Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περού: Διαδηλώσεις και αιματηρή καταστολή εν μέσω ενδοαστικής αντιπαράθεσης

Ακό­μα 5 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους στο Περού από την επέμ­βα­ση των δυνά­με­ων κατα­στο­λής ενα­ντί­ον δια­δη­λω­τών που συμ­με­τεί­χαν σε νέες πορεί­ες κατά της νέας Προ­έ­δρου της χώρας, Ντί­νας Μπο­λουάρ­τε, μέχρι πρό­τι­νος αντι­προ­έ­δρου, η οποία ανέ­λα­βε την προ­ε­δρία ύστε­ρα από την καθαί­ρε­ση και σύλ­λη­ψη του επί­σης σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη Π. Καστίγιο.

Δια­δη­λώ­σεις συνε­χί­στη­καν μετα­ξύ άλλων στις περι­φέ­ρειες Αρε­κί­πα και Τσιν­τσέ­ρος, με βασι­κά αιτή­μα­τα την απε­λευ­θέ­ρω­ση του φυλα­κι­σμέ­νου Καστί­γιο και την άμε­ση προ­κή­ρυ­ξη εκλογών.

Είχε προη­γη­θεί, την Κυρια­κή, ο θάνα­τος άλλων δύο ανθρώ­πων, νεα­ρής ηλι­κί­ας, ενώ στα νέα θύμα­τα περι­λαμ­βά­νο­νταν τρεις έφηβοι.

Μέσα σε αυτές τις συν­θή­κες, οι σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές κυβερ­νή­σεις Μεξι­κού, Αργε­ντι­νής, Βολι­βί­ας και Κολομ­βί­ας με κοι­νή ανα­κοί­νω­ση εξέ­φρα­σαν υπο­στή­ρι­ξη στον Καστί­γιο, ο οποί­ος απο­πέμ­φθη­κε την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα από την προ­ε­δρία του Περού με από­φα­ση του Κογκρέ­σου και τέθη­κε υπό κρά­τη­ση. Στην κοι­νή παρέμ­βα­ση ανα­φέ­ρε­ται ότι ο Καστί­γιο «μετα­τρά­πη­κε σε θύμα διωγ­μού, εχθρι­κού, αντι­δη­μο­κρα­τι­κού, κατά παρά­βα­ση του άρθρου 23 της Αμε­ρι­κα­νι­κής Σύμ­βα­σης για τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώ­μα­τα», ενώ προ­στί­θε­ται ότι «παρο­τρύ­νου­με όλους όσοι απο­τε­λούν μέρος των (περου­βια­νών) θεσμών να από­σχουν από την αναί­ρε­ση της λαϊ­κής βού­λη­σης που εκφρά­στη­κε στις ελεύ­θε­ρες εκλογές».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο Καστί­γιο συνε­λή­φθη με τις κατη­γο­ρί­ες για «στά­ση» και «συνω­μο­σία», μετά από προ­σπά­θειά του να δια­λύ­σει το Κογκρέ­σο, λίγο πριν αυτό ψηφί­σει για την απο­πο­μπή του.

Η νέα κυβέρ­νη­ση, υπό την πίε­ση και των δια­δη­λώ­σε­ων, έχει ανα­κοι­νώ­σει ότι εκλο­γές θα γίνουν το 2024, αντί του 2026.

Από τη μεριά του, ο Καστί­γιο, στη διάρ­κεια ακρό­α­σής του, έκα­νε λόγο για «άδι­κη και αυθαί­ρε­τη κρά­τη­σή» του και ευχα­ρί­στη­σε τους υπο­στη­ρι­κτές του «για την προ­σπά­θεια και την πάλη» τους. Κάλε­σε δε τις δυνά­μεις ασφα­λεί­ας «να κατε­βά­σουν τα όπλα τους και να πάψουν να σκο­τώ­νουν ανθρώ­πους που διψούν για δικαιοσύνη».

Στο μετα­ξύ, ενδει­κτι­κό της κατά­στα­σης είναι το ότι οι αρχές διέ­τα­ξαν να κλεί­σει και το διε­θνές αερο­δρό­μιο στην πόλη Κού­σκο, βασι­κό του­ρι­στι­κό προ­ο­ρι­σμό της χώρας. Σύμ­φω­να με το «Telesur», έκλει­σε και το σιδη­ρο­δρο­μι­κό δίκτυο που συν­δέ­ει την Κού­σκο με το μνη­μείο Μάτσου Πίτσου.

Πλη­ρο­φο­ρί­ες από «Ριζο­σπά­στη».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο