Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Κατάφωρη και προφανής η υποκρισία της Δύσης για τις παραβιάσεις του Ισραήλ στη Γάζα

Η μη κυβερ­νη­τι­κή οργά­νω­ση Παρα­τη­ρη­τή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των (HRW) κατη­γό­ρη­σε χθες Πέμ­πτη τις ΗΠΑ και τους συμ­μά­χους τους πως δεν ασκούν καμιά κρι­τι­κή για τις παρα­βιά­σεις στις επι­χει­ρή­σεις του στρα­τού του Ισρα­ήλ στη Λωρί­δα της Γάζας.

«Η αντί­δρα­ση της Ουά­σιγ­κτον και –με λιγο­στές εξαι­ρέ­σεις– των ευρω­παϊ­κών πρω­τευου­σών στις ενέρ­γειες του Ισρα­ήλ στη Γάζα από την 7η Οκτω­βρί­ου είναι η σιω­πή», τονί­ζε­ται σε σχό­λιο της ΜΚΟ.

«Πού είναι η ξεκά­θα­ρη κατα­δί­κη καθώς σφίγ­γει σκλη­ρά ο δεκα­ε­ξα­ε­τής απο­κλει­σμός της Λωρί­δας της Γάζας, που ισο­δυ­να­μεί με συλ­λο­γι­κή τιμω­ρία, έγκλη­μα πολέμου;»

Πού είναι «η αγα­νά­κτη­ση» για τις δηλώ­σεις ισραη­λι­νών ηγε­τών με σκο­πό να «θολώ­σουν την κεφα­λαιώ­δη διά­κρι­ση ανά­με­σα σε αμά­χους και μαχη­τές στη Γάζα» καθώς «δια­τάσ­σουν ακό­μη πιο εντα­τι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς αυτής της πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νης περιο­χής, μετα­τρέ­πο­ντας ολό­κλη­ρα τετρά­γω­να συνοι­κιών σε συντρίμ­μια;» διε­ρω­τά­ται η ΜΚΟ.

«Πού είναι οι σαφείς και αναμ­φι­σβή­τη­τες εκκλή­σεις στο Ισρα­ήλ να τηρή­σει τους διε­θνείς κανό­νες στην επί­θε­ση του στη Γάζα, πόσο μάλ­λον για λογοδοσία;»

Σύμ­φω­να με το σχό­λιο του Παρα­τη­ρη­τη­ρί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των, που υπο­γρά­φε­ται από τον Τομ Πόρ­τε­ους, υπο­διευ­θυ­ντή προ­γράμ­μα­τός, το διε­θνές ανθρω­πι­στι­κό δίκαιο επι­βάλ­λει οι άμα­χοι να προ­στα­τεύ­ο­νται και υπο­τί­θε­ται πως ισχύ­ει «για όλα» τα κράτη.

Ο κ. Πόρ­τε­ους ανα­φέρ­θη­κε στην εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία, όπου θυμί­ζει πως οι δυτι­κές χώρες επέ­μει­ναν στη σημα­σία που έχει η τήρη­ση των κανό­νων πολέ­μου στην προ­σπά­θειά τους να εξα­σφα­λί­σουν διε­θνή υπο­στή­ρι­ξη στο Κίε­βο και να απο­μο­νώ­σουν τη Μόσχα.

«Η υπο­κρι­σία και τα δυο μέτρα και τα δυο σταθ­μά των δυτι­κών κρα­τών είναι κατά­φω­ρα και προ­φα­νή», σύμ­φω­να με το σχό­λιό του.

Επέ­μει­νε στο γεγο­νός ότι έτσι εγεί­ρε­ται ο κίν­δυ­νος να υπο­νο­μευ­τεί η κοπιώ­δης δου­λειά οργα­νώ­σε­ων ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας και υπε­ρά­σπι­σης των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, καθώς και κάποιων χωρών, «για να ενι­σχυ­θούν και να τυπο­ποι­η­θούν οι κανό­νες για την προ­στα­σία των αμά­χων» στους πολέ­μους σε όλο τον κόσμο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο