Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περισσότερες από τρεις ώρες κατέθετε στον εισαγγελέα η Σοφία Μπεκατώρου — «Ελπίζω κι άλλοι άνθρωποι να βγουν να μιλήσουν»

«Ελπί­ζω και άλλες γυναί­κες, κι άλλοι άνθρω­ποι να βγουν να μιλή­σουν», ανέ­φε­ρε εξερ­χό­με­νη του εισαγ­γε­λι­κού γρα­φεί­ου η ολυ­μπιο­νί­κης Σοφία Μπε­κα­τώ­ρου, μετά την ολο­κλή­ρω­ση της κατά­θε­σής της για την σεξουα­λι­κή βία που καταγ­γέλ­λει ότι υπέ­στη από παρά­γο­ντα της Ομο­σπον­δί­ας Ιστιο­πλοϊ­ας πριν από 23 χρόνια.

Περισ­σό­τε­ρες από τρεις ώρες κατέ­θε­τε στον εισαγ­γε­λέα Νίκο Στα­φα­νά­το η κ. Μπε­κα­τώ­ρου, πρώ­τη και ουσια­στι­κή μάρ­τυ­ρας στην έρευ­να της Εισαγ­γε­λί­ας, που ξεκί­νη­σε μετά την καταγ­γε­λία της για σεξουα­λι­κή κακο­ποί­η­ση που υπέ­στη στο ξεκί­νη­μα της καριέ­ρας της στην ιστιο­πλοϊα, από πρό­σω­πο με κεντρι­κό ρόλο για την εξέ­λι­ξή της ως παγκό­σμιου κύρους αθλήτρια.

Η κ. Μπε­κα­τώ­ρου έδω­σε ανα­λυ­τι­κή κατά­θε­ση για όσα ισχυ­ρί­ζε­ται ότι υπέ­στη κατά τη διάρ­κεια απο­στο­λής στην Ισπα­νία το 1998, γεγο­νός που ‑σύμ­φω­να με όσα έχει δηλώ­σει- «κου­βα­λού­σε» επί σει­ρά ετών, μη μπο­ρώ­ντας να το δια­χει­ρι­στεί ώστε να το δημο­σιο­ποι­ή­σει σε χρό­νο που ο καταγ­γε­λό­με­νος ως δρά­στης θα μπο­ρού­σε να έρθει αντι­μέ­τω­πος με τη δικαιοσύνη.

Μετά το πέρας της κατά­θε­σής της, η ολυ­μπιο­νί­κης δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους: «Κατέ­θε­σα για την προ­σω­πι­κή μου υπό­θε­ση. Με αφορ­μή αυτή, ελπί­ζω και άλλες γυναί­κες, κι άλλοι άνθρω­ποι να βγουν να μιλή­σουν ώστε η κοι­νω­νία να είναι πιο υγι­ής και να μη φοβόμαστε».

Στο πλαί­σιο της έρευ­νας θα αξιο­λο­γη­θούν όλα όσα κατέ­θε­σε στον εισαγ­γε­λι­κό λει­τουρ­γό η καταγ­γέ­λου­σα και ανα­μέ­νε­ται να κλη­θούν σε κατά­θε­ση και άλλοι μάρτυρες.

Η δικο­γρα­φία, που μόλις άνοι­ξε, είναι πιθα­νό να κινη­το­ποι­ή­σει και άλλες γυναί­κες ή άνδρες αθλη­τές, οι οποί­οι ενδέ­χε­ται να έχουν υπο­στεί σεξουα­λι­κή βία στο πλαί­σιο της επαγ­γελ­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τάς τους, να προ­σέλ­θουν στον εισαγ­γε­λέα και να καταγ­γεί­λουν πρό­σφα­τες πρά­ξεις σε βάρος τους.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο