Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πελετίδης σε Πέτσα: Να ανοίξουν τα μαγαζιά με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτόκολλων

Ο δήμαρ­χος Πατρέ­ων, Κώστας Πελε­τί­δης, είχε, σήμε­ρα το πρωί, συνά­ντη­ση στο Δημαρ­χείο με τον Ανα­πλη­ρω­τή Υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών κ. Στέ­λιο Πέτσα. Ο κ. πελε­τί­δης ζήτη­σε να ανοί­ξουν τα κατα­στή­μα­τα στην Πάτρα, όπως και στην υπό­λοι­πη Ελλά­δα, με τήρη­ση των υγειο­νο­μι­κών μέτρων,

Κατά τη διάρ­κεια της συνά­ντη­σης ο δήμαρ­χος επέ­δω­σε στον Ανα­πλη­ρω­τή Υπουρ­γό επι­στο­λή σχε­τι­κά με τα μέτρα έκτα­κτης ανά­γκης κατά της παν­δη­μί­ας που οφεί­λει να λάβει έστω και τώρα η κυβέρ­νη­ση, για τις προ­τά­σεις που έχει κατα­θέ­σει στην κυβέρ­νη­ση εδώ κι ένα χρό­νο ο Δήμος, για το άνοιγ­μα του λια­νε­μπο­ρί­ου στην πόλη της Πάτρας και την στή­ρι­ξη των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων εμπό­ρων και επαγ­γελ­μα­τιών που βρί­σκο­νται σε οικο­νο­μι­κό αδιέξοδο.

ο δήμαρ­χος Πατρέ­ων, Κώστας Πελε­τί­δης δήλω­σε μετά τη συνά­ντη­ση: «Συνα­ντη­θή­κα­με με τον Στέ­λιο Πέτσα για να δού­με το ζήτη­μα των κατα­στη­μά­των σε σχέ­ση με την από­φα­ση που ελή­φθη για να μην ανοί­ξουν» και πρό­σθε­σε: «Εμείς ανα­γνω­ρί­ζου­με ότι είμα­στε σε κατά­στα­ση εκτά­κτου ανά­γκης, ότι είμα­στε με την πλά­τη στον τοί­χο, ότι πρέ­πει να ληφθούν όλα εκεί­να τα μέτρα για να προ­στα­τευ­θεί η υγεία και ανα­λύ­σα­με και τα αιτή­μα­τα, τα οποία είχα­με κατά και­ρούς βάλει».

Παράλ­λη­λα, συνέ­χι­σε, «η κατά­στα­ση εκτά­κτου ανά­γκης δεν απαι­τεί μόνο περι­γρα­φή, αλλά απαι­τεί και μέτρα εκτά­κτου ανά­γκης και αυτά θέσα­με στον κύριο υπουρ­γό, ώστε να μειω­θεί ο κίν­δυ­νος τον οποίο δια­τρέ­χει η πόλη μας εξαι­τί­ας της πανδημίας».

Όσον αφο­ρά στην από­φα­ση για ανα­στο­λή επα­να­λει­τουρ­γί­ας του λια­νε­μπο­ρί­ου, ο Κώστας Πελε­τί­δης είπε ότι «ζητή­σα­με από την κυβέρ­νη­ση να ανα­θε­ω­ρή­σει την από­φα­σή της και να ανοί­ξουν τα κατα­στή­μα­τα, τηρώ­ντας όλα τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα», προ­σθέ­το­ντας ότι «καθή­κον όλων μας και όλης της πόλης είναι να πάρει και ο καθέ­νας τα μέτρα που του ανα­λο­γούν, δηλα­δή η κυβέρ­νη­ση τα δικά της, η υγειο­νο­μι­κή περι­φέ­ρεια τα δικά της, ο δήμος τα δικά του στους χώρους εργα­σί­ας και ο εμπο­ρι­κός σύλ­λο­γος τα δικά του».

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Υπουρ­γέ,

Η επί­σκε­ψή σας στην πόλη μας, τη βρί­σκει σε κατά­στα­ση εκτά­κτου ανά­γκης, με την «πλά­τη στον τοί­χο» εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας και της έλλει­ψης ουσια­στι­κών μέτρων πρό­λη­ψης της δια­σπο­ράς του covid-19.

Δυστυ­χώς, ενώ αυτό ανα­γνω­ρί­ζε­ται από την Κυβέρ­νη­ση στις διά­φο­ρες συσκέ­ψεις για την αντι­με­τώ­πι­ση της κατά­στα­σης, παρα­κο­λου­θού­με μία εκτε­νή περι­γρα­φή και έκφρα­ση ικα­νο­ποί­η­σης για τα μέτρα που έλα­βε μέχρι σήμερα.

Όταν μία πόλη, μία χώρα, βρί­σκε­ται σε κατά­στα­ση εκτά­κτου ανά­γκης, αυτό απαι­τεί και μέτρα εκτά­κτου ανά­γκης. Παρά τις συνε­χείς προ­τά­σεις μας εδώ και ένα χρό­νο, για λήψη μέτρων όπως: μαζι­κά τεστ στους μεγά­λους χώρους εργα­σί­ας, απο­συμ­φό­ρη­ση των Μέσων Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, ενί­σχυ­ση της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, για να υλο­ποι­η­θεί η ανα­γκαία ιχνη­λά­τη­ση και η επι­δη­μιο­λο­γι­κή παρα­κο­λού­θη­ση, να «τρέ­ξει» ο εμβο­λια­σμός του πλη­θυ­σμού με πρό­σβα­ση σε όλα τα δια­θέ­σι­μα εμβό­λια, να ενι­σχυ­θούν τα δημό­σια Νοσο­κο­μεία, να επα­να­λει­τουρ­γή­σει το Νοσο­κο­μείο Νοση­μά­των Θώρα­κος, να προ­χω­ρή­σει η επί­τα­ξη μεγά­λου ιδιω­τι­κού Νοσο­κο­μεί­ου της πόλης, αυτά δεν έγι­ναν δεκτά.

Οι ενε­νή­ντα φορείς της πόλης διεκ­δι­κούν αυτά τα αιτή­μα­τα, συνε­χί­ζουν την προ­σπά­θεια και η ζωή τους δίνει δίκιο.

Μέσα σε αυτό το περι­βάλ­λον η Κυβέρ­νη­ση απο­φά­σι­σε να ανοί­ξει το λια­νε­μπό­ριο σε όλη τη χώρα και μάλι­στα χωρίς να παίρ­νει αυξη­μέ­να μέτρα για τον περιο­ρι­σμό της δια­σπο­ράς του κορω­νοϊ­ού, με εξαί­ρε­ση την πόλη μας, τη Θεσ­σα­λο­νί­κη και την Κοζά­νη, λόγω αυξη­μέ­νου επι­δη­μιο­λο­γι­κού φορτίου.

Η Κυβέρ­νη­ση γνω­ρί­ζει ότι φτά­σα­με ως εδώ με τα κατα­στή­μα­τα κλει­στά, με lockdown. Έχει απο­δει­χτεί ότι υπερ­με­τα­δό­τες του ιού δεν είναι οι μικρο­με­σαί­οι του λια­νε­μπο­ρί­ου, το αντί­θε­το, όσο λει­τουρ­γού­σαν έδω­σαν δια­πι­στευ­τή­ρια στην τήρη­ση των ιατρι­κών πρω­το­κόλ­λων, σε αντί­θε­ση με τους μεγά­λους του χώρου, όπου υπήρ­χαν ανα­μο­νές, ουρές, προβλήματα.

Η Κυβέρ­νη­ση πρέ­πει να επα­νε­κτι­μή­σει την από­φα­σή της. Να ανοί­ξουν τα μαγα­ζιά στην πόλη μας, όπως σε όλη τη χώρα, τηρώ­ντας όλα τα υγειο­νο­μι­κά πρωτόκολλα.

Οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι έμπο­ροι, επαγ­γελ­μα­τί­ες, βρί­σκο­νται σε οικο­νο­μι­κό αδιέ­ξο­δο, εξαι­τί­ας του τρό­που δια­χεί­ρι­σης της παν­δη­μί­ας από την Κυβέρ­νη­ση. Η οικο­νο­μι­κή τους κατά­στα­ση επι­δει­νώ­νε­ται μέρα με τη μέρα, αντι­με­τω­πί­ζουν ζημιές από τους προη­γού­με­νους μήνες, συσ­σω­ρευ­μέ­να χρέη. Οδη­γού­νται στην κατα­στρο­φή. Οι πολυ­ε­θνι­κές, οι «όμι­λοι», τρί­βουν τα χέρια τους, για­τί θα επι­τευ­χθεί ο στρα­τη­γι­κός στό­χος τους να απαλ­λα­γούν από τους ενο­χλη­τι­κούς μικρο­με­σαί­ους. Στο χέρι του λαού είναι εάν θα τους κόψει τη χαρά ή όχι.

Η Κυβέρ­νη­ση οφεί­λει να πάρει μέτρα στή­ρι­ξης, άμε­σου και μακρο­πρό­θε­σμου χαρα­κτή­ρα, όπως η δια­γρα­φή χρε­ών σε εφο­ρία και τρά­πε­ζες, η μεί­ω­ση φορο­λο­γί­ας και η επα­να­φο­ρά αφο­ρο­λό­γη­του ορί­ου. Να μη γίνε­ται δια­κο­πή ρεύ­μα­τος στα κατα­στή­μα­τα από τους παρό­χους ενέργειας.

Κύριε Υπουρ­γέ,

Η περί­ο­δος που δια­νύ­ου­με είναι πολύ κρί­σι­μη. Είναι ανα­γκαίο τώρα να παρ­θούν μέτρα προ­στα­σί­ας παντού, ιδιαί­τε­ρα στους χώρους δου­λειάς. Ως Δήμος, μετά την άδι­κη, απα­ρά­δε­κτη ενέρ­γεια της Κυβέρ­νη­σης να στα­μα­τή­σει τα rapid tests στον Κοι­νω­νι­κό Οργα­νι­σμό, στο Βοή­θεια στο Σπί­τι, στο Κέντρο Δημιουρ­γι­κής Απα­σχό­λη­σης ΑμΕΑ, προ­χω­ρή­σα­με στην παραγ­γε­λία tests που θα τα κάνου­με με δικές μας δυνά­μεις στον εργα­σια­κό χώρο του Δήμου.

Η μετά­θε­ση της ευθύ­νης στο λαό, η αυτο­διά­γνω­ση με τα self-tests, δεν είναι μέτρα αντι­με­τώ­πι­σης κατα­στά­σε­ων εκτά­κτου ανάγκης.

Ο Δήμος, στο μέτρο των δυνα­το­τή­των, θα κάνει ό,τι περ­νά από το χέρι του να περιο­ρί­σει τη δια­σπο­ρά, για την προ­στα­σία της υγεί­ας των συμπο­λι­τών μας.

Ο Δήμαρ­χος Πατρέων
Κώστας Πελετίδης

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο