Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΜΕ: Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία — Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Τα συμ­φέ­ρο­ντα του ελλη­νι­κού βρί­σκο­νται στην άμε­ση απε­μπλο­κή από τους δολο­φο­νι­κούς σχε­δια­σμούς των ιμπε­ρια­λι­στών τονί­ζει το ΠΑΜΕ και καλεί τα συν­δι­κά­τα και την εργα­τι­κή τάξη στην Ελλά­δα να οργα­νώ­σουν την πάλη τους και να απαι­τή­σουν: Όχι στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο. Καμία εμπλο­κή — καμία συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στους δολο­φο­νι­κούς σχε­δια­σμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Να μην χρη­σι­μο­ποι­η­θούν ευρω­α­τλα­ντι­κές υπο­δο­μές από ελλη­νι­κό έδα­φος για τις επι­χει­ρή­σεις στην Ουκρα­νία. Κανέ­νας Έλλη­νας φαντά­ρος έξω από τα σύνο­ρα της χώρας. Να κλεί­σουν τώρα όλες οι αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κές στρα­τιω­τι­κές βάσεις στη χώρα. Οι εργα­ζό­με­νοι πρέ­πει και θα δυνα­μώ­σουν την πάλη για απο­δέ­σμευ­ση από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η ανα­κοί­νω­ση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Η απα­ρά­δε­κτη εισβο­λή της Ρωσί­ας στο έδα­φος της Ουκρα­νί­ας είναι η τυπι­κή έναρ­ξη ενός πολέ­μου που προ­ε­τοι­μα­ζό­ταν για και­ρό στο έδα­φος της συσ­σω­ρευ­μέ­νης έντα­σης και του σκλη­ρού αντα­γω­νι­σμού ΗΠΑ/ΝΑΤΟ- ΕΕ- Ρωσί­ας στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης και όχι μόνο, για τα κέρ­δη των μεγά­λων μονο­πω­λια­κών ομί­λων. Έναν σκλη­ρό αντα­γω­νι­σμό που οδη­γεί σε ένα ακό­μη ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ευρώ­πη, 23 χρό­νια μετά τη Γιουγκοσλαβία.

Η χρή­ση στρα­τιω­τι­κών μέσων που παίρ­νει τη σκυ­τά­λη από τη διπλω­μα­τία και τους προ­σω­ρι­νούς συμ­βι­βα­σμούς, έχει στό­χο την επι­κρά­τη­ση στην κούρ­σα για τις σφαί­ρες επιρ­ρο­ής, το ποιος θα έχει μεγα­λύ­τε­ρο έλεγ­χο στην παρα­γω­γή και μετα­φο­ρά ενέρ­γειας, ποια ιμπε­ρια­λι­στι­κά κρά­τη και οργα­νι­σμοί θα απο­κτή­σουν το πάνω χέρι για λογα­ρια­σμό των μονο­πω­λί­ων που αρπά­ζουν τον πλού­το που παρά­γει η εργα­τι­κή τάξη σε κάθε περιοχή.

Η για πάνω από 30 χρό­νια προ­σπά­θεια να οπλί­σουν με μίσος τον ένα λαό απέ­να­ντι στον άλλον, λαούς που ζού­σαν για δεκα­ε­τί­ες αδελ­φω­μέ­νοι, φανε­ρώ­νει ότι το βάρ­βα­ρο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα δεν διστά­ζει να τους οπλί­ζει και να τους βάζει να αλλη­λο­ε­ξο­ντω­θούν, προ­κει­μέ­νου να συνε­χί­σουν να μετρούν κέρ­δη μια χού­φτα πολυεθνικές.

Η πολε­μι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση στην Ουκρα­νία όμως δεν αφο­ρά μόνο τους δυο λαούς. Αφο­ρά όλους τους λαούς, την εργα­τι­κή τάξη όλου του κόσμου για­τί οι αιτί­ες που αιμα­το­κύ­λη­σαν και δολο­φο­νούν τους λαούς στα Βαλ­κά­νια, στη Μέση Ανα­το­λή, στην Ασία, στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή κρύ­βο­νται και σήμε­ρα πίσω από την απα­ρά­δε­κτη στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση και εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρανία.

Η εμπλο­κή της Ελλά­δας για λογα­ρια­σμό της ευρω­α­τλα­ντι­κής δολο­φο­νι­κής συμ­μα­χί­ας που έχουν προ­ά­γει και απο­φα­σί­σει όλες οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις με την εγκα­τά­στα­ση νέων αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κών βάσε­ων στη χώρα, όπως αυτή της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης που έχει μετα­τρα­πεί σε κόμ­βο μετα­φο­ράς και προ­ώ­θη­σης στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων προς την Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, βάζει στο στό­χα­στρο και τον λαό μας. Ενώ κανείς δεν μπο­ρεί να προ­βλέ­ψει πώς θα επη­ρε­ά­σουν αυτές οι εξε­λί­ξεις τις επι­θε­τι­κές ορέ­ξεις της Τουρ­κί­ας στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Τα διλήμ­μα­τα που βάζουν οι εκμε­ταλ­λευ­τές μας για να συντα­χτού­με πότε με τον έναν και πότε με τον άλλο πόλο, αν δηλα­δή θα στη­ρί­ζου­με τη Ρωσία ή τις ΗΠΑ και την ΕΕ, όχι μόνο δεν λύνουν τα τερά­στια προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζου­με από την ακρί­βεια και την παν­δη­μία, αλλά τα μεγε­θύ­νουν. Ο λαός μας μετρά πανά­κρι­βα τις αρνη­τι­κές συνέ­πειες από την άνο­δο της τιμής του πετρε­λαί­ου και του φυσι­κού αέριου, ο κίν­δυ­νος να εκτι­να­χτούν οι τιμές στο ρεύ­μα και στα καύ­σι­μα είναι πολύ μεγά­λος. Την ίδια στιγ­μή που η ακρί­βεια σαρώ­νει το λαϊ­κό εισό­δη­μα και τα νοσο­κο­μεία είναι στα όρια της κατάρ­ρευ­σης η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση συνε­χί­ζει να δαπα­νά πάνω από 5 δις ευρώ το χρό­νο, όπως έκα­ναν και οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για στρα­τιω­τι­κούς εξο­πλι­σμούς που δεν έχουν καμία σχέ­ση με την υπε­ρά­σπι­ση της άμυ­νας της χώρας αλλά αξιο­ποιού­νται για τη στή­ρι­ξη των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δια­σμών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που αιμα­το­κυ­λούν ολό­κλη­ρους λαούς.

Τα συμ­φέ­ρο­ντα του λαού μας όχι μόνο δε βρί­σκο­νται στην βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή σ’ αυτούς τους δολο­φο­νι­κούς σχε­δια­σμούς των ιμπε­ρια­λι­στών, αλλά στην άμε­ση απε­μπλο­κή από αυτούς. Τα συν­δι­κά­τα και η εργα­τι­κή τάξη στην Ελλά­δα να οργα­νώ­σουν την πάλη τους και να απαιτήσουν:

Όχι στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλεμο.

Καμία εμπλο­κή — καμία συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στους δολο­φο­νι­κούς σχε­δια­σμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ 

Να μην χρη­σι­μο­ποι­η­θούν ευρω­α­τλα­ντι­κές υπο­δο­μές από ελλη­νι­κό έδα­φος για τις επι­χει­ρή­σεις στην Ουκρα­νία. Κανέ­νας Έλλη­νας φαντά­ρος έξω από τα σύνο­ρα της χώρας

Να κλεί­σουν τώρα όλες οι αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κές στρα­τιω­τι­κές βάσεις στη χώρα.

Οι εργα­ζό­με­νοι πρέ­πει και θα δυνα­μώ­σουν την πάλη για απο­δέ­σμευ­ση από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο