Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πορείες σε Αθήνα — Θεσσαλονίκη για τον Ζακ Κωστόπουλο: «Τρία χρόνια μνήμη καμιά δικαιοσύνη»

Πορεία στο κέντρο της Αθή­νας για τα τρία χρό­νια από τον ξυλο­δαρ­μό μέχρι θανά­του του ακτι­βι­στή της ΛΟΑΤΚΙ κοι­νό­τη­τας, Ζακ Κωστό­που­λου. Περί­που στις 6 το από­γευ­μα, πλή­θος κόσμου, τηρώ­ντας τα μέτρα προ­στα­σί­ας, συγκε­ντρώ­θη­κε στην οδό Γλάδ­στω­νος, στην Ομό­νοια, αφή­νο­ντας λου­λού­δια, σημειώ­μα­τα και κεριά έξω από το σημείο όπου ξυλο­κο­πή­θη­κε μέχρι θανά­του ο Ζακ Κωστό­που­λος. Με κεντρι­κά συν­θή­μα­τα «Στις 20 Οκτώ­βρη θα είμα­στε όλα εκεί. Η Zackie ζει, τσα­κί­στε τους ναζί» και «Τρία χρό­νια μνή­μη καμιά δικαιο­σύ­νη» οι δια­δη­λω­τές και οι δια­δη­λώ­τριες κατευ­θύν­θη­καν με πορεία μέχρι το Σύνταγ­μα κι όταν έφτα­σαν έξω από τη Βου­λή σχη­μά­τι­σαν το όνο­μα Ζακ με αναμ­μέ­να κεριά. Στην πορεία συμ­με­τεί­χαν οργα­νώ­σεις και συλ­λο­γι­κό­τη­τες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοι­νό­τη­τας, φεμι­νι­στι­κές οργα­νώ­σεις και συλ­λο­γι­κό­τη­τες καθώς και οργα­νώ­σεις και συλ­λο­γι­κό­τη­τες της Αρι­στε­ράς και του αντιε­ξου­σια­στι­κού χώρου.

«Από την πρώ­τη μέρα βγή­κα­με μαζί στους δρό­μους που αγά­πη­σε για να φωνά­ξου­με το άδι­κο του και να υπε­ρα­σπι­στού­με στο όνο­μά του, στο όνο­μά της, τις δικές μας ζωές, την ασφά­λειά μας, τα σώμα­τά μας. Να διεκ­δι­κή­σου­με το δικαί­ω­μά μας στην ύπαρ­ξη χωρίς φόβο και ντρο­πή, το δικαί­ω­μά μας στην αγά­πη. Όσο θα βρι­σκό­μα­στε στους δρό­μους να υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε τη μνή­μη του, οι συγκα­λύ­ψεις, οι καθυ­στε­ρή­σεις και η λάσπη δεν μπο­ρούν να θαμπώ­σουν την λάμ­ψη του Ζακ. Όσο πορευό­μα­στε χιλιά­δες μαζί, όσο οι φωνές μας θα υψώ­νο­νται μαζί, διεκ­δι­κώ­ντας δικαιο­σύ­νη, όσο θα αντλού­με δύνα­μη το ένα από το άλλο, η φρί­κη θα υπο­χω­ρεί και η αστε­ρό­σκο­νη της Zackie θα μας δεί­χνει το δρό­μο», ανα­φέ­ρουν μετα­ξύ άλλων σε κοι­νή ανα­κοί­νω­ση τους οργα­νώ­σεις και συλ­λο­γι­κό­τη­τες της ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι στις 20 Οκτω­βρί­ου είναι να ξεκι­νή­σει η δίκη των ενό­χων οι οποί­οι όμως δε θα δικα­στούν για τη δολο­φο­νία (λιν­τσά­ρι­σμα) του Ζακ αλλά με την κατη­γο­ρία της «θανα­τη­φό­ρα σωμα­τι­κής βλά­βης»(!!!) για την οποία προ­βλέ­πο­νται σαφώς ελα­φρύ­τε­ρες ποι­νές.

Θεσσαλονίκη: Πορεία στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου

Πορεία στη μνή­μη του Ζακ Κωστό­που­λου, με αφορ­μή τη συμπλή­ρω­ση τριών χρό­νων από τον μέχρι θανά­του ξυλο­δαρ­μό του, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σε κεντρι­κούς δρό­μους της Θεσσαλονίκης.

Στην κινη­το­ποί­η­ση κάλε­σαν συλ­λο­γι­κό­τη­τες της ΛΟΑΤΚΙ κοι­νό­τη­τας, του φεμι­νι­στι­κού χώρου και πολι­τι­κές οργανώσεις.

Η πορεία ξεκί­νη­σε από το άγαλ­μα του Βενι­ζέ­λου, διέ­σχι­σε κεντρι­κούς δρό­μους της Θεσ­σα­λο­νί­κης και κατέ­λη­ξε στο αρχι­κό σημείο.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο