Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: «Ιστορική» πρωτοβουλία του ΟΗΕ για επιτάχυνση της παραγωγής εμβολίων και θεραπειών

O OHE ξεκί­νη­σε σήμε­ρα μια «ιστο­ρι­κή» παγκό­σμια πρω­το­βου­λία με τη συμ­με­το­χή πολ­λών χωρών, μετα­ξύ τους η Γαλ­λία και η Γερ­μα­νία, για να επι­τα­χύ­νει την παρα­γω­γή εμβο­λί­ων, θερα­πειών και τεστ κατά του νέου κορο­νοϊ­ού και να δια­σφα­λί­σει ίση πρό­σβα­ση σε αυτά.

Στην πρω­το­βου­λία αυτή, που παρου­σιά­στη­κε κατά τη διάρ­κεια τηλε­διά­σκε­ψης, συμ­με­τέ­χουν διε­θνείς οργα­νι­σμοί, μετα­ξύ αυτών ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας, ιδιω­τι­κά ιδρύ­μα­τα και επιχειρήσεις.

«Βρι­σκό­μα­στε αντι­μέ­τω­ποι με μια κοι­νή απει­λή, την οποία μπο­ρού­με να νική­σου­με με μια κοι­νή προ­σέγ­γι­ση» τόνι­σε ο διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ.

«Είναι μια ιστο­ρι­κή συνερ­γα­σία με στό­χο την επι­τά­χυν­ση της ανά­πτυ­ξης, της παρα­γω­γής και της ισό­τι­μης δια­νο­μής εμβο­λί­ων, δια­γνω­στι­κών τεστ και θερα­πειών ενα­ντί­ον της νόσου Covid-19», δήλω­σε ο Τέντρος Αντα­νόμ Γκεμπρεγέσους.

«Κοι­νή μας δέσμευ­ση είναι να δια­σφα­λί­σου­με ότι όλοι θα έχουν πρό­σβα­ση σε όλα τα μέσα που στο­χεύ­ουν στο να θριαμ­βεύ­σου­με επί της Covid-19», υπογράμμισε.

Στην τηλε­διά­σκε­ψη παρε­νέ­βη ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας Εμα­νου­έλ Μακρόν, η Γερ­μα­νί­δα καγκε­λά­ριος Άγγε­λα Μέρ­κελ, οι πρω­θυ­πουρ­γοί της Ιτα­λί­ας και Ισπα­νί­ας Τζου­ζέ­πε Κόντε και Πέδρο Σάν­τσεθ, όπως και η πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν.

Ούτε η Κίνα, όπου ανα­κοι­νώ­θη­καν τα πρώ­τα κρού­σμα­τα του νέου κορο­νοϊ­ού στα τέλη Δεκεμ­βρί­ου, ούτε οι ΗΠΑ, που απο­τε­λούν σήμε­ρα το επί­κε­ντρο της παν­δη­μί­ας με πάνω από 50.000 θανά­τους και 900.000 κρού­σμα­τα, εκπροσωπήθηκαν.

Έως σήμε­ρα, η παν­δη­μία έχει προ­κα­λέ­σει τον θάνα­το σε 190.000 και πλέ­ον ανθρώ­πους παγκο­σμί­ως την ώρα που 2,7 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι έχουν προσβληθεί.

Ο Εμα­νου­έλ Μακρόν απηύ­θυ­νε έκκλη­ση για ένα εμβό­λιο «προ­σβά­σι­μο σε όλους, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των πιο ευά­λω­των χωρών. Αυτό θα επι­τρέ­ψει επί­σης να ξανα­βρού­με, το συντο­μό­τε­ρο, μια φυσιο­λο­γι­κή ζωή».

Το να νική­σου­με την παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού απαι­τεί «τη μαζι­κό­τε­ρη στην ιστο­ρία προ­σπά­θεια στη δημό­σια υγεία» τόνι­σε, από την πλευ­ρά του, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών, Αντό­νιο Γκουτέρες.

«Ο κόσμος έχει ανά­γκη να ανα­πτύ­ξει, να παρά­γει και να δια­σφα­λί­σει την ισό­τι­μη δια­νο­μή» των εμβο­λί­ων και θερα­πειών, όταν θα είναι δια­θέ­σι­μα, «όχι ένα εμβό­λιο ή θερα­πεί­ες για μία χώρα ή μια περιο­χή ή τον μισό πλα­νή­τη, αλλά ένα εμβό­λιο και μια θερα­πεία που θα είναι προ­σι­τή, ασφα­λής, απο­τε­λε­σμα­τι­κή, που θα μπο­ρού­με να δια­χει­ρι­στού­με εύκο­λα και να είναι δια­θέ­σι­μη με οικου­με­νι­κό τρό­πο, για όλους, παντού» υπο­γράμ­μι­σε ο ίδιος.

Ανη­συ­χία υπάρ­χει ιδί­ως για τις φτω­χό­τε­ρες χώρες που δεν έχουν τα οικο­νο­μι­κά μέσα να αντα­γω­νι­στούν τις πλου­σιό­τε­ρες στην κούρ­σα για την από­κτη­ση απο­θε­μά­των εμβο­λί­ων, φαρ­μά­κων ή δια­γνω­στι­κών κιτ.

Με αυτήν την ανι­σό­τη­τα στην πρό­σβα­ση έχου­με βρε­θεί αντι­μέ­τω­ποι και σε προη­γού­με­νες επι­δη­μί­ες και «δεν μπο­ρού­με να απο­δε­χθού­με ότι αυτό θα ξανα­συμ­βεί» ενώ­πιον της παρού­σας κρί­σης, προει­δο­ποί­η­σε ο επι­κε­φα­λής του ΠΟΥ.

«Η Αφρι­κή είναι εξαι­ρε­τι­κά ευά­λω­τη στις κατα­στρο­φι­κές επι­πτώ­σεις του ιού και έχει ανά­γκη από κάθε δυνα­τή στή­ρι­ξη και βοή­θεια», σημεί­ω­σε ο ασκών χρέη προ­έ­δρου της Αφρι­κα­νι­κής Ένω­σης, ο Νοτιο­α­φρι­κα­νός Σίριλ Ραμαφόζα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο