Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»: Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος

Τα «Θέμα­τα Παι­δεί­ας» κυκλο­φό­ρη­σαν το νέο τεύ­χος 93–96 με πλού­σια και ποι­κί­λη ύλη. Το ειδι­κό του θέμα είναι αφιε­ρω­μέ­νο στον πολύ­πα­θο λαό της Παλαι­στί­νης: «Ένας λαός αγω­νι­στής για το δίκιο του», τιτλο­φο­ρεί­ται το άρθρο του Ελι­σαί­ου Βαγε­νά, υπεύ­θυ­νου του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ του ΚΚΕ, που φτά­νει μέχρι τις βαθύ­τε­ρες αιτί­ες του σημε­ρι­νού πολέ­μου. Το άρθρο ξεκι­νά από τα μεγά­λα θύμα­τα της ισραη­λι­νής κατο­χής και του πολέ­μου, τα παι­διά των Παλαιστινίων.

Στο εξώ­φυλ­λο του τεύ­χους άλλω­στε πρω­τα­γω­νι­στεί ένα απ’ αυτά να κρα­τά το σκι­σμέ­νο του βιβλίο από το βομ­βαρ­δι­σμέ­νο σπί­τι του. Η ανά­γκη αμέ­ρι­στης αλλη­λεγ­γύ­ης στον Παλαι­στι­νια­κό λαό είναι το επί­και­ρο ιστο­ρι­κό μήνυ­μα που προ­κύ­πτει από τη «Σύντο­μη ιστο­ρι­κή ανα­δρο­μή στο παλαι­στι­νια­κό ζήτη­μα» με επι­μέ­λεια της ιστο­ρι­κού και μέλους της Συντα­κτι­κής Επι­τρο­πής Ελέ­νης Μπι­μπί­ρη, ενώ η μετα­φρά­στρια Λίλα Γκλε­γκλέ απο­δί­δει τα τελευ­ταία κεί­με­να που έγρα­ψε «Με την πένα του» ο δολο­φο­νη­μέ­νος από τους βομ­βαρ­δι­σμούς Παλαι­στί­νιος ακα­δη­μαϊ­κός και συγ­γρα­φέ­ας Ρεφα­άτ Αλα­ρίρ. Οι μεγά­λοι Παλαι­στί­νιοι ποι­η­τές που έργα τους επα­νεκ­δό­θη­καν πρό­σφα­τα παρου­σιά­ζο­νται στα «Νέα βιβλία», από την Αμα­λία Μπε­σμπέα, μαζί με άλλα σημα­ντι­κά βιβλία για την Τέχνη, την Πολι­τι­κή, την Ιστο­ρία, τη Δημο­σιο­γρα­φία, την Πεζο­γρα­φία και την Ποί­η­ση.

Στα «Θέμα­τα Παι­δεί­ας» βέβαια, ξεκι­νώ­ντας από το Σημεί­ω­μα της Σύντα­ξης σχο­λιά­ζο­νται όλα τα επί­μα­χα θέμα­τα από τον χώρο της Εκπαί­δευ­σης (παρά­νο­μες οι απερ­γί­ες και νόμι­μη η παρα­βί­α­ση του άρθρου 16, αξιο­λό­γη­ση του εκπαι­δευ­τι­κού και αχρή­στευ­ση του πτυ­χί­ου και της εκπαί­δευ­σής του, οίκος εμπο­ρί­ου η εκπαί­δευ­ση και «ανα­χρο­νι­σμός» η δημό­σια και δωρε­άν Παι­δεία, κερ­δο­σκο­πία με τις ευλο­γί­ες του αστι­κού κρά­τους υπό την αιγί­δα της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης).

Ενδει­κτι­κά είναι τα νέα από το μέτω­πο της Παι­δεί­ας που περι­λαμ­βά­νο­νται στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ άρθρα: Τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας; -Το δημό­σιο σχο­λείο πελά­της των κολε­γί­ων «Απο­λυ­τή­ριο» και νέοι ταξι­κοί φραγ­μοί στο σχο­λείο - «Αθέ­μι­τος αντα­γω­νι­σμός» τα δημό­σια ΑΕΙ - Και «παρά­δειγ­μα» οι ΗΠΑ - Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση και «ελευ­θε­ρία της αγο­ράς» - H επι­στή­μη όμη­ρος των «λόμπι» - Από τη συζή­τη­ση στη Βου­λή για τα ιδιω­τι­κά ΑΕΙ - Ένα επι­κίν­δυ­νο πεί­ρα­μα — Σου­η­δία θα γίνου­με; Από συν­δι­κα­λι­στής … αντι­πρό­ε­δρος του ΙΕΠ! - Δήλω­ση του Βαγ­γέ­λη Μπου­ντου­λού­λη για τη συμ­με­το­χή του ως συνερ­γα­ζό­με­νου στο ψηφο­δέλ­τιο της ΑΣΕ — Κυβερ­νη­τι­κό δεκα­νί­κι η ΔΑΚΕ — Το Ισρα­ήλ… «über alles»;

Η ενό­τη­τα ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΕΙΡΑ φιλο­ξε­νεί τα υλι­κά της ημε­ρί­δας «H λαϊ­κή πάλη για τις σύγ­χρο­νες μορ­φω­τι­κές ανά­γκες απέ­να­ντι στην πολι­τι­κή Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης — κυβερ­νή­σε­ων — κεφα­λαί­ου για το σχο­λείο», που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις Βρυ­ξέλ­λες το Νοέμ­βρη του 2023: Την εισή­γη­ση του Κώστα Παπα­δά­κη, ευρω­βου­λευ­τή του ΚΚΕ, που απο­δει­κνύ­ει ότι ο ταξι­κός δια­χω­ρι­σμός και η σύγ­χρο­νη αμά­θεια είναι επι­δί­ω­ξη της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης του κεφα­λαί­ου, τις παρεμ­βά­σεις του Πανα­γιώ­τη Κατη­φέ για το κτι­ρια­κό πρό­βλη­μα, της Αμα­λί­ας Γακο­πού­λου για την Ειδι­κή Αγω­γή, του Νίκου Μαρ­κό­που­λου για την Προ­σχο­λι­κή Αγω­γή και της Αφρο­δί­της Μπό­μπο­λη για τις συνέ­πειες στη νεο­λαία, ενώ η ομι­λία του Κυριά­κου Ιωαν­νί­δη, υπεύ­θυ­νου του Τμή­μα­τος Παι­δεί­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ, επι­κε­ντρώ­νει στην αντιεκ­παι­δευ­τι­κή στρα­τη­γι­κή των πρό­ω­ρων δεξιο­τή­των και της δια βίου μάθη­σης και αντι­πα­ρα­θέ­τει την πρό­τα­ση για το Ενιαίο 12χρονο σχο­λείο της σύγ­χρο­νης Γενι­κής Παιδείας.

Στην ενό­τη­τα ΜΕΛΕΤΕΣ — ΕΡΕΥΝΕΣ — ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ περι­λαμ­βά­νο­νται άρθρα του K. Κασμε­ρί­δη για τη «Συμπε­ρί­λη­ψη» και την Ειδι­κή Αγω­γή, του καθη­γη­τή του ΕΜΠ Β. Χρι­στο­φό­ρου: «Ανώ­τα­τη Δημό­σια Εκπαί­δευ­ση και ιδιω­τι­κά Πανε­πι­στή­μια στην Ελλά­δα», ενώ συνέ­χεια δίνε­ται στο αφιέ­ρω­μα του προη­γού­με­νου τεύ­χους για τη γλώσ­σα και τη λογο­τε­χνία στο σχο­λείο με το άρθρο του αεί­μνη­στου Γιώρ­γου Μωρα­ΐ­τη «Το πρό­βλη­μα της γρα­φής και της ανά­γνω­σης στη γλώσ­σα του κοι­νω­νι­κού περι­βάλ­λο­ντος» και της Σ. Καρα­τά­κη για Το «Ενιαίο» Πρό­γραμ­μα Σπου­δών για τις ξένες γλώσσες.

Παρου­σί­α­ση ενός ανα­πό­σπα­στου στοι­χεί­ου της Σοβιε­τι­κής Παι­δεί­ας είναι το άρθρο της Ειρή­νης Καρ­να­βά «Οι φοι­τη­τι­κές εστί­ες στην ΕΣΣΔ» στην ενό­τη­τα ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ενώ η ενό­τη­τα ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ σχο­λιά­ζει τις κατα­στρο­φές στο περι­βάλ­λον με ανα­φο­ρές στην προϊ­στο­ρία της εξέ­λι­ξης της ζωής αλλά και επί­και­ρο σχο­λια­σμό της «κλι­μα­τι­κής κρί­σης» από τον Αντρέα Ραλλάτο.

Η ενό­τη­τα ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ φιλο­ξε­νεί το πρώ­το μέρος της κρι­τι­κής μελέ­της του Μ. Κου­βε­λά «Η Ψυχα­νά­λυ­ση και ο Φρο­ϋ­δι­σμός», ενώ στην ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ παρου­σιά­ζε­ται το σημα­ντι­κό συνέ­δριο της Πανελ­λή­νιας Ένω­σης Φιλο­λό­γων για τα 100 χρό­νια από τον θάνα­το του Κ. Θεο­τό­κη, δημο­σιεύ­ε­ται μια πρό­τα­ση διδα­κτι­κής της νου­βέ­λας του Θεο­τό­κη «Η τιμή και το χρή­μα», που μπο­ρεί να ανοί­ξει τη συζή­τη­ση με τους μαθη­τές για το γυναι­κείο ζήτη­μα στην επο­χή μας (Ν. Δάρ­δα­λης). Στο ίδιο τεύ­χος σχο­λιά­ζε­ται ακό­μη ένα βιβλίο του Θεο­τό­κη «Ο κατά­δι­κος», που επα­νεκ­δό­θη­κε με πρό­λο­γο της Έλλης Κοτσα­λί­δου. Στα «Θέμα­τα Παι­δεί­ας» θα βρού­με μετα­φρα­σμέ­νο επί­σης ένα διή­γη­μα της επο­χής του αμε­τα­νό­η­του μαρ­ξι­στή συγ­γρα­φέα Γκύ­ντερ Ρύκερ «Ο έρω­τας του κυρί­ου Ά. Πουρ­γκ­μά­γιερ» (μετά­φρα­ση Αργυ­ρού­λα Τσιριγώτη).

Η «Αναφο­ρά στον Μάρ­κο Βαμ­βα­κά­ρη» (Γιώ­της Ν.) επα­νέρ­χε­ται από φιλο­λο­γι­κή σκο­πιά στη μελέ­τη του ρεμπέ­τι­κου, με αφορ­μή τα 75 χρό­νια από την περί­φη­μη διά­λε­ξη του Μάνου Χατζι­δά­κι για την ερμη­νεία και τη θέση του. Η «Ανα­φο­ρά στη Ζωρζ Σαρή 100 χρό­νια από τη γέν­νη­σή της» είναι μια εύστο­χη παρου­σί­α­ση του έργου της, του τόσο σημα­ντι­κού για τη δια­παι­δα­γώ­γη­ση των παι­διών μας (Μαρία Παπα­γιάν­νη). Για την αγω­γή των παι­διών στον παι­δι­κό σταθ­μό και στο Νηπια­γω­γείο η Αΐντα Παλη­μέ­ρη προ­τεί­νει την αξιο­ποί­η­ση δύο κει­μέ­νων από το βιβλίο της Ντό­ρας Γκά­μπε «Εγώ, η μητέ­ρα μου κι ο κόσμος», σε από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου (ΠΡΑΧΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: «Η μαμά»).

Τέλος στη ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ — ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ανά­με­σα στα άλλα παρου­σιά­ζε­ται Η περι­πέ­τεια και η επα­νέκ­δο­ση του βιβλί­ου «Σύστη­μα Νέας Παι­δα­γω­γι­κής» του Μ. Παπα­μαύ­ρου από τον πανε­πι­στη­μια­κό Χρ. Τουρ­τού­ρα, καθώς και τα πρα­κτι­κά της ημε­ρί­δας Σκέ­ψεις και προ­βλη­μα­τι­σμοί για τις κατευ­θύν­σεις διδα­σκα­λί­ας και τα προ­γράμ­μα­τα σπου­δών στο σχο­λείο (Γιάν­να Στρεβίνα).

Το περιο­δι­κό «Θέμα­τα Παι­δεί­ας» θα το βρεί­τε στην τιμή των 5 ευρώ, στα βιβλιο­πω­λεία της «Σύγ­χρο­νης Επο­χής» και στους κατά τόπους αντα­πο­κρι­τές του περιο­δι­κού και συνερ­γά­τες του: ΑΣΕ, ΔΗΠΑΚ, «Παν­σπου­δα­στι­κή ΚΣ», «Δημο­κρα­τι­κή Ενό­τη­τα Γονέων».

Πηγή: 902

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο