Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παλαιστινιακό: Εντατικές διεργασίες από διάφορους «διαμεσολαβητές»

Εντο­να παζά­ρια βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη μετα­ξύ δια­φό­ρων «δια­με­σο­λα­βη­τών», γύρω από σχέ­δια για μια πιθα­νή νέα συμ­φω­νία εκε­χει­ρί­ας και ανταλ­λα­γής κρατουμένων.

Ισραη­λι­νά ΜΜΕ (π.χ. το «Channel 13») εμφά­νι­ζαν το Κατάρ να έχει ανα­λά­βει νέα πρω­το­βου­λία δια­με­σο­λά­βη­σης μετα­ξύ Ισρα­ήλ και Χαμάς, με σχέ­διο που ανα­με­νό­ταν να συζη­τη­θεί και σε χτε­σι­νο­βρα­δι­νή συνε­δρί­α­ση του πολε­μι­κού συμ­βου­λί­ου στο Ισρα­ήλ. Το συγκε­κρι­μέ­νο σχέ­διο προ­βλέ­πει μετα­ξύ άλλων στα­δια­κή από­συρ­ση των ισραη­λι­νών Ενό­πλων Δυνά­με­ων από τη Γάζα, στα­δια­κή απε­λευ­θέ­ρω­ση των Ισραη­λι­νών ομή­ρων από τη Χαμάς και εκτο­πι­σμό όλων των ηγε­τι­κών στε­λε­χών της παλαι­στι­νια­κής οργά­νω­σης από τη Λωρί­δα της Γάζας.

Την ίδια στιγ­μή, κατα­ρια­νά ΜΜΕ έκα­ναν λόγο για αιγυ­πτια­κή δια­με­σο­λά­βη­ση ώστε να συνε­χι­στούν οι σχε­τι­κές συνο­μι­λί­ες από το σημείο που στα­μά­τη­σαν μετά την πρό­σφα­τη ισραη­λι­νή δολο­φο­νία του υπαρ­χη­γού της Χαμάς στη Βηρυ­τό. Μάλι­στα, αντι­προ­σω­πεία Ισραη­λι­νών φερό­ταν να έχει ήδη μετα­βεί στο Κάιρο.

Σύμ­φω­να με τη λιβα­νέ­ζι­κη εφη­με­ρί­δα «Al-Akhbar», ο Αιγύ­πτιος υπουρ­γός Πλη­ρο­φο­ριών Αμπάς Καμέλ ζήτη­σε από τη Χαμάς αλλά και την «Ισλα­μι­κή Τζι­χάντ» να στεί­λουν «επει­γό­ντως» αντι­προ­σω­πεί­ες τους στο Κάι­ρο για σχε­τι­κές δια­βου­λεύ­σεις. Σύμ­φω­να με την ίδια πηγή, η Χαμάς δεν έδει­χνε επι­θυ­μία για δια­πραγ­μά­τευ­ση, εκτός κι αν μια πρό­τα­ση περι­λάμ­βα­νε «κατάλ­λη­λα αιτήματα».

Τέλος, αμε­ρι­κα­νι­κά ΜΜΕ μετέ­δι­δαν ότι ο σύμ­βου­λος της κυβέρ­νη­σης Μπάι­ντεν για τη Μέση Ανα­το­λή, Μπρετ Μακ­Γκερκ, έφτα­σε εν κρυ­πτώ στην Ντό­χα για σχε­τι­κές επα­φές με τον πρω­θυ­πουρ­γό του Κατάρ.

Χθες το από­γευ­μα, τέλος, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε τρι­με­ρής συνά­ντη­ση στην Ακα­μπα της Ιορ­δα­νί­ας, όπου ο βασι­λιάς Αμπ­ντά­λα υπο­δέ­χτη­κε τον επι­κε­φα­λής της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής Μαχ­μούτ Αμπάς και τον Πρό­ε­δρο της Αιγύ­πτου Αμπ­ντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με τον τελευ­ταίο να ζητά «απο­φα­σι­στι­κή στά­ση» της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας για την επί­τευ­ξη εκε­χει­ρί­ας. Οι τρεις ηγέ­τες απέρ­ρι­ψαν κάθε πρό­τα­ση ή πρω­το­βου­λία που απο­σκο­πεί στη «διά­λυ­ση του παλαι­στι­νια­κού αγώ­να» και διευ­κρί­νι­σαν σε δήλω­σή τους ότι πρέ­πει να απορ­ρι­φθεί κάθε προ­σπά­θεια «να χωρι­στούν οι δρό­μοι» ανά­με­σα στο μέλ­λον της κατε­χό­με­νης Δυτι­κής Οχθης και σ’ αυτό της Λωρί­δας της Γάζας.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο