Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρουσίαση της έκδοσης «Σοσιαλισμός η απάντηση για τον 21ο αιώνα»

Η ΚΟ Αττι­κής του ΚΚΕ οργα­νώ­νει, την Κυρια­κή 20 Δεκέμ­βρη στις 6.30 μ.μ., δια­δι­κτυα­κή παρου­σί­α­ση της έκδο­σης της «Σύγ­χρο­νης Επο­χής» «Σοσια­λι­σμός η απά­ντη­ση για τον 21ο αιώ­να», που επι­με­λή­θη­κε η Ιδε­ο­λο­γι­κή Επι­τρο­πή της ΚΕ.

Θα μιλή­σει ο Μάκης Παπα­δό­που­λος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ℹ️  Η εκδή­λω­ση θα μετα­δο­θεί ζωντα­νά από το «902.gr».
Ερω­τή­σεις μπο­ρούν να υπο­βλη­θούν μέχρι την Παρα­σκευή 18 Δεκέμ­βρη στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση: [email protected]

info Ατέχνως

Η έκδο­ση, με τίτλο «Σοσια­λι­σμός η απά­ντη­ση για τον 21ο αιώ­να», αφιε­ρω­μέ­νη στα 150 χρό­νια από τη γέν­νη­ση του Β. Ι. Λένιν και η οποία παρου­σιά­ζει νέες πλευ­ρές στην ανά­πτυ­ξη των θεω­ρη­τι­κών επε­ξερ­γα­σιών και της στρα­τη­γι­κής αντί­λη­ψης του ΚΚΕ απο­τε­λεί συλ­λο­γή κει­μέ­νων που έχουν δημο­σιευ­τεί σε τεύ­χη της «Κομ­μου­νι­στι­κής Επι­θε­ώ­ρη­σης» και σκο­πός της είναι να δώσει τη «μεγά­λη εικό­να» σχε­τι­κά με τα νέα βήμα­τα στην εμβά­θυν­ση της στρα­τη­γι­κής επε­ξερ­γα­σί­ας του ΚΚΕ και της επι­στη­μο­νι­κής του σκέ­ψης για τη σοσια­λι­στι­κή οικο­δό­μη­ση, που προ­στί­θε­νται στις επε­ξερ­γα­σί­ες του 18ου Συνε­δρί­ου, και του επι­τρέ­πουν να διε­ξά­γει καθη­με­ρι­νή πολι­τι­κή δρά­ση και παρέμ­βα­ση ενά­ντια στους αστι­κούς σχεδιασμούς.

Εξάλ­λου η ανά­πτυ­ξη της επα­να­στα­τι­κής θεω­ρί­ας, ως καθο­ρι­στι­κός παρά­γο­ντας για την ανα­τρο­πή του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος και την οικο­δό­μη­ση του σοσια­λι­σμού — κομ­μου­νι­σμού, ήταν ο πυρή­νας της πολι­τι­κής δρά­σης και του ίδιου του Λένιν, που συμπυ­κνώ­θη­κε στη γνω­στή του φρά­ση «χωρίς επα­να­στα­τι­κή θεω­ρία δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει επα­να­στα­τι­κό κίνη­μα — το ρόλο του πρω­το­πό­ρου αγω­νι­στή μπο­ρεί να τον εκπλη­ρώ­σει μόνο ένα κόμ­μα που καθο­δη­γεί­ται από πρω­το­πό­ρα θεω­ρία».

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη


ΚΟΜΕΠ Τ1-2020

ℹ️  Στο βιβλίο «Σοσια­λι­σμός η απά­ντη­ση για τον 21ο αιώ­να» περι­λαμ­βά­νε­ται αρχι­κά η ανα­κοί­νω­ση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την επέ­τειο των 150 χρό­νων από τη γέν­νη­ση του Λένιν, που παρου­σιά­ζει το γενι­κό περί­γραμ­μα του λενι­νι­στι­κού έργου στο οποίο βασί­ζο­νται οι σύγ­χρο­νες επε­ξερ­γα­σί­ες του ΚΚΕ.
🔻  Ακο­λου­θεί το άρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κου­τσού­μπα, με τίτλο «Στα 150 χρό­νια από τη γέν­νη­ση του Λένιν», το οποίο απο­τυ­πώ­νει με συμπυ­κνω­μέ­νο τρό­πο το πώς η μεγά­λη γκά­μα των πολι­τι­κών και θεω­ρη­τι­κών επε­ξερ­γα­σιών, καθώς και της επα­να­στα­τι­κής δρά­σης του Λένιν, απο­τε­λούν την πυξί­δα της σημε­ρι­νής επα­να­στα­τι­κής πολιτικής.
🔻  Τα υπό­λοι­πα κεί­με­να της έκδο­σης χωρί­ζο­νται σε δύο ενότητες:
▪️ Στις θεω­ρη­τι­κές επε­ξερ­γα­σί­ες που αφο­ρούν τις νομο­τέ­λειες για την οικο­δό­μη­ση της σοσια­λι­στι­κής — κομ­μου­νι­στι­κής κοι­νω­νί­ας και
▪️ Σε εκεί­νες που εστιά­ζουν στην επα­να­στα­τι­κή στρα­τη­γι­κή για την ανα­τρο­πή του καπιταλισμού.

Για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού

Στα κεί­με­να της πρώ­της ενό­τη­τας του βιβλί­ου παρου­σιά­ζο­νται αρχι­κά πλευ­ρές της δια­πά­λης με την αστι­κή αντί­λη­ψη, που αμφι­σβη­τεί την υπε­ρο­χή του επι­στη­μο­νι­κού κεντρι­κού σχε­δια­σμού, ως κομ­μου­νι­στι­κής σχέ­σης παρα­γω­γής, να ανα­πτύσ­σει τις παρα­γω­γι­κές δυνά­μεις και να ικα­νο­ποιεί τις διευ­ρυ­νό­με­νες κοι­νω­νι­κές ανά­γκες. Με αυτόν τον τρό­πο δίνε­ται απά­ντη­ση και στα επι­χει­ρή­μα­τα περί έλλει­ψης κινή­τρου παρα­γω­γι­κό­τη­τας στο έδα­φος της κοι­νω­νι­κής ιδιο­κτη­σί­ας, ενώ ταυ­τό­χρο­να παρου­σιά­ζο­νται και βασι­κά στοι­χεία της εμπει­ρί­ας της ΕΣΣΔ στην ανά­πτυ­ξη του κεντρι­κού σχε­δια­σμού. Παράλ­λη­λα τονί­ζε­ται και ο ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κός χαρα­κτή­ρας του κεντρι­κού σχε­δια­σμού στο σοσια­λι­σμό και του όποιου κρα­τι­κού ή επι­χει­ρη­μα­τι­κού σχε­δια­σμού στον καπιταλισμό.

Στην ίδια ενό­τη­τα ο ανα­γνώ­στης θα βρει επί­σης τη μεθο­δο­λο­γία με την οποία μπο­ρούν να ανα­ζη­τη­θούν τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά που θα έχει ο σοσια­λι­σμός τον 21ο αιώ­να. Κεντρι­κό στοι­χείο αυτής της μεθο­δο­λο­γί­ας είναι ότι τα βασι­κά συμπε­ρά­σμα­τα που απορ­ρέ­ουν από τη σοσια­λι­στι­κή οικο­δό­μη­ση στον 20ό αιώ­να, σε συν­δυα­σμό με την αξιο­ποί­η­ση των νέων μεγά­λων δυνα­το­τή­των που απορ­ρέ­ουν από το σημε­ρι­νό επί­πε­δο ανά­πτυ­ξης των παρα­γω­γι­κών δυνά­με­ων, πρέ­πει να απο­τε­λούν τους πυλώ­νες στη βάση των οποί­ων θα προσ­διο­ρί­ζο­νται οι σημε­ρι­νές δυνα­τό­τη­τες των σοσια­λι­στι­κών — κομ­μου­νι­στι­κών σχέ­σε­ων παρα­γω­γής για την ανά­πτυ­ξη των παρα­γω­γι­κών δυνά­με­ων, και πρώ­τα απ’ όλα για την ανά­πτυ­ξη και ευη­με­ρία της βασι­κό­τε­ρης παρα­γω­γι­κής δύνα­μης, του εργα­ζό­με­νου ανθρώπου.

Η ενό­τη­τα ολο­κλη­ρώ­νε­ται με δύο κεί­με­να, το πρώ­το από τα οποία αφο­ρά την ανά­δει­ξη ‑με βάση και την πεί­ρα του 20ού αιώ­να- των ιδιαί­τε­ρων χαρα­κτη­ρι­στι­κών της αντε­πα­να­στα­τι­κής δρά­σης σε όλες τις συν­θή­κες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των σημε­ρι­νών συν­θη­κών, οι οποί­ες χαρα­κτη­ρί­ζο­νται από τη σημα­ντι­κή υπο­χώ­ρη­ση του επα­να­στα­τι­κού κινή­μα­τος. Ενώ το τελευ­ταίο κεί­με­νο παρου­σιά­ζει τον προ­βλη­μα­τι­σμό του μεγά­λου Σοβιε­τι­κού αερο­ναυ­πη­γού Ο. Κ. Αντό­νοφ για ζητή­μα­τα που σχε­τί­ζο­νται με τον κεντρι­κό σχε­δια­σμό από τη δεκα­ε­τία του 1960, και ιδιαί­τε­ρα με το ζήτη­μα των δει­κτών που καθο­δη­γούν την οικο­νο­μι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα στο σοσιαλισμό.

Για την επαναστατική στρατηγική

Η ενό­τη­τα που παρου­σιά­ζει τα στοι­χεία εμβά­θυν­σης της σύγ­χρο­νης στρα­τη­γι­κής αντί­λη­ψης του ΚΚΕ για την ανα­τρο­πή της καπι­τα­λι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης ξεκι­νά με την εξέ­τα­ση της περιό­δου των διπλών εκλο­γών του Μάη — Ιού­νη του 2012 έως και το δημο­ψή­φι­σμα τον Ιού­λη του 2015, όπου φωτί­ζο­νται οι παρά­γο­ντες που κατέ­στη­σαν δυνα­τό να δια­μορ­φω­θεί απο­τε­λε­σμα­τι­κή γραμ­μή σύγκρου­σης με τον κεντρι­κό άξο­να των αστι­κών επι­διώ­ξε­ων και των θέσε­ων του οπορ­του­νι­στι­κού ρεύ­μα­τος. Ανα­δει­κνύ­ε­ται επί­σης ότι αυτή η δια­δι­κα­σία δια­μόρ­φω­σης της επα­να­στα­τι­κής στρα­τη­γι­κής απαι­τεί τη διαρ­κή αφο­μοί­ω­ση της επα­να­στα­τι­κής κοσμο­θε­ω­ρί­ας σε κάθε κρί­κο του Κόμ­μα­τος, ώστε να αυξά­νε­ται η ικα­νό­τη­τα επε­ξερ­γα­σί­ας της πολι­τι­κής και ιδε­ο­λο­γι­κής παρέμ­βα­σης σε κάθε χώρο και τομέα ευθύνης.

Στα κεί­με­να αυτής της ενό­τη­τας εξε­τά­ζε­ται και το ζήτη­μα της δια­λε­κτι­κής ενό­τη­τας επα­να­στα­τι­κής θεω­ρί­ας και πολι­τι­κής πρά­ξης, οι βασι­κές λαθε­μέ­νες αντι­λή­ψεις γύρω από αυτό και οι αρνη­τι­κές τους συνέ­πειες στη σημε­ρι­νή δρά­ση των κομ­μου­νι­στών, αλλά και σε όλη την πορεία του Διε­θνούς Κομ­μου­νι­στι­κού Κινή­μα­τος. Η υπέρ­βα­ση αυτών των λαθε­μέ­νων αντι­λή­ψε­ων ανα­δει­κνύ­ε­ται ως προ­ϋ­πό­θε­ση της ενί­σχυ­σης του επα­να­στα­τι­κού χαρα­κτή­ρα των ΚΚ.

Υπό αυτό το πρί­σμα εξε­τά­ζο­νται και οι αιτί­ες που δεν αφο­μοιώ­θη­κε και δεν κυριάρ­χη­σε η θετι­κή πεί­ρα της Οκτω­βρια­νής Επα­νά­στα­σης στις προ­γραμ­μα­τι­κές επε­ξερ­γα­σί­ες της Κομ­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς. Ανά­με­σα στους βασι­κούς παρά­γο­ντες αυτού του σύν­θε­του ζητή­μα­τος, που εντο­πί­ζο­νται στα κεί­με­να της έκδο­σης, εξε­τά­ζο­νται η επί­δρα­ση της προ­ε­πα­να­στα­τι­κής ρωσι­κής κλη­ρο­νο­μιάς και η καθυ­στέ­ρη­ση στην ανα­γκαία θεω­ρη­τι­κή εμβά­θυν­ση στο ζήτη­μα της αλλη­λε­πί­δρα­σης των παρα­γω­γι­κών δυνά­με­ων και των σχέ­σε­ων παρα­γω­γής, ως ορι­σμέ­να από τα στοι­χεία που συνέ­βα­λαν στη δια­μόρ­φω­ση της στρα­τη­γι­κής των στα­δί­ων, την περί­ο­δο της Κομ­μου­νι­στι­κής Διεθνούς.

Στο κεί­με­νο που ολο­κλη­ρώ­νει αυτήν την ενό­τη­τα και το οποίο γρά­φτη­κε με αφορ­μή την 75η επέ­τειο από τη λήξη του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, παρου­σιά­ζο­νται κατ’ αρχάς οι αλλα­γές στον παγκό­σμιο συσχε­τι­σμό της ταξι­κής πάλης από τον Α’ στον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, που σφρα­γί­στη­καν από την επι­κρά­τη­ση της Οκτω­βρια­νής Επα­νά­στα­σης αλλά και τις ήττες των υπό­λοι­πων σοσια­λι­στι­κών επα­να­στά­σε­ων. Στη συνέ­χεια, ανα­δει­κνύ­ε­ται με ποιον τρό­πο αντα­να­κλά­ται η συν­θε­τό­τη­τα του διε­θνούς συσχε­τι­σμού δυνά­με­ων στην εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή της ΕΣΣΔ, στην πορεία της στρα­τη­γι­κής του Διε­θνούς Κομ­μου­νι­στι­κού Κινή­μα­τος, αλλά και στη σχέ­ση ανά­με­σα σε αυτούς τους δύο παρά­γο­ντες. Τέλος, συνο­ψί­ζο­νται κάποιες εκτι­μή­σεις και συμπε­ρά­σμα­τα για τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλεμο.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη διάδοση της επαναστατικής θεωρίας

Η δημιουρ­γι­κή ανά­πτυ­ξη της θεω­ρί­ας για την επα­να­στα­τι­κή ανα­τρο­πή του καπι­τα­λι­σμού και την οικο­δό­μη­ση της σοσια­λι­στι­κής — κομ­μου­νι­στι­κής κοι­νω­νί­ας είναι όρος και προ­ϋ­πό­θε­ση για την επι­τυ­χή έκβα­ση της μεγά­λης υπό­θε­σης της κοι­νω­νι­κής απελευθέρωσης.

Η διά­δο­ση των παρα­πά­νω επε­ξερ­γα­σιών σε ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρους ανα­γνώ­στες, καθώς και η μελέ­τη και αφο­μοί­ω­σή τους από κάθε πρω­το­πό­ρο αγω­νι­στή, μπο­ρεί να δώσει ώθη­ση και αντο­χή στον ανα­γκαίο σήμε­ρα αγώ­να ενά­ντια στην αστι­κή τάξη και το κρά­τος της, στον αγώ­να για τη σοσια­λι­στι­κή προοπτική.

Πρό­κει­ται για ένα πολύ σημα­ντι­κό καθή­κον, που συν­δέ­ε­ται στε­νά με την ικα­νό­τη­τα της επα­να­στα­τι­κής πρω­το­πο­ρί­ας να δια­μορ­φώ­νει επα­να­στα­τι­κή στρα­τη­γι­κή και αντί­στοι­χα πολι­τι­κή που θα την υπη­ρε­τεί χωρίς να λοξο­δρο­μεί μέσα στην πολυ­μορ­φία των κοι­νω­νι­κών και πολι­τι­κών εξε­λί­ξε­ων, να δίνει απα­ντή­σεις στα νέα φαι­νό­με­να της κοι­νω­νι­κής και οικο­νο­μι­κής εξέ­λι­ξης του καπι­τα­λι­σμού από τη σκο­πιά των συμ­φε­ρό­ντων της εργα­τι­κής τάξης, να επι­δρά σε συνει­δή­σεις εργα­ζο­μέ­νων απο­σπώ­ντας ευρύ­τε­ρες λαϊ­κές δυνά­μεις από την αστι­κή ιδε­ο­λο­γία, να φωτί­ζει με επάρ­κεια τους όρους ώστε να δυνα­μώ­νει ο αγώ­νας για την κοι­νω­νι­κή απε­λευ­θέ­ρω­ση και να προ­βάλ­λει απο­δει­κτι­κά την ανω­τε­ρό­τη­τα των σοσια­λι­στι­κών — κομ­μου­νι­στι­κών σχέσεων.

Τα περιεχόμενα της έκδοσης

  • «Για την επέ­τειο των 150 χρό­νων από τη γέν­νη­ση του Β. Ι. Λένιν», Ανα­κοί­νω­ση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αθή­να, 21/4/2020
  • «Στα 150 χρό­νια από τη γέν­νη­ση του Λένιν», του Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Α’ Μέρος. Για την οικο­δό­μη­ση του σοσιαλισμού

  • «Η κοι­νω­νι­κή ιδιο­κτη­σία ενά­ντια στην ατο­μι­κή. Με το βλέμ­μα στον Οκτώ­βρη και τη σοσια­λι­στι­κή επα­νά­στα­ση», της Ελέ­νης Μπέλ­λου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Ποια χαρα­κτη­ρι­στι­κά θα έχει ο σοσια­λι­σμός τον 21ο αιώ­να;», του Μάκη Παπα­δό­που­λου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Η αντε­πα­να­στα­τι­κή δρά­ση στον 20ό αιώ­να», του Δημή­τρη Ξεκα­λά­κη, μέλους της Ιδε­ο­λο­γι­κής Επι­τρο­πής της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Οι από­ψεις του Αντό­νοφ για την οικο­νο­μία του σοσια­λι­σμού», του Α. Σαμάρσκι

Β’ Μέρος. Για την επα­να­στα­τι­κή στρατηγική

  • «Η στρα­τη­γι­κή σημα­σία της άρνη­σης συμ­με­το­χής του ΚΚΕ σε αστι­κή κυβέρ­νη­ση (2012 — 2015)», της Αλέ­κας Παπα­ρή­γα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Το ΚΚ ως δια­λε­κτι­κή ενό­τη­τα επα­να­στα­τι­κής θεω­ρί­ας και πολι­τι­κής πρά­ξης», της Ελέ­νης Μπέλ­λου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Από την Οκτω­βρια­νή Επα­νά­στα­ση στην οπι­σθο­χώ­ρη­ση από την επα­να­στα­τι­κή στρα­τη­γι­κή», του Μάκη Παπα­δό­που­λου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Συμπε­ρά­σμα­τα για το πέρα­σμα από τον καπι­τα­λι­σμό στο σοσια­λι­σμό», Κεί­με­νο του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Γκι­γιέν – Ρίτσος, Αγγου­λές, Χικ­μέτ (ΕΚΠΤΩΣΗ 15% και δώρο τα έξο­δα αντικαταβολής)

Αρχι­κή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο