Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανσπουδαστική: «Κάναμε το βήμα, τολμάμε το άλμα!»

Της Έλε­νας Μποτζιολή*

«Κάνα­με το βήμα, τολ­μά­με το άλμα!». Με αυτό το σύν­θη­μα να αντη­χεί σε όλα τα Πανε­πι­στή­μια της χώρας τα γαρύ­φαλ­λα της Παν­σπου­δα­στι­κής Κίνη­σης Συνερ­γα­σί­ας είναι έτοι­μα να ανθί­σουν ξανά.

Λίγες ώρες έχουν απο­μεί­νει πια πριν ανοί­ξουν οι κάλ­πες των φοι­τη­τι­κών εκλο­γών και χιλιά­δες νέοι καλού­νται να πάρουν θέση στις πιο κρί­σι­μες φοι­τη­τι­κές εκλο­γές της δεκα­ε­τί­ας. Κι αυτός ο χαρα­κτη­ρι­σμός δεν δίνε­ται τυχαία, αλλά επι­βε­βαιώ­νε­ται πολύ­μορ­φα. Κατ’ αρχάς από το γεγο­νός ότι ακό­μα δεν έχει στε­γνώ­σει το αίμα δεκά­δων φοι­τη­τών, νέων ανθρώ­πων, που θυσιά­στη­καν στο βωμό του κέρ­δους στο έγκλη­μα στα Τέμπη, ένα έγκλη­μα που προ­κά­λε­σε την δικαιο­λο­γη­μέ­νη οργή και αγα­νά­κτη­ση της νεο­λαί­ας και σημα­δεύ­τη­κε από τις μεγα­λειώ­δεις κινη­το­ποι­ή­σεις εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων που κατέ­κλυ­σαν τους δρό­μους όλης της χώρας.

Είναι νωπές ακό­μα οι εικό­νες από τις συγκλο­νι­στι­κές δια­δη­λώ­σεις, που χαρα­κτη­ρί­στη­καν από την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα της νέας γενιάς να μην επι­τρέ­ψει να συγκα­λυ­φθούν οι ευθύ­νες του εγκλή­μα­τος, από την ξεκά­θα­ρη τοπο­θέ­τη­σή της στο δίλημ­μα “τα κέρ­δη τους ή ζωές μας” και την υπε­ρά­σπι­ση της ζωής της κόντρα στην πολι­τι­κή που θυσιά­ζει τα πάντα για να εξα­σφα­λί­ζο­νται τα κέρ­δη των λίγων. Από τον φόρο τιμής σε όλα τα θύμα­τα, που εκδη­λώ­θη­κε αγω­νι­στι­κά, μαχη­τι­κά, στον δρό­μο, κόντρα σε συστά­σεις και νου­θε­σί­ες για το αντίθετο…

Φάνη­κε ότι όταν η νέα γενιά απορ­ρί­πτει την κυρί­αρ­χη γραμ­μή των κυβερ­νή­σε­ων, των κομ­μά­των του συστή­μα­τος, όταν δια­λύ­ει τις νόρ­μες που θέλουν να της επι­βάλ­λουν, όταν στρέ­φει τον αγώ­να της απέ­να­ντι στα κέρ­δη τους, δηλα­δή σε αυτό που η πολι­τι­κή τους υπε­ρα­σπί­ζε­ται με νύχια και με δόντια, τότε τους τρο­μά­ζει και τους κάνει να εκδη­λώ­νουν τον φόβο τους, να ομο­λο­γούν την ανη­συ­χία τους ότι μπο­ρεί να συνε­χί­ζει στην ίδια κατεύθυνση.

Ειδι­κά, μάλι­στα, αν αυτή η αμφι­σβή­τη­ση στην πολι­τι­κή που τσα­κί­ζει τις ζωές μας εκφρα­στεί και μέσα από τις φοι­τη­τι­κές κάλ­πες, λίγες μόνο μέρες πριν από τις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές. Σε μία περί­ο­δο, δηλα­δή, που θέλουν τη νέα γενιά από­λυ­τα υπο­ταγ­μέ­νη στον μονό­δρο­μο που ορί­ζει η πολι­τι­κή που ακο­λου­θούν. Άλλω­στε, οι συνέ­νο­χοι του εγκλή­μα­τος θα έτρι­βαν τα χέρια τους αν μπο­ρού­σαν να αξιο­ποι­ή­σουν προς όφε­λός τους το απο­τέ­λε­σμα των φοι­τη­τι­κών εκλο­γών. Γι’ αυτό πρέ­πει να μεί­νουν ‑και θα μεί­νουν- με την όρε­ξη. Οι φοι­τη­τές θα τους δια­λύ­σουν τα σχέ­δια για ακό­μη μία φορά και θα ανα­δεί­ξουν ξανά την Παν­σπου­δα­στι­κή Κίνη­ση Συνερ­γα­σί­ας σε πρώ­τη δύνα­μη πανελλαδικά.

Άλλω­στε, η ιστο­ρι­κή πρω­τιά της Παν­σπου­δα­στι­κής στις περ­σι­νές φοι­τη­τι­κές εκλο­γές “χάλα­σε” αρκε­τούς. Όχι μόνο για­τί ήρθε μετά από 35 χρό­νια αρνη­τι­κού συσχε­τι­σμού, αλλά για­τί συνο­δεύ­τη­κε με το ζωντά­νε­μα των συλ­λό­γων, τη συλ­λο­γι­κή δρά­ση, τον αγω­νι­στι­κό συντο­νι­σμό και την από­σπα­ση κατα­κτή­σε­ων. Αυτές οι κατα­κτή­σεις, που ήταν πολ­λές και μπο­ρούν να γίνουν ακό­μα περισ­σό­τε­ρες, αν το φοι­τη­τι­κό κίνη­μα συνε­χί­σει στον ίδιο δρό­μο. Για­τί η απόρ­ρι­ψη αντιεκ­παι­δευ­τι­κών νόμων, η ακύ­ρω­ση της πανε­πι­στη­μια­κής αστυ­νο­μί­ας, το μπλο­κά­ρι­σμα της από­σπα­σης της παι­δα­γω­γι­κής επάρ­κειας από τα πτυ­χία των “καθη­γη­τι­κών” σχο­λών ήταν νίκες που μπή­καν κάτω από τη σφρα­γί­δα της νίκης της Παν­σπου­δα­στι­κής. Όμως είναι σχε­δια­σμοί που δεν φεύ­γουν από το πλά­νο των κυβερ­νή­σε­ων. Ανα­τρέ­πο­νται μόνο από τους αγώ­νες των φοι­τη­τών και τη διαρ­κή, μαχη­τι­κή προ­σπά­θεια να επι­βάλ­λου­με εμείς όλα όσα έχου­με ανάγκη.

Γι’ αυτό είναι σε πανι­κό! Έχουν βαλ­θεί με όλους τους μηχα­νι­σμούς που δια­θέ­τουν να επη­ρε­ά­σουν το απο­τέ­λε­σμα. Με πρα­κτι­κές ξένες προς το φοι­τη­τι­κό κίνη­μα και σε κάθε τίμιο φοι­τη­τή, με όργιο νοθεί­ας και εκβια­σμών η ΔΑΠ επι­χει­ρεί με κάθε τρό­πο να απο­τρέ­ψει την επα­νε­κλο­γή της Παν­σπου­δα­στι­κής σε πρώ­τη δύνα­μη. Οι καταγ­γε­λί­ες της Παν­σπου­δα­στι­κής με “διευ­θύν­σεις και ονό­μα­τα” είναι απο­κα­λυ­πτι­κές και φανε­ρώ­νουν το άγχος τους να απο­τρέ­ψουν το ανα­πό­φευ­κτο, να αλλοιώ­σουν τη θέλη­ση των φοι­τη­τών και να βάλουν πλά­τη στα αντιεκ­παι­δευ­τι­κά σχέ­δια των κυβερ­νή­σε­ων που μπή­καν στον πάγο από τους φοιτητές.

Γι’ αυτό είναι κρί­σι­μη και μετρά­ει η κάθε ψήφος στην Παν­σπου­δα­στι­κή, για­τί θα απο­τε­λέ­σει “ταφό­πλα­κα” στη χυδαία προ­σπά­θεια διά­φο­ρων μηχα­νι­σμών να δια­μορ­φώ­σουν το απο­τέ­λε­σμα, θα αφή­σει με την όρε­ξη τα κυβερ­νη­τι­κά σχέ­δια για νίκη της ΔΑΠ, θα απο­τε­λέ­σει εγγύ­η­ση ώστε το φοι­τη­τι­κό κίνη­μα να συνε­χί­σει στον δρό­μο που απο­σπά κατα­κτή­σεις και ψηλώ­νει το ανά­στη­μά του όλο και περισ­σό­τε­ρο, θα δυνα­μώ­σουν οι σύλ­λο­γοι και η γραμ­μή της σύγκρου­σης, θα κερ­δί­σουν οι φοιτητές.

Ας το ακού­σουν καλά: Δεν γυρί­ζου­με πίσω! Τολ­μά­με το άλμα με Παν­σπου­δα­στι­κή Κίνη­ση Συνερ­γα­σί­ας ξανά πρώ­τη δύναμη!

*Η Έλε­να Μπο­τζιο­λή είναι μέλος του Γρα­φεί­ου του ΚΣ της ΚΝΕ και υπο­ψή­φια βου­λευ­τής με το ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα Αθη­νών (ανα­δη­μο­σιεύ­ε­ται από το News 247.gr).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο