Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ: «Η Ελλάδα κινδυνεύει να έχει τη μοίρα των Κούρδων της Συρίας»…

Την εκτί­μη­ση ότι η Ελλά­δα μπο­ρεί να έχει την ίδια τύχη με τους Κούρ­δους της Συρί­ας, που τους «άδεια­σαν» οι ΗΠΑ, παρά την προη­γού­με­νη στε­νή συμ­μα­χία τους, έκα­νε ο μόνι­μος αντι­πρό­σω­πος της Ρωσί­ας στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, Βλα­ντι­μίρ Τσί­ζοφ, μιλώ­ντας στο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «Tass», από τη Ρόδο όπου βρέ­θη­κε για τη συμ­με­το­χή σε διε­θνές φόρουμ.

Ο διπλω­μά­της ανέ­φε­ρε ότι η Ρωσία είχε προει­δο­ποι­ή­σει τους Κούρ­δους της Συρί­ας πως οι Αμε­ρι­κα­νοί θα τους «αδειά­σουν» και πρό­σθε­σε: «Και εδώ, στη Ρόδο μπο­ρώ να προει­δο­ποι­ή­σω προ­σω­πι­κά τους Έλλη­νες γι’ αυτό, να σκε­φτούν αν τους περι­μέ­νει μια παρό­μοια μοί­ρα», εξαι­τί­ας της συμ­με­το­χής της Ελλά­δας στον αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό σχε­δια­σμό και μάλι­στα με πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο στην περιοχή.

Στο ίδιο πνεύ­μα, χαρα­κτή­ρι­σε «λάθος» την υπο­γρα­φή από την Ελλά­δα της ανα­νε­ω­μέ­νης στρα­τιω­τι­κής συμ­φω­νί­ας με τις ΗΠΑ, συμπλη­ρώ­νο­ντας με νόη­μα ότι «θα πρέ­πει να ερω­τη­θεί η ελλη­νι­κή πλευ­ρά για τους λόγους που το έκα­νε». Εκτί­μη­σε πάντως ότι η από­φα­ση πάρ­θη­κε «εν μέσω εντά­σε­ων μετα­ξύ των ΗΠΑ και της Τουρ­κί­ας, ωστό­σο αυτό εξα­κο­λου­θεί να μην κάνει τη συγκε­κρι­μέ­νη από­φα­ση συνε­τή για το μέλ­λον». Σε άλλο σημείο της συνέ­ντευ­ξης, ο Βλ. Τσί­ζοφ σημεί­ω­σε ότι η θέση της Ρωσί­ας και της ΕΕ συμπί­πτουν σε ό,τι αφο­ρά τη διευ­θέ­τη­ση της σύγκρου­σης στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία μέσω δια­λό­γου, αλλά «η ΕΕ δεν συμπε­ρι­λαμ­βά­νει την κυβέρ­νη­ση της Δαμα­σκού στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, ενώ εμείς φυσι­κά την συμπε­ρι­λαμ­βά­νου­με». Επα­νέ­λα­βε επί­σης την ετοι­μό­τη­τα της Ρωσί­ας να μεσο­λα­βή­σει μετα­ξύ Άγκυ­ρας και Κούρ­δων και μετα­ξύ Κούρ­δων και Δαμασκού.

Στη συνέ­ντευ­ξη έγι­νε ανα­φο­ρά και στην προ­κλη­τι­κό­τη­τα της Τουρ­κί­ας στην κυπρια­κή ΑΟΖ, με τον Ρώσο διπλω­μά­τη να «μπαί­νει σφή­να», λέγο­ντας ότι «οι χώρες της ΕΕ θα έπρε­πε να υπο­στη­ρί­ξουν τη Λευ­κω­σία. Και τι θα συμ­βεί τώρα — θα δούμε».

Υπο­στή­ρι­ξε τέλος ότι η απο­χώ­ρη­ση των ΗΠΑ από τη Συμ­φω­νία για τα Πυρη­νι­κά «δεν στρέ­φε­ται μόνο ενα­ντί­ον μας, αλλά και κατά της Κίνας» και ότι η Ρωσία έχει ήδη απο­στεί­λει στην ΕΕ την πρό­τα­ση να εισα­γά­γουν μορα­τό­ριουμ στην ανά­πτυ­ξη πυραύ­λων μέσης και μικρό­τε­ρης εμβέ­λειας (INF), περι­μέ­νο­ντας την απάντηση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο