Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΜΕ: Η σύγκρουση τρένων στα Τέμπη δεν είναι ούτε δυστύχημα, ούτε ατύχημα, αλλά προδιαγεγραμμένο και διαρκές έγκλημα

Η σύγκρου­ση τραί­νων στα Τέμπη δεν είναι ούτε δυστύ­χη­μα, ούτε ατύ­χη­μα, αλλά προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο και διαρ­κές έγκλη­μα, τονί­ζει το ΠΑΜΕ, το οποίο καλεί όλα τα Συν­δι­κά­τα να πάρουν μέρος στην κινη­το­ποί­η­ση που οργα­νώ­νε­ται με πρω­το­βου­λία του Εργα­τι­κού Κέντρου Πει­ραιά την Πέμ­πτη 2 Μάρ­τη στις 6 το από­γευ­μα, έξω από τα γρα­φεία της Hellenic Train (Συγ­γρού 41).

Η Γραμ­μα­τεία του ΠΑΜΕ εκφρά­ζει τα θερ­μά της συλ­λυ­πη­τή­ρια στις οικο­γέ­νειες των θυμά­των της ανεί­πω­της τρα­γω­δί­ας στα Τέμπη και καλεί την κυβέρ­νη­ση να εντεί­νει τις προ­σπά­θειες για τον εντο­πι­σμό των αγνο­ου­μέ­νων, να υπάρ­ξει ολό­πλευ­ρη στή­ρι­ξη των τραυ­μα­τιών και των οικο­γε­νειών των θυμάτων.

Σε ανα­κοί­νω­σή της σημειώνει:

«Οι εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης για τη μετω­πι­κή σύγκρου­ση των δυο αμα­ξο­στοι­χιών που άφη­σε πίσω της εκα­τόμ­βες νεκρών δεν μπο­ρούν να κρυ­φτούν πίσω από υπο­σχέ­σεις για την ανα­ζή­τη­ση των αιτιών.

Αυτές βρί­σκο­νται στην πολι­τι­κή εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης των σιδη­ρο­δρό­μων που ξεκί­νη­σε η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, όταν έδω­σε αντί 45 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie dello Stato Italiane Group πρι­μο­δο­τώ­ντας την μάλι­στα με 250 εκ ευρώ. Σύμ­βα­ση που επι­κύ­ρω­σε και η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ τον Ιού­λιο του 2022 με απο­τέ­λε­σμα η ιτα­λι­κή εται­ρεία να τσε­πώ­σει 750 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ για 15 χρό­νια, εκτε­λώ­ντας την “άγο­νη γραμ­μή” Αθή­να Θεσσαλονίκη!!

Πρό­κει­ται για απο­φά­σεις που ενι­σχύ­ουν τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις σε βάρος των συμ­φε­ρό­ντων και της ζωής του λαού. Είναι στη γραμ­μή υπε­ρά­σπι­σης των κερ­δών των πολυ­ε­θνι­κών, των επεν­δυ­τών και όσων λυμαί­νο­νται υπο­δο­μές που έχει ακρι­βο­πλη­ρώ­σει ο λαός. Είναι στη γραμ­μή δια­τή­ρη­σης και χει­ρο­τέ­ρευ­σης των όρων δου­λειάς των εργα­ζο­μέ­νων που πλη­ρώ­νουν τα ανύ­παρ­κτα μέτρα ασφά­λειας και υγεί­ας με την ίδια τους τη ζωή.

Να απο­λο­γη­θούν τώρα όλοι αυτοί που πού­λη­σαν τον ΟΣΕ αντί να τον θωρα­κί­σουν με σύγ­χρο­να συστή­μα­τα ασφά­λειας, αφή­νο­ντας τους ελλη­νι­κούς σιδη­ρο­δρό­μους με ελά­χι­στους εργα­ζό­με­νους, χωρίς κατάλ­λη­λη εκπαί­δευ­ση, εξει­δί­κευ­ση και πιστο­ποί­η­ση. Όλες οι κυβερ­νή­σεις που απα­ξί­ω­σαν τα έργα υπο­δο­μής αντί να τα ολο­κλη­ρώ­σουν, χωρίς συντή­ρη­ση και επι­σκευ­ές που είναι απα­ραί­τη­τες για την ασφα­λή τους λει­τουρ­γία. Που πέτα­ξαν στο καλά­θι των άχρη­στων τις αγω­νιώ­δης προει­δο­ποι­ή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων για όλα τα παρα­πά­νω δια­χρο­νι­κά, αλλά και λίγες μέρες πριν τη νέα, ανεί­πω­τη τρα­γω­δία, όταν οι συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ προει­δο­ποιού­σαν ότι οι απο­φά­σεις των τελευ­ταί­ων κυβερ­νή­σε­ων είναι υπεύ­θυ­νες όχι μόνο για όσα δυστυ­χή­μα­τα έγι­ναν, αλλά και για όσα ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν.

Η εργα­τι­κή τάξη της χώρας μέσα από τα Συν­δι­κά­τα της μπο­ρεί και θα παρέμ­βει καθο­ρι­στι­κά ώστε όχι μόνο να απο­δο­θούν οι πραγ­μα­τι­κές ευθύ­νες στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή και τους εκφρα­στές της, αλλά θα συνε­χί­σει με μεγα­λύ­τε­ρη ορμή τον αγώ­να για να μην σακα­τεύ­ε­ται κανείς και χάνει τη ζωή του στον 21ο αιώ­να για τα κέρ­δη μιας χού­φτας παρά­σι­των, που αδια­φο­ρούν για τη ζωή και την ευη­με­ρία του λαού.

Παλεύ­ου­με για ασφα­λείς, δημό­σιες και φτη­νές σιδη­ρο­δρο­μι­κές μετα­φο­ρές, ενά­ντια στην πολι­τι­κή των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων που θεω­ρεί την ανθρώ­πι­νη ζωή κόστος.

Καλού­με όλα τα Συν­δι­κά­τα να πάρουν μέρος στην κινη­το­ποί­η­ση που οργα­νώ­νε­ται με πρω­το­βου­λία του Εργα­τι­κού Κέντρου Πει­ραιά την Πέμ­πτη 2 Μάρ­τη στις 6 το από­γευ­μα, έξω από τα γρα­φεία της Hellenic Train (Συγ­γρού 41)».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο