Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πλεονέκτημα με το ταχύτερο γκολ στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός (1–0 την Γκενκ)

Με θετι­κό πρό­ση­μο ξεκί­νη­σε ο Ολυ­μπια­κός στον Γ΄ προ­κρι­μα­τι­κό γύρο του Europa League, καθώς επι­κρά­τη­σε με 1–0 της Γκενκ, στο «Γ. Καραϊ­σκά­κης» στο πρώ­το μετα­ξύ τους παι­χνί­δι και θα ταξι­δέ­ψει με πλε­ο­νέ­κτη­μα στο Βέλ­γιο για τη ρεβάνς στις 17 Αυγού­στου, με στό­χο την πρό­κρι­ση στα play off. Το γκολ του Κώστα Φορ­τού­νη στα 23΄΄ μετά τη σέντρα δεν αιφ­νι­δί­α­σε απλώς τους παί­κτες του Βού­τερ Βράν­κεν, αλλά ήταν και το ταχύ­τε­ρο γκολ των «ερυ­θρό­λευ­κων» στην Ιστο­ρία σε ευρω­παϊ­κές διορ­γα­νώ­σεις! Οι Βέλ­γοι είχαν τη μεγα­λύ­τε­ρη ευκαι­ρία τους στις καθυ­στε­ρή­σεις (90 + 6′), αλλά ο Ρέτσος έκο­ψε με αυτο­θυ­σία σουτ του Αρτε­ά­γκα κι ενώ αμέ­σως πριν ο Πασχα­λά­κης είχε απο­κρού­σει σουτ του Κανούς.

H 10η Αυγού­στου 2023 θα μεί­νει στην Ιστο­ρία ως η νύχτα που ο Κώστας Φορ­τού­νης σημεί­ω­σε το ταχύ­τε­ρο γκολ του Ολυ­μπια­κού σε ευρω­παϊ­κή διορ­γά­νω­ση! Ο Ροντι­νέι από τα δεξιά έκα­νε το γύρι­σμα, ο Μακ­Κέν­ζι των Βέλ­γων δεν μπό­ρε­σε να διώ­ξει και ο Φορ­τού­νης δεν συγ­χώ­ρη­σε εκτε­λώ­ντας για το 1–0, στα 23΄΄ μετά τη σέντρα! Η εξέ­λι­ξη αυτή εύλο­γα προ­κά­λε­σε… νεύ­ρα στους φιλο­ξε­νού­με­νους, με απο­τέ­λε­σμα μία μικρή έντα­ση ανά­με­σα στον Γκα­λάρ­θα και τον Ιμπό­ρα και από μία κίτρι­νη κάρ­τα για κάθε έναν. Οι παί­κτες του Μαρ­τί­νεθ έκα­ναν εύκο­λα λάθη στη μεσαία γραμ­μή στα λεπτά που ακο­λού­θη­σαν, κάτι που εκμε­ταλ­λεύ­τη­καν οι Βέλ­γοι έχο­ντας την κατο­χή, χωρίς όμως να απει­λούν την εστία των «ερυ­θρό­λευ­κων». Η Γκενκ είχε ευκαι­ρία στο 35ο λεπτό, με εκτέ­λε­ση φάουλ του Τρε­σόρ, αλλά ο Πασχα­λά­κης μετά το γύρι­σμα του Μου­νιόθ αρι­στε­ρά στην περιο­χή έβα­λε σωτή­ρια τα χέρια του. Καλή στιγ­μή για τον Ολυ­μπια­κό. Ο Μαντί Καμα­ρά έκα­νε το σουτ εκτός περιο­χής, αλλά αντ’ αυτού παρα­λί­γο να βγά­λει ασίστ στον Μασού­ρα, ο οποί­ος από κοντά δεν βρή­κε την μπά­λα όπως θα ήθε­λε για να νική­σει τον κίπερ της Γκενκ. Οι Πει­ραιώ­τες είχαν μία καλή στιγ­μή στο 42ο λεπτό, με τον Μαντί Καμα­ρά να πιά­νει το σουτ εκτός περιο­χής, με τον Μασού­ρα, όμως να μην βρί­σκει την μπά­λα όπως ήθε­λε. Στις καθυ­στε­ρή­σεις του α΄ μέρους, η Γκενκ είδε τον Κανούς να κάνει το συρ­τό γέμι­σμα στην περιο­χή, ο Τονού προ­σπά­θη­σε να σου­τά­ρει, όμως παρε­νέ­βη και ο Ρέτσος, με τον Πασχα­λά­κη να μπλοκάρει.

Στο β΄ μέρος, η ομά­δα του Πει­ραιά προ­σπά­θη­σε ν’ απει­λή­σει και το έπρα­ξε στο 60΄ όταν Καρ­βά­λιο έπαι­ξε το 1–2 με τον Κίνι, αλλά ο Πορ­το­γά­λος εκτέ­λε­σε πάνω στην εστία της Γκενκ. Τρία λεπτά αργό­τε­ρα, ο Μαρ­τί­νεθ προ­έ­βη στις πρώ­τες αλλα­γές με τον Σωτή­ρη Αλε­ξαν­δρό­που­λο να περ­νά στη θέση του Ζοάο Καρ­βά­λιο και τον Πεπ Μπιελ να μπαί­νει αντί του Αρα­μπί. Ο Βράν­κε προ­χώ­ρη­σε άμε­σα σε τρεις αλλα­γές (Αρτε­ά­γκα αντί Καγιε­μπέ Ντι­τού, Κου­τά­ρα Μοχά­μεντ αντί Γκα­λάρ­σα και Σορ αντί Αρο­κο­ντο­ά­ρε) και στο 71ο η Γκενκ απεί­λη­σε, αλλά Ο Πασχα­λά­κης απέ­κρου­σε σουτ μέσα από την περιο­χή, ενώ στη συνέ­χεια στο ριμπά­ουντ, το στοπ έβα­λε ο Ρέτσος. Οι «ερυ­θρό­λευ­κοι» έψα­χναν το δεύ­τε­ρο γκολ με τον Φορ­τού­νη να εκτε­λεί κόρ­νερ από τα δεξιά, ο Ιμπό­ρα να πιά­νει την κεφα­λιά αλλά η μπά­λα να φεύ­γει άουτ στο 74ο λεπτό. Και ένα λεπτό αργό­τε­ρα, ο Ολυ­μπια­κός είχε νέα καλή στιγ­μή, όταν ο Μπιέλ πλά­σα­ρε δυνα­τά δεξιά έξω από την περιο­χή, με την μπά­λα να στα­μα­τά­ει στο δοκά­ρι. Ο Ελ Καα­μπί πέρα­σε στην κορυ­φή της επί­θε­σης στη θέση του Μασού­ρα, με τον Ντόη να γίνε­ται αλλα­γή όταν ο Φορ­τού­νης έδει­χνε να πονά στο πόδι, ενώ στο 84΄ ο Βρου­σάι πήρε τη θέση του Μαντί Καμα­ρά. Η Γκενκ έκα­νε ό,τι μπο­ρού­σε για να ισο­φα­ρί­σει και στο 85ο λεπτό ο Σορ πλά­σα­ρε παίρ­νο­ντας την μπά­λα δεξιά στην περιο­χή από τον Μου­νιόθ, αλλά ήταν άστο­χος. Στις καθυ­στε­ρή­σεις (90 + 6΄), ο Ολυ­μπια­κός… ανη­σύ­χη­σε, όταν η Γκενκ απώ­λε­σε μία τερά­στια ευκαι­ρία να κάνει το 1–1. Ο Κανούς έκα­νε το σουτ, ο Πασχα­λά­κης απέ­κρου­σε με την μπά­λα να χτυ­πά­ει στο δοκά­ρι και ο Αρτε­ά­γκα έπια­σε νέο σουτ με τον Ρέτσο να κόβει με αυτο­θυ­σία… ευτυ­χώς για τους «ερυ­θρό­λευ­κους».

Διαι­τη­τής: Γκλεν Νίμπεργκ (Σου­η­δία)
Κίτρι­νες κάρ­τες: Ιμπό­ρα, Κίνι, Αλε­ξαν­δρό­που­λος — Γκα­λάρ­σα, Μπον­σού Μπαχ

Οι συν­θέ­σεις των δύο ομάδων:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντιέ­γκο Μαρ­τί­νεθ): Πασχα­λά­κης, Ροντι­νέι, Ρέτσος, Φρέι­ρε, Κίνι, Ιμπό­ρα, Μαντί Καμα­ρά (84΄ Βρου­σάι), Καρ­βά­λιο (63΄ Αλε­ξαν­δρό­που­λος), Φορ­τού­νης (76΄ Ντόη), Μασού­ρας (77΄ Ελ Καα­μπί), Αρα­μπί (63΄ Μπιελ)

ΓΚΕΝΚ (Βού­τερ Βράν­κεν): Φαντε­φόρντ, Μου­νιόθ, Μακ­Κέν­ζι, Κου­έ­στα, Καγιέ­μπε Ντί­του (70΄ Αρτε­ά­γκα), Ελ Κανούς, Γκα­λάρ­σα (66΄ Κουα­τά­ρα Μοχά­μεντ), Χορ­σόβ­σκι, Παϊν­τσίλ, Τρε­σόρ (80΄ Μπον­σού Μπαχ), Αρο­κο­ντο­ά­ρε (66΄ Σορ)

Πηγή: ΑΠΕ — ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΕΛΟΝΑΚΗ

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο