Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“Περίπου 2.000” αντικείμενα έχουν κλαπεί από το Βρετανικό Μουσείο — Έντονες αντιδράσεις μετά τις παραιτήσεις

Περί­που 2.000 αντι­κεί­με­να, ανά­με­σά τους χρυ­σά κοσμή­μα­τα και πολύ­τι­μοι λίθοι, εκλά­πη­σαν από το Βρε­τα­νι­κό Μου­σείο στη διάρ­κεια ετών, όμως οι έρευ­νες για τον εντο­πι­σμό τους έχουν ήδη ξεκι­νή­σει, δήλω­σε σήμε­ρα ο πρό­ε­δρος του μου­σεί­ου Τζορτζ Όσμπορν.

Το Βρε­τα­νι­κό Μου­σείο, ένα από τα πιο δημο­φι­λή αξιο­θέ­α­τα του Λον­δί­νου, ανα­κοί­νω­σε την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα ότι μέλος του προ­σω­πι­κού απο­λύ­θη­κε αφού έγι­νε γνω­στό ότι αντι­κεί­με­να που χρο­νο­λο­γού­νται από τον 15ο ως τον 19ο αιώ­να εκλά­πη­σαν από χώρο αποθήκευσης.

Ο διευ­θυ­ντής του μου­σεί­ου, ο 60χρονος Γερ­μα­νός ιστο­ρι­κός τέχνης Χάρτ­βιχ Φίσερ που ανέ­λα­βε τη θέση το 2016, υπέ­βα­λε χθες Παρα­σκευή την παραί­τη­σή του αφού παρα­δέ­χθη­κε ότι υπήρ­ξε αμέ­λεια σε ό,τι αφο­ρά την έρευ­να για την κλο­πή των αντι­κει­μέ­νων αυτών. Ο ίδιος είχε κάνει γνω­στό ότι θα έφευ­γε από το Βρε­τα­νι­κό Μου­σείο στα μέσα του 2024, μέχρι να τον «προ­λά­βουν» τελι­κά οι εξελίξεις.

Όπως δήλω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά στην επι­στο­λή παραί­τη­σής του «η ευθύ­νη της απο­τυ­χί­ας πρέ­πει να απο­δο­θεί ολο­κλη­ρω­τι­κά στον διευ­θυ­ντή». Παράλ­λη­λα, ζήτη­σε συγ­γνώ­μη από τον Ιτάι Γκρέι­ντελ, τον άνθρω­πο που πρώ­τος αντι­λή­φθη­κε ότι πωλού­νται αντι­κεί­με­να του Βρε­τα­νι­κού Μου­σεί­ου στο ebay.

Τα προει­δο­ποι­η­τι­κά μέιλ που στάλ­θη­καν από τον συγ­γρα­φέα, ακα­δη­μαϊ­κό και συλ­λέ­κτη αντι­κών, όπως απο­δεί­χτη­κε αργό­τε­ρα, αγνο­ή­θη­καν από τη διοί­κη­ση και τελι­κά η κλο­πή συνε­χί­στη­κε. Τρεις ώρες μετά την παραί­τη­ση του διευ­θυ­ντή, στην ίδια κίνη­ση προ­χώ­ρη­σε και ο υπο­διευ­θυ­ντής του Βρε­τα­νι­κού Μου­σεί­ου, Τζό­να­θαν Γουί­λιαμ, καθώς και εκεί­νος αγνό­η­σε τα στοιχεία

Ο Όσμπορν, πρώ­ην υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών της Βρε­τα­νί­ας, δήλω­σε σήμε­ρα στο ραδιό­φω­νο του BBC ότι δεν έχουν κατα­γρα­φεί σωστά όλες οι συλ­λο­γές του Βρε­τα­νι­κού Μου­σεί­ου, κάτι που, όπως εξή­γη­σε, συμ­βαί­νει σε μεγά­λα μου­σεία που έχουν συγκε­ντρώ­σει τις συλ­λο­γές τους σε διά­στη­μα εκα­το­ντά­δων ετών.

Ο ίδιος πρό­σθε­σε ότι διε­ξά­γε­ται έρευ­να προ­κει­μέ­νου να ταυ­το­ποι­η­θούν τα αντι­κεί­με­να που έχουν κλα­πεί. «Πιστεύ­ου­με ότι πρό­κει­ται για περί­που 2.000 αντι­κεί­με­να», σημεί­ω­σε ο Όσμπορν, «αλλά πρέ­πει να πω πως αυτός είναι ένας προ­κα­ταρ­κτι­κός αριθ­μός και συνε­χί­ζου­με την έρευνα».

«Ήδη έχου­με ανα­κτή­σει κάποια από τα κλεμ­μέ­να αντι­κεί­με­να», υπο­γράμ­μι­σε, χωρίς να εξη­γή­σει ποια είναι αυτά ή πώς ανακτήθηκαν.

Ο Όσμπορν τόνι­σε εξάλ­λου ότι δεν πιστεύ­ει πως το Βρε­τα­νι­κό Μου­σείο συγκά­λυ­ψε σκο­πί­μως τις κλο­πές, αφού οι αρμό­διοι απέρ­ρι­ψαν το 2021 προει­δο­ποί­η­ση ότι γίνο­νταν κλοπές.

«Πιστεύ­ου­με ότι ήμα­σταν θύμα­τα κλο­πών για μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα και ειλι­κρι­νά θα έπρε­πε να έχου­με κάνει περισ­σό­τε­ρα για να τις απο­τρέ­ψου­με», παρα­δέ­χθη­κε.

«Υπήρ­χε την επο­χή εκεί­νη μια πεποί­θη­ση μετα­ξύ των στε­λε­χών του μου­σεί­ου, στο υψη­λό­τε­ρο επί­πε­δο, που αρνού­νταν να πιστέ­ψουν ότι κάποιος από μέσα έκλε­βε αντι­κεί­με­να, να πιστέ­ψουν ότι ένα από τα μέλη του προ­σω­πι­κού το έκα­νε αυτό; Ναι, είναι πολύ πιθα­νό», πρό­σθε­σε ο πρό­ε­δρος του Βρε­τα­νι­κού Μουσείου.

Εκτί­μη­σε επί­σης ότι οι κλο­πές αυτές «σίγου­ρα έβλα­ψαν» τη φήμη του μου­σεί­ου. «Για τον λόγο αυτό ζητώ συγνώ­μη εκ μέρους του μου­σεί­ου», πρόσθεσε.

Η βρε­τα­νι­κή αστυ­νο­μία ανα­κοί­νω­σε την Πέμ­πτη ότι ανέ­κρι­νε αλλά δεν συνέ­λα­βε άνδρα, η ταυ­τό­τη­τα του οποί­ου δεν δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα, ανα­φο­ρι­κά με τις κλο­πές αυτές.

Guardian, Telegraph και Financial Times έχουν με μεγά­λα γράμ­μα­τα στα πρω­το­σέ­λι­δα του Σαβ­βά­του το σκάν­δα­λο του Βρε­τα­νι­κού Μου­σεί­ου. Ανε­ξαι­ρέ­τως πρω­το­σέ­λι­δων όμως, όλα τα βρε­τα­νι­κά μέσα φιλο­ξε­νούν το θέμα καθώς η συζή­τη­ση και οι αντι­δρά­σεις στρέ­φο­νται σε καί­ρια ζητή­μα­τα για την ύπαρ­ξη του ιδρύ­μα­τος. Αρχι­κά, για το κατά πόσο είναι το Μου­σείο είναι ικα­νό ώστε να δια­τη­ρή­σει τη συλ­λο­γή των οχτώ εκα­τομ­μυ­ρί­ων αρχαιο­τή­των και σε δεύ­τε­ρη ανά­γνω­ση να προ­χω­ρή­σει στις ζωτι­κής σημα­σί­ας μεταρ­ρυθ­μί­σεις, οι οποί­ες πρέ­πει να γίνουν άμε­σα ώστε να απο­κα­τα­στα­θεί η φήμη του.

aρθρο γνώ­μης του Guardian κάνει λόγο για «διπλω­μα­τι­κό αυτο­γκόλ». Όπως ανα­φέ­ρει, «η εξα­φά­νι­ση των αρχαί­ων αρι­στουρ­γη­μά­των προ­κά­λε­σε «πρα­ξι­κό­πη­μα προ­πα­γάν­δας για την επι­στρο­φή ιστο­ρι­κών θησαυ­ρών». Η εφη­με­ρί­δα ανα­φέ­ρε­ται κυρί­ως προς την ελλη­νι­κή πλευ­ρά, καθώς η πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Ελλή­νων Αχαιο­λό­γων, Δέσποι­να Κου­τσού­μπα, έθε­σε ανοι­χτά το ζήτη­μα της επι­στρο­φής των Γλυ­πτών του Παρθενώνα.

Το άρθρο κατα­λή­γει ότι υπάρ­χουν βάσι­μα επι­χει­ρή­μα­τα για κάτι τέτοιο. Όπως παρα­τη­ρεί «τα δεδο­μέ­να – για την βρε­τα­νι­κή πλευ­ρά – είναι απο­καρ­διω­τι­κά». Είναι γνω­στό από τα ρεπορ­τάζ ότι από την απο­θή­κη των 1.500 και πλέ­ον αρχαί­ων αντι­κει­μέ­νων του Βρε­τα­νι­κού Μου­σεί­ου είχαν απο­μεί­νει μόλις 7.

Την ίδια άπο­ψη όμως δεν έχει ο Τιμ Λού­τον, πρό­ε­δρος της βρε­τα­νι­κής κοι­νο­βου­λευ­τι­κής επι­τρο­πής αρχαιο­λο­γί­ας. Ο ίδιος κατη­γό­ρη­σε την Ελλά­δα για «εξό­φθαλ­μο οπορ­του­νι­σμό». Όπως πρό­σθε­σε, σε δήλω­σή του προς το BBC, «οι άλλες χώρες θα έπρε­πε να συσπει­ρώ­νο­νται ώστε να βοη­θή­σουν στην ανά­κτη­ση των χαμέ­νων αντι­κει­μέ­νων και όχι να προ­σπα­θούν να επωφεληθούν».

 

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο