντέρ κατά των αμβλώ­σε­ων με τίτλο «Η σιω­πη­ρή κραυ­γή». Η πρό­τα­ση ανταλ­λα­γής του πίνα­κα ένα­ντι της μετά­δο­σης του ντο­κι­μα­ντέρ δεν έγι­νε δεκτή αλλά το έργο επέ­στρε­ψε τελι­κά στην Πινα­κο­θή­κη του Όσλο χάρη στη δρά­ση δύο «κρυ­φών» αστυ­νο­μι­κών, που προ­σποι­ή­θη­καν ότι ήθε­λαν να αγο­ρά­σουν τον πίνα­κα αντί 250.000 στερλινών.

Ωστό­σο η περι­πέ­τεια του πίνα­κα δεν στα­μα­τά το 1994. Το καλο­καί­ρι του 2004 σημειώ­θη­κε η δεύ­τε­ρη κλο­πή του, από δύο ενό­πλους που εισέ­βα­λαν στην Πινα­κο­θή­κη του Όσλο την ώρα που άνοι­γαν οι πόρ­τες για το κοι­νό. Εκτός από την «Κραυ­γή» οι ληστές απέ­σπα­σαν άλλο ένα έργο του Μουνκ, τη «Μαντό­να» (Πανα­γία).

Και τα δύο έργα, η αξία των οποί­ων ανερ­χό­ταν στα 92 εκατ. δολά­ρια, εντο­πί­σθη­καν και επέ­στρε­ψαν στην Πινα­κο­θή­κη, έχο­ντας υπο­στεί μόλις λίγες ελα­φρές ζημιές λόγω της υγρα­σί­ας και των ακα­τάλ­λη­λων συν­θη­κών της φύλα­ξής τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο