Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολύ μέλλον με… αμορτισέρ

112Η πολιτεία λειτούργησε. Έστειλε το 112. Από εκεί και πέρα εάν κάποιος δεν ακολουθεί τις οδηγίες, υπάρχει και η προσωπική ευθύνη

Με τέτοιο κυνι­σμό προ­σπα­θεί η κυβέρ­νη­ση να συγκα­λύ­ψει τις ευθύ­νες της για τις ζωές που χάθη­καν, τις περιου­σί­ες που κατα­στρά­φη­καν, τα εκα­τομ­μύ­ρια στρέμ­μα­τα που έγι­ναν στά­χτη από τη φωτιά ή λίμνη από την καται­γί­δα όλες τις προη­γού­με­νες μέρες. Με τον ίδιο τρό­πο απά­ντη­σε και ο βου­λευ­τής της ΝΔ Β. Οικο­νό­μου, όταν σε τηλε­ο­πτι­κό πάνελ ρωτή­θη­κε «πώς είναι δυνα­τόν να λέτε ότι οι παρεμ­βά­σεις της πολι­τεί­ας ήταν πετυ­χη­μέ­νες στις φωτιές και στις πλημ­μύ­ρες».

Εδώ μιλά­με όμως για την από­λυ­τη χρε­ο­κο­πία του 112, που στην Καρ­δί­τσα καλού­σε τους κατοί­κους να μεί­νουν σπί­τι ή να ανε­βούν στα ψηλό­τε­ρα πατώ­μα­τα για να γλι­τώ­σουν από την πλημ­μύ­ρα. Και τι έγι­νε; Εγκλω­βί­στη­καν εκεί μέχρι και 80 ώρες (!) περι­μέ­νο­ντας βοή­θεια από αέρος, ενώ η ζωή πολ­λών απ’ αυτούς μπή­κε σε πραγ­μα­τι­κό κίνδυνο.

Ας αφή­σουν λοι­πόν τα φού­μα­ρα με το 112, που στο κάτω κάτω της γρα­φής δεν συν­δυά­ζε­ται με κανέ­να ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο οργα­νω­μέ­νης απο­χώ­ρη­σης, φιλο­ξε­νί­ας, άμε­σης απο­κα­τά­στα­σης και βοή­θειας στους πλη­γέ­ντες. Το μόνο που κάνει είναι να πετά­ει την ευθύ­νη στον λαό για το πώς θα σωθεί, πώς θα φύγει, πώς θα επι­στρέ­ψει. Ακό­μα και για το αν τελι­κά πεθάνει!

ΤΡΑΓΩΔΙΑ: Έξι οι νεκροί από τις πλημ­μύ­ρες – Δυο γυναί­κες νεκρές στην Αστρί­τσα Καρδίτσας

Όσο για την καρα­μέ­λα ότι «του­λά­χι­στον δεν χάθη­καν ανθρώ­πι­νες ζωές, άρα το κρά­τος λει­τουρ­γεί», να υπεν­θυ­μί­σου­με ότι οι νεκροί από τις φωτιές και τις πλημ­μύ­ρες ξεπερ­νούν τους 30 και έχου­με ακό­μα πολύ μέλ­λον μπρο­στά μας…

Αμορτισέρ

Πίσω από τις μεγα­λο­στο­μί­ες για τα «πρω­το­φα­νή» και­ρι­κά φαι­νό­με­να κρύ­βε­ται η επι­λε­κτι­κή ανι­κα­νό­τη­τα του κρά­τους να προ­στα­τεύ­σει τον λαό από φυσι­κές κατα­στρο­φές. Σ’ αυτό το πλυ­ντή­ριο των κρα­τι­κών ευθυ­νών, υπάρ­χουν και κάποιοι επι­στή­μο­νες που παί­ζουν πρό­θυ­μα τον ρόλο του απορ­ρυ­πα­ντι­κού, και, παράλ­λη­λα, με τις εκτι­μή­σεις τους λει­τουρ­γούν ως «αμορ­τι­σέρ» της λαϊ­κής αγα­νά­κτη­σης, όπως γινό­ταν και στην πανδημία.

Λάρι­σα: Έσπα­σαν το ανά­χω­μα στο Φράγ­μα της Γυρ­τώ­νης για να απο­συμ­φο­ρη­θεί ο Πηνειός

Ακού­στη­κε λοι­πόν, για τις τωρι­νές κατα­στρο­φές, από τα πλέ­ον επί­ση­μα επι­στη­μο­νι­κά χεί­λη, πως «δεν υπάρ­χει περί­πτω­ση, ό,τι έργα και να έχου­με κάνει, να συγκρα­τή­σουν όλον αυτόν τον όγκο νερού. Μπο­ρού­με να έχου­με μετρια­σμό των επι­πτώ­σε­ων, αλλά αυτό απαι­τεί χρό­νο».

Στο ερώ­τη­μα για­τί μέχρι σήμε­ρα, από όλες τις κυβερ­νή­σεις, όπως και από τις περι­φε­ρεια­κές και δημο­τι­κές αρχές που στη­ρί­ζο­νται από τα αστι­κά κόμ­μα­τα, δεν έχουν γίνει όλα όσα απαι­τού­νται, κυρί­ως σε ό,τι αφο­ρά την πρό­λη­ψη, ώστε να μετριά­ζο­νται του­λά­χι­στον οι επι­πτώ­σεις και να μη ζει τρα­γω­δί­ες ο λαός, η «επι­στή­μη» σηκώ­νει τα χέρια ψηλά, συμ­βου­λεύ­ο­ντας να περι­μέ­νου­με στω­ι­κά την επό­με­νη μεγά­λη κατα­στρο­φή, την οποία το κρά­τος απλώς προαναγγέλλει!

Είναι απα­ρά­δε­κτο για επι­στή­μο­νες που γνω­ρί­ζουν τις δυνα­τό­τη­τες για έγκαι­ρη πρό­βλε­ψη, αλλά και τις επι­στη­νο­μι­κο­τε­χνι­κές κατα­κτή­σεις της επο­χής, να παρου­σιά­ζουν τις τερά­στιες κατα­στρο­φές ως «κανο­νι­κό­τη­τα» και μάλι­στα ανε­πί­στρε­πτη, για να δικαιο­λο­γή­σουν τα αδι­καιο­λό­γη­τα της κρα­τι­κής πολιτικής.

Οργή λαού για τις πλημ­μύ­ρες: Δια­μαρ­τυ­ρία αύριο στη Λάρι­σα με αφορ­μή την επί­σκε­ψη Μητσοτάκη

Ο λαός έχει ανάγκη από επιστήμονες στήριγμα στις διεκδικήσεις του, που θα τεκμηριώνουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες να ικανοποιηθούν αυτές.

σσ. Φωτο κεφα­λί­δας και κεί­με­νο από το σημε­ρι­νό Ριζο­σπά­στη

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο