Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού οφείλεται η απότομη αύξηση των θανάτων μεταξύ των ορειβατών που ανεβαίνουν στο όρος Έβερεστ

Ένδε­κα άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στις πλα­γιές του Έβε­ρεστ, καθώς η ορει­βα­τι­κή περί­ο­δος βρί­σκε­ται στην κορύ­φω­σή της μετά τον φονι­κό σει­σμό του 2015. Όμως αυτή τη φορά ορει­βά­τες και οδη­γοί ρίχουν την ευθύ­νη σε άλλους παρά­γο­ντες γι’ αυτή την αύξη­ση των θανάτων.

Πλήθη ορειβατών

Φέτος η κυβέρ­νη­ση του Νεπάλ εξέ­δω­σε αριθ­μό ρεκόρ 381 αδειών για την ανά­βα­ση στο Έβε­ρεστ, ένα­ντι 11.000 δολα­ρί­ων ΗΠΑ η καθεμιά.

Ορει­βά­τες κάνουν λόγο για μπο­τι­λια­ρί­σμα­τα κάτω από την κορυ­φή, στη «ζώνη θανά­του» πάνω από τα 8.000 μέτρα, όπου πολ­λοί χάνουν τη ζωή τους εξαι­τί­ας της έλλει­ψης οξυγόνου.

Μερι­κά γρα­φεία που οργα­νώ­νουν απο­στο­λές έχουν καλέ­σει την κυβέρ­νη­ση να μειώ­σει τον αριθ­μό των αδειών και να αυξή­σει την τιμή γύρω στα 20.000 δολά­ρια ΗΠΑ ώστε να αντι­με­τω­πί­σει τα αυξη­μέ­να πλήθη.

«Πεπει­ρα­μέ­νοι ορει­βά­τες με έμπει­ρους οδη­γούς και σέρ­πα γνω­ρί­ζουν για το μπο­τι­λιά­ρι­σμα και περι­μέ­νουν την ευκαι­ρία για να ανέ­βουν με ασφά­λεια», λέει ο Έιντριαν Μπά­λιν­τζερ της εται­ρεί­ας Alpenglow Expeditions που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ.

Απειρία

Ο αριθ­μός των ορει­βα­τών που δεν έχουν πεί­ρα έχει αυξη­θεί. Δεν υπάρ­χει απαί­τη­ση από την κυβέρ­νη­ση του Νεπάλ για τεστ ικα­νό­τη­τας ούτε να έχει κάποιος ανέ­βει σε χαμη­λό­τε­ρες κορυ­φές, πριν λάβει άδεια για να ανέ­βει στο Έβε­ρεστ. Το γεγο­νός αυτό έχει οδη­γή­σει σε θανά­τους που συνή­θως απο­φεύ­γο­νται από έμπει­ρους ορει­βά­τες, λένε οδηγοί.

«Μπή­καν σε μια κατά­στα­ση που ήταν πέρα από τις ικα­νό­τη­τές τους», λέει ο Γκά­ρετ Μάντι­σον, της Madison Mountaineering που έχει την έδρα τις στις ΗΠΑ, σχε­τι­κά με την πεί­ρα κάποιων απ’ αυτούς που έχα­σαν τη ζωή τους.

oreivatew

Σαν σήμερα 29 Μαΐου 1953 πάτησαν στην κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ

imalaia

Ακόμη ένας ορειβάτης νεκρός στην προσπάθειά του να κατακτήσει το Έβερεστ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο