Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποσοστά — έκπληξη για τη Λαϊκή Συσπείρωση σε δήμους και Περιφέρειες

Εντυ­πω­σια­κή κατα­γρα­φή στον σημε­ρι­νό, πρώ­το γύρο των αυτο­διοι­κη­τι­κών εκλο­γών για το ΚΚΕ, καθώς όχι μόνο τα ψηφο­δέλ­τια της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης κατέ­γρα­ψαν πολύ υψη­λό­τε­ρο ποσο­στό από αυτό των εθνι­κών εκλο­γών, ενώ «απεί­λη­σε» τον ΣΥΡΙΖΑ σε μεγά­λους δήμους και περι­φέ­ρειες, αφή­νο­ντας μάλι­στα πίσω τους υπο­ψή­φιους της Κου­μουν­δού­ρου σε επι­μέ­ρους περιφέρειες.

Συγκε­κρι­μέ­να, στον Δήμο Αθη­ναί­ων, ο υπο­ψή­φιος του ΚΚΕ, Νίκος Σοφια­νός, κατέ­λα­βε την τέταρ­τη θέση με ποσο­στό 12,75% και με δια­φο­ρά σχε­δόν μίας μονά­δας από τον Κώστα Ζαχα­ριά­δη του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκέ­ντρω­σε ποσο­στό 13,35% και 14,27% του υπο­ψη­φί­ου του ΠΑΣΟΚ Χάρη Δού­κα που ήρθε δεύτερος.

Αξιο­ση­μεί­ω­τη και ιδιαί­τε­ρα σημα­ντι­κή είναι η αύξη­ση των δυνά­με­ων της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» στον δήμο Πει­ραιά, στο μεγα­λύ­τε­ρο λιμά­νι της χώρας. Συγκε­κρι­μέ­να, ο συν­δυα­σμός που στη­ρί­ζει το ΚΚΕ, συγκε­ντρώ­νει 11,55% αυτή την ώρα, σε σχέ­ση με το 6,84% που είχε λάβει στις δημο­τι­κές εκλο­γές του 2019.

Ακό­μη καλύ­τε­ρες επι­δό­σεις σημεί­ω­σε το ΚΚΕ στην Περι­φέ­ρεια Αττι­κής, όπου ο Γιάν­νης Πρω­τού­λης, επι­κε­φα­λής του ψηφο­δελ­τί­ου της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης, συγκέ­ντρω­σε ποσο­στό 14,05%, αφή­νο­ντας τέταρ­το τον Γιάν­νη Σγου­ρό από το ΠΑΣΟΚ, με ποσο­στό 13,12%. Ακό­μη εντυ­πω­σια­κό­τε­ρο γίνε­ται το ποσο­στό του ΚΚΕ, με δεδο­μέ­νο ότι ο υπο­ψή­φιος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώρ­γος Ιωα­κει­μί­δης, ήρθε δεύ­τε­ρος με ποσο­στό μόλις 15,97%.

Ηχη­ρή, επί­σης, ήταν η παρου­σία του ΚΚΕ στην Ανα­το­λι­κή Μακε­δο­νία-Θρά­κη, όπου το ψηφο­δέλ­τιο της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης υπό τον Διο­νύ­ση Κλα­δή συγκέ­ντρω­σε ποσο­στό 5,78%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε τέταρ­τος με ποσο­στό 6,19%.

Σημα­ντι­κή ενί­σχυ­ση σε ψήφους και ποσο­στά κατέ­γρα­ψε η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» στην Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, όπου ανα­δεί­χθη­κε σε τρί­τη δύνα­μη με ποσο­στό 8,03% (στο 50% της ενσω­μά­τω­σης). Σε δεύ­τε­ρη δύνα­μη ανα­δεί­χθη­κε στο Πολε­ο­δο­μι­κό συγκρό­τη­μα της Θεσ­σα­λο­νί­κης (Α’ Θεσ­σα­λο­νί­κης) με ποσο­στό 10,94%.  Ανα­δεί­χθη­κε δεύ­τε­ρη δύνα­μη στις εκλο­γές για την Περι­φέ­ρεια σε μια σει­ρά δήμους όπως Καλα­μα­ριάς με 12,43%, Νεά­πο­λης — Συκε­ών με 11,87%, Θεσ­σα­λο­νί­κης με 10,73%, Θέρ­μης με 10,01%, Κορ­δε­λιού — Ευό­σμου με 9,25%, Δέλ­τα με 8,80%, κ.α.

Δια­κρι­τή άνο­δο στην Περι­φέ­ρεια Δυτι­κής Ελλά­δας, σημειώ­νει το ψηφο­δέλ­τιο της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης». Συνο­λι­κά με κατα­με­τρη­μέ­νο το 40,26% των εκλο­γι­κών τμη­μά­των σε Αχα­ΐα, Αιτω­λο­α­καρ­να­νία και Ηλεία, το ψηφο­δέλ­τιο με το γαρί­φα­λο παίρ­νει το 9,70% των ψήφων, ενώ το 2019 είχε λάβει συνο­λι­κά 8,05%. Η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» λαμ­βά­νει ως τώρα στην Αχα­ΐα: 13,04%, στην Αιτω­λο­α­καρ­να­νία: 7,68% και στην Ηλεία: 7,47%.

Αυξη­μέ­να είναι τα ποσο­στά για τα ψηφο­δέλ­τια της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» σε Ήπει­ρο και Ιόνια Νησιά, σε σύγκρι­ση τόσο με τα αντί­στοι­χα του 2019 όσο και με τις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές του Ιου­νί­ου. Συγκε­κρι­μέ­να, στην Περι­φέ­ρεια Ηπεί­ρου, από 6,04% το 2019, η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» ανε­βαί­νει στο 8,29%, στο 55,37% της ενσω­μά­τω­σης. Στην περι­φέ­ρεια Ιονί­ων , από 11,92% το 2019, η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» ανε­βαί­νει στο 14,08%, στο 50,61% της ενσωμάτωσης.

Τέλος, η Ικα­ρία εξέ­λε­ξε κομ­μου­νι­στή δήμαρ­χο από την πρώ­τη Κυρια­κή, ενώ τη μάχη του δεύ­τε­ρου γύρου δίνουν οι κομ­μου­νι­στές υπο­ψή­φιοι της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης σε Πάτρα, Τύρ­να­βο, Πετρού­πο­λη, Χαϊ­δά­ρι, νίκαια, Καισαριανή.

Οι Χαλα­σο­χώ­ρη­δες, Μια πολι­τι­κή σάτι­ρα του Αλέ­ξαν­δρου Παπαδιαμάντη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο