Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποιος στέλνει μέλη της Εθνοφυλακής σε παραστρατιωτικά «σεμινάρια» εκτός συνόρων;

Τι δου­λειά έχουν ένστο­λοι εθνο­φύ­λα­κες σε στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις εκτός Ελλά­δας, και μάλι­στα με διορ­γα­νω­τή ευρω­παϊ­κή παρα­στρα­τιω­τι­κή οργά­νω­ση; Αυτό το ερώ­τη­μα προ­κύ­πτει από τη συμ­με­το­χή τεσ­σά­ρων εθνο­φυ­λά­κων του ΤΕΘ Χανί­ων τον περα­σμέ­νο Μάη σε «σχο­λείο» αλε­ξι­πτω­τι­στών στη Βουλ­γα­ρία, το οποίο οργα­νώ­θη­κε από τον Σύν­δε­σμο Ευρω­παί­ων Αλε­ξι­πτω­τι­στών.

Άγνω­στο παρα­μέ­νει αν η Διοί­κη­ση του Τάγ­μα­τος Εθνο­φυ­λα­κής Χανί­ων γνώ­ρι­ζε για μια τέτοια συμ­με­το­χή. Αν έδω­σε σχε­τι­κή δια­τα­γή ή άδεια, ή αν έγι­νε με προ­σω­πι­κή από­φα­ση των τεσ­σά­ρων εθνο­φυ­λά­κων. Κυκλο­φο­ρούν όμως φωτο­γρα­φί­ες σε μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης από τη συμ­με­το­χή τους στις συγκε­κρι­μέ­νες ασκή­σεις, φορώ­ντας δια­κρι­τι­κά του ΤΕΘ με το εθνό­ση­μο και τη σημαία.

Από όσο ξέρου­με, το Τάγ­μα Εθνο­φυ­λα­κής δεν περι­λαμ­βά­νει και …αλε­ξι­πτω­τι­στές. Είναι προ­φα­νές λοι­πόν ότι η συμ­με­το­χή των τεσ­σά­ρων εθνο­φυ­λά­κων ήταν μια δρα­στη­ριό­τη­τα ξένη προς την απο­στο­λή του ΤΕΘ, και μάλι­στα εκτός Ελλά­δας. Βεβαί­ως, δεν απα­γο­ρεύ­ε­ται σε μεμο­νω­μέ­να πρό­σω­πα να ανα­πτύσ­σουν δρα­στη­ριό­τη­τες με βάση τα ιδιαί­τε­ρα …χόμπι τους, αν και εδώ μιλά­με για δρα­στη­ριό­τη­τες που παρα­πέ­μπουν σε παρα­στρα­τιω­τι­κή δράση.

Όμως προ­κύ­πτουν σοβα­ρά ερω­τή­μα­τα: Πρώ­τον, από το γεγο­νός ότι ένας εξ αυτών είναι και βαθ­μο­φό­ρος (έφε­δρος ανθυ­πο­λο­χα­γός). Και δεύ­τε­ρον, από το ότι συμ­με­τεί­χαν με τα δια­κρι­τι­κά του Τάγ­μα­τος Εθνο­φυ­λα­κής, σαν να το εκπρο­σω­πού­σαν, κάτι που προς το παρόν δεν φαί­νε­ται να ενο­χλεί τη Διοί­κη­ση του ΤΕΘ, ανα­λαμ­βά­νο­ντας με αυτόν τον τρό­πο και την ευθύ­νη της συγκε­κρι­μέ­νης συμμετοχής.

Το κύριο όμως είναι το «ποιόν» του διορ­γα­νω­τή του συγκε­κρι­μέ­νου σεμι­να­ρί­ου, που «συγκί­νη­σε» αυτή την ιδιό­τυ­πη «αντι­προ­σω­πεία» της Εθνο­φυ­λα­κής Χανί­ων. Κι αυτό για­τί πολ­λές φορές στο παρελ­θόν έχει κατη­γο­ρη­θεί ότι υμνεί τους ναζί και τη δρά­ση τους.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, ο Σύν­δε­σμος Ευρω­παί­ων Αλε­ξι­πτω­τι­στών λοι­πόν είναι μια διε­θνής παρα­στρα­τιω­τι­κή οργά­νω­ση με έδρα το Σαλέρ­νο της Ιτα­λί­ας και με κέντρο εκπαί­δευ­σης στη Σλοβακία.

Σύμ­φω­να με τους ίδιους, είναι μη κερ­δο­σκο­πι­κή οργά­νω­ση, στην οποία μπο­ρούν να συμ­με­τέ­χουν αλε­ξι­πτω­τι­στές των Ενό­πλων Δυνά­με­ων των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόσο εν ενερ­γεία όσο και εν απο­στρα­τεία, ενώ παρου­σιά­ζε­ται και ως κέντρο εκπαί­δευ­σης αλε­ξι­πτω­τι­στών, πολι­τών αλλά και στρα­τιω­τι­κών. Μάλι­στα, στην ιστο­σε­λί­δα της δηλώ­νει ότι ο Σύν­δε­σμος έχει ανα­γνω­ρι­στεί ως επί­ση­μος προ­μη­θευ­τής του ΝΑΤΟ (NCAGE code AN876)!

Χαρα­κτη­ρι­στι­κή είναι η θύελ­λα αντι­δρά­σε­ων που είχε προ­κλη­θεί πριν από δύο χρό­νια, όταν η συγκε­κρι­μέ­νη παρα­στρα­τιω­τι­κή οργά­νω­ση είχε επι­διώ­ξει να οργα­νώ­σει μια κατά­πτυ­στη εκδή­λω­ση στην Κρή­τη, αφιε­ρω­μέ­νη στους ναζί αλε­ξι­πτω­τι­στές που επι­τέ­θη­καν στο νησί το 1941. Τότε, μάλι­στα, χαρα­κτή­ρι­ζε τους ναζί αλε­ξι­πτω­τι­στές ως «ελίτ του Γ’ Ράιχ», οι οποί­οι «με τιμή» κατέ­κτη­σαν την Κρή­τη. Ενώ, και το επε­τεια­κό μετάλ­λιο που θα μοί­ρα­ζε στους συμ­με­τέ­χο­ντες παρέ­πε­μπε στον «Σιδη­ρούν Σταυ­ρό» των ναζί, στον οποίο μάλι­στα έχουν συμπε­ρι­λά­βει και το σήμα της ΕΕ!

Αυτήν την εκδή­λω­ση είχαν καταγ­γεί­λει η ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ και φορείς του νησιού, ενώ παρό­μοια προ­σπά­θεια έγι­νε και φέτος, αυτήν τη φορά από τη γερ­μα­νι­κή Ομο­σπον­δία Αλε­ξι­πτω­τι­στών Κατα­δρο­μέ­ων, η οποία συμ­με­τεί­χε και στο παρα­πά­νω σεμι­νά­ριο, μαζί με τους εθνο­φύ­λα­κες από τα Χανιά. Πιο συγκε­κρι­μέ­να, η γερ­μα­νι­κή Ομο­σπον­δία οργά­νω­σε τον περα­σμέ­νο Ιού­νη εκδή­λω­ση στο γερ­μα­νι­κό νεκρο­τα­φείο για τους πεσό­ντες ναζί στη Μάχη της Κρή­της, ενώ είχε και το θρά­σος να ζητή­σει από τον δήμαρ­χο Πλα­τα­νιά να συμ­βά­λει στη μετα­φο­ρά του «Γερ­μα­νι­κού Που­λιού» από την παλιά Εθνι­κή οδό σε οικό­πε­δο κοντά στο γερ­μα­νι­κό νεκροταφείο.

Από τα παρα­πά­νω λοι­πόν προ­κύ­πτει ένα κου­βά­ρι, στο οποίο είναι μπλεγ­μέ­νες ευρω­παϊ­κές παρα­στρα­τιω­τι­κές οργα­νώ­σεις και Γερ­μα­νοί υμνη­τές των ναζί. Και ως συνή­θως στην άκρη τέτοιων κου­βα­ριών ξεπλύ­μα­τος των φασι­στών βρί­σκο­νται οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις, το ίδιο δηλα­δή το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Όμως η προ­σβο­λή στον κρη­τι­κό και γενι­κό­τε­ρα στον ελλη­νι­κό λαό είναι ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη, αφού μέσα σε ένα τέτοιο παρα­στρα­τιω­τι­κό μόρ­φω­μα βρή­καν «φιλό­ξε­νο χώρο» στε­λέ­χη της Εθνο­φυ­λα­κής, του­λά­χι­στον με την ανο­χή της Διοί­κη­σης του ΤΕΘ.

Πηγή «Ριζο­σπά­στης»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο