Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ: Γνώριζαν τα πάντα για τον κίνδυνο πλημμύρας και άφησαν τη Θεσσαλία να πνιγεί λόγω … κόστους!

Αυτό που έγι­νε στη Θεσ­σα­λία, γνώ­ρι­ζαν ότι θα γίνει εδώ και χρόνια!

Η κυβέρ­νη­ση, αυτή και η προη­γού­με­νη, άφη­σαν τη Θεσ­σα­λία να πνι­γεί, ενώ θα μπο­ρού­σαν να είχαν πάρει ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας της ζωής του λαού.

Και μάλι­στα ήξε­ραν με την παρα­μι­κρή λεπτο­μέ­ρεια ποια μέτρα πρέ­πει να είναι αυτά.

Η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή δεν έχει καμία επί­δρα­ση σε αυτό το προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα του Σεπτέμ­βρη του 2023 που συντε­λέ­στη­κε στη Θεσσαλία.

Και επέ­λε­ξαν να μην πάρουν μέτρα επι­κα­λού­με­νοι το …κόστος που έχουν αυτά, σύμ­φω­να με τους κανο­νι­σμούς και τις Οδη­γί­ες της Ευρω­παϊ­κής Ενωσης.

Ολα τα παρα­πά­νω δεν είναι δικές μας διαπιστώσεις.

Απο­τε­λούν τις δια­πι­στώ­σεις από εκα­το­ντά­δες σελί­δες μελέ­της που έχει εκπο­νή­σει το υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, την οποία έχουν στα χέρια τους οι κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ από το 2017! Και αυτό ακρι­βώς είναι που κάνει το πολι­τι­κό έγκλη­μα, εκ προμελέτης.

Ο «Ριζο­σπά­στης» σήμε­ρα φέρ­νει στη δημο­σιό­τη­τα ένα ανα­τρι­χια­στι­κό ντο­κου­μέ­ντο που επι­βε­βαιώ­νει όλα τα παραπάνω.

Και είναι ανα­τρι­χια­στι­κό, στο φόντο της ολι­κής κατα­στρο­φής στη Θεσ­σα­λία, να δια­βά­ζεις το πώς ακρι­βώς, αυτό που βιώ­νουν σήμε­ρα οι κάτοι­κοι εκεί, έχει γρα­φτεί πριν από χρό­νια. Και ακό­μα περισ­σό­τε­ρο το πώς, ενώ το ξέρουν και το προ­βλέ­πουν με λεπτο­μέ­ρειες, επι­λέ­γουν να μην κάνουν έργα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής θωρά­κι­σης και προ­στα­σί­ας της ζωής και της περιου­σί­ας του λαού.

Σήμε­ρα, λοι­πόν, δημο­σιεύ­ου­με κάποια βασι­κά σημεία μίας μεγά­λης μελέ­της που το δεύ­τε­ρό της στά­διο ολο­κλη­ρώ­θη­κε και παρα­δό­θη­κε το 2018. Πρό­κει­ται για τη μελέ­τη με τίτλο: «Σχέ­διο Δια­χεί­ρι­σης Κιν­δύ­νων Πλημ­μύ­ρας των Λεκα­νών Απορ­ρο­ής Ποτα­μών των Υδα­τι­κών Δια­με­ρι­σμά­των Ηπεί­ρου, Δυτι­κής Στε­ρε­άς Ελλά­δας και Θεσ­σα­λί­ας», η οποία υπο­γρά­φη­κε στις 6/2/2015 μετα­ξύ του υπουρ­γεί­ου Περι­βάλ­λο­ντος, Ενέρ­γειας και Κλι­μα­τι­κής Αλλα­γής και της Κοι­νο­πρα­ξί­ας με την επω­νυ­μία «Κοι­νο­πρα­ξία Σχε­δί­ων Δια­χεί­ρι­σης Κιν­δύ­νου Πλημ­μύ­ρας Ηπεί­ρου, Δυτι­κής Στε­ρε­άς Ελλά­δας και Θεσ­σα­λί­ας», στην οποία συμ­με­τέ­χουν γρα­φεία μελετών.

Οπως περι­γρά­φε­ται στο κεί­με­νο της μελέ­της που απο­κα­λύ­πτου­με: «Αντι­κεί­με­νο της μελέ­της είναι η ικα­νο­ποί­η­ση των επι­τα­γών της Οδη­γί­ας 2007/60/ΕΚ σχε­τι­κά με την αξιο­λό­γη­ση και δια­χεί­ρι­ση κιν­δύ­νων πλημ­μύ­ρας». Και σε αυτό περι­λαμ­βά­νο­νται οι Χάρ­τες Επι­κιν­δυ­νό­τη­τας Πλημ­μύ­ρας και Χαρ­τών Κιν­δύ­νων Πλημμύρας.

Σε αυτούς λοι­πόν απο­τυ­πώ­νο­νται με ακρί­βεια όλα όσα ζήσα­με και ζού­με στη Θεσσαλία.

«Μη επίδραση της κλιματικής αλλαγής»

Και θα ξεκι­νή­σου­με με το γνω­στό πλέ­ον επι­χεί­ρη­μα που χρη­σι­μο­ποιούν οι κυβερ­νή­σεις μετά από κάθε κατα­στρο­φή. Αυτό της «κλι­μα­τι­κής αλλα­γής» ή «κλι­μα­τι­κής κρί­σης». Η ίδια η μελέ­τη ανα­φέ­ρει ένα πρώ­το γενι­κό συμπέ­ρα­σμα: «Παρό­λο που δεν έχει ακό­μα ανι­χνευ­τεί σημα­ντι­κή γενι­κή κλι­μα­τι­κή συσχέ­τι­ση στις εξαι­ρε­τι­κά υψη­λές ροές των ποτα­μών που προ­κα­λούν πλημ­μύ­ρες, φαί­νε­ται ότι υπάρ­χει ανο­δι­κή τάση στην εμφά­νι­ση πλημ­μυ­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων του­λά­χι­στον σε ορι­σμέ­να ευρω­παϊ­κά ποτά­μια στο πρό­σφα­το παρελθόν».

Και από το γενι­κό πάμε στο ειδι­κό. Λέει η μελέ­τη και για τη Θεσσαλία:

«Στο πλαί­σιο της παρού­σας μελέ­της έγι­νε, όπως ανα­φέρ­θη­κε, σχε­τι­κή διε­ρεύ­νη­ση χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τις χρο­νο­σει­ρές των μέγι­στων ημε­ρή­σιων υψών βρο­χής των βρο­χο­μέ­τρων της περιο­χής μελέ­της, η οποία κατέ­λη­ξε στο συμπέ­ρα­σμα μη αυξη­τι­κής τάσης βρο­χό­πτω­σης στο ΥΔ (Υδα­τι­κό Δια­μέ­ρι­σμα Θεσ­σα­λί­ας) και συνε­πώς μη επί­δρα­σης της κλι­μα­τι­κής αλλαγής».

Και συνε­χί­ζει: «Οι μέχρι σήμε­ρα δια­θέ­σι­μες υδρο­με­τε­ω­ρο­λο­γι­κές ανα­λύ­σεις και μελέ­τες κατα­γρά­φουν μεγά­λες αβε­βαιό­τη­τες στις προ­βλέ­ψεις για την επί­δρα­ση της Κλι­μα­τι­κής Αλλα­γής. Παρά το γεγο­νός ότι τα τελευ­ταία χρό­νια παρα­τη­ρεί­ται σημα­ντι­κή αύξη­ση των κατα­στρο­φών από πλημ­μύ­ρες, τα αίτια φαί­νε­ται να οφεί­λο­νται περισ­σό­τε­ρο στην αύξη­ση της έκθε­σης των ανθρώ­πων και των περιου­σιών στις πλημμύρες».

Ξεκά­θα­ρα λοι­πόν λένε ότι τα αίτια των κατα­στρο­φών εντο­πί­ζο­νται στην αύξη­ση της έκθε­σης εξαι­τί­ας μη ύπαρ­ξης αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων.

Να σημειώ­σου­με ότι το Υδα­τι­κό Δια­μέ­ρι­σμα Θεσ­σα­λί­ας απο­τε­λεί ένα από τα 14 Υδα­τι­κά Δια­με­ρί­σμα­τα της χώρας. Η συνο­λι­κή έκτα­ση του δια­με­ρί­σμα­τος είναι 13.140 τ.χλμ. Εκτεί­νε­ται στο μεγα­λύ­τε­ρο τμή­μα του εντός της Περι­φέ­ρειας Θεσ­σα­λί­ας, ενώ περι­λαμ­βά­νει μικρό μέρος της Περι­φέ­ρειας Στε­ρε­άς Ελλά­δας και ελά­χι­στο μέρος των Περι­φε­ρειών Δυτι­κής και Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας. Το Υδα­τι­κό Δια­μέ­ρι­σμα Θεσ­σα­λί­ας περι­λαμ­βά­νει διοι­κη­τι­κά τον Νομό Λάρι­σας, σχε­δόν στο σύνο­λό του, πολύ μεγά­λο μέρος των Νομών Μαγνη­σί­ας, Τρι­κά­λων και Καρ­δί­τσας και μικρά τμή­μα­τα των Νομών Πιε­ρί­ας, Γρε­βε­νών και Φθιώτιδας.

Σε άλλο σημείο η μελέ­τη ανα­φέ­ρει πως οι Ζώνες Δυνη­τι­κά Υψη­λού Κιν­δύ­νου Πλημ­μύ­ρας είναι: Πηνειός και παρα­πό­τα­μοι, μαζί με την κλει­στή λεκά­νη της λίμνης Κάρ­λας, χαμη­λή ζώνη κλει­στής λεκά­νης Καλο­χω­ρί­ου, Δέλ­τα ποτα­μού Πηνειού, Παρα­λία Κου­λού­ρας, Παλαιο­πύρ­γου, Χαμη­λή ζώνη μέσω ρου π. Τιτα­ρή­σιου, περιο­χή Ελασ­σό­νας, Χαμη­λή ζώνη άνω ρου π. Τιτα­ρή­σιου, Χαμη­λή ζώνη λεκά­νης άνω ρου ρ. Κου­σμπα­σα­νιώ­τι­κο, Χαμη­λή ζώνη άνω ρου π. Ενι­πέα, τάφρου Ξυνιά­δας, Χαμη­λή ζώνη λεκα­νών ρ. Αλμυ­ρού και Χολό­ρεμ­μα στον Ν. Μαγνη­σί­ας, Χαμη­λή ζώνη λεκά­νης χ. Ξηριά στον Βόλο και ρεμά­των ευρύ­τε­ρης περιο­χής Βόλου.

Και λίγο παρα­κά­τω ξεκαθαρίζει:

«Για όλα τα εξε­τα­ζό­με­να σενά­ρια θίγε­ται τμή­μα των πολε­ο­δο­μι­κών συγκρο­τη­μά­των της Λάρι­σας από την υπερ­χεί­λι­ση του Πηνειού και των Τρι­κά­λων από την υπερ­χεί­λι­ση του Ληθαί­ου αντί­στοι­χα με σημα­ντι­κές χρή­σεις και δρα­στη­ριό­τη­τες εντός τους. Είναι ανα­γκαία η λήψη μέτρων δια­χεί­ρι­σης των εν λόγω κινδύνων.

Επι­πλέ­ον, εντός της ζώνης κατά­κλυ­σης για όλα τα εξε­τα­ζό­με­να σενά­ρια βρί­σκε­ται τμή­μα του πολε­ο­δο­μι­κού συγκρο­τή­μα­τος του Βόλου με σημα­ντι­κές χρή­σεις εντός αυτού, όπως η ΒΙΠΕ Βόλου. Η κατά­κλυ­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται λόγω υπερ­χεί­λι­σης των ρεμά­των που διέρ­χο­νται εντός της πόλης (Ανα­βρος, Κραυ­σί­δο­νας και κυρί­ως Ξηριάς) και των πιέ­σε­ων που ασκούν τεχνι­κά έργα κατά μήκος τους. Είναι ανα­γκαία η λήψη μέτρων δια­χεί­ρι­σης των εν λόγω κινδύνων.

Με βάση τα εξε­τα­ζό­με­να στους ΧΕΠ πλημ­μυ­ρι­κά γεγο­νό­τα, θίγο­νται αρκε­τές χρή­σεις (όπως κτη­νο­τρο­φι­κές και βιο­μη­χα­νι­κές μονά­δες, ΕΕΛ, γεω­τρή­σεις, υπο­σταθ­μοί ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας), προ­στα­τευό­με­νες περιο­χές, και πάνω από 100 μεγα­λύ­τε­ροι ή μικρό­τε­ροι οικι­σμοί. Είναι ανα­γκαία η λήψη μέτρων δια­χεί­ρι­σης κιν­δύ­νου των εν λόγω θιγό­με­νων χρή­σε­ων ένα­ντι πλημ­μυ­ρών».

Εδώ να διευ­κρι­νί­σου­με το εξής: Οταν λέει «σε όλα τα εξε­τα­ζό­με­να σενά­ρια» εννο­εί την περί­ο­δο επα­να­φο­ράς δυνα­τής ή πολύ δυνα­τής βρο­χής από 50 έως 1.000 χρό­νια. Αυτό, βέβαια, σε καμία περί­πτω­ση δεν σημαί­νει ότι ένα φαι­νό­με­νο που θα γίνει σήμε­ρα δεν μπο­ρεί να επα­να­λη­φθεί μετά από μία βδο­μά­δα. Απλά, οι μελέ­τες παίρ­νουν υπό­ψη τους στα­τι­στι­κά δεδο­μέ­να. Το ζήσα­με άλλω­στε χαρα­κτη­ρι­στι­κά στη Θεσ­σα­λία, που ό,τι έγι­νε το 2020 επα­να­λή­φθη­κε σε μεγα­λύ­τε­ρη έκτα­ση το 2023…

Στη συνέ­χεια ανα­φέ­ρει η μελέ­τη: «Σε όλο το ΥΔ (Θεσ­σα­λία) για όλα τα εξε­τα­ζό­με­να σενά­ρια φαί­νε­ται να κατα­κλύ­ζο­νται αρκε­τές γέφυ­ρες μεγα­λύ­τε­ρης ή μικρό­τε­ρης σημα­σί­ας για τη συγκοι­νω­νια­κή σύν­δε­ση της Θεσ­σα­λί­ας, αλλά και σιδη­ρο­δρο­μι­κές υπο­δο­μές. Επι­πλέ­ον, στο ΥΔ αφθο­νούν οι ιρλαν­δι­κές δια­βά­σεις σε ποτα­μούς, οι οποί­ες προ­φα­νώς κατα­κλύ­ζο­νται σε περί­πτω­ση εκδή­λω­σης ακραί­ων φαι­νο­μέ­νων. Είναι ανα­γκαία η επα­νε­ξέ­τα­ση της παρο­χε­τευ­τι­κής ικα­νό­τη­τας των συγκοι­νω­νια­κών τεχνι­κών έργων, καθώς και η πρό­λη­ψη για τη μεί­ω­ση των κιν­δύ­νων από τη χρή­ση των ιρλαν­δι­κών δια­βά­σε­ων ή η αντι­κα­τά­στα­σή τους».

Αυτές λοι­πόν είναι οι δια­πι­στώ­σεις που είναι ξεκά­θα­ρο ότι λένε πως η πιθα­νό­τη­τα να πνί­γε­ται η Θεσ­σα­λία όπο­τε βρέ­χει είναι μεγά­λες, αφού δεν υπάρ­χουν ολο­κλη­ρω­μέ­να έργα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής θωράκισης.

Πάμε παρα­κά­τω. Και συγκε­κρι­μέ­να στο τι προ­τεί­νει η μελέ­τη του ΥΠΕΝ.

Οικο­νο­μι­κά ασύμ­φο­ρα τα τεχνι­κά έργα!

Ανα­φέ­ρουν:

Οι τέσ­σε­ρις (4) εναλ­λα­κτι­κές δυνα­τό­τη­τες που εξε­τά­ζο­νται είναι: Σενά­ριο Α: Μηδε­νι­κή Λύση (do nothing scenario).

Με βάση το Σενά­ριο Α, παρα­μέ­νουν οι ισχύ­ου­σες σήμε­ρα πρό­νοιες (όπως αυτές εφαρ­μό­ζο­νται ήδη ή θα εφαρ­μο­στούν μελ­λο­ντι­κά βάσει άλλων σχε­τι­κών Σχε­δί­ων), που αφο­ρούν άμε­σα ή έμμε­σα την προ­στα­σία από τις πλημ­μύ­ρες, χωρίς την εφαρ­μο­γή των προ­τει­νό­με­νων από την παρού­σα μελέ­τη προνοιών.

Οι ισχύ­ου­σες πρό­νοιες συνο­πτι­κά αφο­ρούν: Στα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα που έχουν κατα­σκευα­στεί κατά την πάρο­δο των ετών (τεχνι­κά ανα­χώ­μα­τα), στα τοπι­κά συστή­μα­τα προει­δο­ποί­η­σης πλημ­μυ­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων και στο Γενι­κό Σχέ­διο Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας «Ξενο­κρά­της». Η υφι­στά­με­νη προ­σέγ­γι­ση αντι­με­τω­πί­ζει τα πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να περισ­σό­τε­ρο τοπι­κά, χωρίς να λαμ­βά­νει υπό­ψη το σύνο­λο της υδρο­λο­γι­κής λεκάνης.

Σενά­ριο Β: Εφαρ­μο­γή των προ­νοιών του «Σχε­δί­ου Δια­χεί­ρι­σης Κιν­δύ­νων Πλημ­μύ­ρας». Με βάση το Σενά­ριο Β εφαρ­μό­ζο­νται οι πρό­νοιες του ΣΔΚΠ, όπως αυτό περι­γρά­φε­ται και προ­τεί­νε­ται από τη σχε­τι­κή μελέ­τη και συνο­πτι­κά ανα­λύ­ε­ται στην παρού­σα μελέ­τη. Περι­λαμ­βά­νο­νται τεχνι­κά και μη τεχνι­κά μέτρα για τον περιο­ρι­σμό της ζημιάς που επι­φέ­ρουν οι πλημ­μύ­ρες στις οικο­νο­μι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες της περιο­χής, στους οικι­σμούς και στις τεχνι­κές υπο­δο­μές με ταυ­τό­χρο­νη προ­στα­σία της φυσι­κής λει­τουρ­γί­ας των υδατορευμάτων.

Απλός περιο­ρι­σμός της ζημιάς δηλαδή…

Σενά­ριο Γ: «Τεχνι­κά Εργα αύξη­σης της παρο­χε­τευ­τι­κό­τη­τας». Εδώ σε αυτό το σενά­ριο μιλά­με πια για μεγά­λα έργα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας. Και τι λένε; Δια­βά­στε: «Βάσει των εναλ­λα­κτι­κών λύσε­ων (Σενά­ριο Γ), υιο­θε­τεί­ται η υλο­ποί­η­ση δομι­κών κυρί­ως έργων που απο­σκο­πούν στην προ­στα­σία των οικο­νο­μι­κών δρα­στη­ριο­τή­των της περιο­χής, των οικι­σμών και των υπο­δο­μών μέσω της μεί­ω­σης της πιθα­νό­τη­τας πλημ­μύ­ρας. Σύμ­φω­να με το Σενά­ριο Γ1, τα τεχνι­κά έργα αφο­ρούν τον πλή­ρη εγκι­βω­τι­σμό της ροής σε όλο το μήκος των υδα­το­ρευ­μά­των (κατα­σκευή ανα­χω­μά­των εκα­τέ­ρω­θεν) ενώ με το Σενά­ριο Γ2 επι­διώ­κε­ται αύξη­ση της παρο­χε­τευ­τι­κό­τη­τας όλων των υδα­το­ρευ­μά­των με έργα παράλ­λη­λα στη ροή (π.χ. διά­νοι­ξη και δια­πλά­τυν­ση κοίτης).

Η υλο­ποί­η­ση των λύσε­ων αυτών συνε­πά­γε­ται υπερ­βο­λι­κό κόστος, λόγω της ιδιαι­τε­ρό­τη­τας της περιο­χής. Για τους παρα­πά­νω λόγους και οι δύο εναλ­λα­κτι­κές κρί­νο­νται ως δυσμε­νέ­στε­ρες και απορρίπτονται».

Και κατα­λή­γουν: «Βάσει συγκρι­τι­κής αξιο­λό­γη­σης των εναλ­λα­κτι­κών αυτών σενα­ρί­ων, έχο­ντας ως βάση αξιο­λό­γη­σης κρι­τή­ρια περι­βαλ­λο­ντι­κά, κοι­νω­νι­κά, ανα­πτυ­ξια­κά και οικο­νο­μι­κά, τεκ­μη­ριώ­θη­κε ότι το προ­τει­νό­με­νο Σχέ­διο Δια­χεί­ρι­σης (Σενά­ριο Β) απο­τε­λεί την προ­τι­μη­τέα περι­βαλ­λο­ντι­κά λύση».

Απορ­ρί­πτουν λοι­πόν έτσι απλά την κατα­σκευή εκτε­τα­μέ­νου δικτύ­ου αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προστασίας…

Και απορ­ρί­πτουν ένα τέτοιο ενδε­χό­με­νο, τη στιγ­μή που είναι προ­φα­νές και δια­τυ­πω­μέ­νο από την ίδια τη μελέ­τη ότι σε όλα τα ρέμα­τα, τις λεκά­νες απορ­ρο­ής και τους ποτα­μούς, υπάρ­χει κίν­δυ­νος πλημ­μυ­ρι­κών φαι­νό­με­νων σε κάθε σενά­ριο εξέτασης!

Παρα­κά­τω ανα­φέ­ρου­με μία δια­τύ­πω­ση που είναι κοι­νή μέσα στο κεί­με­νο της μελέ­της για όλα τα επι­κίν­δυ­να σημεία στη Θεσσαλία…

Λένε:

«Με βάση τα απο­τε­λέ­σμα­τα της μοντε­λο­ποί­η­σης προ­κύ­πτουν έντο­να πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να σε όλες τις περιό­δους επα­να­φο­ράς. Στην περί­ο­δο επα­να­φο­ράς Τ=50 χρό­νια η πλημ­μύ­ρα ξεπερ­νά­ει τα όρια της κοί­της σε μεγά­λο μήκος του εξε­τα­ζό­με­νου τμή­μα­τος του ποτα­μού και δια­χέ­ε­ται εντός των καλ­λιερ­γού­με­νων εκτά­σε­ων εκα­τέ­ρω­θεν του ποτα­μού και επη­ρε­ά­ζει σε μεγά­λο ποσο­στό τους οικι­σμούς… Η εικό­να είναι πιο δυσμε­νής στις περιό­δους επα­να­φο­ράς Τ=100 και Τ=1.000 χρόνια…».

Για ποιες εκτά­σεις συνα­ντά­με αυτή τη διατύπωση;

Ξηρό­ρε­μα, Ξηριάς, Χολό­ρε­μα, Λαχα­νό­ρε­μα, Ξηριάς Βόλου, ρέμα Παγα­σών, ρέμα Κραυ­σί­δω­νας, ρέμα Ανα­βρος, ρέμα Κου­σμπα­σα­νιώ­τι­κου, ρέμα Ενι­πέα, ποτα­μός Σοφα­δί­της, ποτα­μός Καλέν­τζης, ρέμα Μέγα, ποτα­μός Πάμι­σος, ποτα­μός Πορ­ταϊ­κός, Πηνειός, λεκά­νη απορ­ρο­ής δυτι­κής κοί­της Τρι­κά­λων, κλά­δοι ποτα­μών Ληθαί­ος και Νεο­χω­ρί­της, κεντρι­κή κοί­τη του Πηνειού…

(Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από τον «Ριζο­σπά­στη του Σαββατοκύριακου»)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο