Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποιος είναι ο πληθυσμός των πουλιών — Ποιο είναι το πολυπληθέστερο είδος

Περί­που 50 δισε­κα­τομ­μύ­ρια που­λιά πετούν στον κόσμο, όπως εκτι­μά μια νέα επι­στη­μο­νι­κή μελέ­τη, δηλα­δή αντι­στοι­χούν κατά προ­σέγ­γι­ση έξι που­λιά για κάθε άνθρω­πο στον πλα­νή­τη μας (ο παγκό­σμιος πλη­θυ­σμός των ανθρώ­πων είναι γύρω στα 7,8 δισεκατομμύρια).

Ο αριθ­μός αυτός των που­λιών ‑που είναι μια μέση εκτί­μη­ση- είναι αρκε­τά μικρό­τε­ρος από προη­γού­με­νες εκτι­μή­σεις προ 24 ετών που ανέ­βα­ζαν από 200 έως 400 δισε­κα­τομ­μύ­ρια τα που­λιά στη Γη. Το πολυ­πλη­θέ­στε­ρο είδος που­λιών είναι τα σπουργίτια.

Τα είδη των που­λιών υπο­λο­γί­ζο­νται συνο­λι­κά γύρω στα 10.500 και τα περισ­σό­τε­ρα από αυτά είναι σπά­νια. Το 12% των ειδών των που­λιών (1.180 είδη περί­που) εκτι­μά­ται ότι έχουν πλη­θυ­σμό κάτω των 5.000 ατό­μων. Στα που­λιά συγκα­τα­λέ­γο­νται και μερι­κά είδη που δεν πετά­νε όπως οι πιγκουίνοι.

Οι ερευ­νη­τές του Πανε­πι­στη­μί­ου της Νέας Νότιας Ουα­λί­ας στο Σίδνεϊ, με επι­κε­φα­λής τον δρα Κόρεϊ Κάλα­χαν, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό της Εθνι­κής Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών των ΗΠΑ (PNAS), υπο­λό­γι­σαν ‑με τη βοή­θεια τόσο παρα­τη­ρή­σε­ων από 600.000 πολί­τες από όλο τον κόσμο που κατα­γρά­φο­νται στην online βάση δεδο­μέ­νων eBird, όσο και αλγό­ριθ­μων- ότι λίγα είδη που­λιών είναι πολυ­πλη­θή ξεπερ­νώ­ντας το ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο που­λιά παγκο­σμί­ως, όπως τα σπι­το­σπουρ­γί­τια (1,6 δισε­κα­τομ­μύ­ρια), τα ευρω­παϊ­κά ψαρό­νια (1,3 δισε­κα­τομ­μύ­ρια), οι γλά­ροι με δακτύ­λιους (1,2 δισε­κα­τομ­μύ­ρια) και τα στα­βλο­χε­λί­δο­να (1,1 δισεκατομμύρια).

Δια­θέ­σι­μα δεδο­μέ­να υπήρ­χαν για το 92% των ειδών που­λιών (περί­που 9.700), καθώς τα υπό­λοι­πα είδη είναι πολύ σπά­νια. Τα ευρή­μα­τα, σύμ­φω­να με τους επι­στή­μο­νες, δεί­χνουν ότι πρέ­πει να κατα­βλη­θούν αυξη­μέ­νες προ­σπά­θειες για την προ­στα­σία της βιο­ποι­κι­λό­τη­τας στα που­λιά, καθώς τα περισ­σό­τε­ρα είδη έχουν λίγα μόνο άτομα.

Σύν­δε­σμος για την επι­στη­μο­νι­κή δημο­σί­ευ­ση: ΕΔΩ

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο