Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποσοστά από τα πρόστιμα στους ένστολους για να τους πείσει να επιβάλουν στους παρανομούντες καπνιστές

Με ποσο­στά από τα πρό­στι­μα, που θα επι­βά­λουν στους παρα­νο­μού­ντες καπνι­στές, προ­σπα­θεί να κατευ­νά­σει το Υπουρ­γείο Υγεί­ας τις αντι­δρά­σεις των ένστο­λων, οι οποί­οι αντι­δρούν στο σχε­δια­σμό της κυβέρ­νη­σης να συμ­με­τά­σχουν στους ελέγ­χους για την εφαρ­μο­γή του αντι­κα­πνι­στι­κού νόμου.

Μάλι­στα, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες που επι­κα­λεί­ται ο skai.gr που δημο­σιεύ­ει το θέμα, το Υπουρ­γείο σχε­διά­ζει σχε­τι­κή νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση που θα προ­βλέ­πει ότι το 20% του πρό­στι­μου θα πηγαί­νει στους ένστολους.

Ο έλεγ­χος εφαρ­μο­γής του αντι­κα­πνι­στι­κού νόμου, σύμ­φω­να με τον skai.gr γίνε­ται σε πολ­λές χώρες της Ευρώ­πης από τους αστυ­νο­μι­κούς, όπως  Δανία, Γαλ­λία, Κύπρος, Τσε­χία, Πολω­νία, Σλο­βα­κία, Λου­ξεμ­βούρ­γο, Λετο­νία και Μάλτα.

Τι προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος;

Τι προ­βλέ­πει όμως ο αντι­κα­πνι­στι­κός νόμος; Σύμ­φω­να με αυτόν το κάπνι­σμα απα­γο­ρεύ­ε­ται σε:

-νοση­λευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα όλων των ειδών και των βαθμίδων,

-εκπαι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα κατά προ­τε­ραιό­τη­τα: παι­δι­κοί σταθ­μοί και νηπια­γω­γεία, δημο­τι­κά σχο­λεία, ειδι­κά σχο­λεία, δευ­τε­ρο­βάθ­μια εκπαί­δευ­ση όλων των τύπων, Πανε­πι­στη­μια­κά Ιδρύ­μα­τα, Εκπαι­δευ­τι­κά Ιδρύ­μα­τα τρι­το­βάθ­μιας εκπαί­δευ­σης, χώροι παρο­χής κάθε είδους τεχνι­κής εκπαί­δευ­σης, χώροι παρο­χής παντός τύπου ιδιω­τι­κής εκπαίδευσης,

-χώρους αθλη­τι­κών εγκαταστάσεων,

-κατα­στή­μα­τα υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος (εστια­τό­ρια, καφέ)

-κέντρα δια­σκέ­δα­σης, κλπ.,

Τι ισχύει με τον αντικαπνιστικό νόμο

Επί­σης, στην εγκύ­κλιο με τα πρό­στι­μα για όσους παρα­βιά­ζουν τον αντι­κα­πνι­στι­κό νόμο ανα­φέ­ρε­ται ότι:

Η παρά­βα­ση των δια­τά­ξε­ων για την απα­γό­ρευ­ση του καπνί­σμα­τος από τους δημό­σιους λει­τουρ­γούς, τους δημό­σιους υπαλ­λή­λους, τους υπαλ­λή­λους των νομι­κών προ­σώ­πων δημο­σί­ου δικαί­ου και τους υπαλ­λή­λους του δημό­σιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκα­τε­στη­μέ­νες οι υπη­ρε­σί­ες τους, απο­τε­λεί πει­θαρ­χι­κό παρά­πτω­μα και τιμω­ρεί­ται σύμ­φω­να με τις δια­τά­ξεις που διέ­πουν την πει­θαρ­χι­κή ευθύ­νη τους.

Σε όσους καπνί­ζουν ή κατα­να­λώ­νουν προ­ϊ­ό­ντα καπνού κατά παρά­βα­ση του άρθρου 3 επι­βάλ­λε­ται πρό­στι­μο πενή­ντα (50) έως πεντα­κό­σια (500) ευρώ λαμ­βα­νο­μέ­νης υπό­ψη τυχόν υποτροπής.

Σε κάθε υπεύ­θυ­νο δια­χεί­ρι­σης και λει­τουρ­γί­ας των χώρων της πρώ­της παρα­γρά­φου του άρθρου 3, που ανέ­χε­ται την παρα­βί­α­ση της δια­τά­ξε­ων του άρθρου 3, επι­βάλ­λε­ται πρό­στι­μο από πεντα­κό­σια (500) έως δέκα χιλιά­δες (10.000) ευρώ, λαμ­βα­νο­μέ­νης υπό­ψη τυχόν υπο­τρο­πής. Στην τέταρ­τη υπο­τρο­πή ανα­κα­λεί­ται προ­σω­ρι­νά η άδεια λει­τουρ­γί­ας του κατα­στή­μα­τος υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος με από­φα­ση της αρχής, η οποία τη χορή­γη­σε, για χρο­νι­κό διά­στη­μα δέκα (10) ημε­ρών, ενώ στην πέμ­πτη υπο­τρο­πή ανα­κα­λεί­ται ορι­στι­κά η άδεια λει­τουρ­γί­ας με από­φα­ση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Σε όσους πωλούν προ­ϊ­ό­ντα καπνού σε ανη­λί­κους ή ανέ­χο­νται παρα­βί­α­ση της σχε­τι­κής διά­τα­ξης επι­βάλ­λε­ται πρό­στι­μο από πεντα­κό­σια (500) έως δέκα χιλιά­δες (10.000) ευρώ. Η υπο­τρο­πή λαμ­βά­νε­ται υπό­ψη για το ύψος του επι­βαλ­λό­με­νου προ­στί­μου. Στην τέταρ­τη υπο­τρο­πή ανα­κα­λεί­ται προ­σω­ρι­νά η άδεια λει­τουρ­γί­ας, για χρο­νι­κό διά­στη­μα δέκα (10) ημε­ρών, ενώ στην πέμ­πτη ανα­κα­λεί­ται ορι­στι­κά η άδεια λει­τουρ­γί­ας με από­φα­ση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Σε όσους παρα­βιά­ζουν τις δια­τά­ξεις του παρό­ντος σχε­τι­κά με τη δια­φή­μι­ση προ­ϊ­ό­ντων καπνού επι­βάλ­λε­ται πρό­στι­μο από πεντα­κό­σια (500) έως δέκα χιλιά­δες (10.000) ευρώ λαμ­βα­νο­μέ­νης υπό­ψη τυχόν υποτροπής.

Σύμ­φω­να με το άρθρο 3 του Ν. 3730/2008, όπως συμπλη­ρώ­θη­κε με το άρθρο 35 του Ν. 3896/2010, για την παρά­βα­ση της απα­γό­ρευ­σης καπνί­σμα­τος στα πάσης φύσε­ως αυτο­κί­νη­τα, ιδιω­τι­κής και δημο­σί­ας χρή­σης, όταν επι­βαί­νουν ανή­λι­κοι κάτω των 12 ετών, επι­βάλ­λε­ται διοι­κη­τι­κό πρό­στι­μο ποσού 1.500 ευρώ στον επι­βαί­νο­ντα που καπνί­ζει ανε­ξάρ­τη­τα αν είναι οδη­γός, ενώ διπλα­σιά­ζε­ται το πρό­στι­μο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνί­ζει οδη­γεί αυτο­κί­νη­το δημο­σί­ας χρή­σης. Επι­πλέ­ον στους οδη­γούς των οχη­μά­των αυτών επι­βάλ­λε­ται η αφαί­ρε­ση της άδειας ικα­νό­τη­τος οδή­γη­σης για διά­στη­μα ενός (1) μηνός για κάθε παρά­βα­ση έστω και αν δεν διέ­πρα­ξαν οι ίδιοι την παρά­βα­ση, αλλά πρό­σω­πο που επι­βαί­νει στο αυτοκίνητο.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο