Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πράσινο πιστοποιητικό: Τι είναι, πώς θα λειτουργεί και πώς θα το λαμβάνουν οι πολίτες

Το Ευρω­παϊ­κό Πρά­σι­νο Πιστο­ποι­η­τι­κό για τον κορο­νο­ϊό, που η επι­δί­ω­ξη είναι να τονώ­σει τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων στον Του­ρι­σμό, θα τεθεί άμε­σα σε εφαρ­μο­γή στη χώρα μας, ίσως και πριν την 1 Ιου­νί­ου όπως απο­φα­σί­στη­κε στην πρό­σφα­τη Σύνο­δο Κορυφής.

Σήμε­ρα παρου­σιά­στη­κε σε ειδι­κή εκδή­λω­ση, η οποία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις εγκα­τα­στά­σεις του Εθνι­κού Δικτύ­ου Υπο­δο­μών Τεχνο­λο­γί­ας και Έρευνας.

Η παρου­σί­α­ση έγι­νε από τον Υπουρ­γό Επι­κρα­τεί­ας και Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης Κυριά­κο Πιερ­ρα­κά­κη, παρου­σία του Κυρ. Μητσο­τά­κη, του Πρό­ε­δρου του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Charles Michel και του Αντι­προ­έ­δρου  της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Μαρ­γα­ρί­τη Σχοινά.

Σύμ­φω­να με τον κ. Πιερ­ρα­κά­κη, εύκο­λα και γρή­γο­ρα μέσα από το gov.gr όσοι πολί­τες ενδια­φέ­ρο­νται να λάβουν το πρά­σι­νο πιστο­ποι­η­τι­κό θα μπο­ρούν να το εκδώ­σουν είτε ψηφια­κά είτε να εκτυ­πώ­σουν. Μέσα από το gov.gr θα επι­λέ­ξουν τον τομέα Υγεία και Πρό­νοια και έπει­τα θα δού­νε την επι­λο­γή «Κορω­νο­ϊ­ός COVID ‑19». Στην λίστα με τις διά­φο­ρες βεβαιώ­σεις είτε εμβο­λια­σμού κατά της παν­δη­μί­ας, αρνη­τι­κού δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου κ.ά. θα προ­στε­θεί και η επι­λο­γή για έκδο­ση του πρά­σι­νου πιστο­ποι­η­τι­κού. Εκεί θα ζητη­θεί να δοθούν οι κωδι­κοί taxisnet και τον ΑΜΚΑ. Η Ελλά­δα γίνε­ται μία από τις πρώ­τες χώρες που θέτει σε λει­τουρ­γία τη συγκε­κρι­μέ­νη υπη­ρε­σία, καθώς ο σχε­τι­κός Κανο­νι­σμός τίθε­ται σε εφαρ­μο­γή την 1η Ιουλίου.

Πώς θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID

Το Ευρω­παϊ­κό Ψηφια­κό Πιστο­ποι­η­τι­κό COVID θα ισχύ­ει σε όλα τα κρά­τη — μέλη της ΕΕ και σε Ισλαν­δία, Νορ­βη­γία και Λιχτεν­στάιν. Θα συμ­βά­λει στη δια­σφά­λι­ση της άρσης των ισχυό­ντων περιο­ρι­σμών με συντο­νι­σμέ­νο τρό­πο, καθώς θα επι­τρέ­πει στις αρχές κάθε χώρας να επι­βε­βαιώ­νουν ότι ο ταξι­διώ­της είτε έχει εμβο­λια­στεί κατά του κορο­νοϊ­ού είτε έχει υπο­βλη­θεί πρό­σφα­τα σε τεστ το οποίο ήταν αρνη­τι­κό, είτε έχει αναρ­ρώ­σει από τη νόσο Covid-19.

Τι θα βεβαιώνει

Το Ευρω­παϊ­κό Ψηφια­κό Πιστο­ποι­η­τι­κό COVID απο­τε­λεί την ψηφια­κή από­δει­ξη ότι ένα πρόσωπο:

- έχει εμβο­λια­στεί κατά της COVID-19 με οποιο­δή­πο­τε εμβό­λιο από εκεί­να που έχουν λάβει άδεια κυκλο­φο­ρί­ας από την ΕΕ ή

- έχει υπο­βλη­θεί σε εξέ­τα­ση με αρνη­τι­κό απο­τέ­λε­σμα ή

- έχει αναρ­ρώ­σει από τη νόσο COVID-19.

Σε ποιες περιπτώσεις θα εκδίδεται

Το Ευρω­παϊ­κό Ψηφια­κό Πιστο­ποι­η­τι­κό COVID μπο­ρεί να εκδοθεί:

- αν ο ενδια­φε­ρό­με­νος έχει ολο­κλη­ρώ­σει τη δια­δι­κα­σία του εμβο­λια­σμού του ή

- αν ο ενδια­φε­ρό­με­νος έχει υπο­βλη­θεί πρό­σφα­τα σε δια­γνω­στι­κό έλεγ­χο (PCR ή rapid test). Σε περί­πτω­ση που έχει υπο­βλη­θεί σε περισ­σό­τε­ρους του ενός δια­γνω­στι­κούς ελέγ­χους, το πιστο­ποι­η­τι­κό εκδί­δε­ται με το απο­τέ­λε­σμα του πιο πρό­σφα­του ή

- αν ο ενδια­φε­ρό­με­νος έχει νοσή­σει κατά τους τελευ­ταί­ους μήνες.

Σημειώ­νε­ται ότι κάθε κρά­τος έχει την ευχέ­ρεια να προσ­διο­ρί­ζει τους παρα­πά­νω χρό­νους. Ως εκ τού­του, συνι­στά­ται στους ταξι­διώ­τες να απευ­θύ­νο­νται στις αρμό­διες αρχές ώστε να γνω­ρί­ζουν αν το πιστο­ποι­η­τι­κό τους βρί­σκε­ται σε ισχύ.

Ποια μορφή θα έχει, ποιος και πώς θα το εκδίδει

Το Ευρω­παϊ­κό Ψηφια­κό Πιστο­ποι­η­τι­κό COVID εκδί­δε­ται δωρε­άν σε ψηφια­κή μορ­φή και μπο­ρεί να εκτυ­πω­θεί. Φέρει κωδι­κό QR με ψηφια­κή υπο­γρα­φή, ενώ το περιε­χό­με­νό του ανα­γρά­φε­ται τόσο στην εθνι­κή γλώσ­σα, όσο και στα αγγλι­κά, ώστε να είναι έγκυ­ρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Αρμό­διες για την έκδο­ση του πιστο­ποι­η­τι­κού είναι οι εθνι­κές αρχές κάθε χώρας. Σε ό,τι αφο­ρά στην Ελλά­δα, αρχι­κά το Ευρω­παϊ­κό Ψηφια­κό Πιστο­ποι­η­τι­κό COVID θα εκδί­δε­ται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέ­ρες θα είναι δυνα­τή η έκδο­σή του μέσω των Κέντρων Εξυ­πη­ρέ­τη­σης Πολιτών.

Πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του

Η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή έχει δημιουρ­γή­σει μια πύλη μέσω της οποί­ας όλες οι υπο­γρα­φές των πιστο­ποι­η­τι­κών θα μπο­ρούν να επα­λη­θευ­τούν σε όλη την ΕΕ. Τα προ­σω­πι­κά δεδο­μέ­να του κατό­χου του Ευρω­παϊ­κού Ψηφια­κού Πιστο­ποι­η­τι­κού COVID δεν περ­νούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι ανα­γκαίο για την επα­λή­θευ­ση της ψηφια­κής υπογραφής.

Πότε τίθεται σε εφαρμογή

Σύμ­φω­να με τις απο­φά­σεις των οργά­νων της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, το Ευρω­παϊ­κό Ψηφια­κό Πιστο­ποι­η­τι­κό COVID θα τεθεί σε εφαρ­μο­γή σε ενω­σια­κό επί­πε­δο την 1η Ιου­λί­ου 2021. Η Ελλά­δα είναι ήδη έτοι­μη και στο μεσο­διά­στη­μα θα μπο­ρεί να εφαρ­μό­ζει το πιστο­ποι­η­τι­κό σε συνερ­γα­σία με όσες ευρω­παϊ­κές χώρες είναι επί­σης έτοιμες.

Η εφαρμογή του σημαίνει ότι χωρίς αυτό δεν μπορώ να μετακινηθώ;

Σκο­πός του Ευρω­παϊ­κού Ψηφια­κού Πιστο­ποι­η­τι­κού COVID είναι να διευ­κο­λύ­νει την ελεύ­θε­ρη κυκλο­φο­ρία στο εσω­τε­ρι­κό της ΕΕ. Δεν θα απο­τε­λεί προ­ϋ­πό­θε­ση για την ελεύ­θε­ρη κυκλο­φο­ρία, η οποία είναι θεμε­λιώ­δες δικαί­ω­μα στην ΕΕ. Εξάλ­λου, όπως σημεί­ω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, «το ευρω­παϊ­κό ψηφια­κό πιστο­ποι­η­τι­κό δεν είναι κάτι παρα­πά­νω από μία λωρί­δα ταχεί­ας κυκλο­φο­ρί­ας. Θα κατα­στή­σει τα ταξί­δια πολύ ευκο­λό­τε­ρα, ειδι­κά κατά τη διάρ­κεια του καλο­και­ριού». Το Ευρω­παϊ­κό Ψηφια­κό Πιστο­ποι­η­τι­κό COVID μπο­ρεί επί­σης να απο­δει­κνύ­ει τα απο­τε­λέ­σμα­τα εξε­τά­σε­ων, πράγ­μα που πολύ συχνά απαι­τεί­ται από τους ισχύ­ο­ντες περιο­ρι­σμούς για τη δημό­σια υγεία.

Ποια προσωπικά μου δεδομένα θα περιλαμβάνει;

Για την προ­στα­σία των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων, το Ευρω­παϊ­κό Ψηφια­κό Πιστο­ποι­η­τι­κό COVID θα περιέ­χει μόνο τις απα­ραί­τη­τες βασι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες, όπως ονο­μα­τε­πώ­νυ­μο, ημε­ρο­μη­νία γέν­νη­σης, ημε­ρο­μη­νία έκδο­σης, πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρ­ρω­ση και έναν μονα­δι­κό ανα­γνω­ρι­στι­κό κωδικό.

Πηγή πλη­ρο­φο­ριών: ΑΠΕ

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο