Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Παντρέψου τον βιαστή σου»: Τουρκία: Νομοσχέδιο βγάζει λάδι τους βιαστές ανήλικων κοριτσιών

Νομο­σχέ­διο που επι­τρέ­πει σε άνδρες που κατη­γο­ρού­νται ότι βία­σαν ή έκα­ναν σεξ με ανή­λι­κα κορί­τσια να απο­φεύ­γουν τη δίω­ξη εφό­σον παντρεύ­ο­νται τα θύμα­τά τους προ­κα­λεί θύελ­λα αντι­δρά­σε­ων στην Τουρκία.

Το νομο­σχέ­διο που, οι επι­κρι­τές του έχουν βαφτί­σει «Παντρέ­ψου τον βια­στή σου» ετοι­μά­ζε­ται να κατα­τε­θεί στα τέλη του μήνα στη Βου­λή της Τουρ­κί­ας. Ωστό­σο, έχει εξορ­γί­σει οργα­νώ­σεις προ­ά­σπι­σης των δικαιω­μά­των των γυναι­κών, που υπο­στη­ρί­ζουν ότι ανοί­γει τον δρό­μο για την παι­δι­κή κακο­ποί­η­ση και εκμε­τάλ­λευ­ση παι­διών και απο­ποι­νι­κο­ποιεί τους βια­σμούς και τους γάμους ανη­λί­κων, ενώ το αντι­πο­λι­τευό­με­νο Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα των Λαών καλεί την κυβέρ­νη­ση Ερντο­γάν να το ακυ­ρώ­σει. Ένα παρό­μοιο νομο­σχέ­διο που είχαν κατα­θέ­σει το 2016 βου­λευ­τές του κόμ­μα­τος του Ερντο­γάν και το οποίο προ­έ­βλε­πε μετα­ξύ άλλων την απαλ­λα­γή των κατη­γο­ρου­μέ­νων, εφό­σον είχαν κάνει σεξ με ανή­λι­κα άτο­μα «χωρίς απει­λές και άσκη­ση βίας», απο­σύρ­θη­κε τελι­κά μετά τη διε­θνή κατα­κραυ­γή που προκάλεσε.

Η νόμι­μη ηλι­κία γάμου στην Τουρ­κία είναι τα 18, αλλά σύμ­φω­να με κρα­τι­κή έκθε­ση του 2018 για τον παι­δι­κό γάμο, 482.908 ανή­λι­κα κορί­τσια παντρεύ­τη­καν την τελευ­ταία δεκα­ε­τία. Ο ΟΗΕ εκτι­μά ότι το 38% των γυναι­κών στην Τουρ­κία έχουν υπο­στεί σωμα­τι­κή η σεξουα­λι­κή κακο­ποί­η­ση από σύντρο­φό τους, ενώ όπως ανέ­φε­ρε η “ We Will Stop Femicide” to 2017 409 γυναί­κες πιστεύ­ε­ται ότι δολο­φο­νή­θη­καν από σύντρο­φο ή συγ­γε­νι­κό τους πρό­σω­πο. Σημειω­τέ­ον ότι το 2014 στη διάρ­κεια συνό­δου κορυ­φής στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη ο Ταγίπ Ερντο­γάν είχε πει ότι είναι «ενά­ντια στη φύση» η ισό­τη­τα μετα­ξύ ανδρών και γυναικών…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο