Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρά τα μεγάλα λόγια «ρήγμα» στο ευρωπαϊκό μέτωπο για το ρώσικο αέριο — Αμφίσημη δήλωση Ευρωπαίων αξιωματούχων

Ολες οι χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης συμ­φω­νούν ότι δεν θα πλη­ρώ­σουν την Ρωσία απευ­θεί­ας σε ρού­βλια για τις εισα­γω­γές ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου, δήλω­σαν υψη­λό­βαθ­μοι ευρω­παί­οι αξιω­μα­τού­χοι σημειώ­νο­ντας ότι οι επό­με­νες πλη­ρω­μές είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες για τις 20 Μαΐου.

«Αυτό που γνω­ρί­ζου­με, και υπάρ­χει συναί­νε­ση επ΄ αυτού μετα­ξύ όλων των κρα­τών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρό­θυ­μος να πλη­ρώ­σει» σε ρού­βλια, δήλω­σε ο ένας αξιω­μα­τού­χος κατά την διάρ­κεια ενη­μέ­ρω­σης των δημο­σιο­γρά­φων και προ­σθέ­το­ντας ότι η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή δεν γνω­ρί­ζει πόσοι αγο­ρα­στές έχουν ανοί­ξει λογα­ρια­σμούς για πλη­ρω­μές προ­μή­θειας φυσι­κού αερί­ου μέσω της Gazprombank.

Μια τοπο­θέ­τη­ση αμφί­ση­μη δεδο­μέ­νου ότι δεν απο­κλεί­ει ρητά το ρωσι­κό σχέ­διο βάσει του οποί­ου οι αγο­ρα­στές θα πρέ­πει να ανοί­ξουν λογα­ρια­σμούς στην Gazprombank για τις πλη­ρω­μές του ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου, με την τελευ­ταία να ανα­λαμ­βά­νει τη μετα­τρο­πή του συναλ­λάγ­μα­τος σε ρούβλια.

Το μέτρο θεω­ρή­θη­κε ως ένας τρό­πος εξου­δε­τέ­ρω­σης των κυρώ­σε­ων της ΕΕ κατά της κεντρι­κής τρά­πε­ζας της Ρωσί­ας για την εισβο­λή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι δηλώ­σεις αυτές έρχο­νται τη στιγ­μή που εται­ρεί­ες δια­νο­μής αερί­ου σε Γερ­μα­νία, Αυστρία, Ουγ­γα­ρία και Σλο­βα­κία σχε­διά­ζουν να ανοί­ξουν λογα­ρια­σμούς σε ρού­βλι στην τρά­πε­ζα Gazprombank, τον τρα­πε­ζι­κό κλά­δο της Gazprom, στην Ελβε­τία ώστε να ικα­νο­ποι­ή­σουν τη ρωσι­κή απαί­τη­ση για πλη­ρω­μές στο ρωσι­κό εθνι­κό νόμι­σμα, σύμ­φω­να με πηγές κοντά στις σχε­τι­κές προετοιμασίες.

Οι επι­κρι­τές θεω­ρούν ότι η κίνη­ση αυτή αντι­βαί­νει τις κυρώ­σεις της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, απει­λεί την ενό­τη­τά της και εξα­σφα­λί­ζει δισε­κα­τομ­μύ­ρια σε μετρη­τά για τη ρωσι­κή οικονομία.

Οι Βρυ­ξέλ­λες δυσκο­λεύ­τη­καν να αντι­με­τω­πί­σουν τις απαι­τή­σεις της Μόσχας: η Επι­τρο­πή εξέ­δω­σε επί­ση­μη τεχνι­κή καθο­δή­γη­ση με την παρα­δο­χή ότι η χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κή μηχα­νι­κή που επι­νο­ή­θη­κε από το Κρεμ­λί­νο θα μπο­ρού­σε να είναι «συμ­βα­τή με τις κυρώ­σεις» υπό ορι­σμέ­νες προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Θα είχε ως απο­τέ­λε­σμα η Ρωσία να έχει πρό­σβα­ση σε δισε­κα­τομ­μύ­ρια έσο­δα από φυσι­κό αέριο για να στη­ρί­ξει το νόμι­σμά της και την οικο­νο­μία της, δήλω­σαν κρά­τη μέλη και αξιω­μα­τού­χοι της ΕΕ.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι χτες, με την ανα­κοί­νω­ση της ανα­στο­λής παρο­χής αερί­ου σε Πολω­νία και Βουλ­γα­ρία η πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρ­ρο­πής ούρ­σου­λα φον ντερ λάιεν, έκα­νε λόγο για εκβια­σμό και συντο­νι­σμέ­νη απά­ντη­ση της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.

Σύμ­φω­να με τον νέο ρωσι­κό μηχα­νι­σμό, οι ευρω­παϊ­κές εται­ρεί­ες θα συνε­χί­σουν να πλη­ρώ­νουν την Gazprombank για τις εισα­γω­γές τους σε ευρώ, δια­σφα­λί­ζο­ντας ότι δεν παρα­βιά­ζουν το καθε­στώς κυρώ­σε­ων. Η ρωσι­κή τρά­πε­ζα, η οποία δεν υπό­κει­ται σε κυρώ­σεις της ΕΕ, στη συνέ­χεια, κατό­πιν αιτή­μα­τός της, θα μετα­τρέ­ψει τις κατα­θέ­σεις σε ευρώ σε ρού­βλια σε έναν δεύ­τε­ρο λογα­ρια­σμό που άνοι­ξε στο όνο­μά της, για περαι­τέ­ρω πλη­ρω­μή στη Ρωσία.

Μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο

Ο αυστρια­κός ενερ­γεια­κός όμι­λος OMV, ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους εισα­γω­γείς ρωσι­κού αερί­ου, ετοι­μά­ζε­ται να ανοί­ξει λογα­ρια­σμούς σε ρού­βλια στην Gazprombank στην Ελβε­τία, ανα­φέ­ρουν σε σημε­ρι­νό δημο­σί­ευ­μά τους οι Financial Times, επι­κα­λού­με­νοι πρό­σω­πα που γνω­ρί­ζουν για τις σχε­τι­κές προετοιμασίες.

Ο ρωσι­κός ενερ­γεια­κός γίγα­ντας Gazprom ενη­μέ­ρω­σε χθες, Τετάρ­τη, την Πολω­νία και τη Βουλ­γα­ρία ότι θα στα­μα­τή­σει να τους προ­μη­θεύ­ει αέριο αφού δεν αντα­πο­κρί­θη­καν στο αίτη­μα της Μόσχας να πλη­ρώ­νουν σε ρού­βλια, κλι­μα­κώ­νο­ντας έτσι μια διέ­νε­ξη με δυτι­κές χώρες που αντι­τί­θε­νται στη ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρανία.

Η κυβέρ­νη­ση της Αυστρί­ας απά­ντη­σε χθες, Τετάρ­τη, ότι οι παρα­δό­σεις ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου στη χώρα συνε­χί­ζο­νται χωρίς περιο­ρι­σμούς και ότι δεν υπάρ­χει ένδει­ξη πως αυτό θα αλλά­ξει, ενώ προ­σπα­θεί να βρει εναλ­λα­κτι­κές πηγές εφοδιασμού.

Σύμ­φω­να με τους Financial Times, η ιτα­λι­κή Eni, ένας άλλος από τους μεγα­λύ­τε­ρους πελά­τες της Gazprom, εξε­τά­ζει τις επι­λο­γές της. Η υπο­στη­ρι­ζό­με­νη από την ιτα­λι­κή κυβέρ­νη­ση εται­ρεία έχει περι­θώ­ριο μέχρι το τέλος Μαΐ­ου, οπό­τε πρό­κει­ται να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει την επό­με­νη πλη­ρω­μή για τις ρωσι­κές προ­μή­θειες, για να κάνει μια τελι­κή κίνη­ση, ανα­φέ­ρει η εφη­με­ρί­δα, επι­κα­λού­με­νη ιτα­λούς αξιωματούχους.

Σύμ­φω­να με πηγές που επι­κα­λεί­ται το Bloomberg, ο ιτα­λι­κός ενερ­γεια­κός κολοσ­σός Eni SpA ετοι­μά­ζε­ται να ανοί­ξει λογα­ρια­σμούς σε ρού­βλια στην Gazprombank, επι­τρέ­πο­ντάς της να συμ­μορ­φω­θεί με τις ρωσι­κές απαι­τή­σεις για τις πλη­ρω­μές του φυσι­κού αερίου,

Εκπρό­σω­πος της OMV είπε στο Ρόι­τερς πως η εται­ρεία εργά­ζε­ται για μια λύση που θα είναι συμ­βα­τή με τις κυρώ­σεις, όμως αρνή­θη­κε να διευ­κρι­νί­σει αν αυτό σημαί­νει πως θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σει λογα­ρια­σμούς, όπως ανα­φέ­ρε­ται στο σημε­ρι­νό δημο­σί­ευ­μα των FT. Η Eni αρνή­θη­κε να σχολιάσει.

Εξάλ­λου η γερ­μα­νι­κή Uniper πρό­κει­ται να μετα­φέ­ρει τις πλη­ρω­μές της για το ρωσι­κό αέριο σε μια ρωσι­κή τρά­πε­ζα και δεν θα χρη­σι­μο­ποιεί πλέ­ον μια τρά­πε­ζα με έδρα την Ευρώ­πη, γνω­στο­ποί­η­σε σήμε­ρα αυτή η εται­ρεία κοι­νής ωφε­λεί­ας στην εφη­με­ρί­δα Rheinische Post.

Χτες το Bloomberg είχε απο­κα­λύ­ψει ότι τέσ­σε­ρις Ευρω­παϊ­κές δημό­σιες εται­ρεί­ες έχουν ήδη πλη­ρώ­σει τη Ρωσία σε ρού­βλια για να αγο­ρά­σουν φυσι­κό αέριο. Τα ονό­μα­τα των χωρών που πλή­ρω­σαν σε ρού­βλια τη Ρωσία, δεν ανα­φέ­ρο­νταν αν και εικά­ζε­ται ότι ανά­με­σά τους είναι η Ιτα­λία και η Αυστρία.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο